Kobo Libra Colour review 2024! (ervaring van een fanatieke lezeres)

Ja hoor, eindelijk is ie er: de Kobo Libra Color. Wat had ik een zin in die e-reader! En nu heb ik ‘m in mijn handen en ik heb al een paar avonden lekker zitten lezen. Wat vind ik van de Kobo Libra Color? Nou, ik heb al best wat dingen ontdekt, positief en negatief. Dus lees vooral verder als jij ook van plan bent om deze e-reader aan te schaffen. Of als je een probleem hebt en wilt weten of ik dat ook had. En dan vooral óf en hóé ik het opgelost heb.

Ik had trouwens mijn pijlen in eerste instantie niet op Kobo gericht. Keer op keer was ik aan het kijken naar een reMarkable omdat het me geweldig leek om een device te hebben waar ik goed op kon lezen én op kon schrijven. En toen ineens kwam er een veel betere optie: de Kobo Libra Colour (of moet ik Kobo Libra Color zeggen?). Wat een feest:

 • De Kobo Libra Colour heeft een veel gunstigere prijs dan de reMarkable.
 • De reMarkable is niet bedoeld als e-reader en ik wilde juist een e-reader waar je ook op kan schrijven. En niet een notitie-device waar je eventueel ook op kunt lezen.
 • In kleur ook nog. Dat is voor best wel wat boeken een plus, nu steeds meer ondernemers hun content met mooie afbeeldingen en kleurtjes delen.

Snel navigeren door dit artikel:

Openen Sluiten

Deze Kobo Libra Colour is een klein stukje kleiner dan de Kobo Forma waar mijn vriendin een paar jaar geleden over geschreven heeft. Ik had al die tijd zelf nog een Tolino van 6 inch en ik ging nu dus naar een grote-mensen-e-reader van 7 inch.

Met knoppen. Want als ik me ergens aan ergerde dan was het wel aan de Tolino die iedere keer niet pakte en de bladzijdes niet om sloeg. Of nog erger: weer terugviel naar het beginscherm. Nog vervelender: dat kon na best lang lezen zijn en dan ging de Tolino helemaal terug naar waar ik begonnen was en niet naar waar ik op dat moment was. Knoppen dus, dat wilde ik.

Ik heb mijn Kobo Libra Color bij bol.com besteld. Even met iDeal betalen, 4 cijfers invoeren en toen kwam mijn nieuwe beste vriend mijn kant op.

Kobo Libra Colour Review, de eerste indruk

De eerste indruk is helemaal top. Alleen al het kleurenscherm, daar wordt een mens blij van. En kind kan de was doen. Het installeren was zo simpel dat ik het bijna niet geloofde dat ik zo snel klaar was. Ik zette de Kobo aan en kreeg meteen een keuzemenu. Even taal instellen, koppelen met bol.com en gaan met die banaan.

Ik heb al mijn boeken als bestand op mijn computer staan en ik heb meteen wat boeken op mijn Kobo gesleept. Toen ik de volgende morgen de Kobo weer aanzette had ik er ineens gevoelig meer. Bleek dat ie ’s nachts de boeken van bol.com nog even klaar had gezet. Dank je wel Kobo, hoef ik dat zelf niet meer te doen.

Ik zag wel dat ik de boeken nog niet direct gedownload had. Dat moet ik nog doen, maar dat kan in bulk. Dus ik gooi ‘m aan de stroom en dan laat ik ‘m een nachtje draaien.

Mooi gebaar voor het milieu (een pluspunt dus)

Wat ik heel sympathiek vind: deze e-reader is gemaakt van plastic dat uit de oceanen is gevist. Dat zie je ook wel een beetje. Want ik heb een witte besteld maar deze is echt niet wit. Grijs is een veel betere benaming. Heb ik achteraf misschien wel een beetje spijt van dat ik geen zwarte heb gekozen.

De spijt is niet zo groot dat ik deze terugstuur hoor. Je ziet er toch niks meer van als ie eenmaal in het hoesje zit.

Tegenvallertje, jammer van Kobo Libra Color

Het was te verwachten: als je je boeken overzet van een Tolino naar een Kobo, dan weet ie niet welke boeken gelezen zijn en welke niet. Zucht, dat ik echt jammer. Want op mijn Tolino had ik alles keurig ingericht en dat zou ik nu allemaal opnieuw moeten doen. Ik heb honderden boeken. Dat wordt me een klus! Als iemand daar een tool voor verzint dat je het (bijna) automatisch kunt doen, dan kan die persoon daar goud geld mee verdienen.

Honderden boeken, is dat niet een beetje veel? Nou, ik heb behoorlijk wat zelf gekocht en ik ben jaren lid geweest van Bookchoice. Krijg je bijna 100 boeken per jaar en dan gaat het dus hard. En dan al die boeken nog die ik van ondernemers gekregen heb. Hun gratis e-books en lesmateriaal dat als e-book beschikbaar was.

Wat ik wel heel apart vond: bijna alle boeken stonden op ongelezen (dat klopt voor deze Kobo, maar niet in het echt). En een aantal stonden op voltooid, terwijl ik die helemaal nog niet open had gehad op mijn Kobo. Afijn, ik ga nu zoveel mogelijk in bulk proberen om alles weer goed te zetten.

Tip waarmee je het nog relatief makkelijk op kunt lossen

Wat hierin helpt is dat je een lijst kunt maken met de boeken die je meest recent op je Kobo hebt gezet. Daar ga ik gebruik van maken. Als ik dus de boeken die in een bepaalde boekenkast horen tegelijk overhaal naar mijn Kobo, dan staan al die boeken bij elkaar. Even alles aanvinken dan gaan ze direct in de juiste ‘kast’.

Slim gebruik maken van je schermweergave op Kobo Libra Color

Bij de Kobo Libra mag je kiezen welke richting je op wilt lezen. Soms is landscape fijner en soms portrait. Ik merk dat ik zelf landscape fijn vind, omdat de knoppen dan heel logisch voelen. Dan zitten de knoppen ook aan de onderkant. Lees je in portrait dan zitten de knoppen aan de zijkant.

En wat echt super is: als je in portrait leest dan is de onderste knop voor vooruit bladeren. Hou je de e-reader in landscape dan wordt de rechterknop de vooruit-knop. Dus dan wisselen de knoppen meteen naar de op dat moment meest logische keuze.

Voor dat wisselen tussen landscape en portrait hoef je helemaal niks te doen. Je draait gewoon je Kobo en de tekst verspringt. Ik merk overigens wel dat als ik vanuit slaapstand in landscape wil openen, dat dat niet werkt. Dan moet je even in portrait en dan kun je daarna weer draaien naar landscape.

Ook wel een beetje stom: als je in landscape teruggaat naar je boekenkast, dan draait de e-reader niet mee. En staan al je boeken op z’n kant. Dan moet je dus eerst de e-reader terugdraaien naar portret en dan kun je je boeken goed zien. Dat was ook al bij de Kobo Forma en dit is jammer. Daar had Kobo wat aan kunnen doen in al die jaren dat ze doorontwikkeld hebben.

What’s in a name? Kobo Color (dus kleurenscherm)

Het kleurenscherm van de Kobo Libra Colour is prachtig. Zo mooi om eindelijk de covers van boeken te zien zoals ze bedoeld zijn. En ook binnen de boeken zelf worden afbeeldingen en kleuren getoond zoals ze bedoeld zijn. Ik vind het helemaal geweldig en een grote plus van deze Kobo!

Ik laat het kleurenscherm even zien in onderstaande video:

Touchscreen

Schreef ik een stukje terug over dat ik zo blij ben met de knoppen, die knoppen blijk ik niet per se nodig te hebben. Want de touchscreen werkt perfect en supersnel. Even op de rechtkant van je scherm tikken en de volgende pagina is daar. Zeker als ik in landscape lees, maak ik nu veel gebruik van op het scherm tikken en laat ik de knoppen voor wat ze zijn.

Kobo Libra Colour, wat kun je instellen om lekker te kunnen lezen

 • Lettertype: heel fijn, je kunt ook andere lettertypes kiezen en je ziet meteen hoe die lettertypes eruitzien. Ik wil zelf de meest donkere/dikke letters, dus dan kies ik daarvoor.
 • Lettergrootte: is in ieder boek weer anders. Dat kun je dus snel even aanpassen als het nodig is.
 • Regelafstand. Heel fijn, ik heb een paar boeken waar de regelafstand echt heel groot is. Kon ik op mijn Tolino niets aan doen. Op deze Kobo Libra Color kan het wel, maar ik heb al gezien dat het niet bij alle boeken werkt.
 • Marges. Die heb ik meteen op zo breed mogelijk gezet. Zoveel mogelijk tekst op een pagina vind ik wel fijn. 
 • Uitvullen. Heb ik ook al gezien dat het niet bij alle boeken werkt. Voor mij niet erg, ik gebruik dat eigenlijk nooit.

Helaas, een pdf lezen gaat niet vanzelf goed

Als mensen aan de me vragen welk boek, van alle boeken die ik gelezen heb, de meeste indruk op me heeft gemaakt dan zeg ik deze: Uitblinkers. Op de een of andere manier heb ik dat boek ooit als pdf gekregen. En die pdf heeft nooit lekker gelezen. Niet op mijn allereerste Kobo en ook niet op mijn Tolino. Het ging alleen goed op een computer met een groot scherm, maar daar wil je geen compleet boek lezen.

Mijn hoop was gevestigd op de Kobo Libra Color. En die heeft het bijna juist. Als ik de e-reader in landscape houd dan krijg ik een bladzijde in 3 stukken. Een keer onderaan op het scherm klikken dan begint het tweede stuk perfect op de plek waar het eerste stuk eindigt. En dan nog een keer onderaan tikken en dan kan ik de laatste 3 regels van de bladzijde lezen.

Werkt dus op zich wel. Of ik moet portrait lezen en dan komt de hele bladzijde op 1 pagina. Helaas, dan zijn de letters zo klein dat ik het niet kan lezen. En de optie om de lettergrootte aan te passen is ineens uit. Die staat niet meer beschikbaar bij een pdf.

Ik ga uiteraard nog meer pdf’s checken. Als ik daar andere ervaringen en tips heb, dan zal ik ze ook weer hier delen.

Oplossing om pdf goed leesbaar te maken

Wauw, kreeg ik toch van een lezer een hele fijne tip. Als ik een pdf heb dan kopieer de complete tekst en plak ik de tekst in Word. Vervolgens sleep ik het bestand naar mijn Google Drive (of je maakt het daar al in Word, dan kan natuurlijk ook).

Vervolgens ga ik op document staan (nog niet openen, of het document sluiten) en dan klik ik op de drie puntjes bij dit document op de rechtermuisknop. Daar kies ik voor ‘openen met’ en dan Google Documenten.

Google Drive pdf openen Kobo Libra Color

Het bestand opent en nu kies je in de menubalk voor ‘bestand’ en dan ‘downloaden’. In die optie zie je onderaan ePub staan. Als je dat doet krijg je een perfecte ePub en kun je vervolgens alle opties op je e-reader gebruiken.

Dan kun je dus wel het lettertype veranderen, groter en kleinere tekst kiezen. Alles is mogelijk. Heb je in een handomdraai van een pdf een ePub gemaakt.

Het licht op je e-reader instellen

Toen ik mijn Kobo Libra Colour kocht had ik specifieke wensen voor mijn ogen. Ik ben in opleiding om Bates-leraar te worden (weer zien met je eigen ogen, zonder bril of lenzen of een operatie). En om mijn ogen optimaal te ondersteunen wil ik zo zwart mogelijke letters en een zo wit mogelijke achtergrond.

Op de afbeeldingen bij bol.com zag ik een spierwit scherm en ik hoopte dat ik dat ook echt zou krijgen. Ik heb het deels gekregen. Als ik het licht/de helderheid op 100% zet dan is het scherm behoorlijk wit. Maar dan komt dat dus door de achtergrondverlichting.

Eigenlijk wil ik zo natuurlijk mogelijk lezen en daarom zet ik de helderheid op minimaal. En dan heb ik echt een grijs scherm. Zit ik in de zon, dan kan ik perfect lezen. Is het wat donkerder, dan zijn zwarte letters op een grijs scherm wat moeilijker.

Maar goed, ik kan me voorstellen dat dit voor jou geen enkel probleem is. Voor mij is het wel jammer, want de foto bij bol suggereerde dat dit echt een e-reader was met spierwitte bladzijdes en gitzwarte tekst.

Bepaal je eigen dag- en nachtritme

Heb ik natuurlijk meteen gedaan. Als ik het licht wel aan zet dan wil ik dat de sterkte aangepast wordt op het moment dat ik ga slapen/normaal ga slapen. Deze e-reader weet precies hoe laat het is (je ziet ook een klokje linksboven). En als je een slaaptijd instelt, dan dimt het licht inderdaad op dat moment.

Achtergrondverlichting helemaal uit zetten

Ik heb het steeds over mijn vorige e-reader, de Tolino. Die had wel een voordeel ten opzichte van de Kobo. Het licht kon daar helemaal uit en dat kan op de Kobo volgens mij niet. Ik heb het in ieder geval nog niet gevonden. Maar van mij mag er dus een knopje op voor helemaal geen licht.

Notitieboek van de Kobo Libra Colour gebruiken

Zo fijn dit, hier was het mij om te doen. En daar zit toch een addertje onder het gras. Zeg maar ‘een flinke adder’. Want je kunt in je boek woorden selecteren en die simpel een kleurtje geven (markeren dus). Je kunt er ook bij typen, dan krijg je een toetsenbordje. Die opmerking vind je vervolgens terug door rechts onderin je scherm op het notitieblokje te klikken. Daar lees je je opmerkingen terug en dus niet in de tekst zelf.

Wat heel fijn is: als je iets markeert dan blijft het ook op diezelfde pagina staan als je later een keer de grootte van je letters aanpast. Dat ging dus vaak fout bij mijn vorige Tolino, maar bij de Kobo lijkt het goed te werken.

De mega adder onder het gras, minpunt Kobo Libra Colour

Dan de adder onder het gras. Want je zou dus ook echt kunnen schrijven. Ik dacht slim te zijn. Wij hebben een Apple-pen liggen en die wilde ik graag gebruiken. Bummer, dat werkt dus niet. Je moet per se een Stylus-2 kopen, anders werkt het niet. Ik heb daar nu 70 euro voor betaald en dat vind ik veel geld voor een pennetje. Zeker ten opzichte van de prijs van de e-reader zelf (ik heb 230 euro betaald).

Feitelijk ben je verplicht om die pen erbij te kopen. Niet echt natuurlijk, maar als je het niet doet, dan kun je een heel stuk van je e-reader niet gebruiken. Mijn gevoel: het zou Kobo sieren als je er gewoon een pen bij krijgt.

Stylus-2 van Kobo, wat vind ik er van?

Het aansluiten van de Stylus-2 is alweer appeltje-eitje. Het enige wat je hoeft te doen is je snoertje van je e-reader pakken en dat koppelen aan de stylus. Stekker in het stopcontact en je kunt aan het werk.

Schrijven met Stylus in een notititieblok

Je kunt een notitieblok aanmaken en daar voor een bepaald onderwerp in schrijven. Rechtsboven in je scherm heb je een pijltje en als je daar op klikt kun je allerlei instellingen kiezen voor je pen. Kleurtjes, markeringen, dikker dunner. Dat soort dingen. En dat werkt prima.

Maar… ik kan echt netjes schrijven en dat lukt me niet goed op de Kobo. Omdat het scherm glad is. Wat ik geschreven heb vind ik dus behoorlijk lelijk. Ik heb inmiddels al gemerkt dat het kan helpen om een dikkere lijn te kiezen. Dan is het ineens wel netjes. Al is dat natuurlijk eigenlijk ook best gek, omdat er niets verandert. Je kiest alleen maar een dikkere lijn 🙈.

Aan de andere kant: het is natuurlijk geweldig dat je nu altijd een soort van notitieblokje bij je hebt waar je op kunt schrijven. En het ook weer makkelijk terug kunt vinden.

Er is trouwens hulp om ‘netjes’ te werken. Je kunt bijvoorbeeld lijntjespapier maken, of juist kolommen voor cijfers. Ruitjespapier zit er ook bij en nog veel meer opties. Zeker als je voor lijntjespapier kiest, wordt het alweer een stuk makkelijker om netjes te schrijven.

Ik heb inmiddels wat ontdekt dat de notities wel heel handig maakt. Zelfs uitgetypt! Lees verder hieronder:

Schrijven met een stylus in een boek

En dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid om met de stylus in een boek te schrijven. Dat gaat super makkelijk. Hoef je niets voor te veranderen. Als je in een boek leest, pak je je pen erbij en onderstreep je dingen of je schrijft er iets bij. Nu mag het. Anders ben ik altijd heel erg boos als mensen bijvoorbeeld in bibliotheekboeken schrijven. Maar in een e-book kan het gewoon.

Stel dat je in een boek aan het schrijven bent en je wilt de lijn veranderen, of de kleur. Dan kan dat direct. Hoef je niet eerst het boek te verlaten. Nee, als je met de pen schrijft kun je bovenin nog steeds kiezen om lijnen, kleuren en dat soort dingen te veranderen. Gaat in 1 moeite door en je blijft gewoon op je bladzijde in het boek. Dat is handig.

Nog iets handigs wat ik per ongeluk ontdekt heb. Als je je pen op ‘lijn’ hebt staan en je wilt tekst markeren in je boek, dan kun je op die rare knop vooraan op de pen drukken. Dan markeert de pen je tekst. Is veel mooier dan onderstrepen en kost zo goed als geen extra moeite. Gewoon even het knopje ingedrukt houden.

Wat me wel opvalt is dat het soms lijkt alsof er niets gebeurt en even later zie je dan dat je wel degelijk geschreven hebt. Maar in het boek heb ik meer het gevoel dat het schrijven ‘niet pakt’. Dat doet het dus wel, maar het duurt even.

Heel eerlijk: echt nadeel van Kobo Libra Color voor schrijven in boek

Inmiddels ben ik echt aan het studeren in mijn Kobo en onderstreep ik best veel in mijn studieboek. Nu merk ik een groot nadeel. Want tijdens het schrijven raak je soms het scherm aan. En je bent natuurlijk wel een boek aan het lezen.

Mijn Kobo is al een paar keer helemaal vastgeslagen omdat ik tijdens het schrijven allerlei acties tegelijk aan mijn Kobo vroeg. Doorbladeren (omdat ik aan de rechterkant van het scherm aan het schrijven was) en ondertussen ook op de onderkant drukken. Waardoor je de opties binnen je boek open zet.

Alles tegelijk kon ie niet aan en mijn e-reader sloeg vast. Dat vind ik dus echt een nadeel. Want ik zit zo krampachtig te schrijven om te voorkomen dat ik iets aanraak. Ik denk echt dat een reMarkable hierin beter is. Dat weet ik niet zeker, want ik heb het nooit geprobeerd. Maar ik vind het dus echt niet handig om te schrijven in een boek en dat er dan van alles gebeurt wat ik helemaal niet wil.

Gevolg van ‘schrijven’ in een boek (dit is echt heel jammer)

Oké, ik heb nu een boek van ruim 400 pagina’s en dit is echt een studieboek. En ik heb behoorlijk wat onderstreept. Wat ik merk is dat de e-reader dit niet aan kan. Hij wordt traaaaaaag, niet meer vooruit te branden. Sterker nog, hij bladert regelmatig helemaal niet meer. Werkt alleen nog om de e-reader in sluimer zetten en dan weer aan en dan bladert ie wel. Niet te doen dus.

Wat ik heb gemerkt: als ik niet meer onderstreep heb ik dat trage niet of in ieder geval veel minder. Ik ben al een paar dagen aan het testen, maar dit lijkt echt het probleem te zijn. Als ik toch weer iets onderstreep dan heb ik daar meteen last van met de leessnelheid. Onderstreep ik niet, dan blijft het goed gaan.

Dit is echt jammer. Aan de ene kant snap ik het, want je e-reader moet natuurlijk ook al jouw krabbels en strepen onthouden. Aan de andere kant: dit is toch dé bijzondere feature van deze e-reader?!?

Inmiddels heb ik uit mijn studieboek alle onderstrepingen weggehaald en ik merk nu dat het boek veel sneller bladert. Het lijkt er dus echt op dat onderstrepen het boek ‘zwaarder’ maakt en dat het het boek lezen vertraagt.

Ik vind het persoonlijk niet heel erg, maar als je echt wilt studeren op je Kobo Libra Colour is dit iets om rekening mee te houden.

Kun je nog iets met je notities? Ja!

De gouden tip hierin is: kies het juiste notitieblok. Als je een nieuw notitieblok maakt kun je voor een standaard-notitieblok kiezen. Maar er is ook een uitgebreide optie. Kies je voor ‘de gewone’ dan kan ik persoonlijk niet zo veel met mijn krabbels.

Maar kies je voor de uitgebreide dan krijg je meteen lijntjes. Fijn, daar kun je dus redelijk netjes in schrijven. In dit notitieblok heb je meer opties en 1 van de opties is ‘converteer alles’. Daar kom je door rechtsboven op het pijltje naar beneden te klikken. Als je converteert, zet Kobo je krabbels om in typletters. Yes! Zelfs die krabbels van mij.

Daarna kun je je notities exporteren, bijvoorbeeld naar Dropbox of naar Google Drive. Gaat supersimpel als je je Kobo gekoppeld hebt met Dropbox. Kortom: dit werkt volgens mij behoorlijk hetzelfde als een reMarkable. En daarmee heb ik dus mijn perfecte vervanger gevonden. Veel goedkoper en een e-reader met een fijn notitieblok in plaats van andersom.

Raar dingetje op je pen

Precies op het stuk waar je normaal je pen vasthoudt zit een soort van knop. Daar heb ik wat mee zitten worstelen en ik denk dat ik weet waar ie voor is. Als je daar op drukt ga je meer kleuren/schilderen. Dan verandert je pen van een lijn in ‘grote vlekken’. Heel fijn als je hebt zitten tekenen op je e-reader en je wilt een bepaald stuk inkleuren. Dat is in ieder geval waar ik het nu voor gebruik 😀.

Die knop zit me trouwens regelmatig in de weg. Ben ik aan het onderstrepen of schrijven en dan druk ik per ongeluk op de knop. Gebeuren en allemaal dingen die je niet wilt. Het is echt een beetje hannesen met die knop en bij het beetpakken van de pen goed kijken hoe je ‘m het beste vast kunt houden. Zodat je niet per ongeluk drukt terwijl je dat helemaal niet wilt.

Meteen een akelig gevoel over de stylus-2

Wat ik echt heel raar vind is dat ik bij het kopen van de Stylus-2 meteen een aanbod kreeg om 10 (yes 10!) nieuwe penpunten bij te kopen. En in het doosje van de pen zelf zitten er ook al 2 op reserve.

Gaan die punten zo kort mee? Dat is meteen het gevoel dat ik er bij krijg. Waarom zou ik anders 2 punten krijgen en de aanbeveling erbij om er nog eens 10 te kopen. Ik heb de pen nog maar heel kort, maar ik ga het in de gaten houden. Als de penpunten inderdaad snel kapot gaan, dan zal ik het hier laten weten.

Luisterboeken luisten op deze e-reader

Van Cynthia kreeg ik de vraag of je ook luisterboeken kunt luisteren op je Kobo Libra Color. Volgens Coolblue zou dat wel kunnen, maar alleen via de Kobo-app.

Nou, dat was voor mij even een toestandje, want ik luister nooit naar luisterboeken. Ten eerste val ik in slaap en mis ik ineens een heel stuk. Ten tweede: ik lees veel sneller dan dat je een boek helemaal luistert.

Maar goed, ik klim meteen in de probeerstand en in eerste instantie heb ik een luisterboek uit de bibliotheek geleend (de echte bibliotheek). Dat komt niet goed. Die boeken kun je alleen in de bibliotheek-app luisteren. Dus dat moet op je telefoon of tablet, maar gaat niet op de Kobo.

Toen vond ik een site waar ik oude boeken gratis als luisterboek mocht downloaden. Dat heb ik gedaan en het MP3-bestand via Dropbox op mijn Kobo gezet. En dat bestand opent vervolgens niet.

Dus het lijkt erop dat Coolblue gelijk heeft en dat je geen luisterboeken kunt luisteren op je Kobo Libra Colour. Alleen als je via de Kobo-app boeken leent dan kan het blijkbaar wel.

Ik vind dit persoonlijk GEEN nadeel. Want waarom wil je per se luisterboeken luisteren op een e-reader? Dat zou ik via mijn telefoon doen. Maar goed, dat laat ik bij jou als lezer of je dit een echt nadeel vindt of dat het wel meevalt.

Handig! Zo vergeet je nooit om je Kobo Libra uit te zetten

Wat ik wel weer erg handig vind: aan- en uitzetten is niet meer nodig als je een hoesje hebt. Zodra het hoesje over de bovenkant van de e-reader gaat zie je (als je goed gluurt) dat binnen een paar seconden het licht van de Kobo uitgaat. Hoesje open, e-reader aan. Al met al maakt het niet zo veel uit of je eerst nog moet drukken of niet, maar het is wel fijn dat het automatisch gaat.

7 inch is dat lekker? (antwoord JA)

En dan het formaat: 7 inch. Maakt dat veel verschil ten opzichte van mijn oude Tolino van 6 inch? Ja, verbazingwekkend veel zelfs. Sowieso is het scherm natuurlijk groter, maar de Kobo vult het scherm ook efficiënter. Doordat ik de marges van de pagina in kan stellen en beter kan mikken met mijn lettertypes, heb ik nu veel meer tekst in 1x op een pagina. Groot voordeel:

 • En het leest lekker
 • En je hoeft veel minder te bladeren

Leesinformatie bekijken op je Kobo Libra Colour

Heel fijn, op deze Kobo heb je een koptekst en een voettekst (zo noemen ze het zelf). Automatisch staat in de koptekst hoeveel bladzijdes je hoofdstuk nog heeft. In de voettekst staat hoeveel bladzijdes je totale boek nog heeft. Je kunt hier ook andere keuzes in maken, maar dit is voor mij perfect.

Je komt bij deze optie met het tandwieltje rechtsboven. Daar kun je andere informatie voor de kop-en voettekst kiezen en ook de richting van de knoppen veranderen, mocht je dat willen. Maar voor mij staan de knoppen gewoon goed, dus daar zit ik niet aan.

Wat mis ik? Bladwijzers (had ik dus fout, is er wel)!

Ik had in mijn oorspronkelijke versie van deze review geschreven ‘Wat ik wel jammer vind is dat je geen bladwijzers kunt zetten.’ Werd ik door 2 oplettende lezers van deze review op gewezen (dank je wel Netti en Douglas). Het kan wel!

Ik zocht de bladwijzers in het pijltje rechtsboven (met de opties). Maar die moet je juist niet hebben. Als je in een boek zit en je ziet GEEN pijltje rechtsboven, dan kun je in de rechterbovenhoek klikken en dan komt er meteen een ezelsoor (oftewel: bladwijzer).

Kan ik meteen terug in mijn studieboek dat ik aan het lezen ben op mijn Kobo. Nog even een hoop ezelsoortjes plaatsen 👍.

Accuduur

Dit willen we allemaal weten natuurlijk. Hoe lang doe je met een accu? Vanaf 30 april heeft mijn e-reader bijna iedere dag de hele dag aan gestaan (natuurlijk wel het overgrote deel van die tijd op slaapstand).

Op 15 mei was het zo ver, maar 13% accuvermogen meer over. Is ook een beetje mijn eigen schuld, want er blijkt een energiebesparende stand te zijn en die had ik niet ingesteld. Heb ik nu wel gedaan. Voor mij hoeft de cover van mijn laatste boek niet constant geshowd te worden als de e-reader in slaapstand staat.

Verder mag de e-reader van mij ook compleet uit als ik meer dan 10 minuten niets doe. Dat heb ik nu dus aan gezet.

We zijn inmiddels een aantal weken verder en ik heb alle energiebesparingen nog steeds aan staan. Ik denk dat ik ongeveer 3 weken met een accu doe. Had best beter gemogen, maar voor mij is het prima.

Opladen en je Kobo Libra Colour koppelen aan de computer

Het opladen gaat simpel en makkelijk. Je krijgt een USB-C kabel bij je Kobo Libra (en geen stekker!) en daarmee kan ik via het stopcontact (door middel van een stekker met USB-C natuurlijk) opladen. Of ik kan opladen via de computer.

Wat heel vervelend is: als ik mijn Kobo wil koppelen met de computer omdat ik ook boeken over wil halen, dan lukt het tot op heden niet met mijn Mac. Met de laptop van mijn lief lukt het meteen. Maar met mijn Mac is iets aan de hand.

Het stomme is dat ik op een bepaald moment ineens wel connectie had. En nu, 6 weken later, lukt het ineens wel. En altijd. Dus al ik nu mijn e-reader aan mijn computer koppel, dan verschijnt de Kobo wel in mijn Finder en kan ik boeken van mijn computer zo op mijn Kobo slepen.

Lukt jou dat niet dan heb ik een oplossing: je Kobo koppelen met Dropbox. Sleep vervolgens je boeken naar de juiste map in Dropbox en ze worden daarna automatisch op je Kobo gezet. Om ze echt te kunnen lezen vraagt helaas nog een extra stap, namelijk het boek downloaden. Dat is dan ineens nog best een klusje. Want ik gooide een hele lijst met boeken naar Dropbox en daarna dus op mijn Kobo en toen moest ik 1 voor 1 op downloaden klikken. Maar het werkt wel goed.

Bibliotheekboeken lenen op je Kobo, kan dat?

Ik kreeg een vraag van een lezeres (zie in de comments hieronder) dat ze gehoord had dat je op deze Kobo geen bibliotheekboeken kon lezen. Was gelukkig niet waar, maar het was wel een hele toestand voor mij om het regelen. Want ik schreef al eerder: mijn Kobo koppelt om de een of andere reden niet met mijn computer. Had ik opgelost door Dropbox te koppelen, maar die list helpt dus NIET bij bibliotheekboeken.

Wat moet je doen?

 • Adobe Digital Editions downloaden. Is gratis, dus geen probleem;
 • Je boek kiezen bij de bieb en die downloaden voor e-reader;
 • Koppel je e-reader aan je computer (bij mij werkt het wel met de laptop, dus voor die escape kon ik gelukkig kiezen;
 • Je kunt in Adobe je boek terugvinden;
 • Klik op dat boek op de rechtermuisknop (heel belangrijk, anders kon ik het dus niet vinden). En daar kun je kiezen voor dat je het boek naar je apparaat wilt. Klik op het pijltje naar rechts en dan verschijnt een optie-blokje. Bij mij stond daar mijn Kobo tussen. Klik erop en je boek gaat naar je Kobo;
 • Ontkoppel je Kobo en het boek verschijnt.

Ik moest het boek dus echt ophalen met ‘een draad’ tussen mijn apparaten. Mocht iemand een andere oplossing weten, tell me! Ik ben je. nu al eeuwig dankbaar, want doordat mijn e-reader dus niet lekker koppelt heb ik echt wel een gedoetje met bibliotheekboeken. Maar het werkt wel!

Overall beoordeling Kobo Libra Color Review

Samenvattend kan ik het volgende zeggen over mijn Kobo Libra Colour:

De pluspunten

 • De e-reader is gemaakt van gerecycled plastic uit de oceanen. Vind ik een mooi gebaar en een fijn gevoel;
 • De Kobo Libra Color zegt het al met z’n naam: het is een kleurenscherm. Prachtig!
 • Boeken uploaden was appeltje-eitje;
 • De e-reader is groot (leest heerlijk) en past ook nog gewoon in mijn handtas;
 • Knoppen werken fijn en het touchscreen is geweldig;
 • Aan-uit is zo geregeld met een bijpassend hoesje;
 • Dat het apparaat zelf de lichtsterkte aanpast is een fijne service;
 • Het voelt voor mij echt alsof ik een boek vastheb.

En de minpunten

 • Het was niet zo fijn dat er een heleboel boeken bij het uploaden als ongelezen gemarkeerd werden;
 • Daarnaast staat niets meer op de juiste plek en moet je je hele boekenkast weer opnieuw inrichten;
 • Leesrichting wordt niet altijd op de juiste manier geactiveerd;
 • Het zou heel erg fijn zijn geweest dat je ook bij pdf’s alle mogelijkheden hebt om de tekst aan te passen. Want nu heb ik alsnog een boek dat ik lastig kan lezen;
 • Dat de stylus (pen) niet in de prijs inbegrepen is en dat je die apart bij moet kopen;
 • Ik vind het wel een beetje raar dat als je luisterboeken gekocht hebt dat je die niet kunt luisteren op je e-reader. Je kunt alleen luisterboeken luisteren via je Kobo-app. Work-around is luisterboeken helemaal niet op je Kobo luisteren, maar op je telefoon. Opgelost ❤️;
 • Ik had dus echt problemen met het koppelen van de Kobo aan mijn Mac. Aan de ene kant lag dit niet aan Kobo, want met onze laptop koppelt ie prima. De work-around is Dropbox koppelen en je boeken via Dropbox op je Kobo zetten.

Eindoordeel

Ik geef deze e-reader een 9 want het is een geweldig apparaat. Gebruiksvriendelijk, licht, handzaam en je kunt én lezen én schrijven op de Kobo Libra Colour. Ik kan hem van harte aanbevelen. Die wil je niet meer kwijt als je ‘m eenmaal in je handen hebt gehad.

Veel leesplezier gewenst!
Liesbeth

PS: Heb je een concrete vraag voor me of de Kobo Libra Colour iets kan of niet kan, dan mag je die vraag hieronder stellen bij de reacties. Heeft Michiel ook gedaan. Hij wilde weten of de Kobo geschikt was om aantekeningen te maken bij notulen van een vergadering. Ik heb meteen gekeken en een video voor hem opgenomen (zie in de reacties hieronder).

Als ik je kan helpen doe ik dat graag en zoek ik jouw vraag voor je uit.

Veelgestelde vragen over de Kobo Libra Colour Review

#1 Kleurenscherm van Kobo Libra Color, is dat fijn?

Yes, het kleurenscherm van de Kobo Libra Color is prachtig. Het is zo fijn om te zien hoe een boek er van de buitenkant echt uit ziet. En natuurlijk de afbeeldingen in het boek. Schrijvers en vormgevers hebben vaak zo hun best gedaan en dan zie je het niet terug als je alleen zwartwit hebt.

Dus ja, ik ben heel erg blij met mijn kleurenscherm.

#2 Zijn er ook nadelen aan de Kobo Libra Color?

Ja, die heb ik ook gevonden. Nadelen aan de Kobo Libra:

 • Het is niet zo fijn dat er een heleboel boeken bij het uploaden als ongelezen gemarkeerd worden. Maar het is wel logisch, want voor DEZE Kobo zijn ze ongelezen;
 • Daarnaast staat niets meer op de juiste plek en moet je je hele boekenkast weer opnieuw inrichten. Ook niet onlogisch, maar wel een hoop werk. Ik schreef al 'als iemand hier een oplossing voor bedenkt wordt ie rijk';
 • Leesrichting wordt niet altijd op de juiste manier geactiveerd. Best irritant. Als je in landscape modus terug naar je boekenkast gaat moet je eerst terug naar portrait en dan kun je je boeken weer goed zien;
 • Het zou heel erg fijn zijn geweest dat je ook bij pdf's alle mogelijkheden hebt om de tekst aan te passen. Want nu heb ik alsnog een pdf die ik lastig kan lezen;
 • Om alle functies te kunnen gebruiken van de e-reader moet je een dure pen bijkopen;
 • Ik heb problemen met het koppelen van de Kobo aan mijn Mac. Aan de ene kant ligt dit niet aan Kobo, want met onze laptop koppelt ie prima.

#3 Voordelen Kobo Libra (en dan de Color)

Heeft de Kobo Libra Color ook pluspunten? Zeker wel!

 • De e-reader is gemaakt van gerecycled plastic uit de oceanen. Vind ik een mooi gebaar en een fijn gevoel;
 • Boeken uploaden was appeltje-eitje;
 • De e-reader is groot (leest heerlijk) en past ook nog gewoon in mijn handtas;
 • Knoppen werken fijn en het touchscreen is geweldig;
 • Aan-uit is zo geregeld met een bijpassend hoesje;
 • Dat het apparaat zelf de lichtsterkte aanpast als je gaat slapen is een fijne service;
 • Het voelt voor mij echt alsof ik een boek vastheb.

PS: Nu ik een pen heb gekocht is het wel zo fijn om een hoesje te hebben waarin je de pen op kunt bergen. Anders weet ik het wel, dan is ie altijd kwijt. Heb ik dit hoesje voor gekozen.

Een korte voetnoot bij mijn artikel over de Kobo Libra Colour review

De tips die ik deel op liesbethdekorte.nl werken voor mij en ik heb natuurlijk ook gecheckt of er meer mensen enthousiast zijn over de producten en diensten waar ik over schrijf. Maar ik kan natuurlijk niet garanderen dat ook jij blij wordt van de Kobo Libra Color. Wil jij ‘m proberen? Ik zou zeggen ‘go for it!’

Was je eigenlijk op zoek naar informatie over online geld verdienen? Lees dan mijn uitgebreid artikel over online geld verdienen.

24 gedachten over “Kobo Libra Colour review 2024! (ervaring van een fanatieke lezeres)”

 1. Leuk om je review te lezen! Heb m zelf ook gekocht en heel blij er mee.
  Je schrijft dat je geen bladwijzer kunt plaatsen, maar bij mij werkt dat wel door rechtsboven in de hoek te tikken komt er een “ ezelsoor”.
  Ga je tip over het notitieblok gelijk uitproberen !

  Beantwoorden
  • Dank je wel Netti, die had ik nog niet gevonden. Ga ik direct aanpassen in mijn review. en die notitieblokken zijn zo fijn. Ik heb dit weekend nog meer dingen ontdekt. Bijvoorbeeld dat als je iets onderstreept in een boek en je drukt tegelijkertijd op dat rare knopje op de pen, dan markeer je het. Veel mooier dan onderstrepen.

   Nogmaals bedankt voor je tip over de ezelsoor! Liesbeth

   Beantwoorden
 2. Hoi, bedankt voor de uitgebreide review. Over bladeijzers. Mijn huidige Kobo de Libra H2O en m’n eerdere Kobo’s hebben allemaal een bladwijzer functie. (Tik de rechter bovenhoek van een pagina aan en dan komt er een ezelsoor: de bladwijzer). Is dat er nu echt niet meer?

  Beantwoorden
  • Yes, Netti heeft me ook al getipt. Werkt perfect. Gewoon rechtsboven op de pagina klikken en dan heb je ‘m al. Ik zocht het in de opties (ook rechtsboven, dan heb je zo’n pijltje naar beneden). Maar daar zit ie dus niet. Juist als je dat pijltje niet ziet, kun je rechtsboven klikken en dan krijg je meteen een ezelsoor. Ga het natuurlijk direct aanpassen. Dank je wel Dougplas.

   Beantwoorden
   • Dank je wel voor je reactie Douglas (alweer). Wat bedoel je precies. Ik vind het superfijn om tips te krijgen, leer ik ook weer van. Hoe meer ik uit mijn Kobo kan halen hoe liever en als ik iets ‘fout’ doe dan hoor ik graag hoe het anders kan.

    Beantwoorden
 3. Dankjewel voor deze fijne review, wat ik mij afvraag is of deze ereader zich ook leent voor bijvoorbeeld het gebruik van geannoteerde gespreksstukken bij een vergadering. Kun je gemakkelijk PDFs met stukken op de reader plaatsen en hier overzichtelijk aantekeningen bij plaatsen om te gebruiken in een overleg? Zo ja dan zou dit voor mij een grote plus zijn en een Remarkable sterk overbodig maken.

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Beantwoorden
  • Hoi Michiel, ik moest even zoeken naar wat ‘geannoteerde gespreksstukken’ zijn en ik snap het nog niet helemaal. Zeg je dan dat er een getypte tekst is en dat mensen er al bij hebben geschreven en dat als pdf naar je toe hebben gestuurd? Zou je mij een voorbeeld kunnen sturen van een pagina/document (wat verder niet gevoelig ligt natuurlijk). Dan zet ik ‘m op mijn e-reader en dan kijk ik voor je. Je kunt mailen naar liesbeth@vebenesupport.nl.

   Ik heb zelf met een pdf geprobeerd en ik heb deze video voor je gemaakt: https://youtu.be/MNb-TIWMTkw

   Succes met je beslissing!
   Liesbeth

   Beantwoorden
    • Ik heb nog nagedacht Michiel. Wat ik vaak doe is de pdf helemaal selecteren (de tekst dus) en die omzetten in ePub (dat kan met een Apple, met Pages). In een pdf kun je vaak de lettergrootte niet aanpassen op een e-reader, maar dat kan met een ePub wel.

     Beantwoorden
     • Bedankt voor de toevoeging Liesbeth. Het gaat bij mij vaak om Google docs, die kan ik volgens mij met een plugin direct als epub exporteren, dan heb ik geen pdf nodig!

      Nog een stukje toelichting over het gebruik. Ik lees vaak stukken die input zijn voor een vergadering, ik zou het apparaat graag willen inzetten om enerzijds de stukken te lezen en anderzijds er gelijk aantekeningen bij te maken voor de vergadering zelf 🙂

     • Ohhhh, zo leer ik ook nog wat. Dus Google Drive kan dit direct doen? Ga kijken, want dat zou een stuk handiger zijn. Thank you! en over de vergadering. Als je echt bij de tekst zelf wilt schrijven, dan denk ik dat het vrij krap is. Als je echter een notitieblok opent en daar in schrijft dan kan het perfect. Maar dan heb je wel op dat moment 2 documenten. En je ‘echte’ notulen/document en je notitieblok.

 4. Wat een fijne review. Is het mogelijk om bibliotheek boeken op de reader te zetten? Ik las ergens dat het niet mogelijk was. Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor het compliment Mieke en dit heb ik inderdaad nog niet geprobeerd. Ga ik vandaag voor je doen en dan laat ik het weten. Maar het kan niet anders dan dat het wel kan. Kom ik op terug!

   Beantwoorden
  • Nou Mieke, dat was nog eens een toestand. Want ik weet niet of je mijn hele review gelezen hebt -> het lukt me nog steeds niet om mijn Kobo aan mijn ‘grote’ computer te koppelen. En dat is dus nodig om een boek te lenen bij de bieb. Maar het is me gelukt. Wat je moet doen is Adobe Digital Editions downloaden (gratis). Boek lenen bij de bieb en ‘downloaden voor e-reader’ kiezen. Dan je e-reader koppelen aan je computer en heel belangrijk (hij zit onder de rechtermuisknop, dus je hebt een muis nodig (had ik eerst niet en ik kon het dus niet vinden)) en dan zeggen dat je het boek naar je apparaat wilt kopieren. Dan kun je je Kobo kiezen en dan komt ie op je e-reader. Best een heel gedoe, maar het lukt prima.

   Beantwoorden
    • Graag gedaan en ik ga er van uit dat het vanaf nu een stuk makkelijker gaat. Ik heb alle stappen gedaan, ik heb nu Adobe, ik heb gezegd dat dit mijn Kobo is. Dus het volgende boek zal waarschijnlijk in 1x op mijn Kobo verschijnen.

     Beantwoorden
 5. Hallo,

  Ik heb een paar vraagjes,
  Ik heb van de week deze ereader gekocht, maar als ik op ontdek druk en naar de 2e pagina ga, dan loopt de ereader vast en start ie opnieuw op, heb jij daar ook last van (gehad)?
  En als ik naar Meer ga (rechtsonderin) en druk op mijn verlanglijstje dan begint het scherm 3 of 4 keer te flikkeren. Heeft jouwe dat ook of heb ik gewoon echt een verkeerde gehad?

  Beantwoorden
  • Hoi Anniek, nee dit herken ik zeker NIET. Je hebt echt een verkeerde e-reader (in die zin dat deze in mijn ogen niet goed werkt). Je mag echt om een vervanging vragen, want die van jou is niet goed.

   Beantwoorden
 6. Dag Liesbeth, wat een fijne review heb je geschreven! Denk dat ik wel over mijn twijfel heen ben nu 🙂
  Er is nog wel iets waar ik maar niet achter kan komen via Google. Ik heb gelezen bij Coolblue dat luisterboeken op de Libra Colour, alleen via de Kobo store (aangeschaft) beluisterd kunnen worden. Dus de luisterboeken die ik dan al elders heb aangeschaft zou ik dan niet meer kunnen luisteren via de reader. Weet jij of dat echt zo is?

  Hartelijke groet, Cynthia

  Beantwoorden
  • Hoi Cynthia, nou dat was even een toestandje, want ik luister nooit luisterboeken en al helemaal niet op mijn e-reader. Ik heb een luisterboek opgehaald in de bibliotheek (de echte bibliotheek-app). Dat lukte niet. Dan moet je via de app luisteren, en dat is dus de bibliotheek-app. Die staat niet op je e-reader, maar op je telefoon of tablet. Toen heb ik een gratis e-book op een website gedownload en die via Dropbox op mijn e-reader gezet. En die opent inderdaad niet. Daar kan ik niks mee. Dus ik denk dat het klopt wat Coolblue zegt. Dat het niet gaat om luisterboeken op een andere manier te luisteren dan via Kobo.

   Voor mij zou dit geen probleem zijn. Als ik dan luisterboeken wil luisteren dan doe ik dat wel via mijn telefoon, dat hoeft toch niet via je e-reader?

   Ben benieuwd wat je gaat doen/kopen.

   Hartelijke groet en ik ga mijn review weer aanvullen met deze informatie,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 7. Beetje naïef om de stylus een adder in het gras te noemen. Het is meer dan logisch dan een pen van derden niet werkt bij Kobo en helemaal met de functionaliteit van de stylus. Met name dat laatste heeft de Pencil van Apple geen extra functie op de pen zelf.
  Dit heeft Kobo dus gewoon goed gedaan en dan noemen ze marketing – gratis info

  Beantwoorden
  • Hoi Jeroen, dank je wel voor je bericht. Waardeer ik dat je de moeite neemt om te reageren en ik moet ook wel om je bericht lachen. Want je kunt me naïef vinden, maar dit is mijn review. Ik mag daarin zeggen wat ik denk over de Kobo en ik noem meer dan genoeg voordelen en nadelen.

   Ik vind het doodzonde en bezopen dat voor alle apparaten aparte dingen gemaakt worden. Natuurlijk is dat marketing en extra verkoop. En het is belachelijk. Gelukkig wordt er al iets gedaan aan al die verschillende opladers, dat wordt universeler. En ik vind dat dat met de pennen ook mag. Dat is mijn mening op mijn eigen website en dat mag ik delen.

   Voor mij was het gewoon zuur om feitelijk 30% meer te betalen dan ik in eerste instantie dacht, omdat ik anders niet ten volle gebruik kon maken van mijn e-reader. Dat benoem ik dus.

   Hartelijke groet van Liesbeth

   Beantwoorden

Plaats een reactie