4 Redenen waarom het goed is om een stap terug te doen

stap terug te doen

Afgelopen week heb ik een paar dagen vrij gepland en dat was voor het eerst in ruim een jaar! En nog had ik het gevoel dat het eigenlijk niet kon. Waarom niet? Er speelde van alles, er waren net meerdere potentiële klanten op mijn pad gekomen en dan zou ik er een paar dagen van tussen gaan? Onmogelijk!

Achteraf zie ik dat een paar dagen vrij nemen het beste was wat ik voor mezelf kon doen. Gewoon even rust, niet door blijven buffelen maar tijd nemen om de balans op te maken. Waar sta ik, welke kant wil ik op en hoe kan ik dat het beste bereiken? Op de foto zie je mij op het strand, met de vlieger die ik mezelf cadeau heb gedaan. Letterlijk blik op oneindig, verstand op 0 and go with the flow.

Waarom is het goed om een stap terug te doen?

  1. Kort geleden zag ik een mooi filmpje op Facebook, het ging over een college over stressmanagement. De docent heeft een glas met water in de hand en in plaats van dat ze vraagt of het glas half vol of half leeg is, vraagt ze hoe zwaar het glas is. Ze doelt daarbij niet op het objectieve gewicht, maar op hoe zwaar het glas is als je het lange tijd vast moet houden. Als je het glas een minuut vast moet houden dan lukt dat prima. Na een uur gaat je arm trillen en wordt het glas zwaarder en zwaarder. Moet je het glas een hele dag vasthouden dan voelt je arm als verlamd en is het glas bijna niet meer te tillen. Het glas met water staat symbool voor stress. Een minuut stress kan je prima hebben, een uur ook nog, maar hoe langer het duurt hoe zwaarder het wordt. De tip van de docent is dan ook: zet het glas op tijd neer. Dat doe je door een stap terug te doen en rust te nemen.
  2. Als je maar door blijft gaan, dan raak je het overzicht kwijt. Je rent jezelf voorbij en je hebt het niet eens in de gaten. Je krijgt oogkleppen op en denkt dat alleen hard werken er voor kan zorgen dat je boven komt drijven. Maar als je een goedlopend bedrijf hebt dan blijft het werkaanbod komen. Je bent dus eigenlijk nooit klaar, alleen als je op een bepaald moment zelf de stekker er uit trekt, kan je tijd nemen om te ontspannen en heb je tijd om het grote geheel te overzien.
  3. Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik weet dat ik tijdens rustige momenten de meest briljante inzichten en ideeën krijg. Ik heb dat altijd al gehad, als ik een probleem had waar ik tegen aan hikte, dan was het het beste om niet te blijven worstelen om een oplossing te vinden. Nee, gewoon op de fiets stappen en dan viel de oplossing me vanzelf in. En als het niet tijdens de fietstocht gebeurde, dan kon ik op een helder moment rekenen tijdens de afwas of onder de douche. Zomaar ineens kreeg ik dan het inzicht, als ik het zo en zo aanpak dan lukt het wel. En als ik dan de volgende morgen weer achter mijn bureau zat, dan had ik dat ingewikkelde probleem binnen no-time getackeld.
  4. Gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt. Als ik deze zin terug lees, dan denk ik dat dit zo’n logische opmerking is, dat het eigenlijk overdreven is dat je hem nog opschrijft. Toch is dat wat we vaak doen, als het niet meer gaat willen we toch nog harder gaan werken. En dat helpt gewoon niet, we moeten slimmer werken en we moeten prioriteiten stellen. Hoe kom je op ideeën om slimmer te werken en hoe weet je wat het belangrijkste is wat je op dit moment moet doen? Precies, daar moet je afstand voor nemen, rust nemen en even een stap terug doen.

Loop jij ook achter de feiten aan, werk je te hard en vind je het eigenlijk niet leuk meer? Dan wordt het misschien eens tijd om een virtueel assistent in te huren. Kies die VA die helemaal bij je past en die jouw grootste frustraties van je over kan nemen of die juist die expertise kan bieden waardoor je een stap verder komt. Harder werken is bijna nooit de oplossing, slimmer werken kan je daarentegen zoveel bieden. Wil je meer weten? Ik leg het je graag uit, dus neem vooral contact met me op.

Zonnige groet,

Liesbeth

 

Plaats een reactie