Eigen bedrijf starten ideeën: welke zijn het beste (2024)?

Droom jij ervan om de touwtjes in eigen handen te hebben, geen verantwoording te hoeven afleggen aan een baas en zelf je werktijden te bepalen? Heb jij altijd al gedacht dat het leven als ondernemer aan jou besteed is en dat je op een dag voor jezelf zal werken? Ik help je graag aan nuttige eigen-bedrijf-starten-ideeën. Er zijn namelijk heel veel manieren om voor jezelf te werken, maar jij wilt uiteraard alleen met het beste idee van start gaan. Lees maar mee, want ik ga je er meer over vertellen! 

Voor jezelf beginnen: Is ondernemen iets voor jou?

Je kunt een hoop eigen bedrijf starten ideeën hebben, maar is ondernemen eigenlijk wel iets voor jou? Voordat je een hoop tijd en energie steekt in de uitvoering van je eigen bedrijf starten ideeën, kun je beter eerst onderzoeken of jij wel geschikt bent voor het ondernemerschap. Praat met andere ondernemers, doe online eens een test of quiz en stel jezelf vooral veel vragen. Het helpt ook om met je naasten in gesprek te gaan en te vragen of zij zich kunnen voorstellen hoe jij als ondernemer zou zijn.

5x ideeën voor een eigen bedrijf waar je wat aan hebt! 

Raak jij graag geïnspireerd door eigen bedrijf starten ideeën van anderen? Logisch, want je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Als je ergens een goed idee opdoet, kun je dat helemaal vertalen naar jouw eigen concept. Zo maak je het alsnog uniek. De volgende eigen-bedrijf-starten-ideeën zijn zeker de moeite waard: 

1. Eigen zaak beginnen, maak van je hobby je beroep

Dit is en blijft nog altijd de beste manier om een eigen bedrijf te beginnen. Wanneer je van je hobby je beroep maakt, zal je je namelijk nooit vervelen. Je bent dan elke dag bezig met wat je het leukst vindt en daardoor zal werken niet echt als werken voelen. Kies je een willekeurig onderwerp voor je eigen bedrijf, dan zal je er snel op uitgekeken raken of met tegenzin aan het werk gaan. Als zelfstandig ondernemer is dat nu juist niet de bedoeling. Je hebt alle vrijheid om te doen wat je het leukste vindt, dus maak daar gebruik van. 

Zo heb ik mijn werk gemaakt van schrijven. Dat vond ik altijd al leuk en ik deed het veel en graag. Nu schrijf ik iedere week een lange blog van 1500 woorden, schrijf ik nog voor klanten en schrijf ik privé ook heel wat af. Dat is nog eens van je hobby je beroep maken. En hoe meer je het doet, hoe meer je leest, hoe meer je leert, hoe beter je wordt. Win-win voor jezelf en voor je klanten!

Waar kun je aan denken?

Word bloemist/tuinier

Ben jij goed met bloemen? Zoeken ze mensen voor. Ik vind het prachtig als je het goed kunt. Zomaar een stapeltje bloemen, zet ze in de juiste volgorde bij elkaar en hoppa. Je hebt iets moois.

Maar het kan ook anders. Wat denk je van dat jij echt groene vingers hebt en dat je een training maakt of gaat geven over moestuinieren. Ik heb zelf een training gedaan om met de natuur mee te tuinieren en dat is een training waar veel mensen behoefte aan hebben.

Heb jij een speciale eigen manier? Leg het goed uit en als jouw manier werkt dan krijg je er klanten mee.

Zit je graag met je handen in het haar?

Je kunt natuurlijk standaard kapper worden en in een salon gaan werken. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo heb ik ooit een verhaal gelezen van een kapper die heel goed kon invlechten. En er was vraag naar dat mensen het zelf konden doen. Hij heeft een korte video-serie gemaakt met allemaal instructies om simpele (maar prachtige) invlechtmethodes te gebruiken. Die man liep binnen op z’n video’s.

Denk dus creatief. Wat kun jij goed? En als andere mensen dat van je willen leren dan maak je er video’s over (of wat maar bij je past).

Word kok

Kun jij goed koken? Je moet natuurlijk wel aan wat eisen voldoen, want je mag je gasten niet vergiftigen. Maar een cateringbedrijf beginnen kan altijd. Mijn achterneven hebben het gedaan en ze verdienden er echt leuk mee. Je kunt het je zo makkelijk en moeilijk maken als je maar wilt. Als het maar lekker is en als er maar vraag is naar wat jij zo goed kunt koken.

2. Online business starten, ga dus online werken voor ultieme vrijheid

Eén groot voordeel van online werken, is dat je nog meer vrijheid ervaart. Als zelfstandig ondernemer kun je al veel meer werken op jouw manier en op de tijden die jij prettig vindt. Je hebt immers geen baas om je aan te verantwoorden. Maar het wordt nog gemakkelijker wanneer je je werk online kunt uitvoeren. Hiermee maak je je niet alleen los van de tijd, maar ook van de locatie. Lekker werken vanuit een hangmat op het strand of zelfs vanuit het buitenland? Dat kan gewoon. Online werken geeft je de ultieme vrijheid. 

Zo hebben wij al 2x lang in Italië ‘gewoond’. Een keer 10 weken en een keer 6 weken en in die tijd hebben mijn lief en ik gewoon gewerkt. Dat kon omdat we locatie-onafhankelijk kunnen werken. Hoe fijn was dat! ’s Morgens werken en in de middag lekker naar het strand of een bezienswaardigheid bekijken. Of gewoon een ijsje eten op een terras. En ’s avonds (alleen als het écht nodig was) weer door met werk. Heerlijk vonden we het.

Mijn favorieten om een online business te starten? Ik denk dat meteen aan affiliate marketing (het PROMOTEN van diensten en producten van iemand anders) en dropshipping (het VERKOPEN van producten en diensten die door iemand anders zijn gemaakt).

Waar kun je nog meer aan denken?

Virtueel Assistent of VA

Toen ik zelf ondernemer werd ben ik gestart als VA. Wat houdt dat in? Als VA werk je vaak voor kleinere bedrijven die te klein zijn om personeel aan te nemen. Of dat niet willen. Een VA kun je voor een paar uur per week inhuren en die VA doet dan een bepaalde taak voor jou. Bijvoorbeeld de boekhouding. Of nieuwsbrieven versturen. Of je website up to date houden. En zoals ik al zei, ik ben daaruit gespecialiseerd naar schrijven voor klanten.

Als VA kun je werken als je de inlogcodes hebt van je klanten (of als je gewoon zelf toegang hebt gekregen tot de systemen) en dan maakt het niet meer uit waar je bent.

Word webbouwer

Ben jij goed met websites en bouw je ze in een handomdraai? Dan zou webbouwer iets voor je kunnen zijn. Geldt hetzelfde voor als voor VA. Als je in de omgeving van je klanten kunt dan kun je werken en dat doe je lekker waar en wanneer je maar wilt. Als de website maar op tijd af is. Kun je veel geld mee verdienen.

Contentcreator

Ben jij goed met Facebook, Insta, Tiktok of Pinterest? Of welk socialmediakanaal dan ook. Er zijn een heleboel ondernemers die dit graag uit handen geven. Ik zie zoveel jonge mensen die superhandig zijn op dit gebied. Kun je meer geld mee verdienen dan vakken vullen bij Albert Heijn.

En hier hoef je echt niet per se voor een klein bedrijf te werken. Ik hoorde ooit een verhaal van een groot bedrijf dat een scholier aan heeft genomen voor de sociale media. Bij dat bedrijf hielden ze gewoon rekening met schooltijden en mocht de scholier werken wanneer het huiswerk gedaan was. Als er maar aan de eisen werd voldaan dat er een aantal posts per dag/week/maand geplaatst werden. Scholier blij (die verdiende heel erg goed) en bedrijf blij, want het was goed geregeld.

Eigen bedrijf starten ideeën

3. Zoek een gat in de markt of creëer er één

Het is tegenwoordig best lastig om nog een gat in de markt te vinden. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is! Wanneer de markt van een bepaalde niche doelgroep verzadigd lijkt, kun je altijd nog je creativiteit in de strijd gooien en een gat in die markt creëren. Heb je weleens meegemaakt dat je een reclame of ander soort boodschap zag over een product of dienst en dacht: ik moet dit hebben? Het is mogelijk om mensen zó te beïnvloeden, dat zij de behoefte krijgen aan een bepaald product of een dienst, zonder dat zij zich daar vooraf van bewust waren. Zorg je ervoor dat je doelgroep warmloopt voor wat jij verkoopt, dan kun je alsnog veel geld verdienen met een eigen business! 

Wat zou je kunnen doen?

AI expert

Je bent nu alweer laat, maar AI was een gat in de markt. Toen het pas uit kwam wilde iedereen weten hoe je er het maximale uit kon halen. Als jij toen erin was gedoken dan had je jezelf tot expert op kunnen werken. Zolang je maar stappen voor bent op ‘de meute’ ben jij expert. Maar zo zijn er nog veel meer gaten in de markt. Zoals bijvoorbeeld:

Expert worden op een nieuw socialmediaplatform

Er komen steeds nieuwe platformen op de markt. Wat als jij daar meteen induikt. Dat was bijvoorbeeld bij Pinterest of Insta. Toen dat nog in de kinderschoenen stond had je die expert-status nog kunnen pakken. Nu nog trouwens, maar het wordt wel steeds moeilijker.

Let wel op: ken je Clubhouse nog? Dat was hotter dan hot. Tot het weg was. En nu hoor je er niemand meer over. Het is dus een beetje lef hebben en hopen op een winnaar. Maar garanties daarop zijn er nooit.

Ken je de AVG nog?

Het is alweer een tijdje geleden, maar toen hadden we de invoering van de AVG. Moesten alle ondernemers aan een flink aantal voorwaarden voldoen om ‘veilig’ te kunnen blijven ondernemen. Ik heb het toen gedaan, ik heb me erin verdiept en ik heb een aantal ondernemers mogen helpen om klaar te raken voor de AVG. Als jij op het juiste moment de juiste kennis hebt dan kun je hier flink geld mee verdienen.

Word Vertrouwenspersoon

Yep, heb ik ook gedaan, in de tijd dat het nog helemaal niet hot was. Ik geloof dat ik 4 dagen opleiding heb gehad en toen was ik vertrouwenspersoon. Is nu een hype met al die me-too zaken.

Hier moet je trouwens wel tegen kunnen, want het kan heel pittig zijn. Dat heb ik zelf ervaren toen er een medewerker kwam die me vertelde dat hij zelfmoordgedachtes had. En de volgende dag verscheen hij niet op het werk en konden we hem niet bereiken. Het is goed afgelopen, maar die dag heb ik winterpenen gepoept.

4. Doe wat anderen doen, maar dan beter

Zoals ik al vertelde, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het feit dat er ondernemers zijn die bepaalde dingen doen, betekent niet dat er voor jou geen kansen meer zijn op dat gebied. Je moet het alleen beter doen. Unieker, mooier, sterker, zelfverzekerder en/of meer bijzonder. En ik weet zeker dat het jou met de juiste hulpmiddelen lukt! Zoek naar een manier om wat jij doet te laten opvallen. Dan kun je je concurrenten verslaan en aan de top komen. 

Eigenlijk is alles al wel een keer gedaan (of in ieder geval een heleboel).

Dus wat zou je kunnen verbeteren wat al bestaat?

Word een Youtube-expert

Video’s op Youtube zijn er legio. Maar ga je zomaar video’s maken of heb je een strategie? Er zijn best wel wat mensen die heul veul geld verdienen met Youtube-video’s. Heb jij een dijk van een methode en levert die jou dikke knaken op. Mooi! Dat kun je ook aan anderen leren.

Word personal trainer

Heel eerlijk, ik vind er niks aan om te trainen. Kost veel tijd, je wordt er moe van en achteraf heb je spierpijn als je niet uitkijkt. Hoe zou het zijn als jij een manier verzint waarop het anders kan. Dat je bijvoorbeeld gewoon je gewone kleding aan kunt houden, dat je niet hoeft te douchen en dat de training zo gemaakt is dat het wel degelijk resultaat oplevert.

Voor mij is dit een droom (wens) trouwens, dus als jij de oplossing weet dan kun je hem aan mij verkopen.

Begin een webshop

Yes, er zijn al een heleboel webshops. Geen hand vol maar een land vol. Maar toch is er nog ruimte voor nieuwe. Voor betere. Zo hebben wij een hond en wij bestellen voer voor onze hond. Zijn best wel veel aanbieders voor. Maar nu hebben we er 1 gevonden die alle irritaties van de andere aanbieders niet heeft. Zoals bijvoorbeeld, ze:

 • Zijn echt goedkoper dan de anderen
 • Doen tot op heden altijd wat ze beloven. Bij anderen hadden we vaak dat ze beloofden om morgen te leveren en dat schoof maar op en dat schoof maar op. Hier niet, altijd volgens afspraak.
 • Bij de anderen kregen we soms gigantische dozen voor een kleine bestelling. Tuimelden de producten door die doos en ging het kapot. Hebben we een keer gehad dat een zak met 10 kilo brokken door de hele doos lag. Deze aanbieder verstuurt altijd in een passende doos. Alles blijft heel.
 • Geen verzendkosten boven een bepaald bestelbedrag. Is bij de anderen ook wel anders.
 • We hebben het niet geprobeerd, maar deze aanbieder heeft zijn persoonlijke telefoonnummer op de website gezet. Geeft meteen vertrouwen.

En zo kom je dan als compleet nieuwe aanbieder er toch gewoon tussen. Het kan, maar dan moet je je huiswerk doen.

5. Maak een lijst met dingen waar je goed in bent

Heb je nog geen idee waar jij je op wilt focussen als ondernemer? Maak eens een lijstje met dingen waar je goed in bent. Dit mag van alles zijn: van shoppen tot lijstjes maken en van schoonmaken tot flyers ontwerpen. Schrijf het op, zelfs als je er (nog) geen geld inziet. Het zal je verbazen hoeveel er mogelijk is wanneer je iets echt wilt. Denk je bijvoorbeeld dat shoppen het enige is wat jij goed kunt? Dan kun je personal shopper worden. Heb je het idee dat alleen koken iets is waar jij in uitblinkt? Begin dan een cateringservice, ontwerp een eigen receptenboek of start een kookprogramma. 

Hoe start je een bedrijf?

Wie een eigen bedrijf wil beginnen, moet zich er goed in verdiepen. ‘Hoe een eigen bedrijf starten?’ is een vraag die veel beginnende ondernemers hebben. Het is gelukkig niet ingewikkeld, dus ook jij kan het. Wel is het belangrijk dat je overal goed over nadenkt. Goede Eigen-bedrijf-starten-ideeën hebben is nog niet genoeg. Je moet die ideeën ook uitvoeren. De eerste stap is het maken van een ondernemersplan of businessplan. Daarin werk je het gehele idee voor je product(en) en/of dienst(en) uit, tot in detail. Dat betekent dat je nadenkt over positionering in de markt, concurrentie, trends, financiering, enzovoort.  

Heb je goed voor ogen wat je te doen staat en hoe je als ondernemer de markt wilt betreden? Dan wordt het tijd om een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel om je bedrijf in te schrijven. Zodra je dat doet, is het namelijk officieel en sta jij echt bekend als eigenaar/eigenaresse van een eigen onderneming. 

Bedrijf ideeën: zo start je er mee

Even checken hoe je er nu voor staat. Heb je (1) een keuze gemaakt uit een van je ideeën om je eigen bedrijf te starten en (2) ben je er helemaal klaar voor? Ik heb een community gevonden die jou als ondernemer echt zal helpen. Lijkt het ondernemerschap je nogal stressvol en ga je graag goed voorbereid aan de slag? Dan is de volgende stap (3) om de juiste mindset te ontwikkelen. Daardoor kan je meer bereiken in het leven en zal je sterker in je schoenen staan. Als ondernemer is dat ontzettend waardevol en nuttig.

Level-up Club, hier wil je bij zijn

Al van jongs af aan wordt ons aangeleerd om bepaalde routines op te volgen. We gaan naar school, daarna gaan we studeren en als we aan het werk gaan zoeken we naar een 9 tot 5 baan bij een werkgever. We werken tot aan ons pensioen en dan pas gaan we genieten. Maar wat als je nu al start met genieten? Wat als je nu al meer uit je leven haalt? Dat is gewoon mogelijk, maar je hebt daarvoor wel de juiste mindset nodig. Daarom heeft Jacko Meijaard De Level-up Club opgericht. Een club waarin je alle tools vindt om je 10K-leven te leven (per maand wel te verstaan). Of zelfs de 100K per maand.

Het is dé manier om aan je mindset te werken en de beste versie van jezelf ooit te worden. Wie zijn of haar mindset verbetert, kan meer genieten en zal verder komen in het leven. Het helpt om alles weer op een rijtje te krijgen en meer passie, positiviteit en energie te ervaren.

Aan de slag met de Level-up Club? Dit kun je verwachten!

Lijkt het je interessant om meer te lezen over het ontwikkelen van je mindset, zodat jij een echte ondernemer wordt? Dat is een heel goed idee! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het opdoen van meer ideeën om je eigen bedrijf te starten. Hoe meer jij je bezighoudt met het ontwikkelen van je mindset, des te gelukkiger én creatiever je wordt. De business ideeën zullen je om de oren vliegen!

Je leert in de Level-up Club hoe je een positieve mindset krijgt, hoe je je dag voortaan energiek doorkomt en hoe je op een andere manier kunt denken dan je altijd hebt gedaan. Hiervoor is inspiratie opgedaan onder veel topsporters, succesvolle zakenmensen en filmsterren. Als je lid wordt van de Level-up Club heb je alle handvatten om een eigen bedrijf te starten en succesvol te worden. Niet alleen op carrièregebied, maar ook in je privéleven!

En weet je wat zo leuk is? Je kunt de Level-Up Club bijna zonder risico proberen. De eerste maand kost je namelijk maar 4 euro!

Meest gestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel over een eigen bedrijf starten ideeën toch nog vragen? Lees nog even verder. Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter! 

Veelgestelde vragen over je eigen bedrijf starten
#1 Een eigen bedrijf beginnen zonder geld, kan dat?

Kun je een eigen bedrijf beginnen zonder geld? Yep, dat kan heel goed. In die zin dat het waarschijnlijk wel fijn is dat je een buffertje achter de hand hebt. Want waar je wel rekening mee moet houden is dat alle begin moeilijk is. Als je compleet nieuw bent is de kans groot dat je niet direct klanten hebt. En geen klanten is geen inkomsten, dus geen boterhammetjes op de plank.

Als je vraag echter is: kun je een eigen bedrijf beginnen zonder dat je flink moet investeren, dan is het antwoord dat dat heel goed mogelijk is. Zo ben ik bijvoorbeeld als VA (Virtueel Assistent) gestart en het enige wat ik nodig had was een computer (had ik al) en werkruimte (er was een slaapkamer vrij).

Ik heb er toen zelf voor gekozen om een dure opleiding te doen (kosten in totaal 6000 euro) maar dat hoefde niet. Ik had me ook bij een VA-platform aan kunnen sluiten en dan betaal je een maandelijkse fee van een paar tientjes en gaan met die banaan.

Dus nee hoor, als je een 'beroep' kiest waar je niet veel voor nodig hebt, dan hoef je echt niet meteen te investeren. Denk bijvoorbeeld aan affiliate-marketing, dan kun je al voor een paar tientjes starten.

#2 Geld verdienen vanuit huis ideeën?

Heb je even? Want er is zoveel mogelijk om vanuit huis te doen. Of juist niet vanuit huis, bijvoorbeeld vanuit een hangmat op een tropisch eiland. Zo lang er maar internet is.

 1. Geld verdienen met boeken lezen (mijn persoonlijke favoriet)
 2. Affiliate marketing (PROMOTEN van producten en diensten van iemand anders)
 3. Dropshippen (VERKOPEN van producten en diensten die door iemand anders gemaakt zijn)
 4. Voor dropshippen heb je een eigen webshop nodig, maar het kan ook zonder!
 5. Fan van YouTube? Je kunt ook geld verdienen met YouTube
 6. Je denkt misschien dat dit voor jou niet haalbaar is, maar misschien verras ik je nog. Geld verdienen met vastgoed
 7. Geld verdienen met aandelen (hier heb je eigenlijk niet eens een bedrijf voor nodig)
 8. Geld verdienen met crypto (hier heb je ook geen bedrijf voor nodig)
 9. Geld verdienen door webinars te geven
#3 Welke soorten bedrijven zijn er?

Heb je even, want je kunt kiezen uit deze:

 • Eenmanszaak:

  Dit is waarschijnlijk wat jij (en ik) wil. Een eenmanszaak is snel en eenvoudig opgericht en je hebt in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een BV. Nadeel van de eenmanszaak is dat er geen onderscheid is tussen het privé- en het bedrijfsvermogen, dus als je eenmanszaak failliet gaat, ga jij dat ook.

 • Besloten vennootschap (BV)

  Als je een bedrijf opricht, dan kun je ook kiezen voor de BV als rechtsvorm. Voordeel van de BV is dat het een rechtspersoon is, een zelfstandig drager van rechten en plichten. Moeilijke woorden voor dat niet jij maar de BV in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. Je bent als directeur in dienst van de BV en handelt uit naam van het bedrijf. Je kunt een BV alleen oprichten, of samen met anderen.

 • Naamloze vennootschap (NV)

  Een naamloze vennootschap (NV) is een vennootschap waarvan het kapitaal is verdeeld in aandelen, net zoals bij de besloten vennootschap (BV). Een NV lijkt op een BV met als grote verschil: de naamloze vennootschap is ‘naamloos’ omdat er bij de NV geen verplichting bestaat tot het houden van een register van aandeelhouders zoals bij een BV.

 • Vennootschap onder firma (VOF)

  Wil je samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kun je kiezen voor een vennootschap onder firma (VOF). Alle vennoten brengen iets in de VOF in. Bijvoorbeeld geld, goederen en/of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig.

 • Maatschap

  Wil je je beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer uitvoeren? Bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut of advocaat? Dan kun je een maatschap als rechtsvorm kiezen. In een maatschap beoefen je je beroep samen met je maten (dus partners) onder een gemeenschappelijke naam. Een maatschap heeft als kenmerken dat de maten gelijkwaardig samenwerken, dat elke maat iets (geld, arbeid, goederen) inbrengt en dat de maten de winst delen.

 • Commanditaire vennootschap (CV)

  Wil je een VOF beginnen, maar heb je te weinig kapitaal? Of zoek je een betrokken geldschieter? Dan is de commanditaire vennootschap (CV) misschien iets voor je. De geldschieter wordt je (stille) vennoot en heeft zo een directe band met je bedrijf.

 • Vereniging

  Heb je een wens of doel en wil je met anderen samenwerken om dit te bereiken? Bijvoorbeeld om uw winkelgebied te verbeteren, samen te sporten of muziek te maken? Dan kun je kiezen voor de vereniging als rechtsvorm. Een vereniging heeft minstens twee leden. De hoogste macht ligt bij de ledenvergadering, waarin de leden in principe allemaal één stem hebben.

 • Coöperatie

  Wil je als individuele ondernemer profiteren van de voordelen van een collectief? Bijvoorbeeld van gezamenlijke inkoop of marketing? Misschien is de rechtsvorm coöperatie dan de oplossing. Deze vorm kan ook geschikt zijn als je klanten steeds vaker eisen stellen aan je dienstverlening. Als individuele ondernemer kun je bijvoorbeeld in de problemen komen als je ziek wordt. Bij een coöperatie kunnen andere leden dan je werk overnemen.

 • Stichting

  Wil je een bepaald sociaal of ideëel doel realiseren, zoals natuurbehoud, hulp aan andere mensen of de verspreiding van cultuur? En heb je hiervoor een vermogen beschikbaar of wil je hiervoor vermogen bijeen krijgen? Dan kun je kiezen voor de stichting als rechtsvorm.

Als je dit allemaal gelezen hebt dan is het wel duidelijk hè. Dan schat ik in dat je of voor de eenmanszaak of voor de BV kiest. Maar een eenmanszaak is in eerste instantie vaak prima en is een goedkope optie.

#4 Eigen onderneming, is het echt nodig?

Als je inkomsten hebt die niet uit loondienst komen en de inkomsten komen ook niet uit het feit dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan noemt de belastingdienst dat 'inkomsten uit overig werk'. Dat kun je gewoon opgeven bij de belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld dat je 1x per jaar een lezing hebt gegeven en daar een vergoeding voor hebt ontvangen. En misschien ook wel reiskosten. Of dat je meedoet aan een medisch onderzoek en dat je daar een vergoeding voor krijgt. Of als je gastouder bent of postbode, maar dus niet in loondienst en niet als ondernemer. Maar je krijgt wel een vergoeding.

Als je de vergoeding opgeeft bij je belastingaangifte dan betaal je belasting over je vergoeding en je krijg later ook nog een aparte aanslag voor de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Je bent niet verplicht om hiervoor een administratie bij te houden. Maar de belastingdienst kan wel vragen om informatie over de bedragen die je hebt doorgegeven. Daarom zou ik wel de bonnen bewaren.

Kortom: zo kan het dus ook, en een eigen onderneming is dus niet per se nodig. Maar ik zie een paar voordelen waarom ik absoluut wel gekozen heb om ondernemer voor de belastingdienst te zijn:

 • Je hebt recht op aftrekposten en je mag ook investeringen in mindering brengen op je belastingaangifte. Dat kan behoorlijk schelen!
 • Je rekent btw maar je mag ook btw verrekenen. Je krijgt dus een deel van je kosten en investeringen terug en bijvoorbeeld 21% btw op een computer van 3000 euro scheelt toch heel veel geld.
 • Klanten zien ook dat jij ondernemer bent, met btw-nummer en Kamer van Koophandel-nummer. Dat wekt vertrouwen. Je doet het er niet zomaar even bij.

Dus kun je een side-hustle beginnen zonder een bedrijf te starten? Zeker wel. Zou ik het zelf doen? Nope.

#5 Voor welke ondernemers is de Level-Up Club geschikt?

De juiste mindset is superbelangrijk bij het starten van je eigen bedrijf. Check daarom de Level-Up Club. Het is geschikt voor iedereen die wil werken aan zichzelf, maar ook zeker voor elke (startende) ondernemer. Wil jij de beste versie van jezelf worden en jezelf persoonlijk en zakelijk ontwikkelen en verbeteren?

Heb je al gezien dat de eerste maand slechts 4 euro kost? Kun je een hele maand de online leeromgeving proberen en daarna beslissen of je blijft of weggaat.

Bedankt voor het lezen van mijn artikel over een eigen bedrijf beginnen

De tips die ik deel op liesbethdekorte.nl werken voor mij en ik heb natuurlijk ook gecheckt of er meer mensen enthousiast zijn over de producten en diensten waar ik over schrijf. Maar ik kan natuurlijk geen goede resultaten garanderen, dat hangt ook van jouw eigen inspanningen en motivatie af. Ik zou zeggen ‘go for it!’

eigen bedrijf starten zonder geld

PS: Meer weten over manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

Plaats een reactie