Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is (review en ervaring)

Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is (review en ervaring) linksboven

Als online ondernemer mag je voor je bedrijf gaan staan en ja dat betekent ook dat je een zakelijke rekening moet openen. Ik ken ondernemers die nog steeds met privé-bankrekeningen hannesen en het is gewoon niet slim. Ja, je bespaart bankkosten. Maar nee, met een beetje pech maak je er een chaos van. Dan lopen privé-boekingen en zakelijke boekingen door elkaar heen en dat betekent dat jouw boekhouder méér tijd dan nodig kwijt is met je boekhouding en je aangiftes. Dat kost net zo goed geld. Dus ik heb er vanaf het allereerste begin voor gekozen om te werken met een zakelijke bankrekening.

Toen ik eenmaal kennis maakte met Profit First was ik dolbij dat ik voor KNAB gekozen had. KNAB is namelijk een nog vrij jonge en innovatieve bank die de zaakjes goed voor elkaar heeft. Qua bankieren op de computer, de app, maar bijvoorbeeld ook de koppelingen met andere systemen. En… KNAB is gunstig geprijsd, zeker als je meerdere rekeningen wilt openen. En dat wil je als je met Profit First werkt ?.

Is KNAB een Nederlandse bank en waar valt KNAB onder?

Yes, KNAB is een Nederlandse internetbank en is onderdeel van Aegon Bank NV. KNAB richt zich ook voornamelijk op Nederlandse klanten en je hebt dus ook een Nederlandse helpdesk die op Nederlandse tijden open is. Wel zo fijn als iets niet helemaal werkt zoals het hoort. Verder vind ik het ook fijn dat KNAB onderdeel is van Aegon en KNAB valt daarmee onder de dekking van het depositogarantiestelsel. Dat geeft me een veilig gevoel.

KNAB, waarom zou je als online ondernemer voor deze bank kiezen?

Reden 1: KNAB is goedkoop

Zoals ik al eerder schreef: ik werk met Profit First. En als je met Profit First werkt dan maak je gebruik van ‘potjes’. Deze potjes zijn niet zomaar potjes, het zijn echte bankrekeningen. Door de saldo’s van die bankrekeningen te bekijken weet je meteen hoeveel geld je binnen die pot nog te besteden hebt.

Daarom ben ik zo blij met KNAB. Want bij KNAB mag je zoveel rekeningen openen als je maar wilt en dat voor een vast tarief (op het moment van schrijven (7 juni 2022) is dat € 7,- per maand). Bij mij ging het trouwens bij het openen van de vijfde betaalrekening mis, toen kreeg ik de melding dat ik toestemming moest vragen via de helpdesk. Dat heb ik gedaan en uitgelegd dat ik met Profit First werk en dat ik daarom zoveel bankrekeningen nodig heb. Ik kreeg vervolgens meteen toestemming en de vijfde betaalrekening was een feit.

Verder betaal ik nog € 1,50 per maand voor de koppeling tussen KNAB en mijn boekhoudprogramma. Geen geld als je het mij vraagt, want doordat de koppeling alles automatisch regelt kost dat me geen tijd en dus ook geen geld meer.

Reden 2: KNAB is echt heel gebruiksvriendelijk

KNAB werkt zo lekker makkelijk. Je kunt dus zoveel betaalrekeningen en spaarrekeningen openen als je maar wilt en die rekeningen kun je namen geven. Wel zo makkelijk, want als je steeds de rekeningnummers moet checken om te bepalen naar welke rekening je nu kijkt dan heb je nog niet het directe overzicht wat je met Profit First wilt. Dus ik heb al mijn rekeningen namen gegeven.

Als je met Profit First werkt boek je maandelijks bedragen over tussen je eigen rekeningen en ook dat werkt heel snel en handig.

Ik heb KNAB op mijn computer en op mijn telefoon heb ik de app. Op mijn computer heb ik al mijn rekeningen zichtbaar staan, op mijn telefoon heb ik mijn spaarrekeningen op onzichtbaar staan. Heel handig, want zo lijkt het net alsof ik het geld op de spaarrekeningen niet heb. Ja, dat is jezelf voor de gek houden, maar als je geld hebt waar je niet aan mag zitten dan kan je dat geld ook maar beter niet zien. En even voor de volledigheid: mijn spaarrekeningen zijn voor geld dat moet blijven staan om de belastingdienst te betalen en geld dat blijft staan als buffer voor moeilijke tijden.

Reden 3: de KNAB-bank is veilig

Zoals ik al eerder schreef valt KNAB onder Aegon en het depositogarantiestelsel. Dus dat zit wel goed. Blijft nog het gevaar van phishing en andere internetcriminaliteit.

Om in te loggen in KNAB op mijn computer heb ik mijn telefoon nodig om de QR-code in te scannen. En op mijn telefoon moet ik mijn pincode invoeren om in te kunnen loggen in de app. Om daarna betalingen te kunnen doen moet ik nog een keer mijn pincode ingeven.

Verder let KNAB ook heel goed op op verdachte handelingen. Zo was ik een paar jaar geleden in Italië en ik kocht internettegoed om daar te kunnen werken. Ik betaalde met mijn KNAB-bankpas, want het was een zakelijke uitgave. Binnen een paar minuten had ik een SMS te pakken. Dat KNAB geconstateerd had dat mijn pas in het buitenland was gebruikt. Met meteen de link om misbruik te melden en dan zou KNAB meteen tot actie overgaan. Was totaal niet nodig natuurlijk, maar ik vond het zo’n fijn en veilig gevoel dat KNAB deze check meteen maakte.

Reden 4: KNAB heeft koppelingen met andere systemen goed voor elkaar

Als Online Business Bouwer wil ik alles wat ik kan automatiseren ook automatiseren. En in mijn boekhouding wil ik daar helemaal gebruik van maken. Je kunt natuurlijk handmatig bankboekingen verwerken. Ik kan je vertellen, dat is heel veel werk. Zeker als je gebruik maakt van Profit First, want dan boek je iedere maand ook bedragen tussen rekeningen over. Trust me, handmatig alles verwerken wil je niet.

Je kunt ook met een MT940 bestand werken. Dan download je handmatig de bankboekingen bij je bank en dan upload je de banktransacties handmatig in je boekhouding. Met alle fouten en vergissingen van dien. Soms doe je per ongeluk een aantal boekingen dubbel of ben je er juist een paar vergeten. En als je moet gaan zoeken wat er fout is gegaan, dan ben je zomaar ineens een uur verder voordat je het hebt opgelost. Nee, dan ben ik heel blij dat al mijn bankboekingen automatisch en (bijna) direct doorgestuurd worden naar mijn boekhoudpakket. Nooit meer iets kwijt of dubbel ingeboekt maar alles up to date.

De koppeling met Moneybird werkt trouwens heel erg simpel. In een korte video legt Jaleesa van KNAB het uit.

Verder heb ik KNAB ook gekoppeld met Mollie (Mollie verwerkt de betalingen van de bestellingen die gedaan worden via mijn Shopping Cart/mijn webshop). Ook dat ging supersimpel. Ik gaf het rekeningnummer op waarop ik mijn betalingen wil ontvangen. Ik moest vervolgens een proefbetaling van 1 cent doen en de goedkeuring was daar.

Mijn Shopping Cart heb ik via Autorespond en met een API-key van Mollie werd ook die koppeling binnen een dag geregeld. I love it when a plan comes together want aan mijn webshop hoef ik boekhoudkundig niks meer te doen.

Heeft KNAB ook nadelen?

Ja, KNAB heeft ook nadelen. Ik heb er een paar voor je op een rij gezet, dan kan je zelf beslissen of hier een reden tussen zit om niet met KNAB te gaan werken.


Nadeel 1: KNAB maakt duurzaamheid niet tot speerpunt

KNAB en moederbedrijf Aegon hebben duurzaamheid niet op #1 staan. Maar bewust bankieren kan bij KNAB zeker wel, bijvoorbeeld door je spaarrente te schenken aan een goed doel.

Nadeel 2: Bij KNAB betekent veel rekeningen openen ook veel bankpasjes

Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is (review en ervaring) rechtsonder

Toen ik startte met Profit First heb ik meteen 7 rekeningen geopend. Vijf betaalrekeningen en twee spaarrekeningen. En de dagen daarna ontving ik dus ook leuk vijf bankpassen en gelukkig maar 1 cardreader. Die cardreader gebruik ik trouwens nooit meer, ik gebruik mijn telefoon om transacties goed te keuren en om in te loggen bij KNAB.

Maar goed, aan de ene kant is het natuurlijk logisch dat als je vijf betaalrekeningen opent dat je ook vijf pasjes krijgt. Maar ik gebruik die pasjes echt nooit, alleen de pas van mijn kostenrekening zit in mijn portemonnee. De rest ligt op een stapeltje te verstoffen in een la.

Nadeel 3: KNAB zegt dat je een onbeperkt aantal rekeningen mag openen, maar dat gaat niet vanzelf

Zoals ik hierboven al schreef: toen ik de vijfde betaalrekening wilde openen lukte dat niet en moest ik toestemming vragen. Dat vond ik eerlijk gezegd wel een beetje raar. Maar goed, het ging heel snel en ik kreeg meteen mijn gevraagde betaalrekening. En voor spaarrekeningen geldt deze stop volgens mij niet. Je mag zoveel spaarrekeningen openen als je maar wilt, ook zonder tussentijdse toestemming van KNAB.

Nadeel 4: Veel rekeningen bij KNAB betekent ook veel dagafschriften

Aan het eind van het jaar/begin van het nieuwe jaar moest ik er altijd even moed voor verzamelen: het downloaden van mijn dagafschriften. Want 7 rekeningen en dan 12 maanden is 84 keer op download drukken. En alles opslaan en/of printen.

Tegenwoordig kan het gelukkig makkelijker. Er is een zoekfunctie en daarin kun je een van-tot selectie maken qua datums en dan kun je meteen alle transacties voor een heel jaar downloaden voor die betreffende rekening. Welke stappen je precies moet nemen heb ik hieronder uitgeschreven bij de veelgestelde vragen.

Zo, dit waren de nadelen. Denk je nu ‘ach dat valt allemaal wel mee’ en wil je KNAB proberen. Dat kan. Klik op deze link en lees verder over hoe KNAB werkt en wat KNAB voor je kan betekenen. Dan lees je meteen dat je het eerste jaar 50% korting krijgt op het maandbedrag van € 7,-. Je betaalt dan dus slechts € 3,50 per maand voor zoveel zakelijke rekeningen als jij maar nodig denkt te hebben. Ik zeg doen ?.

PS: Meer weten over manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is

WIL JIJ EEN ZAKELIJKE REKENING OPENEN BIJ KNAB

Klik dan op onderstaande knop en profiteer van het eerste jaar 50% korting op je maandelijkse kosten

Plaats een reactie