Richard de Leth (waarom je naar hem wilt luisteren)

Richard de Leth

Eigenlijk is het een beetje raar dat een online business bouwer het heeft over Richard de Leth en OERsterk. Maar dat heeft echt een goede reden, want om een krachtige ondernemer en vooral een gelukkige ondernemer te zijn is het belangrijk dat je gezond bent. Dat je de beste versie van jezelf bent. Daarmee inspireer je namelijk al heel snel andere mensen en word je woest aantrekkelijk. Die energie en spirit haal ik bij Richard de Leth en daarom vertel ik je graag over waarom je naar hem wilt luisteren. Doe er je voordeel mee.

De carrière van Richard de Leth in vogelvlucht

Toen Richard nog klein was droomde hij ervan om dierenarts te worden. Hij was namelijk gek op dieren. Op de middelbare school kwam er een kleine verschuiving, hij wilde liever mensen helpen dan dieren. In 2002 begon hij dan ook aan een studie geneeskunde aan de VU in Amsterdam en op 27 maart 2005 haalde hij zijn bul. Hij liep echter al heel snel vast. De werkelijkheid was zo anders dan hij voor ogen had. Hij heeft een paar maanden in Medisch Centrum Alkmaar gewerkt en daar ontdekte hij dat hij niet de kans kreeg om echt contact te hebben met zijn patiënten. Laat staan dat hij ze kon genezen. Hij zat binnen de reguliere geneeskunde in een keurslijf en kreeg bijvoorbeeld maar 8 minuten de tijd per patiënt. Dat zinde hem totaal niet.

Verder voelde hij zich hier vooral expert in acute geneeskunde. Heel nuttig als je bijvoorbeeld een been breekt, dan zet de acute geneeskunde je been in het gips. Of als je je vinger eraf zaagt dan kan de acute geneeskunde met een beetje geluk je vinger er weer aan naaien. Maar chronische aandoeningen is een heel ander verhaal. Bij chronische aandoeningen is de oorzaak compleet anders en is de oplossing ook radicaal anders.

Richard had al tijdens zijn opleiding ontdekt dat hij interesse had in alternatieve geneeskunde zoals Ayurveda en meditatie, maar daar was in de reguliere geneeskunde weinig ruimte voor. In juli 2007 hing hij zijn witte doktersjas dan ook aan de wilgen en verliet hij Medisch Centrum Alkmaar. Om wat te doen? Dat wist hij op dat moment nog niet. Maar dat hij zijn eigen weg wilde gaan, dat wist hij wel. Hij wilde mensen inspireren, motiveren en vooral ook leren om niet ziek te worden.

Het ontstaan van OERsterk

In juli 2007 maakte Richard de Leth zich dus vrij om zijn eigen weg te gaan en op dat pad ontstond OERsterk. Een verwijzing naar de oertijd en niet zonder reden. Want Richard wilde uitvinden hoe het kon dat de mens in een evolutionaire flits dikker is geworden. 52% van de mensen is te dik. 8,8 miljoen van de mensen is chronisch ziek (dat is dus meer dan de helft van de Nederlanders). We worden dommer, ons IQ wordt lager en onze schedelomvang wordt kleiner.

Hoe kan dat? Waarom doen we er niet wat aan? Want op een dag worden we geboren met 1 zekerheid: op een dag gaan we ook weer dood. Normaal duurt dat een jaar of 82. En in die 82 jaar wil je zoveel mogelijk van betekenis zijn. Wat heb je daarvoor nodig? Energie en creativiteit. Dat spettert er trouwens van af bij Richard. Hoe komt dat? Omdat zijn immuunsysteem tot rust is. Zijn darmflora en zenuwstelsel zijn in balans. En dat is allemaal het gevolg van de juiste keuzes in leefstijl en gedrag.

Want heel veel mensen zijn moe, prikkelbaar, hebben een laag libido, een slechte stoelgang en een buikje. Dat komt door de keuzes die je iedere dag maakt. En de invloed van onze genen wordt hierbij vaak enorm overschat. Genen zijn daarin niet zo belangrijk. 95 –  99% van de ziektes hangt samen met je leefstijl. Wat je eet, doet, denkt en slaapt. De missie van Richard de Leth is om in 2022 1 miljoen mensen leider van hun gezondheid te laten zijn en niet lijder aan hun gezondheid.

De adviezen van Richard binnen OERsterk

Je leefstijl is het echte medicijn. De natuur is de grootste genezer. Je kunt als arts niemand genezen, je kunt alleen helpen om het zelfherstellend vermogen van iemands lichaam te verhogen. Met de echte medicijnen, de medicijnen uit de natuur. En chemische medicijnen helpen heus. Ze remmen bepaalde processen af, maar genezen dat doen ze niet. En waarom hebben we eigenlijk medicijnen nodig? Als je namelijk naar oervolkeren kijkt, die waren niet alleen slank en fit maar ze hadden ook geen degeneratieve ziektes.

Zou leven als oermens de oplossing zijn? Maar wat betekent het om als oermens te leven? Daarvoor is Richard in 2013 11 dagen lang in de Pyreneeën geweest. De bedoeling was om daar 11 dagen te leven als oermens. Naar bed als het donker wordt, uit bed als het licht wordt. Je kunt alleen eten als je net een maaltje bij elkaar gescharreld hebt of een dier hebt gevangen. Water drinken kan alleen als je een bron vindt en anders heb je niks.

Overdag was het gloeiend heet en ’s nachts was het koud. Het was enorm zwaar, zeker mentaal. Maar de beloning kwam na 11 dagen. Want voor en na het experiment werden de bloedwaardes gemeten en wat bleek? De bloedwaardes van Richard waren in 11 dagen waanzinnig verbeterd. Er waren zelfs mensen in de groep met chronische ziektes. Ziektes die na 11 dagen zoveel verbeterd waren of zelfs over. Hoe komt dat? Omdat de genen van de deelnemers aan het jubelen waren, want deze omgeving en deze manier van leven kenden de genen. Wat ook helpt: je kunt geen foute keuzes maken als oermens. Er is geen chipsboom of een fristie-rivier. Misschien nog wel het allerbelangrijkst: de overdaad aan prikkels was weg. Geen mobiel, geen computer, niks. Leven met de natuur.

Richard ontmoette ook Wim Hoff. En Wim daagde Richard uit om de Kilimanjaro te beklimmen. Niet zomaar, maar in korte broek en met een blote bast. Onderaan de berg was het 35 graden, bovenop was het -10 en woedde een sneeuwstorm. Maar ze hebben het gedaan. In 27 uur naar 5200 meter hoogte, terwijl ‘normale’ mensen met skipakken er 6 dagen over doen. Wat was hun geheim? Koud douchen, trainen en gewoon doorgaan. En Richard de Leth zegt ‘als ik het kan kun jij het ook’.

We moeten terug naar onze natuur en onszelf uitdagen. Niet alleen met temperatuurverschillen maar ook met stress. Want acute stress is niet slecht voor je, het maakt je sterker. Chronische stress breekt ons leven af, maar acute stress hebben we nodig.

Richard de Leth OERSterk

Ons brein en lijf zijn gemaakt voor een omgeving die niet meer bestaat. We moeten soms honger hebben of dorst of kou of hitte. Comfort is grootste risicofactor voor ziekte.

Daarnaast hebben we nog ‘last’ van ons oerbrein, want die heeft namelijk bepaalde voorkeuren die ons in onze huidige maatschappij niet helpen:

  • Voorkeur zoet en zout en we willen altijd eten om zoveel mogelijk energie te stapelen. Dat is een enorm nadeel in een omgeving waar altijd overvloed is.
  • Het oerbrein zorgt dat we een magneet in ons kont hebben. Als het kan gaan we het liefst overal zitten. Daarmee besparen we energie en dat was in de oertijd heel belangrijk. Nu is het een uitdaging met al het comfort om ons heen.
  • Voorkeur voor prikkels. Dat was een voordeel in een prikkelarme omgeving, maar in onze huidige maatschappij is het geen voordeel meer. Denk bijvoorbeeld aan overmatig gebruik van je smartphone, de computer en de tv.

Wat kun je doen (moet je zelfs doen)?

We moeten ons mensbrein trainen en onze omgeving veranderen. Doe de snoeppot weg. Zorg dat je geen stoel in je kantoor hebt, dan kun je ook niet gaan zitten. Daar word je per direct gezonder van. En ik moet daar dus ook wel om lachen, want Richard heeft dus blijkbaar geen stoel in zijn kantoor staan. Dat maakt ook direct dat als iemand ‘even’ een praatje komt maken dat hij/zij het kort houdt. Want als je niet kunt zitten is de lol er snel af.

Niemand is stuk maar we hebben allemaal onze patronen. En ieder patroon heeft een gevolg: of je wordt er ziek van of je blijft gezond. Richard de Leth heeft daarom binnen OERsterk 3 pijlers:

  • O = ontspanning
  • E = eten
  • R = regelmatige beweging
    (Sterk = eenheid van lichaam en geest, mindset.)

De O van Ontspanning

De O van ontspanning is belangrijkste. Je hebt een gezond evenwicht nodig tussen belasting en niet belasting. Word je te veel belast dan word je ziek. Geef je meer weg dan je hebt dan leen je van de toekomst en krijg je klachten. Die klachten noemt Richard liever signalen. Want je lichaam geeft aan dat het zo niet verder kan en dat er iets moet veranderen.

Wat kun je doen voor meer ontspanning:

  • Varieer je omgevingstemperatuur. Het is zeer geneeskrachtig om koud te douchen. En/of 1x in week naar de sauna. Mensen krijgen schildklierklachten omdat ze altijd in 20 graden leven door de luxe van verwarming en airco. Daar snapt je schildklier (je interne thermostaat) helemaal niks van. Kou en hitte zijn altijd aanwezig geweest en dat heb je nu ook nodig.
  • Slaap minimaal 7 uur en verminder blauw licht. In 1910 sliepen mensen gemiddeld 9 á 10 uur per nacht. Nu slapen we gemiddeld minder dan 6 uur. Politici slapen bijvoorbeeld bijna allemaal minder dan 6 uur per nacht. Dan is het meteen duidelijk waarom ze domme keuzes maken. Wat kun je doen: na 20.00 uur geen blauw licht meer. Drink geen koffie meer na 3 uur in de middag. De halfwaardetijd van koffie is namelijk 7 uur.
  • Zorg voor diepe ontspanning. Dat kun je bijvoorbeeld doen met ademhalingsoefeningen en met meditatie. Ga daar mee aan de slag en je zult zien dat je betere keuzes gaat maken.
  • Visualiseer je creativiteit. Je geest is scheppend en krachtig en succesvolle mensen en sporters maken hier constant gebruik van. Ze visualiseren bijvoorbeeld hun ideale race. En dit klopt gewoon met de echte race, tot op een tiende van een seconde. Wat gebeurt er namelijk? Het lichaam doet de visualisatie na, en het lichaam is daarmee al geprogrammeerd. Visualiseer dus je droom. Droom groot, werk klein.
  • Wees kritisch op de selectie van je vrienden. Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je het meest mee om gaat. En het blijkt dus dat te dik zijn voor 60% samenhangt met de sociale omgeving. Hou dus een voedingsdetox maar ook een sociale detox.

Plan ontspanning in je agenda. Doe dat als eerste als je je jaaragenda in gaat plannen. Als je trouw bent aan je ontspanning, dan haal je je spanning makkelijk. Zo plant Richard zelf 2x per week een afspraak van 2 uur in met zijn bijnieren (zo noemt hij het zelf). Het zijn bufferblokken waarin hij mag kiezen waarin hij op dat moment zin heeft. Een fantastische manier om weer op te laden.

De E van Eten

Voeding is meer dan calorieën. En de (schiet)schijf van vijf (zoals Richard het noemt) zegt dat we veel brood moeten eten en pas op met ei en vetten. Richard de Leth zegt juist dat het andersom is. We moeten voor het grootste deel eiwit en vetten eten. Margarine mag meteen in de prullenbak en roomboter is geweldig.

Brood, aardappels en rijst hebben we niet nodig. We hebben namelijk veel meer binding met zeevoedsel. We aten vroeger heel veel vis, vlees, noten en zaden en groente en fruit. Toen kregen we landbouw en veeteelt en daarmee fout eten: brood, zuivel, zout, plantaardige olie, suiker, vet vlees en alcohol. Het probleem is trouwens niet dat we het eten maar we eten het te veel. En we moeten terug naar oervoeding als basis.

Wat is oervoeding: eet minder en eet minder vaak. Maximaal 3x per dag. Eten is ontsteken, je brengt namelijk iets in je lichaam en je lichaam reageert. Je alvleesklier heeft schade van een eetmoment en die ‘ontsteking’ duurt 6 uur lang. Dus als je 3x per dag eet dan heb je de hele dag ontsteking. Maar als je met intermitting fasting tussen 6 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens niets eet, dan heb je 8 uur ontspanning van je spijsvertering. Dat is gezond. Ga dus stapje voor stapje naar 3x eten per dag. Je zult zien dat je lichaam enorm verbetert als je na 3 maanden de vergelijking maakt.

Je oerbrein wil trouwens constant eten (energie opbouwen en vasthouden) maar heeft dus geen gelijk. Verder eten we ook te vaak hetzelfde. Richard pleit voor 100 verschillende voedingsmiddelen per maand. Hoe kom je daar aan? Bijvoorbeeld door de 3 dagen regel. Wat houdt dat in? Kies 3 favorieten ontbijten en wissel dat af. Dus op dag 1 altijd crackers, op dag 2 altijd een smoothie en dag 3 altijd kokos-yoghurt. En dan weer terug naar dag 1. Daarmee zorg je voor darmen en die zorgen op hun beurt weer voor jou.

Richard de Leth schietschijf van vijf

De R van Regelmatig bewegen

Beweging zat vroeger aan voeding vast. Had je in de oertijd honger, dan moest je eten zien te krijgen. Dat wil je nabootsen, ook al kunnen we nu lui zijn. Wat wil je doen?

  • Beweeg voordat je ontbijt. Dit helpt meteen tegen de ontsteking die het eten van je ontbijt veroorzaakt.
  • Vermijd lang stilzitten, ook al wil je oerbrein dat wel graag. Zet spullen op plek waar je voor moet lopen. Denk aan het koffie-apparaat op een andere verdieping of dat de printer een eind weg staat. Denk ook eens aan minder stoelen. Lang zitten breekt namelijk je spiermassa af. Zoals ik al schreef: Richard heeft geen stoel in zijn kantoor staan en wordt hij gedwongen om staand te werken. Geniaal!

In 100 dagen van doel naar resultaat

Je ziet, het zijn allemaal kleine dingetjes die je kunt veranderen. Maar als je dat dagelijks doet, dan moet je eens kijken waar je over 100 dagen staat. Die kleine stapjes zijn ook nodig voor je oerbrein. Anders loopt dit brein helemaal vast en gaat het niet lukken.

Maar als je volhoudt dan is gezondheid en geluk je deel. Je kunt jezelf opnieuw programmeren en je ziet dit ook letterlijk terug in je hersenen. De huidige norm is ongezond, maar dat wil je niet meer toch? Je wilt de keuze maken dat je gezond bent en gelukkig. Daarvoor moet je afwijken van de norm en dat kan. Ga het gewoon doen. Kies ervoor om anders te zijn en anders te leven (dus gezond). Als je namelijk de kudde volgt loop je altijd in de stront van anderen.

Meer info: www.oersterk.nu. Of wil je eerst lezen wat ik van de OERsterk vind, dat lees je hier.
Wist je al dat Richard de Leth ook voedingssupplementen verkoopt? Super handig en fijn én je krijg meteen precies de juiste dagdosis binnen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over Vitaily.

Plaats een reactie