Geld toveren, zo doe ik dat

Op 13 mei 2021 maakte ik deze screenshot van de staatsschuld van de Verenigde Staten.Geld toveren 1

Een kleine anderhalf jaar later is de staatsschuld van de Verenigde Staten opgelopen tot? Tadaaaa:Geld toveren 2

Hoe bestaat dit? Ik weet niet eens meer hoe ik deze bedragen uit moet spreken. En waar is die bank waar al deze bankbiljetten opgeslagen liggen? Het antwoord is dat die bank er niet is, de bankbiljetten bestaan niet. Althans, het overgrote deel is niet beschikbaar in ‘echt’ geld.

Geld toveren, ik weet hoe het moet

Hoe kan dat? Het heeft lang geduurd voordat ik het antwoord wist en dat ik besefte dat ik het zelf gedaan heb: geld toveren. Lang lang geleden heb ik op de hypothekenafdeling gewerkt van een bank en was ik verantwoordelijk voor de administratieve afwikkeling van hypotheken.

Dat betekent dat ik op de dag dat een hypotheek actief werd, zorgde dat het geld ook daadwerkelijk op de rekening van de klant kwam en/of bij de notaris. Wat deed ik op dat moment?

Allereerst moet je daarvoor de basis van boekhouden begrijpen. Bij boekhouden heb je 2 kanten, debet en credit en die moeten altijd in balans blijven. Altijd. Dus wat je debet boekt moet ergens credit tevoorschijn komen, zodat onder de streep ‘links’ en ‘rechts’ dezelfde totaaltelling komt.

Dus wat deed ik als ik een hypotheek boekte: stel iemand kreeg een hypotheek van 300.000 euro en daarvan ging 290.000 euro naar de notaris, 5.000 euro ging terug naar de bank voor provisie(s) en 5.000 euro kwam op de betaalrekening van de klant dan was dit de boeking.Geld toveren 3

Stimulans voor de economie

Het mooie van dit verhaal is dat van die 290.000 euro dat naar de notaris gaat een huis gekocht wordt. De verkopers van dit huis krijgen dus 290.000 euro op hun rekening. Kunnen ze leuke dingen van doen (ga ik er even van uit dat ze geen hypotheek hebben, anders moet ze natuurlijk de hypotheek aflossen). En van die 5000 euro die de kopers op hun betaalrekening krijgen kunnen zij in ieder geval boodschappen doen en het huis leuk aankleden.

Kortom: het geld aan de creditkant gaat de economie in. En dat doen landen dus ook. Heeft Nederland een crisisje te bezweren en moet daar een flinke zak geld voor komen? Boeken we toch even debet de lening en verdelen maar. De bedrijven die de problemen op kunnen lossen krijgen een dikke zak met geld. Kunnen ze zelf boodschappen van doen, salarissen van betalen en mooie auto’s van kopen. Als je dit soort acties maar vaak genoeg doet dan komen er dus astronomische hoeveelheden geld in de wereld (zie de staatsschuld van de Verenigde Staten).

Kans voor jou

Dit is natuurlijk ook een kans. De kunst is om een deel van dat astronomische bedrag op jouw rekening te krijgen. Dat is precies wat je al die jongens en meisjes ziet doen die nu in NFT’s (die lelijke plaatjes die voor waanzinnige bedragen verhandeld worden), crypto’s, beleggingen en Meta stappen.

Zo hoorde ik het verhaal van een jonge kerel die met meer geluk dan wijsheid zo’n lelijk plaatje (een NFT dus) had gekocht voor een paar cent en die nu miljonair is, door de verkoop van dat ene plaatje. Want ja, je koopt een plaatje (dat doe je met cryptomunten) en als je met winst verkoopt (ook in crypto’s) dan kun je die cryptomunten gewoon inwisselen voor euro’s. Heeft ie gedaan en hij hoeft nu nooit meer te werken en woont op een prachtige plek in een nog mooier huis. Ik gun het hem van harte en ik gun het eigenlijk gewoon iedereen. En als er zoveel geld in de markt is, dan zou dat ook moeten kunnen.

Wat moeten we met de enorme schuldenberg?

De vraag is alleen ‘wat moeten we met die linkerkant aanvangen?’ Want die loopt de spuigaten uit en dat is nooit meer af te lossen. Tenminste dat is wat ik denk. Ik hou mijn hart daarom vast voor de toekomst van geld en ik ben aan het onderzoeken hoe wij ons spaargeld veilig kunnen houden. Of in ieder geval zo veilig mogelijk.

Wat in mijn ogen de grootste kans op ‘veiligheid’ biedt, is investeren in jezelf. Dat je zelf krachtig staat en dat je wéét dat je alle uitdagingen die op je pad komen aankunt. Ik heb hier afgelopen voorjaar een flinke stap in gemaakt door mee te doen met TCP van Jim Fortin. 2x per jaar start hij met een nieuwe groep TCP-ers. En dit keer kan ik voor het eerst meedoen met 2 mensen voor 1 prijs (deze prijs is veel lager dan de normale investering voor TCP).

Is het iets voor jou om met mij mee te doen, want ik heb nog geen partner. Wil je eerst meer zien, kijk de BE-DO-HAVE training terug (gratis en heel erg waardevol). Zeg je direct ‘ik wil jouw partner wel zijn’, mail me dan op liesbeth@vabenesupport.nl, dan vertel ik je graag meer en dan stappen we (als jij ook overtuigd bent) samen in de beste online training en coaching die ik ooit volgde.

Geniet van je zondag,

Liesbeth

Plaats een reactie