Een zakelijke rekening vergelijken? Dat doe je zo!

zakelijke rekening vergelijken

Als ondernemer heb je vroeg of laat een zakelijke rekening nodig. Dit is niet alleen overzichtelijker wanneer je kosten maakt voor je onderneming, maar ook handiger voor je boekhouding. Het is namelijk belangrijk om zakelijke- en privé-uitgaven gescheiden te houden. Daarom wordt het hoog tijd voor: zakelijke rekening vergelijken! Ik heb ontdekt wat de beste bank voor zakelijke rekening is en dat ga ik uiteraard in dit artikel met je delen! 

Heb je zelf al onderzoek gedaan of geloof je me op mijn mooie blauwe ogen? Je kunt hier direct bij Knab checken welke voorwaarden voor jou gelden en of het een goede deal voor je is. Even kijken kan altijd toch ?.

Waarom een zakelijke rekening aanvragen?

Het is handig om zo snel mogelijk een zakelijke rekening aan te vragen als je gaat ondernemen. Hier zijn verschillende redenen voor. Maar voordat je een zakelijke rekening gaat vergelijken, is het handig om te weten waarom je in eerste instantie een zakelijke rekening moet hebben. 

✅ Het is overzichtelijk

Werk en privé gescheiden houden werkt overzichtelijk. Wanneer je weet wat er zakelijk binnenkomt en uitgaat, is het succes van je onderneming beter te meten. Aan een zakelijke rekening kun je bijvoorbeeld ook een boekhoudpakket koppelen. Dat is met een privérekening minder makkelijk. Gebruik je je privérekening ook zakelijk, dan zal alles door elkaar lopen en kost het jou en/of je boekhouder onnodig veel tijd om dit uit te zoeken. Bovendien geeft het financieel inzicht in je geldzaken wanneer je een zakelijke rekening opent voor je bedrijf. 

Werk je samen met een partner? Of heb je meerdere partners? Dan is een zakelijke rekening op naam van het bedrijf niet meer dan logisch. Zo weet elke partner wat de inkomsten en uitgaven zijn en blijft het voor iedereen overzichtelijk. 

✅ Het is transparant

Wat belangrijk is voor een ondernemer, is transparantie richting de Belastingdienst. Deze wil graag inzicht in jouw administratie en jij bent verplicht om dat inzicht te geven. Ondanks dat het voor de Belastingdienst niet uitmaakt of jij een privérekening of zakelijke rekening gebruikt, heeft een zakelijke rekening wel voordelen. Als de Belastingdienst kan zien welke bedragen jij privé overmaakt en welke bedragen voor zakelijke doeleinden zijn, kan zij hier gemakkelijker onderscheid in maken en zal er minder snel verwarring ontstaan. 

✅ Combineren is niet altijd toegestaan

Misschien vond jij het altijd prima om je zakelijke- en privé-uitgaven te combineren, maar bij sommige banken is dit helemaal niet toegestaan. Of dat voor jouw bank geldt, kun je lezen in de algemene voorwaarden. Bij sommige banken is een privérekening echt alleen bedoeld voor privégebruik. Er wordt zo nu en dan steekproefsgewijs een controle gedaan om te zien of klanten zich aan de regels houden. Blijkt dat jij de regels aan je laars lapt, dan zal je bank aan de bel trekken. Voorkom dit en houd je betalingen netjes gescheiden. 

✅ Het staat professioneler

Wanneer je een betaling doet aan een bedrijf uit naam van jouw onderneming, staat het veel professioneler wanneer dit vanaf een zakelijke rekening gebeurt. Daar staat jouw bedrijfsnaam op. Daarom is een zakelijke rekening vergelijken nodig en belangrijk om te doen. 

zakelijke rekening goedkoop

Alles op een privérekening zetten: dit zijn de nadelen

Een zakelijke rekening biedt dus allerlei voordelen. Tegelijkertijd heeft alles op één privérekening zetten een aantal nadelen. Lees maar mee. 

❌ Een privérekening biedt minder mogelijkheden voor betalingen dan een zakelijke rekening; 

❌ Je verliest hierdoor overzicht, omdat je niet snel meer ziet wat zakelijk ontvangen of uitgegeven wordt en wat niet; 

❌ Het kost je tijd én geld, want je boekhouder moet meer uren werken om de puzzel op te lossen; 

❌ Betalingen van en naar een privérekening kunnen een negatief gevoel opwekken bij nieuwe/potentiële klanten; 

❌ Staat er niet genoeg saldo op je privérekening, dan kunnen bedrijven zoals Facebook (voor advertenties) niet incasseren. Ontdekken zij dat het om een privérekening gaat, dan word je zonder pardon geblokkeerd. En als je eenmaal een vinkje achter je naam hebt, dan kan dit een negatieve spiraal in werking zetten die je echt niet wilt. Ik spreek uit ervaring, want dit heb ik meegemaakt met een klant. Zij had 1x te weinig saldo op haar privérekening en Facebook kon niet incasseren. Haar account werd daarna om de haverklap geblokkeerd en we konden op den duur niet anders dan overstappen naar een ander account. En dat allemaal omdat Facebook 1x niet kon incasseren en toen zag dat het om een privérekening ging. Voorkom dat!

Ik ben daarom een groot voorstander van een (of meerdere) zakelijke rekening(en) als ondernemer. Ik ben bovendien groot fan van de Profit First methode. Neem je je bedrijf serieus, dan is Profit First in mijn ogen echt onmisbaar. Zeker wanneer je bedrijf nog aan het groeien is en je de financiële zaken voor je eigen rekening neemt. 

Waar moet een goede zakelijke rekening aan voldoen?

Nu je weet dat een zakelijke rekening noodzakelijk is, wil je natuurlijk weten aan welke vereisten hij moet voldoen. Zo kun je zelf een zakelijke rekening vergelijken van verschillende aanbieders. Allereerst moet er een koppeling kunnen plaatsvinden met een boekhoudprogramma. Bij voorkeur het boekhoudprogramma dat je al gebruikt. Dat scheelt je veel tijd en gedoe. Bovendien worden betalingen zo één op één overgezet naar je boekhoudprogramma en hoef je dat niet meer handmatig te regelen. Ik werk zelf met Moneybird en met de zakelijke bankrekeningen van Knab en dit werkt perfect samen.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat er een koppeling mogelijk is met een betaalsysteem, zoals Mollie. Op die manier kun je online betalingen ontvangen op jouw website of in jouw webshop. Een klant doet een aankoop op jouw website en jij ontvangt de betaling via Mollie op je zakelijke rekening. Dit werkt enorm goed in de praktijk en scheelt je wederom een hoop gedoe en tijd. 

Verder moet het mogelijk zijn om voor een vaste prijs meerdere rekeningen te openen. Niet alleen voor Profit First, maar ook als je bedrijf gaat groeien. Dan is het handig om te weten dat dit mogelijk is. 

Zakelijke rekening goedkoop afsluiten 

zakelijke rekening goedkoopste

Een andere voorwaarde die ik persoonlijk belangrijk vind: een zakelijke rekening goedkoop afsluiten. Welke zakelijke rekening het goedkoopste is, ontdek je snel genoeg tijdens het zakelijke rekening vergelijken. 

Op het moment van schrijven (oktober 2021) vallen de volgende banken al af voor het afsluiten van een zakelijke rekening. Hun prijzen liggen relatief gezien vrij hoog: 

  • ING (€ 9,90 per rekening per maand) 
  • Rabobank (€ 9,95 per rekening per maand) 
  • ABN (€ 9,90 per rekening per maand) 
  • SNS (€ 9,50 per rekening per maand) 

Meerdere zakelijke rekeningen afsluiten kost bij deze banken extra geld. Zelf heb ik wel 7 zakelijke rekeningen. Dit zou een dure grap zijn wanneer ik mijn rekeningen bij een van bovenstaande banken zou hebben. Dat is dan ook de reden dat ik zo’n fan ben van Knab. Daar is het mogelijk om zoveel zakelijke rekeningen af te sluiten als je wilt. 

De beste bank voor een zakelijke rekening

Laten we nu doorgaan naar waar je voor komt: ‘wat is de beste bank voor mijn zakelijke rekening?’ Om hier antwoord op te geven, ging ik zakelijke rekening zzp vergelijken. Als absolute winnaars heb ik Knab en Bunq gekozen. Lees ook mijn review over waarom Knab de beste zakelijke rekening heeft.

Knab zakelijk

Knab zakelijk is de voordeligste zakelijke rekening voor zzp’ers, ontdekte ik tijdens het zakelijke rekening vergelijken. Je kunt voor slechts € 6 per maand een compleet betaalpakket afnemen. Hier zitten maar liefst 5 betaalrekeningen in, elk voorzien van een eigen betaalpas. Een nieuwe betaalrekening open je gemakkelijk zelf via de Knab app. 

Het aantal spaarrekeningen dat je kunt afsluiten is onbeperkt. En waar je normaal gesproken voor elke transactie vanaf je zakelijke rekening een klein bedrag betaalt, krijg je bij Knab zakelijk ieder jaar opnieuw 1.000 gratis transacties ter beschikking. Voor kleine ondernemers is dit een extra groot voordeel. De kans dat zij moeten betalen over transacties die zij doen, is hierdoor heel klein.  

Sta je bovendien korter dan drie jaar ingeschreven bij de KvK? Dan zien ze jou als starter. Je krijgt dan bij Knab tijdelijk 50% korting op het eerste jaar als zakelijk klant

Bunq zakelijk

De tweede grote winnaar van het zakelijke rekening vergelijken is Bunq. Je kunt daar voor € 10,99 per maand maar liefst 25 zakelijke betaalrekeningen met 3 bankpassen krijgen. Bovendien kun je vier geldopnames binnen en buiten Europa doen, krijg je een handige app op je telefoon én kun je internetbankieren via de laptop.  

Hoewel Bunq niet de meest goedkope aanbieder is van zakelijke rekening vergelijken, biedt deze bank wel een heel compleet pakket waar je als ondernemer goed mee uit de voeten kunt. Bij Bunq kun je bovendien een metalen betaalpas krijgen én je steentje bijdragen aan het milieu. “Je kunt bomen laten groeien, terwijl je geld uitgeeft”, vertelt een klant enthousiast. Bunq is de enige bank ter wereld waarbij jij zelf kiest hoe je geld geïnvesteerd wordt. Het resultaat is een groenere toekomst voor iedereen. Daar word je toch blij van? 

zakelijke rekening zzp vergelijken

 Meest gestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over een zakelijke rekening vergelijken? Lees dan nog maar even verder. 

1. Is een zakelijke rekening verplicht als ondernemer?

Nee, een zakelijke rekening is niet verplicht voor een ondernemer. Toch is het wel handig om er één (of meerdere) zakelijke rekeningen af te sluiten om het overzicht te behouden. Bovendien geeft het professionelere uitstraling aan je bedrijf. 

2. Heeft elke ondernemer meerdere zakelijke rekeningen nodig?

Nee, in principe niet. Het ligt er natuurlijk aan wat voor bedrijf je hebt en hoe groot je wordt. Wellicht is het op den duur toch makkelijker om meerdere zakelijke rekeningen te openen. Zelf vind ik dat wel heel fijn. Daarom is het voor mij ook zo’n belangrijke voorwaarde dat een bank (bijvoorbeeld Knab of Bunq) dit mogelijk maakt. 

3. Wat is de beste bank voor zakelijke rekening?

Nu spreek ik echt voor mezelf. Ik ben ontzettend blij met Knab en ik zou geen andere bank willen. Het werkt allemaal zo prettig en snel en ik voel me ook veilig bij Knab. Want dit had ik nog helemaal niet verteld: maar ik heb een keer internettegoed gekocht in Italië. Het was om te kunnen Zoomen voor mijn bedrijf. Een zakelijke uitgave en dus betaalde ik met Knab. Binnen een paar minuten had ik een SMS met de vraag om te bevestigen dat ik het zelf was geweest. Aan de ene kant was het overdreven voor die € 30,- die ik net gepind had, aan de andere kant voelde het erg veilig dat Knab oplet en ziet dat ik ergens ben waar zij mij niet verwachten. En dat ze daar actie op nemen!

Bedankt voor het lezen van mijn artikel over zakelijke bankrekeningen vergelijken

Heb je nog vragen aan mij waarop ik antwoord kan geven over mijn zakelijke rekeningen bij Knab? Laat dan in een reactie weten waar jij nog mee zit en ik doe mijn best om je zo snel mogelijk te woord te staan. Ondertussen kun je zelf kijken wat Knab allemaal biedt voor die paar euro per maand. Daarna kun je altijd nog beslissen wat je gaat doen.

Als de basis van je bedrijf helemaal staat, dan wil je natuurlijk meer manieren ontdekken van online geld verdienen. Lees dan mijn uitgebreid artikel over online geld verdienen.

Plaats een reactie