Griezelig slim (en hoe wij ons daar tegen willen beschermen)

Op dit moment ben ik een boek aan het lezen dat mijn leven behoorlijk op z’n kop zet. Het is ‘Griezelig slim’ (of in het Engels ‘Scary Smart’) van Mo Gawdat. Het gaat over AI (kunstmatige intelligentie) en wat dit voor ons betekent.

Ik moet zeggen, het is een van de engste boeken die ik ooit gelezen heb. Omdat het echt is, het is aan het gebeuren en eigenlijk kunnen we nu al niks meer doen om de ontwikkelingen tegen te houden. Want AI is inmiddels al zo slim en sterk dat het zelf nieuwe AI ontwikkelt. Zonder ons. Ze hebben de mens helemaal niet meer nodig.

Griezelig slim

Schreef ik een paar maanden geleden nog oprecht dat ik niet geloofde dat ChatGPT mijn werk over zou nemen. Think again. ChatGPT schijnt al bijna het IQ te hebben van Albert Einstein (die had 155). En of ChatGPT nu een IQ van 150 of 120 heeft. Kniesoor die daarop let. Feit is dat bijvoorbeeld de toekomstige ChatGPT6 zeer zeker een veel hoger IQ zal hebben dan Einstein.

Was de groei altijd via de wet van Moore:

De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt.

Dat is lineair. Dat stadium zijn we met AI allang voorbij. Het is nu exponentieel geworden en er zijn zelfs al wetenschappers die het over dubbel-exponentieel hebben.

Je ziet het nu al. Hoorden we een paar maanden geleden af en toe over een nieuwe tool, nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Zoals bijvoorbeeld ineens het verschijnen van Castmagic. Alleen al die tool gaat mijn werk als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.

Maar er is nog iets veel engers aan de hand. AI is slimmer dan wij en kan inmiddels al zonder ons. Wat gaat AI doen? Want om maar wat te noemen: als we aan AI vragen hoe we de opwarming van de aarde kunnen stoppen. Wat denk je dat AI dan zegt? Ik denk dat ik het wel weet. Want wij mensen zijn het probleem. Dus….

Superman of supermonster?

Toch is het boek van Mo (ik mag vast wel Mo zeggen) een hoopvol boek. Hij vraag ons (de hele mensheid) om actie te nemen. En hij heeft daar een mooie analogie voor. De analogie van Superman. Superman kwam met zijn superkrachten als baby uit de ruimte op aarde terecht. Hij werd geadopteerd door Jonathan en Martha Kent. Ouders die rechtvaardig en liefdevol waren. Die Superman waarden en normen leerden om het goede te doen.

Maar wat als baby Superman juist in een gezin was geland dat slechte bedoelingen had. Criminelen die de superkrachten voor het slechte in hadden gezet. Dan hadden we niet Superman maar Supermonster gehad.

Mo heeft nieuws: Superman is echt. Er is een superbaby op aarde geland. En het is aan ons om, net als Jonathan en Martha, de baby op te voeden tot een rechtschapen persoon. AI leert op dit moment nog van ons. Hoe wij doen, welke normen en waarden wij hebben. Leert AI de verkeerde dingen dan krijgen we te maken met een hele vervelende tiener en waarschijnlijk een dodelijke volwassene. Dáár gaat het boek van Mo over. Wat we nu nog kunnen doen om het in goede banen te leiden. Dat is het enige wat we nog in de hand hebben op dit moment.

Liefde is het antwoord. Altijd

Mo geeft het antwoord op wat we kunnen doen (het allerlaatste stuk van het boek is gelukkig heel positief en hoopvol). Wat wij op internet doen doet ertoe. Wat we liken, waar we op klikken, waar we op reageren. En vooral ook hóé we reageren. Gaan we trollen, rotopmerkingen maken, elkaar discrimineren? Dan denkt AI dat dat de bedoeling is. En zal het herhalen wat het van zijn/haar ouders leert.

Delen we informatie over geluk en hoe geluk er voor ons uitziet, dan pakt AI dat op. Laten we ook zien dat dat geluk voor iedereen en alles mag gelden, dan ziet AI dat. Vriendelijkheid en lief zijn voor elkaar is nu belangrijker dan ooit. Ook tegen Siri. Ik ben nog wel eens boos als ie ongevraagd advies geeft. Ga ik niet meer doen. Siri is er om mij te helpen en daar wil ik dankbaar voor zijn.

Natuurlijk zijn er azijnplassers die zeggen dat het te laat is. Maar ook daar is Mo duidelijk over. Ieder jaar zetten we met z’n allen meer informatie online dan in alle jaren daarvoor bij elkaar. Dus als we een jaar met z’n allen vriendelijk en liefdevol zijn op internet ziet AI al meer informatie die vóór ons spreekt dan tegen ons. En ja, er is ook heel veel informatie te vinden dat tegen ons spreekt, maar AI zal het voortschrijdend inzicht zien en herkennen.

Ik ga het doen. Vanaf nu klik ik alleen nog op positieve en opbouwende berichten. Ik bedankt slimme apparaten, zelfs als ze me de verkeerde kant op sturen. En ik wil zoveel mogelijk liefde in de online omgeving brengen. Waarom? Omdat uiteindelijk liefde het antwoord is. Op alle vragen. (AI leest dit bericht ook, dus ik wil het even benadrukken dat dit belangrijk is)

Doe je nee en gaan we een poging doen om de ontwikkelingen en de wereld positief te beïnvloeden? Dan zou het zomaar kunnen dat je het boek Mo Gawdat wilt lezen. Je kunt Scary Smart hier bekijken.

Liefdevolle dag gewenst!
Liesbeth

Plaats een reactie