Kobo Forma Review, ervaring van een fanatieke lezer

Kobo Forma Review boven

So hee, dat was een klap in mijn zeven stuivers toen mijn e-reader kapotging en ik een nieuwe wilde kopen. Want ik wilde natuurlijk wel meteen het neusje van de zalm. Mijn oog viel direct op de Kobo Forma met een beeldscherm van 8 inch. Lekker groot scherm en ik werd meteen helemaal blij van de knoppen. Want daar schortte het met mijn oude e-reader nogal eens aan, dan de touchscreen niet goed werkte. Knoppen leek mij dus helemaal fantastisch.

Ik heb mijn Kobo Forma bij bol.com besteld. Even slikken, 4 cijfers invoeren en toen kwam mijn nieuwe beste vriend mijn kant op.

Kobo Forma Review, de eerste indruk

De eerste keer dat ik een e-reader aanschafte vond ik het best een heel gedoe om hem te installeren, dus ik zette me schrap toen mijn Kobo Forma werd bezorgd. Ik had me nergens zorgen over hoeven maken. Het installeren was zo simpel dat ik het bijna niet geloofde dat ik zo snel klaar was. Na het aanzetten krijg je een keuzemenu waarin je jouw voorkeurstaal aanklikt, en als dat Nederlands is word je gevraagd om je bol.com account te koppelen. Zodra de wifi aanstaat gaat de e-reader je boeken downloaden.

De reader gebruikt gelijk aardig wat stroom voor het downloaden (ik heb een paar honderd boeken; dat zal vast meespelen, maar niettemin is het goed om in de gaten te houden).

Aandachtspuntje: ik had verwacht dat ik al mijn gelezen boeken weer als ongelezen in de nieuwe e-reader zou krijgen, maar niets is minder waar. Ze komen erin met de melding dat ze gelezen zijn. Nou ja, in theorie. Waarom mijn e-reader ruim 70 boeken als geopend downloadde, snap ik niet zo goed. Mijn verlangen naar structuur stond niet toe dat ik ze geopend liet staan, dus ik begon ze handmatig op ‘voltooid’ te zetten. Dat was ik natuurlijk snel beu (zeker omdat je e-reader iedere keer heel blij meldt dat je boek uit is en je uitnodigt een recensie te schrijven). Gelukkig ontdekte ik de optie om groepen boeken te selecteren en dan in één keer de optie voltooid aan te klikken.

Slim gebruik maken van je schermweergave

Waar ik ook zo blij van werd toen ik de Kobo Forma koos was dat je zelf kon kiezen welke schermweergave je wilt… Ik vond het een fijn idee om zowel in landschap als portret te kunnen lezen, maar het was wel even klooien voordat het automatisch draaien goed stond ingesteld. Waarom de e-reader op sommige velden niet kan draaien (bijvoorbeeld als je door je bibliotheek bladert) begrijp ik niet. Soms moet de e-reader even nadenken voordat hij draait. Ik heb inmiddels al een paar keer de tekst ondersteboven geprobeerd te lezen… Dit duurt nooit lang, maar het verbaast me wel dat als ik de e-reader aanzet hij bijna standaard de tekst omgekeerd neerzet van hoe hij stond toen ik de e-reader uitzette.

Aandachtspuntje van het scherm: ik vind het wel jammer dat je op het materiaal waar de e-reader van gemaakt is de afdruk van vettige vingers erg snel ziet. Ook het scherm is snel vlekkerig en dat valt mij dus keer op keer op (lees, daar erger ik me wel een beetje aan).

Bepaal je eigen dag- en nachtritme

Kobo Forma Review midden

Ik werd aangenaam verrast door de mogelijkheid om de tijd in te stellen wanneer ik gewoonlijk naar bed ga. Het licht van de e-reader wordt daarop ingesteld. Ik merkte inderdaad dat (precies op een heel uur) het licht opeens veranderde. Ze hebben het bij Kobo over kaarslicht en inderdaad daar lijkt het wel op. De eerste nacht nadat ik mijn e-reader had schoot ik om 4 uur wakker. Zou dat komen omdat ik zo blij was met hem? Ik pakte de e-reader er maar even bij. Het licht was heel anders dan overdag; nog minder scherp dan bij mijn vorige Kobo. Ik heb als ik ’s nachts lees snel last van tranende ogen. Ik merkte daar nu niets van. Ik vind het wel jammer dat je bij deze nieuwe versie geen mogelijkheid hebt om het licht helemaal uit te zetten. Als zuinige Hollander vind ik het onnodig om overdag licht aan te hebben.

Nog even over het instellen van tijden gesproken: het algemene instellen van de tijd vind ik raar geregeld. Ik had die de eerste dag gelijk ingesteld, maar toen ik die eerste nacht wakker werd zag ik dat het tijdstip niet meer klopte. Wat was daar aan de hand? Uiteindelijk bleek dat je een tijdzone moet instellen, en dat moet dan door het noemen van een stad waar je woont of in de buurt woont. Ik vond het omslachtig.

Handig! Zo vergeet je nooit om je e-reader uit te zetten

Wat ik wel weer erg handig vind: aan- en uitzetten is niet meer nodig als je een hoesje hebt. Zodra het hoesje over de bovenkant van de e-reader gaat zie je (als je goed gluurt) dat binnen een paar seconden het licht van de Kobo uitgaat. Hoesje open, Kobo Forma aan. Het scheelt natuurlijk allemaal niet veel tijd met even een knopje indrukken, maar het voelt luxueuzer.

Die fantastische knoppen

Zoals ik in het begin van mijn Kobo Forma review al schreef: ik werd helemaal lyrisch van de knoppen. Daarmee kun je doorklikken naar de volgende of vorige pagina. Misschien komt het omdat ik gewend ben om via het scherm te klikken, maar ik moest eraan wennen. Vooral als je de Kobo horizontaal houdt, zitten de knoppen niet op een plek waar je heel gemakkelijk bij kunt met je duimen. Maar de knoppen wennen uiteindelijk wel. Ik merkte al snel dat ik veel in portretmodus ging lezen, waarbij de knoppen handiger zijn.

8 inch is dat lekker? (antwoord JA)

En dan het formaat: 8 inch. Terwijl ik aan het bepalen was welke nieuwe Kobo ik wilde (het deed bijna pijn om afscheid te nemen van de ouwe getrouwe kleine) zag ik de 8 inch. Een wat groter formaat sprak me wel aan, maar ik vond het lastig in te schatten hoe groot 8 inch nou echt is (hoewel ik heus weet dat 1 inch 2,5 cm is). Voor mij was het een opluchting dat hij gewoon in mijn handtas past. Je wilt hem mee kunnen nemen als je bijvoorbeeld met de trein reist, en niet een grotere tas hoeven mee te slepen wanneer je je e-reader bij je hebt.

Ik ben inmiddels wat ouder – ik geef het maar toe, hoewel ik het nog steeds graag negeer. Je kunt natuurlijk op iedere e-reader de letters groter zetten, maar ik merkte dat het me op mijn oude e-reader meer moeite kostte om te zien op welke pagina ik bijvoorbeeld was. Dat is met de nieuwe verleden tijd. Ik vind die 8 inch toch wel héél aangenaam. Het is ook een formaat dat beter past bij het idee dat je een boek vast hebt.

Belangrijk punt: opladen

Ten slotte het opladen. Dat is mijn enige punt van zorg. Ik vind dat het usb-kabeltje maar moeizaam aansluit op de e-reader (je moet bijna wrikken). Ik merkte de eerste paar keer tijdens het opladen al dat de e-reader opeens de verbinding met de laptop verbrak of die verbinding niet snel maakte. Dat was iets dat mijn vorige e-reader pas deed toen hij bejaard was. Het kabeltje weer loshalen (loswrikken) vind ik ook moeizaam. Dat maakt me wel bezorgd over de kuren die deze e-reader gaat hebben als hij middelbaar is.

Als je de e-reader na het opladen aanzet, zie ik soms een witte pagina. Dan moet je even een pagina verder klikken voordat de e-reader weer aan het werk gaat. Dat deed me denken: bij de vorige kon ik bij vastlopen de e-reader weer opstarten door de aan/uitknop vast te houden. Ik vroeg me wat bezorgd af wat ik bij de nieuwe doe, die een heel ander soort knop heeft. Helaas weet ik inmiddels het antwoord, want binnen een paar weken na aanschaf liep de e-reader al voor de eerste keer vast. Dat vind ik rijkelijk snel! (Het antwoord is overigens dat je de knop zo’n tien seconden stevig ingedrukt houdt; en met “stevig” bedoel ik echt héél stevig.) Ik heb ook de indruk dat deze nieuwe e-reader een stuk sneller door zijn energie heen is. Kleine puntjes waar ik het een tikkeltje warm van krijg. Maar ze hebben me geleerd me niet zorgen te maken voor de dag van morgen.

Kobo Forma Review onder

Overall beoordeling

Kobo Forma Review, de pluspunten

 • Boeken uploaden was appeltje-eitje;
 • De e-reader is groot (leest heerlijk) maar past ook nog gewoon in mijn handtas;
 • Knoppen werken fijn, maar dan moet je wel in Portrait lezen;
 • Aan-uit is zo geregeld met een bijpassend hoesje;
 • Dat het apparaat zelf de lichtsterkte aanpast is een fijne service;
 • Het voelt voor mij echt alsof ik een boek vastheb.

En de minpunten

 • Je hebt al snel vlekkerige vingers op het scherm;
 • Het was niet zo fijn dat er een heleboel boeken bij het uploaden als ongelezen gemarkeerd werden;
 • Leesrichting wordt niet altijd op de juiste manier geactiveerd;
 • Werken met het oplaadkabeltje is een strijd;
 • De e-reader sloeg al heel snel echt vast en dat vond ik heel akelig.

Ik geef deze e-reader een dikke 8 want het moet gezegd worden: wat een fijn, gebruiksvriendelijk, licht, handzaam apparaat is de Kobo Forma 8 inch. Ik kan hem iedereen van harte aanbevelen. Wees erop voorbereid dat je verliefd wordt op dat ding en hem met niemand wilt delen.

PS: Heb ik al verteld dat ik een hoesje heb gevonden dat zo rood is als de rozen op Valentijnsdag?

Kobo Forma Review boven

Bekijk hier of de Kobo Forma de ideale e-reader voor jou is.

2 gedachten over “Kobo Forma Review, ervaring van een fanatieke lezer”

 1. Bedankt voor de uitgebreide review. Morgen komt mijn refurbished Kobo Forma en nu heb ik er nog meer zin in in om hem te verkennen. Voor de minpuntjes ben ik nu gewaarschuwd. Ik vond het een heel sympathiek verhaal, de schrijfster lijkt me een fijn persoon.

  Beantwoorden
  • Wat leuk om te horen Gina en je hebt jezelf een mooi cadeau gegeven. De schrijfster is inderdaad een heel sympathiek persoon. Dat is mijn vriendin Els. Ik heb haar een Kobo Forma cadeau gedaan en zij heeft de e-reader uitgebreid getest (en nog steeds, want ze gebruikt ‘m dagelijks heel veel) en toen deze uitgebreide review voor me geschreven. Fijn dat we je er mee geholpen hebben.

   Beantwoorden

Plaats een reactie