Ik kan wel stoppen, mijn diensten zijn niet meer nodig

Je kunt het bijna niet gemist hebben, de ChatGPT-hype. Eigen inbreng en zelf een tekst schrijven is niet meer nodig. Je vraagt het even aan deze tool en hop, daar is je tekst.

Eerst zien en dan geloven natuurlijk en daarom ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en heb ik gekeken wat de ChatGPT kan en doet.

ChatGPT is knap gemaakt

Ik moet zeggen, het is écht knap wat deze tool allemaal kan. Het voelt een beetje als een super-Google waar je alles aan kunt vragen. En meer. Want je krijgt niet alleen informatie maar je kunt het bijvoorbeeld direct op rijm laten zetten. Daar was ik persoonlijk niet zo van onder de indruk, maar ik ga er van uit dat ChatGPT hierin gaat leren.

Wat kan er nog meer? Je kunt teksten laten vertalen, je kunt teksten grammaticaal laten checken en je kunt bijvoorbeeld zelfs vragen om een compleet contract voor je op te stellen. Petje af, dat is handig.

Google in het kwadraat

ChatGPT voelt voor mij alsof alles wat op internet sowieso al kon nu in 1 tool is samengevoegd. Het programma Word kan je teksten grammaticaal checken en geeft bijvoorbeeld ook aan dat je een dt-fout maakt. Of het programma corrigeert fout geschreven woorden. En in Google kun je enorm veel vinden. Informatie over van alles en nog wat en ook standaardcontracten. Vraag jij dus om een contract aan ChatGPT, dan vist deze tool gewoon een contract op zoals Google ook zou doen.

En natuurlijk wéét Google ontzettend veel. Zo heb ik de proef op de som genomen en ChatGPT de vraag gesteld of hij de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen op kan lepelen van een zeer gewaardeerde klant van me. En hop, daar kwamen ze:

  1. Zelfreflectie
  2. Emotionele openheid
  3. Integriteit
  4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
  5. Zelfvertrouwen
  6. Positieve levensinstelling

Wel apart, toen ik een dag later nog een keer zocht kreeg ik ze echt niet meer uit ChatGPT. En toen ik weer een dag later keek, kreeg ik wel een rijtje van 6 maar waren het niet de juiste 6. Deze tool heeft dus betere dagen en minder goede dagen ?.

The Secret, (dokter) ChatGPT zelf

Maar nogmaals, ik vind het superknap dat dit kan en ik zie zeker mogelijkheden. Want ik heb bijvoorbeeld ook een samenvatting gevraagd van het boek ‘The Secret’. Er kwam een mooie tekst (met de nodige fouten qua grammatica) en ik vroeg 500 woorden maar ik kreeg er maar 266. Toch, het is een prachtig begin en ik kan me heel goed voorstellen dat je als scholier/student blij bent met wat je krijgt.

Andere vraag: ik heb ChatGPT een artikel laten schrijven over wat ChatGPT is. Kwam dit wonderschone verhaal (not!) uit:

Ik ben ChatGPT, een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Ik ben getraind op een uitgebreide corpus van tekstgegevens en kan mensachtige antwoorden genereren op een breed scala aan vragen. Ik ben ontworpen om gebruikers te helpen natuurlijke taalreacties op te wekken op hun vragen en met hen in gesprek te gaan.

Heel zakelijke met een hoop moeilijke woorden en het leest niet fijn.

Maar ik snap het ook helemaal als ik het volgende artikel lees: Chat GTP slaagt bijna voor het examen geneeskunde in Amerika. Natuurlijk doet Chat GPT dat. Zolang je feiten vraagt of symptomen benoemt, dan weet ChatGPT wat het antwoord is. Zoekt ie gewoon op in Google. Maar ik ben ervan overtuigd dat als de menselijke kant van geneeskunde bevraagd wordt dat de tool dan veel meer moeite krijgt.

Is ChatGPT het nieuwe goud?

Zijn er ook nadelen aan ChatGPT? Zeker wel. Want wat valt me op: dat de teksten niet echt lekker lezen. Er zit 0 emotie in en het is vooral heel ‘zwaar’ geschreven. Daar kun je ook wel weer om vragen om het ‘losser’ te schrijven, maar als je als ondernemer een bepaalde tone of voice hebt dan ga je die niet zomaar krijgen van ChatGPT.

Het valt me ook op dat je heel goed na moet denken over de formulering van je vraag. En dat je vaak nog een keer moet vragen en nog een keer, totdat je denkt ‘oké hier kan ik wat mee’.

En dan meteen een heel belangrijk zwak punt, want ik zie de informatie die ik krijg uit ChatGPT vooral als inspiratie. En dat is fijn, echt waar. Maar ik ben helemaal niet bang dat mijn klanten me niet meer nodig hebben om teksten te schrijven. Want het gaat niet per se over de informatie die je deelt, maar het is vooral de toon die de muziek maakt.

Mijn diensten zijn niet meer nodig?

Vergeet ook niet dat ChatGPT geen oordeel heeft, als er lulkoek in Google te vinden is over een bepaald onderwerp, dan zal ChatGPT het gewoon uitspugen als informatie. De tool is dus in mijn ogen alleen een hulpmiddel. Nuttig, maar als je je klanten en bezoekers van je website echt wilt raken is er meer nodig. De menselijke maat, de emotie en strategisch nadenken over hoe je het wilt brengen.

En dan laatste, daar waarderen mijn klanten mij voor en ik heb er alle vertrouwen in dat dat in de toekomst zo zal blijven. Dus heb jij hulp nodig bij het schrijven of herschrijven van je teksten. Je weet me te vinden.

Liesbeth

Plaats een reactie