Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is (review en ervaring)

Als online ondernemer mag je voor je bedrijf gaan staan en ja dat betekent ook dat je een zakelijke rekening moet openen. Ik ken ondernemers die nog steeds met privé-bankrekeningen hannesen en het is gewoon niet slim. Ja, je bespaart bankkosten. Maar nee, met een beetje pech maak je er een chaos van. Dan lopen privé-boekingen en zakelijke boekingen door elkaar heen en dat betekent dat jouw boekhouder méér tijd dan nodig kwijt is met je boekhouding en je aangiftes. Dat kost net zo goed geld. Dus ik heb er vanaf het allereerste begin voor gekozen om te werken met een zakelijke bankrekening.

Toen ik eenmaal kennis maakte met Profit First was ik dolbij dat ik voor KNAB gekozen had. KNAB is namelijk een nog vrij jonge en innovatieve bank die de zaakjes goed voor elkaar heeft. Qua bankieren op de computer, de app, maar bijvoorbeeld ook de koppelingen met andere systemen. En… KNAB is gunstig geprijsd, zeker als je meerdere rekeningen wilt openen. En dat wil je als je met Profit First werkt 👍.

Is KNAB een Nederlandse bank en waar valt KNAB onder?

Yes, KNAB is een Nederlandse internetbank en is onderdeel van ASR. Eerst was KNAB van Aegon, maar die samen samengegaan met ASR en nu is het dus ASR. KNAB richt zich ook voornamelijk op Nederlandse klanten en je hebt dus ook een Nederlandse helpdesk die op Nederlandse tijden open is. Wel zo fijn als iets niet helemaal werkt zoals het hoort. Verder vind ik het ook fijn dat KNAB onderdeel is van ASR en de betaal- en spaarrekeningen van KNAB vallen daarmee onder de dekking van het depositogarantiestelsel. Dat geeft me een veilig gevoel.

KNAB, waarom zou je als online ondernemer voor deze bank kiezen?

Reden 1: KNAB is goedkoop

Zoals ik al eerder schreef: ik werk met Profit First. En als je met Profit First werkt dan maak je gebruik van ‘potjes’. Deze potjes zijn niet zomaar potjes, het zijn echte bankrekeningen. Door de saldo’s van die bankrekeningen te bekijken weet je meteen hoeveel geld je binnen die pot nog te besteden hebt.

Daarom ben ik zo blij met KNAB. Want bij KNAB mag je 5 betaalrekeningen openen en dat voor een vast tarief (op het moment van schrijven (19 februari 2024) is dat € 7,- per maand). Bij mij ging het trouwens bij het openen van de vijfde betaalrekening mis, toen kreeg ik de melding dat ik toestemming moest vragen via de helpdesk. Dat heb ik gedaan en uitgelegd dat ik met Profit First werk en dat ik daarom zoveel bankrekeningen nodig heb. Ik kreeg vervolgens meteen toestemming en de vijfde betaalrekening was een feit.

Verder betaal ik nog € 1,50 per maand voor de koppeling tussen KNAB en mijn boekhoudprogramma. Geen geld als je het mij vraagt, want doordat de koppeling alles automatisch regelt kost dat me geen tijd en dus ook geen geld meer.

Reden 2: KNAB is echt heel gebruiksvriendelijk

KNAB werkt zo lekker makkelijk. Je kunt 5 betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen openen als je maar wilt en die rekeningen kun je namen geven. Wel zo makkelijk, want als je steeds de rekeningnummers moet checken om te bepalen naar welke rekening je nu kijkt dan heb je nog niet het directe overzicht wat je met Profit First wilt. Dus ik heb al mijn rekeningen namen gegeven.

Als je met Profit First werkt boek je maandelijks bedragen over tussen je eigen rekeningen en ook dat werkt heel snel en handig.

Ik heb KNAB op mijn computer en op mijn telefoon heb ik de app. Op mijn computer heb ik al mijn rekeningen zichtbaar staan, op mijn telefoon heb ik mijn spaarrekeningen op onzichtbaar staan. Heel handig, want zo lijkt het net alsof ik het geld op de spaarrekeningen niet heb. Ja, dat is jezelf voor de gek houden, maar als je geld hebt waar je niet aan mag zitten dan kan je dat geld ook maar beter niet zien. En even voor de volledigheid: mijn spaarrekeningen zijn voor geld dat moet blijven staan om de belastingdienst te betalen en geld dat blijft staan als buffer voor moeilijke tijden.

Reden 3: de KNAB-bank is veilig

Zoals ik al eerder schreef valt KNAB onder ASR en het depositogarantiestelsel. Dus dat zit wel goed. Blijft nog het gevaar van phishing en andere internetcriminaliteit.

Om in te loggen in KNAB op mijn computer heb ik mijn telefoon nodig om de QR-code in te scannen. En op mijn telefoon moet ik mijn pincode invoeren om in te kunnen loggen in de app. Om daarna betalingen te kunnen doen moet ik nog een keer mijn pincode ingeven.

Verder let KNAB ook heel goed op op verdachte handelingen. Zo was ik een paar jaar geleden in Italië en ik kocht internettegoed om daar te kunnen werken. Ik betaalde met mijn KNAB-bankpas, want het was een zakelijke uitgave. Binnen een paar minuten had ik een SMS te pakken. Dat KNAB geconstateerd had dat mijn pas in het buitenland was gebruikt. Met meteen de link om misbruik te melden en dan zou KNAB meteen tot actie overgaan. Was totaal niet nodig natuurlijk, maar ik vond het zo’n fijn en veilig gevoel dat KNAB deze check meteen maakte.

Reden 4: KNAB heeft koppelingen met andere systemen goed voor elkaar

Als Online Business Bouwer wil ik alles wat ik kan automatiseren ook automatiseren. En in mijn boekhouding wil ik daar helemaal gebruik van maken. Je kunt natuurlijk handmatig bankboekingen verwerken. Ik kan je vertellen, dat is heel veel werk. Zeker als je gebruik maakt van Profit First, want dan boek je iedere maand ook bedragen tussen rekeningen over. Trust me, handmatig alles verwerken wil je niet.

Je kunt ook met een MT940 bestand werken. Dan download je handmatig de bankboekingen bij je bank en dan upload je de banktransacties handmatig in je boekhouding. Met alle fouten en vergissingen van dien. Soms doe je per ongeluk een aantal boekingen dubbel of ben je er juist een paar vergeten. En als je moet gaan zoeken wat er fout is gegaan, dan ben je zomaar ineens een uur verder voordat je het hebt opgelost. Nee, dan ben ik heel blij dat al mijn bankboekingen automatisch en (bijna) direct doorgestuurd worden naar mijn boekhoudpakket. Nooit meer iets kwijt of dubbel ingeboekt maar alles up to date.

De koppeling met Moneybird werkt trouwens heel erg simpel. In een korte video legt Jaleesa van KNAB het uit.

Verder heb ik KNAB ook gekoppeld met Mollie (Mollie verwerkt de betalingen van de bestellingen die gedaan worden via mijn Shopping Cart/mijn webshop). Ook dat ging supersimpel. Ik gaf het rekeningnummer op waarop ik mijn betalingen wil ontvangen. Ik moest vervolgens een proefbetaling van 1 cent doen en de goedkeuring was daar.

Mijn Shopping Cart heb ik via Autorespond en met een API-key van Mollie werd ook die koppeling binnen een dag geregeld. I love it when a plan comes together want aan mijn webshop hoef ik boekhoudkundig niks meer te doen.

Heeft KNAB ook nadelen?

Ja, KNAB heeft ook nadelen. Ik heb er een paar voor je op een rij gezet, dan kan je zelf beslissen of hier een reden tussen zit om niet met KNAB te gaan werken.


Nadeel 1: KNAB maakt duurzaamheid niet tot speerpunt

KNAB en moederbedrijf ASR hebben duurzaamheid niet op #1 staan. Maar bewust bankieren kan bij KNAB zeker wel, bijvoorbeeld door je spaarrente te schenken aan een goed doel.

Nadeel 2: Bij KNAB betekent veel rekeningen openen ook veel bankpasjes

Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is (review en ervaring) rechtsonder

Toen ik startte met Profit First heb ik meteen 7 rekeningen geopend. Vijf betaalrekeningen en twee spaarrekeningen. En de dagen daarna ontving ik dus ook leuk vijf bankpassen en gelukkig maar 1 cardreader. Die cardreader gebruik ik trouwens nooit meer, ik gebruik mijn telefoon om transacties goed te keuren en om in te loggen bij KNAB.

Maar goed, aan de ene kant is het natuurlijk logisch dat als je vijf betaalrekeningen opent dat je ook vijf pasjes krijgt. Maar ik gebruik die pasjes echt nooit, alleen de pas van mijn kostenrekening zit in mijn portemonnee. De rest ligt op een stapeltje te verstoffen in een la.

Nadeel 3: KNAB zegt dat je 5 betaalrekeningen mag openen, maar dat ging bij mij niet vanzelf

Zoals ik hierboven al schreef: toen ik de vijfde betaalrekening wilde openen lukte dat niet en moest ik toestemming vragen. Dat vond ik eerlijk gezegd wel een beetje raar. Maar goed, het ging heel snel en ik kreeg meteen mijn gevraagde betaalrekening. En voor spaarrekeningen geldt deze stop volgens mij niet. Je mag zoveel spaarrekeningen openen als je maar wilt, ook zonder tussentijdse toestemming van KNAB.

Geen idee of jij tegen hetzelfde probleem aanloopt. Ik heb mijn KNAB al jaren, dus het zou heel goed kunnen dat deze bug inmiddels tot het verleden behoort (dat die 5e betaalrekening even niet lukte).

Nadeel 4: Veel rekeningen bij KNAB betekent ook veel dagafschriften

Aan het eind van het jaar/begin van het nieuwe jaar moest ik er altijd even moed voor verzamelen: het downloaden van mijn dagafschriften. Want 7 rekeningen en dan 12 maanden is 84 keer op download drukken. En alles opslaan en/of printen.

Tegenwoordig kan het gelukkig makkelijker. Er is een zoekfunctie en daarin kun je een van-tot selectie maken qua datums en dan kun je meteen alle transacties voor een heel jaar downloaden voor die betreffende rekening. Welke stappen je precies moet nemen heb ik hieronder uitgeschreven bij de veelgestelde vragen.

Zo, dit waren de nadelen. Denk je nu ‘ach dat valt allemaal wel mee’ en wil je KNAB proberen. Dat kan. Klik op deze link en lees verder over hoe KNAB en wat KNAB voor je kan betekenen. Dan lees je meteen dat je het eerste jaar 50% korting krijgt op het maandbedrag van € 7,- (als je nog starter bent). Je betaalt dan dus slechts € 3,50 per maand voor maximaal 5 zakelijke betaalrekeningen. Ik zeg doen 👍.

Veel gestelde vragen over KNAB

Een zakelijke rekening kiezen doe je niet zo maar even en ik zie dat ik daar regelmatig vragen over krijg. Bekijk hieronder de meest gestelde vragen, dan krijg je meteen antwoord.

Hoe duurzaam is KNAB?

Hoe duurzaam is KNAB? Dan zeg ik meteen 'definieer duurzaam'. Want wat is duurzaamheid voor jou. Hoewel het moederbedrijf van KNAB (Aegon) niet duurzaam investeert, kun je bij KNAB toch bewust bankieren. Zo kun je bijvoorbeeld je spaarrente schenken aan een goed doel zoals SOS kinderdorpen, Tjommie of het Oranje Fonds. Zakelijk gezien investeert KNAB in bedrijven die zich actief inzetten om hun impact op klimaatverandering te beperken. Investeren ze in een bedrijf en ziet KNAB dat hun duurzaamheidsbeleid beter kan? Dan spreekt KNAB ze daarop aan. Willen ze niet veranderen? Dan kunnen ze besluiten om de investering te stoppen.

KNAB investeert nooit in de tabaksindustrie, palmolieproducenten of bedrijven die investeren in energieopwekking op basis van kolen. Vanzelfsprekend investeren ze alleen in bedrijven die zich aan alle relevante wet- en regelgeving houden. Als je helemaal zeker wilt weten in welke bedrijven ze niet investeren dan hebben ze zelfs een uitsluitingslijst voor je. Op het gebied van beleggen: als toonaangevende financiële instelling maakt KNAB duidelijke keuzes voor verantwoord beleggen. Hierbij focussen ze zich op bedrijven die verantwoord omgaan met mensenrechten, wapens, volksgezondheid en milieu. Bedrijven die zich bezighouden met kolenwinning of controversiële wapens worden bijvoorbeeld uitgesloten. Ook investeren ze niet in staatsobligaties – of andere leningen – van landen die de mensenrechten schenden. Dus hoe duurzaam is KNAB? Ik vind ze duurzaam genoeg, maar het is nu aan jou.

Zakelijke rekening KNAB, waarom ik hiervoor kies?

Waarom ik voor mijn zakelijke rekening KNAB kies? Simpel.

 • Ze zijn goedkoop (ik betaal nu € 7,- per maand voor zoveel rekeningen als ik maar wil).
 • KNAB koppelt heel simpel met mijn boekhoudpakket Moneybird.
 • Mijn KNAB rekeningen koppelen heel simpel met mijn betaalprovider Mollie.
 • KNAB heeft een handige app waar ik zeer regelmatig gebruik van maak.
 • Ze zijn heel alert, als ik een transactie in het buitenland doe, krijg ik meteen de vraag of ik het zelf was of dat mijn pas gestolen is.
KNAB zakelijke kosten, hoe hoog zijn die kosten?

Waar ik superblij van word bij KNAB is dat de kosten glashelder zijn. Ik betaal € 7,- per maand en daarvoor mag ik zoveel rekeningen openen als ik maar wil. Ik heb er op dit moment 6. Wat ik wel moet zeggen is dat ik 5 betaalrekeningen wilde openen en op een bepaald moment mocht ik er niet meer aanmaken en ik was nog niet aan 5. Dan krijg je de melding dat je moet bellen en dat heb ik gedaan en uitgelegd dat ik met Profit First werk. Ik had dus gewoon meer rekeningen nodig. Geen probleem, de benodigde rekeningen werden direct aangemaakt.

En ik heb nog 1 andere kostenpost. Om mijn rekeningen te koppelen aan mijn boekhoudpakket (Moneybird) moet ik ook nog een keer € 1,50 per maand betalen. Dus in totaal ben ik € 8,50 per maand kwijt. Geen geld voor de service en het gemak dat ik daarvoor ontvang.

Jaaroverzicht KNAB, hoe vind ik die?

Je financiële jaaroverzicht KNAB kun je heel makkelijk vinden. Log in en ga naar 'persoonlijk archief' (dit staat in de wat lichter blauwe balk bovenaan). Ga naar het kopje 'financiële overzichten' en vanaf februari kun je je overzicht van het afgelopen jaar zien.

Ik ben nog van dingen op papier hebben ? dus ik print ook altijd mijn dagafschriften en dat doe ik 1x per jaar. Dan print ik van alle rekeningen alle boekingen in 1x. Ik download dus NIET de maandelijkse dagafschriften, want dan moet ik 12x printen om een heel jaar te hebben. Wat ik doe is het volgende:

 • Ik ga naar de betreffende rekening en open die.
 • Ga naar het tabje 'zoeken en downloaden'.
 • Vul daar bij de van-tot datums 1 januari tot en met 31 december in.
 • Kies zoeken en vervolgens downloaden.
 • Bij downloaden krijg je een optie hoe je wilt downloaden en daar kies ik 'pdf'.
 • Print en je krijgt in 1 rij alle boekingen van een heel jaar op die bepaalde rekening.
 • Repeat voor alle rekeningen en klaar ben je.
Kun je bij een zakelijke rekening van KNAB ook een creditcard aanvragen?

Ja hoor, KNAB heeft een creditcard en als je die aanvraagt krijg je een Mastercard.

Is overstappen naar KNAB moeilijk?

Heb je al zakelijke rekeningen en wil je overstappen naar KNAB? Dan kan ik me voorstellen dat je even denkt 'my God, waar ga ik aan beginnen!' Maar wees niet bang, Met de KNAB overstapservice regelen zij alles voor je. Het zou dus appeltje-eitje moeten zijn om over te stappen en als het eenmaal gebeurd is geniet van je van alle handigheidjes, voordelen en lage kosten. Dus adem in en spring!

Is KNAB betrouwbaar

Hé we hebben het wel over je zakelijke rekeningen hè. Dan wil je wel zeker weten dat je met een betrouwbare partner in zee gaat en al helemaal als die partner je bank is. Dus is KNAB betrouwbaar? KNAB is een relatief nieuwe speler op de markt, maar het geeft vertrouwen als je weet dat KNAB onder Aegon Bank NV valt. En Aegon valt onder het depositogarantiestelsel.

KNAB doet zijn best om zo veilig mogelijk te werken en ik heb al verschillende aanpassingen meegemaakt om veiliger in te loggen. Lukt dat altijd? Nee, dat blijft toch een strijd tussen criminelen en de beveiligers van de bank. Ik krijg ze ook, de SMS-jes, de appjes en de mails met de vraag of ik 'even' op de link wil klikken. Als je erin trapt (en dat kan iedereen overkomen) dan zou het mis kunnen gaan, maar dat geldt voor iedere bank niet alleen voor KNAB.

Wat ik wel weet: ik was een paar jaar geleden in Italië en ik kocht internettegoed en betaalde met mijn zakelijke KNAB-rekening. Deze transactie werd meteen opgemerkt en ik kreeg een SMS met de vraag of ik werkelijk in Italië was. Compleet met instructies als het niet klopte.

Kortom: ik ervaar KNAB als een bank die de uiterste best doet om ze veilig mogelijk te zijn en tot op heden is het bij mij altijd goed gegaan.

Een korte voetnoot bij mijn artikel over KNAB

De tips die ik deel op liesbethdekorte.nl werken voor mij en ik heb natuurlijk ook gecheckt of er meer mensen enthousiast zijn over de producten en diensten waar ik over schrijf. Maar ik kan natuurlijk geen goede resultaten garanderen, dat hangt ook van jouw eigen inspanningen en motivatie af. Ik zou zeggen ‘go for it!’

PS: Meer weten over manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

2 gedachten over “Waarom KNAB de beste zakelijke rekening is (review en ervaring)”

  • Jeetje zeg, deze had ik inderdaad niet gezien. Ik zie dat mensen heel negatief zijn, maar ik heb die ervaring absoluut NIET. Ben al jaren bij KNAB en bij mij werkt alles prima. Als ik vragen heb bel ik de helpdesk en komt het gewoon goed. Maar blijkbaar hebben andere mensen andere ervaringen. Geen idee hoe dat komt. Hier een zeer tevreden klant.

   Beantwoorden

Plaats een reactie