Volzicht Karin Hogenboom review, mijn verhaal uit 2023

40 jaar lang heb ik een bril gedragen. Steeds sterkere en sterkere glazen met als klapstuk aan het eind: varifocaal. En ook in die fase mocht ik steeds weer sterkere brillen kopen. Op een bepaald moment werd het gewoon eng, want ik wist dat ik helemaal niks meer kon zonder bril. Er moest iets gebeuren.

In 2023 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik deelgenomen aan het jaarprogramma Volzicht van Karin Hogenboom. Ik vind wat van dit jaarprogramma en ik deel mijn bevindingen (positief en negatief) in deze blog.

Even tussendoor, in de titel staat dat dit een review van 2023 is. Dat is ook zo en ik heb bewust niet het trucje toegepast waarmee je ieder jaar als vanzelf het jaartal aanpast naar het huidige jaar. Want ik heb in 2023 deelgenomen aan het jaarprogramma van Karin. Het kan natuurlijk dat het nu (op het moment dat jij dit verhaal leest) helemaal anders is maar dat denk ik niet. Want Karin is 2x heel stellig tegen me geweest dat ze het programma goed vindt zoals het nu is.

Wat is Volzicht?

Volzicht is de naam van het bedrijf van Karin Hogenboom en met dit bedrijf helpt ze mensen om weer te zien met hun eigen ogen, zonder bril, lenzen of laseren. Een nobel streven. En ik kan inmiddels vol overtuiging zeggen dat het werkt. Want na 40 jaar sta ik deze blog te typen zonder bril. En nee, daarvoor heb ik de letters NIET op puntgrootte 30 gezet. Ik kan normale letters gewoon lezen op mijn computer. Dat kon ik een jaar geleden echt niet.

Dus ben ik nu laaiend enthousiast over Volzicht? Nee, dat ook weer niet. Ik ben enthousiast over de METHODE (de Bates-methode) waar het jaarprogramma deels op stoelt. Er is echter veel meer. Karin Hogenboom trekt er van alles bij wat in mijn ogen niet nodig is. Dat was het in ieder geval voor mij. Voor jou misschien niet, maar dan ben je in ieder geval voorbereid op wat je in het jaarprogramma kunt verwachten.

Volzicht reviews, de pluspunten

Wat ik heel fijn vond aan Volzicht is dat:

✅ Karin Hogenboom zelf een inspiratiebron is. Zij heeft het zelf gedaan, ze draagt geen bril of lenzen en heeft ook haar ogen NIET laten laseren. In 2008 reed haar man met de auto over haar bril en was het even heel lastig om een nieuwe bril te regelen. Met -3,25 en -2,75 was ze behoorlijk gehandicapt, maar ze heeft toen wel de start gemaakt om na 30 jaar bril dragen weer te gaan zien zonder bril. En heel eerlijk, als je aan de slag gaat om je ogen op een natuurlijke manier te herstellen dan verklaren veel mensen je voor gek.

Ik heb het meegemaakt. Ik zie de opticien nog keihard om me lachen. Want ‘dit kan natuurlijk niet.’ Ik kreeg serieus het advies om mijn ogen te laten laseren. Het kostte de opticien blijkbaar minder moeite om mij kwijt te raken als klant door in mijn ogen te laten snijden dan dat ik het op een natuurlijk manier ging doen. Maar het kon dus wel en Karin heeft het gedaan. En ik nu ook.

Ik ben Karin dus oprecht dankbaar dat zij mij op deze weg heeft gezet, want zonder haar was ik hier nooit aan begonnen. En was ik nooit mijn eigen weg hierin gaan zoeken, laat staan vinden.

✅ Je bij het jaarprogramma een online training krijgt waardoor je ziet wat de bedoeling is. Er zijn best wel wat oefeningen die je kunt doen en het is fijn als je iemand die oefeningen voor ziet doen. Monkey see monkey do.

✅ Je bij het jaarprogramma 5 ‘gewone’ livedagen hebt en 2 retraites van ieder 3 dagen. Een flink totaal aan livedagen dus (11). Tijdens die dagen krijg je veel informatie en ontmoet je mede-cursisten. Kun je eindelijk open en bloot praten over wat je allemaal meemaakt en voelt en kun je elkaar tips geven. Zeker de retraites vond ik erg interessant. Tijdens de zomerretraite gingen we aan de slag met licht. Tijdens de winterretraite gingen we aan de slag met duisternis. En vooral de ‘donkerdisco’ vond ik geweldig. Waren we in het pikkedonker aan het dansen. Er hebben nog nooit zoveel onbekenden zomaar aan mijn borsten gezeten 🙈. Je zag echt helemaal niks en alles moest dus op de tast👨🏾‍🦯.

✅ We tijdens de retraites een oefeningenboek en een tekstboek kregen. Die boeken waren superhandig. Een heleboel oefeningen en informatie bij elkaar. Alleen voor mij was het jammer dat ik op 1 januari begonnen ben en de lichtretraite was pas in juni. Een half jaar lang heb ik gewenst dat ik deze informatie had maar die kreeg ik dus pas in juni.

✅ Toen ik aan het jaarprogramma begon zei Karin dat ik een veel rustiger en leuker leven zou krijgen. Dat was ook zo. Ik heb de keuze gemaakt dat ik weer wilde zien zonder bril en dat betekende dat ik offers bracht. In de zin van dat ik in de middag niet werkte (dus van achter de computer vandaan en naar buiten). Dat vond ik heel erg fijn en ik kan niet wachten tot de zon weer gaat schijnen. Mijn leven is nu echt vrijer en leuker. Niet alleen doordat ik mijn bril niet meer nodig heb maar ook omdat ik andere keuzes ben gaan maken.

✅ Karin ook heel eerlijk is over dat er meer mensen zijn die je kunnen helpen met weer zien met je eigen ogen. En ze gaf me daarin een tip die alles voor mij veranderd heeft. Namelijk het boek ‘Natuurlijk Zien’ van Saskia Naber.

Volzicht reviews, de minpunten:

❌ Tijdens de livedagen krijg je interessante informatie. Zeker weten. Maar het is ook een heleboel spielerei. Als de intentie-pot vullen*** (en ook weer legen aan het eind van de dag), balletjes gooien*** om elkaars naam te leren. Dat laatste is deels nuttig trouwens. Want het is natuurlijk goed om met je ogen de balletjes te volgen. Maar helaas, er gaat zoveel tijd in zitten. En de balans tussen echt nuttige dingen en ‘dagopvulling’ slaat negatief door. Zie ook dit verhaal van Arnoud op de website van Saskia Naber. Ik ben er 99% zeker van dat dit een verhaal is van iemand die bij Karin is geweest.

De retraites duren officieel 3 dagen, maar het hele programma kan echt met gemak in 2 dagen en dan hoef je je tijdens die 2 dagen echt niet te haasten. Op de eerste dag is er alleen een avondprogramma van ruim een uur. Op de 2 andere dagen heb je veel en lang pauze en op de laatste dag is het in de middag alweer klaar. Ik heb het eind van de retraites niet meegemaakt trouwens, want je negatieve overtuigingen verbranden is niet mijn ding.

*** Natuurlijk is het leuk om dit soort activiteiten te doen en we hebben ook veel gelachen. En ja, ik heb gewoon meegedaan. Maar was het zinvol? Ga je er beter door zien? Daar heb ik dus grote twijfels bij.

❌ Karin Hogenboom haalt er bij de Volzicht Methode veel bij wat voor mij helemaal niet relevant is. Aarden (en natuurlijk verkoopt ze aardingslakens), ontgiften (ze verkoopt dure pleisters en peperduur zout. Ik heb het geprobeerd, niks). En dan natuurlijk het eten. Karin is fervent voorstandster van dierlijke producten. En dat is echt het overgrote deel van het programma. Eten, recepten en kooktips. Want ‘je ogen hebben honger’ zegt Karin. Dus ja, je kunt ook weer dure voedingssupplementen bij haar kopen en het eten blijft maar de boventoon voeren. Ik vind Karin eerder een diëtiste (met bijzondere voorkeuren, dat dan weer wel) dan dat ze tijdens het jaar echt met de ogen bezig is.

❌ In het begin heb ik zeker meegedaan met het eetregime en ik vond het best lekker. Veel vet eten. Bottenbouillon, slagroom. En ja, na 3 maanden was ik al 6 kilo aangekomen. Dat is veel op mijn oorspronkelijke 60 kilo. Karin blijft zeggen dat het niet van het eten kan zijn. ‘Van vet eten word je niet dik’ zegt ze dan. Nou, ik heb verschillende mensen gesproken uit het programma die ook gestopt zijn met het ‘dieet’ omdat ze zagen dat ze aangekomen waren.

❌ Tijdens het programma heb je iedere week een webinar. De ene week in de middag, de volgende week in de avond en dit ritme herhaalt zich. De middag-webinars zijn in principe voor oefeningen, maar het gaat regelmatig over mindset, dat je je stress los mag laten, weer over eten, frequenties (een duur apparaat dat je kunt kopen) en dat soort dingen. Het is zenden zenden zenden vanuit Karin en het is dus niet dat je makkelijk een gesprek met haar begint of vragen stelt. De avond-webinars zijn meer informatief. En ik vond het schokkend hoe weinig die avond-webinars te maken hadden met weer beter gaan zien. Het ging wel over de ogen, maar over hele andere dingen. Om een voorbeeld te geven: net als handlezen kun je ook dingen aflezen aan het gekleurde deel van je oog (regenboogvlies). Dan krijg je daar een uur een lezing over. Ik zeg niet dat het niet interessant kan zijn. Ik zeg wel dat je er geen sikkepit beter van gaat zien.

❌ De persoonlijke begeleiding is minimaal. Je hebt heel veel contactmomenten (iedere week een webinar) maar dat is echt wat anders dan persoonlijke begeleiding.

❌ De prijs. Ik heb geen idee wat ze nu vraagt, maar ik heb voor een jaar 6000 euro betaald (inclusief btw). Als ik echt persoonlijke begeleiding had gekregen in de vorm van iedere week een webinar waarin je vragen kan stellen, dan had ik het deze prijs waard gevonden. Nu vind ik het veel te veel. 3000 euro was het me nog wel waard geweest met het online programma, de live-dagen en iedere week een webinar waarin het ‘Karin vertelt’ is. Maar 6000 euro is achteraf gezien te veel.

En ja, vragen kun je stellen in de community. Maar dat doet dus bijna niemand.

Is Volzicht Kwakzalverij?

Wat mij betreft is de basis van de Volzicht-Methode zeker GEEN kwakzalverij. Het werkt, ik heb het gedaan en ik leef nu zonder bril. Had ik een jaar geleden nog niet eens durven dromen en nu is het werkelijkheid.

Bates methode

De allereerste basis is de Bates-methode en dokter Bates was ook daadwerkelijk dokter. Hij was een gerenommeerde oogarts die zelfs lesgaf op universiteiten.

Dokter Bates zag 30.000 patiënten per jaar en hij was verbaasd om te zien dat mensen die een bril droegen in rap tempo sterkere brillen nodig hadden. Waarom kan een lichaam heel veel aandoeningen zelf herstellen en dit niet? Hij ging op onderzoek uit, genas zijn eigen zicht en ontwikkelde de Bates-methode.

En ja, dokter Bates was een pionier. Een pionier die flink tegen werd gewerkt door de optische industrie. Die fouten maakte. Logisch, want hij deed iets wat nog niemand gedaan heeft. Hij heeft ik weet niet hoeveel mensen van hun bril afgeholpen en die Bates-methode is voor ons beschikbaar om er ons voordeel mee te doen.

De Bates-methode komt deels ook terug in de training Volzicht van Karin Hogendoorn. Alleen zij pakt er dus nog heel veel andere dingen bij. Dingen die niet nodig zijn (vind ik dus). Maar is het kwakzalverij? Nee, dat gaat echt te ver.

Volzicht Kookboek

Zoals ik al schreef, Karin gaat helemaal los op voeding. Je ogen hebben honger! Tenminste dat is waar zij op in zet. En ze heeft een kookboek geschreven. Ik kan niet anders zeggen: dat ziet er heel goed uit.

De recepten zijn goed uitgewerkt en het boek is opgeleukt met prachtige foto’s. Echt een professioneel gemaakt kookboek.

Maar het feit dat het er mooi en goed uitziet, is niet hetzelfde als zeggen dat het zinnig is. Ik ben dus in een paar maanden tijd 10% van mijn lichaamsgewicht aangekomen door het ‘dieet’. En nogmaals, Karin zegt dat het niet kan zijn van dit eten. Maar waar zou het dan van zijn?

Dus ja, prachtig en volledig kookboek met ook best veel informatie over de Volzicht-methode. En nee, ik doe er niet meer aan mee.

Nu is het aan jou, Volzicht Cursus Ja of Volzicht Cursus Nee?

Waarom vertel ik dit? Omdat Karin een supergoede marketeer is. Ze weet precies wat ze wel kan zeggen en wat niet en ze houdt haar eigen reviews stevig in de hand. Er zijn meerdere mensen geweest die tegen me zeiden ‘ik kan echt alleen maar positieve reviews over Volzicht en Karin Hogenboom vinden. Dus dan moet het wel goed zijn’. En die waren vervolgens teleurgesteld.

Maar ik zie tijdens de live-dagen ook mensen die nog een extra rondje geboekt hebben. Die na hun eerste jaar nog een keer inschrijven voor een tweede jaar of zelfs een derde jaar. Dat doen ze niet voor niets, ze vinden blijkbaar toch dat ze er baat bij hebben.

Wat mij dan weer verbaast is dat die paar mensen die al meerdere jaren meedoen, nu nog steeds een bril dragen. Ook op momenten dat ik denk ‘nu zou je zonder problemen je bril af kunnen zetten, want je hoeft hier niet per se helder te zien’.

Daarom deze review, die echt positieve punten bevat en ook negatieve punten.

Als jij mee bent met het voedingsadvies van Karin en je denkt ook dat het niet zien vooral mentaal is (stress, mindset, frequenties, dat soort dingen). En je vindt het prima dat de live-dagen lekker rustig en relaxt zijn, dan is dit jouw training. Dan zeg ik oprecht ‘go for it’.

Als je echter verwacht dat je heel veel begeleiding krijgt. Heel veel oefeningen om serieus met je ogen aan de slag te gaan, dan kun je van een koude kermis thuiskomen.

Ik vind dat Karin te weinig doet met de Bates Methode zelf. Waarom doet Karin dat? Omdat ze zelf oprecht zegt dat ze het alleen met de Bates-methode geprobeerd heeft en dat het haar niet voldoende hielp. Zij is verder gaan zoeken en is toen bijvoorbeeld bij het eten en het aarden gekomen. En dat hielp haar wel verder. Daarom deelt ze deze informatie nu.

Ben ik blij dat ik bij Volzicht ben gestart?

Ben ik blij dat ik aan het Volzicht-programma mee heb gedaan? Toch wel. Want dit is wel de aanzet geweest om mijn ogen te genezen. En ik heb tijdens het programma de tip gekregen die mij echt verder geholpen heeft (het boek van Saskia Naber).

Ik kan oprecht zeggen dat ik nu niet zou staan waar ik sta met mijn ogen als ik niet op 1 januari 2023 was gestart bij Volzicht. Maarrrrr… dat blijft ook staan: ik vind nog steeds dat ik veel te veel betaald heb voor wat ik gekregen heb.

Voor 2 dingen is het goed dat ik dit traject wel gedaan heb:

 • Voor de boekentip die ik gekregen heb (Natuurlijk Zien van Saskia Naber)
 • Ik weet nu zeker dat ik Karin niet nodig heb om weer goed te gaan zien met mijn eigen ogen. Anders was ik altijd blijven twijfelen. Want ik zie nu goed genoeg om altijd zonder bril te zijn, maar ik zie zeker niet altijd 100% helder. Ik accepteer dat nu. Maar als ik alleen het boek van Saskia had gehad, dan was ik altijd blijven denken ‘zou Karin mij verder kunnen helpen?’ Nu heb ik zekerheid dat dat niet zo is en kan ik het loslaten en accepteren dat het de ene dag wat beter is en de andere dag misschien wat minder. Maar altijd goed genoeg om zonder bril te zijn.

Volzicht-methode alternatieven

Denk je nu ‘oké ik wil iemand anders vinden, maar zijn die er?’ Ja hoor, er zijn meer mensen die de Bates-methode onderwijzen. Bijvoorbeeld Esther van der Werf. Esther biedt losse coachings aan en ze is ook af en toe in Nederland en dan zou je naar een lezing kunnen.

Ik heb geprobeerd om een afspraak met Esther te plannen voor mijn puntjes op de i voor mijn ogen. Maar dat valt nog niet mee, Esther heeft het hartstikke druk. Wat me wel opviel. Ook voor 1 losse coaching krijg je van Esther een grote vragenlijst over je ogen. Wat kun je wel, wat niet, wat zie je wel, wat niet. En nu viel het ineens op: hier heeft Karin NOOIT om gevraagd. In haar jaarprogramma hebben we nooit gekeken naar wat mijn ogen wel en niet kunnen en welke concrete stappen ik voor die problemen zou kunnen zetten.

Saskia Naber kun je helaas ook niet meer vragen. Zij heeft nog wel haar boek, maar ze doet verder niks meer met het feit dat ze Bates-leraar is (geweest). Heel erg jammer, maar ze heeft haar focus op tuinieren in de moestuin gelegd.

Laatste alternatief: mijn video’s. Ik heb een overview gemaakt van wat ik gedaan heb om mijn ogen te genezen. Dingen die jij ook kunt doen en die je eenvoudig in je dag kunt integreren. Ik leg dus uit wat de belangrijkste dingen waren die ik gedaan heb om weer te gaan zien zonder bril of lenzen.*

 • 1 lange video (53 minuten) met 10 tips
 • 3 korte video’s met extra uitleg (paar minuutjes per video)

Voor 20 euro krijg je mijn video’s opgestuurd en kun je meteen aan de slag. En nee, daar zit geen persoonlijke begeleiding bij, maar daar is de prijs ook naar.

Eerst meer lezen over mijn video’s? Kan ook, check hier ‘Weer zien met je eigen ogen

* Ik ben GEEN Bates-leraar maar ik ben op dit moment wel in opleiding om Bates-leraar te worden. Ik vertel in mijn video’s met welke oefeningen en gewoontes van de Bates-methode ik succes heb.

Veelgestelde vragen Volzicht (Karin Hogenboom) review 2023

#1 Wie is Karin Hogenboom?

Karin Hogenboom is de onderneemster achter Volzicht. Volzicht is een bedrijf dat mensen helpt om weer te gaan zien zonder bril of lenzen of laseren. Karin is zelf 30 jaar brildragend geweest en ze heeft haar ogen weer genezen. Ze leeft nu zonder bril en kan alles gewoon zien. Hoe? Door een lange zoektocht waarin ze de Bates-methode heeft leren kennen. Maar ook de Eyebody methode, cranio sacraal therapie, Transformationall Breath, TRE, Critical Alignment Yoga, Hypnotherapie. Ze heeft zich verdiept in voeding middels lezingen, training en literatuur over de ontdekkingen van Weston Price bij diverse natuurvolkeren.

Kortom: iemand die veel gelezen geleerd en gedaan heeft.

#2 Is Karin Hogenboom Batesleraar?

Nee, dat volgens mij weer niet. Karin heeft trainingen gevolgd van de Batesmethode, maar als ze echt Batesleraar was, dan zou ze dat wel pontificaal op haar website zetten.

Is het erg dat Karin geen Batesleraar is? Nee hoor, helemaal niet. Want het is geen beschermde titel. Maar toch zegt het (voor mij achteraf) wel iets. Want Karin zegt nu oprecht dat de Batesmethode voor haar niet voldoende was. En dat ze daarom op zoek is gegaan naar andere hulpmiddelen. En vooral de voeding krijgt nu echt de boventoon. Tot zelfs zo ver dat medestudenten zeggen dat ze het logisch vinden dat ze nog niet beter zien. Omdat ze nog niet met de bottenbouillon aan de slag zijn gegaan. En dan breekt mijn klomp, omdat dokter Bates zo goed als niks met voeding deed.

In mijn ogen zijn de oefeningen van Bates echt meer dan voldoende en dat vind ik jammer dat dat onderbelicht is bij Volzicht.

#3 Is de Batesmethode ineffectief en potentieel gevaarlijk?

Wikipedia zegt: De Batesmethode is een ineffectieve en potentieel gevaarlijke alternatieve behandelmethode die het gezichtsvermogen zou moeten verbeteren. De Amerikaanse oogarts William Bates (1860-1931) beweerde dit te kunnen bereiken door het opnieuw aanleren van wat hij "de juiste kijkgewoontes" noemde. Bates dacht dat stress in sterkere mate effect heeft op de ogen dan op andere organen, en dat slecht zicht daar vaak door ontstaat; oogartsen en optometristen zouden hier volgens hem meer rekening mee moeten houden.

 1. Van geen enkele training is aangetoond dat het de oogsterkte kan veranderen.
 2. Bovendien kunnen bepaalde aspecten van de Batesmethode gevaarlijk zijn; volgers van de methode kunnen permanente oogschade krijgen door blootstelling aan direct zonlicht.
 3. Zonder corrigerende lenzen deelnemen aan het verkeer, of afzien van conventionele oogzorg met serieus oogletsel tot gevolg.

Ik kan inmiddels uit eigen ervaring zeggen dat:

 1. Ik heb het gedaan. Een jaar geleden zag ik alleen maar grijze streepjes en geen letters als ik zonder bril iets probeerde te lezen. Inmiddels doe ik alles zonder bril. En kan ik prima lezen. Ik ben zelf het bewijs dat het wel kan.
 2. Blootstelling aan direct zonlicht. Ja, een van de oefeningen van Bates is zonnen. Maar dat doe je met je OGEN DICHT. En als dat nog te fel is draai je je om. Of ga je in de schaduw staan. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je gezonde verstand blijft gebruiken.
 3. Regel 1 bij de training is dat als je denkt dat er iets mis is met je ogen, dat je dan professionele hulp inschakelt. Je ogen zijn te belangrijk om zelf te dokteren als er iets mis lijkt te zijn. En zonder bril in het verkeer als dat niet verantwoord is, dat doe je ook niet. Dan zorg je dat je een bril hebt waarmee je wel veilig aan het verkeer deel kunt nemen. Ook hier weer gezond verstand gebruiken. Je wilt aan de wettelijke verplichtingen blijven voldoen:

Je mag niet meer autorijden als:

 • De gezichtsscherpte met twee ogen samen lager is dan 0,5.
 • Het horizontaal gezichtsveld kleiner is dan 120 graden of als het bereik kleiner is dan 50 graden naar links of naar rechts.
 • Het verticale gezichtsveld minder is dan 20 graden naar boven en 20 graden naar beneden.
 • Er uitvallen in het gezichtsveld zijn binnen een straal van 20 graden vanuit het centrum.

Een korte voetnoot bij mijn artikel over Volzicht review

De tips die ik deel op liesbethdekorte.nl werken voor mij en ik heb natuurlijk ook gecheckt of er meer mensen enthousiast zijn over de producten en diensten waar ik over schrijf. Maar ik kan natuurlijk geen goede resultaten garanderen, dat hangt ook van jouw eigen inspanningen en motivatie af. Ik zou zeggen ‘go for it!’

PS: Meer weten over andere manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

2 gedachten over “Volzicht Karin Hogenboom review, mijn verhaal uit 2023”

 1. Hi Liesbeth,
   
  Ik las je verhaal, ik heb een soortgelijke ervaring en ik deel mijn verhaal graag met je.
   
  In juli 2022 had ik een oogonderzoek gehad waar erg slecht nieuws uit kwam. Ze stelden een operatie voor, aan beide ogen… Dat zag ik niet zitten! Ik vond Karin haar bedrijf, kocht een module en daarna was ik niet veel wijzer, maar wist wel dat ik alles wilde weten over het genezen van mijn ogen.
   
  In september 2022 ben ik gestart en ik heb 5000 euro betaald. Ik zat in emotie en Karin bood me de helpende hand en die heb ik gepakt.
   
  Terwijl ik dit type op mijn telefoon sta ik in de buitenlucht, kijk ik afwisselend naar mijn bewegende vinger en in de verte. Het weer is grijs en grauw, maar het is heerlijk om buiten te zijn. Dat heb ik tijdens het jaarprogramma geleerd om veel naar buiten te gaan, wandelen en oog oefeningen doen. Of in de tuin springen op mijn mini-trampoline met een Rasterbril op. Ogen houden van (zien) bewegen, ze hebben daglicht nodig en ogen houden duisternis. Een goede oefening voor duisternis is palmeren, Google er maar eens op.
   
  Zwemmen was nooit leuk met lenzen in, maar sinds ik een zwembril op sterkte heb gekocht (via lovetoswim.nl), beleef ik veel plezier aan zwemmen. De eerste zwakkere bril bij Hans Anders gekocht, alle maten van pupilafstand enz. zijn door hun opgemeten en kreeg ik op een bon mee. Nu koop ik mijn zwakkere brillen online bij Charlie Temple, ideaal!
   
  Dit waren tips van Karin, ze heeft veel tips hoe je alle oog oefeningen in je dagelijks leven kan integreren.
   
  De livedagen leken me belangrijk, maar ik had mijn twijfel of het haalbaar zou zijn om er bij aanwezig te zijn (druk gezinsleven en afstand). Ik heb me door Karin laten overhalen om de live dagen bij te wonen. Vanaf het begin voelde dat al niet goed, te spannend om overal heen te rijden. Ik heb de live dagen online teruggekeken. De kwaliteit van opname was top!
     
  Wat ik jammer vond is dat ik steeds moest vragen om de lesmaterialen die bij de livedagen hoorden. En dat ik gemopper kreeg omdat ze het achteraf naar me op moest sturen. Ik heb het volledige cursusbedrag betaald, maar er werd moeilijk gedaan over een paar postzegels plakken? Tja, dat zijn dan de dingen die bijblijven.

  Een slowcooker gekocht, elke zondag rook het hele huis naar beestenbottenbouillon, overal potten met supplementen. Mijn man nam het voedingsgedeelte voor zijn rekening en maakte alles wat ik wilde uit het receptenboek, zodat ik me op de oog oefeningen kon richten. Alleen al aan de oog oefeningen heb je een dagtaak. Enerzijds heel fijn dat er zoveel oefeningen en tips worden aangereikt. Anderzijds liep ik bij elke online les tegen het ontbreken van structuur in de modules aan. Filmpjes over voeding, en oog oefeningen, alles stond door elkaar. Toen ik het jaarprogramma volgde, waren Karin en haar team wel bezig om het te structureren, dus ik hoop dat dat nu is verbeterd.
   
  De goede dingen die ik heb geleerd:
  – De vertaling van de dr. Bates methode
  – De oog oefeningen
  – De boekentip Natuurlijk Zien van Saskia Naber (aanrader, heel duidelijk geschreven)
  – Zuurdesembrood
  – Sole (zoutoplossing)
  – Collageen innemen
  – Oogstenen (Spiritual Garden, Udenhout)
  – Magic Eye boek met 3D platen (voor het leren zien van diepte)
    
  Mijn sterkte is hoger dan min 10, dus nu ruim een jaar verder heb ik echt nog mijn bril nodig! Wel heb ik mijn lenzen uitgedaan, heb ik mezelf leren autorijden met een bril op. Met een zwakkere bril fiets ik, wandelen en lezen doe ik vaak zonder bril.

  Ik heb geleerd om anders te leren kijken (verspringen) en ik ben dankbaar dat de dr. Bates methode op mijn pad is gekomen. Weet dat je geen tijdrovend duur jaarprogramma hoeft te volgen, met een goed boek zoals dat van Saskia, discipline en lef om je bril af te zetten kom je héél ver.

  Groeten,
  Carla

  Beantwoorden

Plaats een reactie