Lekker dan. Ging mijn kop er af?

Vorige week heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de mensen gemaild die zo stoer waren om mijn ‘ogenproduct’ te kopen. Ik wilde weten of mijn tips en adviezen hadden geholpen. Er was er eentje die terugschreef en het was een lange mail.

Oeps

Ze begon meteen met te zeggen dat zij al veel over de Bates-methode wist. Ze had zelfs een stapel boeken over dit onderwerp liggen en ze had de boeken nog gelezen ook. Dus… Daar schrok ik wel van en de moed zakte in mijn schoenen. Ik dacht meteen ‘O, dat wist ik dus niet. Had ik het maar geweten want dan had ik haar kunnen zeggen dat ze in mijn training niets nieuws zou horen.’

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik me alvast schrap zette om niet al te hard te schrikken als mijn kop eraf gehakt zou worden. Hakken in het zand, zuidwestertje op dapper doorlezen. Gelukkig werd mijn kop er niet afgehakt, integendeel zelfs.

Want wat schreef ze nog meer? Dat ze al wat oefeningen had gedaan, maar dat ze niet had doorgezet. Waarom niet? Omdat ze:

  1. De oefeningen alleen maar gelezen had in een boek en niet wist of ze het goed deed.
  2. Het gevoel had dat het veel werk was en veel tijd zou kosten. Tijd die ze niet had.

Eindelijk duidelijk

Toen kocht ze mijn video’s en daarop zie je heel duidelijk wat bij de verschillende oefeningen de bedoeling is. En kun je ze nadoen. Vond ze fijn!

Ze vertelde ook dat ze zo’n moeite had gehad met de tegengestelde beweging (1 van de 10 tips). Dat heb ik ook gehad en ik heb een manier gevonden om uit te leggen hoe het werkt. Eerst voor mezelf en ik heb het uiteraard in de training verwerkt. ‘Eindelijk heb ik het begrepen en kon ik het toepassen’ schreef ze.

Wat ze ook fijn vond is dat ik vertelde hoe lang ik bepaalde ‘oefeningen’*** doe. Door mijn video’s is het haar nu sneller en makkelijker duidelijk geworden wat ze met haar ogen kan doen om ze te verbeteren. Ze heeft mijn tips gevolgd en ze schrijft dat ze vrij snel verschil merkte: een heerlijk ontspannen gevoel van haar ogen.

Te veel informatie

Want wat bleek? Ze had zich laten ontmoedigen door de adviezen in de Bates-boeken. Daar staat bijvoorbeeld in dat het goed is om meerdere keren per dag 30 minuten te palmeren (ook een ‘oefening’). Dat is bijna niet te doen, ook voor mij niet hoor! En daarom was ze er maar niet aan begonnen. Nu ik vertelde dat ik het veel minder lang doe en wel resultaat heb, heb ik haar geholpen om ook te gaan palmeren. Want zelfs al doe je het maar 5 minuten per dag, iets is beter dan niets.

Ondanks dat ze 8 uur per dag achter de computer zit en ’s avonds nog even een paar uurtjes daaraan toe voegt (shake hands, ik sta ook te veel achter de computer) heeft ze minder last van vermoeide ogen dan voordat ze begon met mijn training.

Ze ziet ook beter nu en dat bemoedigt haar enorm om er mee door te gaan. Ze zegt ‘Je video’s, je uitleg en het resultaat wat je hebt bereikt geven zeker moed om eraan te beginnen en om door te gaan. Het was precies wat ik zocht en ik ben er heel blij mee.’

Mijn kop ging er dus niet af

Nou zeg, die zag ik niet komen! En ik ben er uiteraard harstikke blij mee. Zeker ook omdat deze dame me laat zien wat ik feitelijk gedaan heb met mijn training. Ik was bang dat ie te simpel was, maar dat is juist hét pluspunt aan mijn training. Ik heb het eenvoudig gemaakt. En dat is het ook. Met de juiste zie-gewoontes en een paar oefeningen, die mij in totaal nog geen half uur per dag extra kosten, kun je al zoveel bereiken.

Is dit de Bates-methode tot in de puntjes uitgewerkt? Nee, zeker niet. Sterker nog, ik ben niet eens Bates-leraar. Maar dat maakt in dit geval echt niet uit. Beginnen is het belangrijkst. Met simpele en snelle oefeningen die iedereen kan proberen. En als je vervolgens ziet dat het je helpt dan krijg je vanzelf zin in meer.

Dan ga je boeken kopen, misschien wel naar een echte Bates-leraar. En dan kun je de puntjes op de i gaan zetten. Maar voor dat je aan het puntje op de i toe bent, is het fijn om eerste stappen te zetten. Om voor jezelf te zien dat het kan. Dat het meevalt. En dat je je beter voelt. Of niet natuurlijk. Dat kan ook.

Het fijne is dat je dan voor relatief weinig geld en moeite (even een paar video’s kijken van in totaal nog geen anderhalf uur) weet of het wel of niet wat voor je is. Voor 20 euro ben je erbij. Heb je zin, schrijf je in.

Ik zie je!

Liesbeth

*** Ik zet oefeningen tussen aanhalingstekens, omdat het eigenlijk geen oefeningen zijn. Het zijn zie-gewoontes.

Plaats een reactie