Dit boek moet je écht lezen (Shoe Dog)

Afgelopen weekend was ik onbereikbaar. Geen tv, geen Netflix, niks. Ik wilde lezen, lezen en nog eens lezen. Dat heb ik niet vaak. Ik heb inmiddels zoveel boeken gelezen dat er maar weinig boeken meer zijn die echt mijn aandacht vasthouden. Maar dit boek deed het. Over welk boek ik het heb? Shoe Dog van Phil Knight.

Je denkt nu waarschijnlijk Shoe Dog? Phil Knight? Geen idee. Maar als ik het woord Nike roep, dan weet je het wel. Phil Knight is de oprichter van Nike. Hij was die gekkie die in de jaren 60 van de vorige eeuw brood zag in schoenen verkopen aan hardlopers. Terwijl joggers op dat moment nog als weirdo’s gezien werden. ‘Ga werken gek in plaats van in een strak pakje door het bos rennen.’

Hoe word je een Shoe Dog?

Maar Phil was zelf atleet en hij wilde betere schoenen. En vond betere schoenen. Schoenen die als warme broodjes uit de kofferbak van zijn auto verdwenen. Want dat was wat hij in eerste instantie deed, verkopen vanuit de kofferbak van zijn auto.

Wat had die man een lef. Zijn eerste bestelling was voor 1000 dollar, in die tijd een klein vermogen. Die eerste bestelling (300 paar, ja dat betekent dat een paar schoenen inkoop toen 3 dollar was) was hij binnen no-time kwijt. Dus zijn tweede bestelling was voor 2000 dollar. En hij bleef dat bedrag verdubbelen. Tot groot verdriet, afgrijzen en vooral ook afkeuring van de bank.

10 jaar lang bijna iedere dag opnieuw failliet

De bank was zijn grote pijnpunt, want ook al zag Phil de potentie en de mogelijkheden. Zijn accountmanager bij de bank vond het alleen maar eng. En bij iedere bestelling hing het zwaard van een mogelijk faillissement boven zijn hoofd. Er hoefde maar 1 bestelling compleet fout te gaan en Phil zou failliet zijn.

De grote grap is dat die situatie feitelijk meer dan 10 jaar heeft geduurd. De ene crisis was nog niet bezworen of de volgende klopte alweer aan de deur. Meer dan 10 jaar heeft hij van ramp naar ramp geleefd. Met als klap op de vuurpijl een naheffing van de overheid van 25 miljoen dollar. Toen hij eindelijk in rustiger vaarwater kwam met het bedrijf en ze een jaaromzet van 14 miljoen dollar hadden zat er een knullig briefje in de post. Dat was dus die naheffing. In eerste instantie lachten ze er om, dit kon niet waar zijn. Maar wat telefoontjes later bleek het wél waar te zijn.

En hop, daar gingen ze weer. Weer op het randje van faillissement. Hoe hou je dat vol? Waar haal je de kracht vandaan om zo lang in de zorgen te zitten. Om jezelf al die jaren geen fatsoenlijk salaris te kunnen betalen. En toch constant te zien waar je naar toe gaat. Wat je doel is en hoe je dat wilt bereiken. Met een knotsgek managementteam dat op de een of andere manier toch precies de juiste mensen op de juiste plek had. Natuurlijk heeft dit boek een meer dan happy end, want Phil is schathemeltjerijk geworden met Nike. Maar het had tig keer heel anders uit kunnen pakken.

Hoe hou je het vol?

Ik vind het echt een fascinerend verhaal en ik kon dan ook niet stoppen met lezen. Ondertussen dacht ik ‘wauw, wat is de wereld ver gekomen, want wat Phil allemaal heeft doorstaan is nu zo niet meer nodig’. We hoeven geen grote magazijnen, weet ik het hoeveel medewerkers en krankzinnige risico’s te nemen. Het kan nu allemaal zoveel simpeler en met zo veel minder stress en zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dat je je geld kunt verdienen met dropshippen. Of met nog minder ellende: door te starten met affiliate marketing. Of door online trainingen te maken. In ieder geval iets met online ondernemen. Er is zoveel mogelijk. Slaap je een stuk beter van dan Phil in jaren heeft gedaan.

Denk je nu ‘waar heeft ze het over?’ Kijk dan eens op mijn website www.onlinebusinessbouwer.nl en wie weet krijg je die dijk van een idee waar je al zo lang naar zoekt.

Geniet van je zondag.
Liesbeth

Plaats een reactie