Inschrijven KvK: wat, wanneer en hoe?

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

 • Wat houdt dat precies in?
 • Wanneer moet je je als zzp’er inschrijven bij de KvK en hoe doe je dat precies?
 • Is zzp zonder inschrijving KvK ook mogelijk?

Allemaal vragen waar jij vast een antwoord op wilt. Hoog tijd om er dieper in te duiken én te zorgen dat jouw bedrijf zo succesvol wordt, dat inschrijven bij de KvK gewoon moet. Hoe sneller jouw business groeit, hoe eerder jij een afspraak bij de KvK moet plannen! 

Wanneer inschrijven KvK freelancer?

Ben je een freelancer, dan hoef je je niet direct bij de KvK in te schrijven. Het is in het begin nog mogelijk om je inkomsten in je aangifte op te geven als ‘inkomsten uit overig werk’. Ga je echter meer opdrachten binnenhalen en meer uren maken, dan word je wel als freelancer/zzp’er/ondernemer gezien. Dan is inschrijven KvK zzp noodzakelijk. Wil je advies over jouw persoonlijke situatie, omdat je niet zeker weet welke regels voor jou gelden? Neem dan contact op met de Belastingdienst of met de Kamer van Koophandel. Op de vraag ‘wanneer inschrijven kamer van koophandel’ kan het antwoord voor verschillende ondernemers iedere keer weer anders zijn. En je wilt dit goed doen voor JOUW situatie.

Vooraf inschrijven bij KvK of pas later?

Zoals je hierboven las, hoef je niet altijd direct aan te geven dat je gaat freelancen. In sommige gevallen geldt een uitzondering. Het kan voorkomen dat je nog niet bent gestart met je eigen onderneming, maar wel al een KvK-nummer nodig hebt. Bijvoorbeeld om een pand te huren, vergunning aan te vragen of inkopen te doen. Dan kun je je alvast inschrijven en je KvK-nummer opvragen, ook al start je pas later met je onderneming. Vanaf dat moment ben je direct ondernemer, ook al heb je nog geen klanten. Je moet dan ook al btw-aangifte doen, zelfs al is er nog geen omzet.

Ik heb er bijvoorbeeld zelf voor gekozen om mijn bedrijf al een paar maanden vóórdat ik werkelijk begon met ondernemen, in te schrijven bij de KvK omdat ik een dure cursus had gekocht. Die training kostte duizenden euro’s en dat was dus ook een flink bedrag aan btw. Doordat ik al ingeschreven stond met mijn bedrijf, mocht ik de btw ook verrekenen (lees: terugvragen en dat wilde ik natuurlijk wel).

Hoe werkt inschrijven Kvk precies?

Ga je je inschrijven bij de KvK, dan kun je online een inschrijfformulier invullen. Dat is nodig om een afspraak in te plannen bij een KvK-kantoor. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee en houd rekening met de inschrijfkosten. Je kunt deze ook met je pinpas voldoen op het desbetreffende KvK-kantoor. Denk alvast na over je bedrijfsnaam, diensten, omschrijving, enzovoort. Samen met een medewerker van de KvK neem je je inschrijving door en vul je gegevens aan waar nodig. Daarna ontvang je je inschrijving op papier en wordt je bedrijf van een KvK-nummer en btw-nummer voorzien. 

Feitelijk is een bedrijf inschrijven bij de KvK appeltje eitje. Iedereen kan het, er is niks moeilijks aan. Nee, de uitdaging komt pas als je eenmaal ingeschreven staat. Dat is in ieder geval hoe het bij mij ging, want ik heb wat donkere wolken over mijn ondernemersavontuur gezien.

Laat je bedrijf echt meetellen! 

Natuurlijk wil je zelf dat je bedrijf mee gaat tellen en impact gaat maken, maar er is nog een andere organisatie waar je ‘noemenswaardig’ voor moet zijn. Welke organisatie dat is? De belastingdienst! Als je NIET aan de criteria van de belastingdienst voldoet, dan ziet de belastingdienst je namelijk niet als ondernemer.

En nee, je hoeft niet te wachten met inschrijven KvK als zzp totdat je bedrijf gegroeid is. Maar je wilt wel dat je bedrijf zo snel mogelijk mee gaat tellen. Dan word jij als ondernemer direct serieus genomen en is je bedrijf vanaf de start serious business!

Twee interessante manieren waarop je dit kunt bereiken, is door te starten met dropshippen of je aan te melden voor de Affiliate Marketing Revolutie. Deze twee verdienmodellen hebben mij goed op weg geholpen en kunnen jou ook helpen om je bedrijf een kickstart te geven! 

Dropshippen

Ben je bekend met de term dropshipping? Daarbij verkoop je producten door van een leverancier/bedrijf, zonder dat je zelf een voorraad aanhoudt. Je hoeft dus geen inkopen te doen of de verzending te regelen. De enige taak die je hebt is zorgen dat producten gekocht worden in jouw webshop en dat je vindbaar bent. Wel ben je verantwoordelijk voor het klantencontact. Zijn er vragen of klachten? Dan komt de klant bij jou. Dit verdienmodel lijkt heel simpel, maar je moet je er wel goed in verdiepen.

Dropship Academy Nederland

Affiliate Marketing Revolutie

Droom jij ervan om een passief inkomen op te bouwen via het internet? De Affiliate marketing Revolutie is dan dé cursus die je zou moeten volgen. Het leert je wat het beste verdienmodel is om dit te doen en hoe je met slechts 1 tot 2 uur werk dag per al duizenden euro’s per maand kunt verdienen. De Affiliate Marketing Revolutie cursus bestaat uit handige video’s die laten zien hoe je een winstgevende affiliate website bouwt. En daar heb je zo goed als geen technische kennis voor nodig. Je kunt je business bovendien snel opschalen om meer bezoekers, clicks en geld aan te trekken. Zo laat je het internet voor jou werken, in plaats van andersom. 

De Affiliate Marketing Revolutie zorgt ervoor dat jouw affiliate marketingwebsite of bedrijf direct van de grond komt en dat succes binnen handbereik ligt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat heeft Jacko van de Affiliate Marketing Revolutie al gedaan. Wat je wel moet doen is zijn cursus volgen, zodat je ook binnen de kortste keren duizenden euro’s per maand verdient en je bedrijf wel móét inschrijven bij de KvK. 

Jij bepaalt het tempo, dus zet er vaart achter!

Hoe harder jij werkt aan je eigen bedrijf, hoe eerder inschrijven KvK nodig is. Het tempo waarmee je je moet inschrijven, hangt af van jouw inzet, wilskracht en de tijd en energie die je in je bedrijf stopt. Hoe meer jij je inzet, des te sneller je bedrijf groeit. Ik kan het daarom echt aanraden om met een goede cursus te starten en jezelf zoveel mogelijk in te lezen over het succesvol runnen van een eigen bedrijf. Kennis is zeker geen overbodige luxe. En hoe beter je het in één keer aanpakt, des te meer groei je ervaart. 

En hoewel je als startende ondernemer misschien nog niet veel vermogen hebt, is een cursus volgen wel een hele goede investering. Niet alleen in je bedrijf, maar ook in jezelf. De Affiliate Marketing Revolutie is bovendien niet duur, dus het is voor elke ondernemer wel mogelijk om hem aan te schaffen. Kennis is macht! 

Meest gestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over inschrijven KvK, over dropshippen of over de Affiliate Marketing Revolutie? Lees gerust verder. En staat jouw vraag er niet tussen, laat dan even een reactie achter. Ik doe dan mijn best om je vraag zo snel mogelijk alsnog te beantwoorden. 

1. Is inschrijven KvK verplicht?

Ja, inschrijven KvK is verplicht als je gaat ondernemen. Dat betekent dat je werkzaamheden verricht waar je geld voor ontvangt. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, kan je als freelancer in het begin nog wel zonder KvK-inschrijving. Ga je meer verdienen en meer uren maken, dan word je als zzp’er/freelancer gezien en moet je je inschrijven bij de KvK. Doe je dat niet, dan wordt het gezien als zwart werken en dat is niet toegestaan. 

Affiliate Marketing Revolutie

2. Hoeveel kost inschrijven KvK?

Inschrijven KvK zzp kost zo’n € 80,10. Je kunt met je pinpas, creditcard of smartphone betalen wanneer je op een KvK-kantoor bent en de inschrijving voltooid is. Groot voordeel: dan ben je meteen klaar. Want de Belastingdienst wordt ook op de hoogte gesteld. Dus dat is ook geregeld.

Wil je ook een uittreksel van het Handelregister ontvangen? Dan kan dat voor ongeveer € 16,- extra. Er zijn nog meer opties. Je kunt ook het uittreksel Handelsregister inzien (niet gewaarmerkt) en dat kost € 2,60. Een digitaal gewaarmerkt uittreksel Handelsregister in het Nederlands of Engels kost € 8,45. Voor een gewaarmerkt uittreksel Handelsregister op papier betaal je dus € 16,90.

Kijk dus even wat je nodig hebt, maar een uittreksel achter de hand hebben is altijd fijn. 

3. Wat heb je nodig voor een KvK inschrijving?

1. Bedenk een bedrijfsnaam

Je hebt een bedrijfsnaam nodig en die moet je paraat hebben op het moment dat je je in wilt schrijven. En dan zijn er nog voorwaarden ook aan de namen die je mag gebruiken:

 • Je bedrijfsnaam mag geen verkeerde indruk wekken.
 • Gebruik geen merknamen van anderen.
 • Voorkom verwarring met bestaande handelsnamen.
 • Deze tekens mag je gebruiken: @ & – +. Deze speciale tekens mag je niet gebruiken: ( ) ? ! * # /. En ik denk zomaar dat emojis dan ook niet mogen 🙈.

2. Kies een rechtsvorm

Als startende ondernemer moet je een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, vof of bv. Welke rechtsvorm het beste past bij je bedrijf, hangt af van je situatie. Bijvoorbeeld hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen en wat fiscaal voordelig is.

Ik heb zelf een hele gewone eenmanszaak en die past tot op heden prima.

3. Controleer of je bedrijf UBO’s moet inschrijven

Ik zet ‘m erbij, maar ik ga er van uit dat je dit echt niet nodig hebt op dit moment. Als je dit artikel leest, dan ga ik er van uit dat je een eenmanszaak gaat beginnen en eenmanszaken hebben geen UBO nodig.

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of mogen beslissen over een organisatie. Bij een eenmanszaak kan het maar 1 iemand zijn en dat ben jij.

4. Maak online een afspraak

Om je inschrijving definitief te maken moet je langskomen bij KVK. En zonder afspraak is het niet mogelijk om je in te schrijven. Dus even vooraf doen. Vul het inschrijfformulier van de KVK inen zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt.

 • Je persoonsgegevens
 • De contactgegevens van je bedrijf
 • Een omschrijving van je bedrijfsactiviteiten
 • In welke branche je gaat ondernemen

De laatste is nog wel een belangrijke. Ik schreef me destijds in als VA en daar bleek niet echt een code voor te zijn. En je wilt dit wel goed hebben, want er kunnen onverwachte voordelen en/of nadelen aan bepaalde codes zitten.

Zo ken ik iemand die bedacht had dat iets in de richting van podiumkunstenaar wel leuk was om erbij te doen. Dat doet ze nu ook echt (podiumkunstenaar), maar een onverwacht voordeel was dat de kleding die ze koopt nu aftrekbaar is. Als ze de code niet had gekozen, dan was haar kleding ook niet aftrekbaar geweest. Dus laat je goed informeren wat er bij je code komt en wat niet.

4. Wanneer krijg je een KvK nummer?

Nadat je bent ingeschreven bij de KvK, sta je in het Handelsregister. Elk bedrijf dat daarin geregistreerd is, heeft een eigen KvK nummer en dat nummer krijg je direct mee bij je inschrijving.

Het is mogelijk om tot 3 maanden voor de startdatum van je bedrijf al in te schrijven. Dan krijg je al een KvK-nummer, wat handig is wanneer je al een vergunning moet aanvragen of bedrijfspand wilt huren. 

5. Moet je voor alle vormen van online geld verdienen inschrijven KvK?

Je hoeft niet direct voor elke vorm van online werk ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel over online geld verdienen lees je meer over online mogelijkheden om (extra) geld te verdienen. Je ontdekt daarbij snel genoeg of het iets is dat je naast je baan in loondienst kunt doen of dat je er werk van moet maken en dat inschrijven KvK als zzp nodig is. Je kunt altijd de KvK website bezoeken als je hierover twijfelt of meer informatie wilt. 

Veelgestelde vragen over KvK inschrijven

Laat ik de belangrijkste informatie over de Kamervan Koophandel even een op een rijtje zetten. Doe er je voordeel mee!

#1 KvK inschrijven, is het nodig voor jou?

Of een KvK inschrijving nodig is, kan per situatie verschillend zijn. Ik zou dus zeker informatie opvragen bij de Kamer van Koophandel zelf. Of bij de Belastingdienst. Vertel eerlijk en open wat je van plan bent en wat je verwacht. Zij zijn de specialisten en dan krijg je zeker een goed advies. Is het wel of niet nodig om je in te schrijven bij de KvK? En dat advies ook opvolgen en uitvoeren.

Wijzigt je situatie, blijf dan alert. Als bij de Belastingdienst of bij de Kamer van Koophandel gezegd wordt dat je je niet in hoeft te schrijven omdat je maar weinig geld denkt te gaan verdienen en je gaat de sterren van de hemel verdienen, dan is de situatie veranderd. En dan kan het advies dus ook anders zijn.

#2 Wanneer inschrijven KvK?

Je kunt je op 3 momenten inschrijven bij een KVK-kantoor:

 1. Uiterlijk 1 week nadat je gestart bent met je bedrijf.
 2. 1 week voordat je start met je bedrijf.
 3. Lekker onduidelijk, maar het mag dus ook eerder. Maar de definitieve inschrijving (met KVK-nummer) vindt in dat geval 1 week voor de start van je bedrijf plaats. Handig, want je hoeft daarvoor niet opnieuw naar KVK te komen.

Dus lig jij al in je hangmat in een warm land en ben je daar aan het ondernemen? Dat gaan de zaken hier gewoon door en komt je bedrijf alsnog in de KvK.

#3 Wat kost inschrijving KvK?

De inschrijving KVK kost € 80,10. Je hoeft je niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch. Whoop whoop, dat is dan weer fijn.

#4 Vanaf welke leeftijd mag je je inschrijven bij de KvK?

Er geldt geen minimumleeftijd voor het starten van een bedrijf. De activiteiten die je met je bedrijf wilt gaan doen, moeten wel passen bij je leeftijd. Op je 14e een nachtclub starten zit er dus waarschijnlijk niet in :-).

*** De tips die ik deel op liesbethdekorte.nl werken voor mij en ik heb natuurlijk ook gecheckt of er meer mensen enthousiast zijn over de methode waar ik over schrijf. Maar weet dat niks van wat je op onlinebusinessbouwer.nl leest financieel advies is, alles wat je doet met de kennis die je via mij krijgt is 100% je EIGEN verantwoordelijkheid. Je bent een volwassen man/vrouw, je kunt eigen keuzes maken en niemand is verantwoordelijk voor jouw keuzes en de resultaten. Ik kan je nergens garanties op geven.

Plaats een reactie