Gratis geld, utopie of een dijk van een idee?

Gratis geld

De laatste tijd heb ik in mijn blogs vooral tips gedeeld, maar deze blog wordt helemaal anders. Er moet me namelijk iets van het hart. Iets wat er al heel lang ligt te broeden en ik heb er zelfs al eens een blog over geschreven. Goedbedoelende proeflezers gaven me toen het advies om deze blog niet te plaatsen. De blog was namelijk niet zakelijk en niet relevant voor mijn beroep. Ze hadden natuurlijk gelijk, maar dit ben ik ook, dit is wat ik geloof en waar ik over nadenk. Daarom wil ik mijn gedachtes hier toch delen. In een eerdere blog heb ik gezegd dat je lezers jou willen leren kennen. Dus practice what you preach!

Gratis geld

Een utopie toch? Waarom eigenlijk? Ik vraag me sowieso al een hele tijd af waarom we de hele gedachte van geld blijven accepteren? Het zijn gewoon papiertjes met een afbeelding, tekst en nummers erop en het is bizar om te zien wat sommige mensen doen om deze papiertjes in overvloed te krijgen. Mochten er ooit Aliens op Aarde landen, dan gaan ze toch keihard lachen en hebben ze meteen het gevoel dat wij niet helemaal goed zijn? Er is een overvloed aan papier, maar deze papiertjes zijn blijkbaar heel bijzonder en de Aliens snappen daar natuurlijk helemaal niks van.

De eerste stappen zijn gezet

In Zwitserland is kort geleden een referendum geweest, waarbij de inwoners konden stemmen over het feit of iedereen een basisinkomen moest krijgen. Zwitserland is zeker niet het eerste land wat daar mee bezig is, ik weet in ieder geval dat er één uitgebreid experiment is geweest in Canada. Gelukkig is dat experiment zeer nauwkeurig gedocumenteerd en de resultaten waren verbluffend.  Wil je meer weten? Lees het boek Gratis Geld Voor Iedereen van Rutger Bregman.

Dit was zeker voor herhaling vatbaar, maar het gebeurt niet. Waarom? Omdat mensen bang zijn voor ongewenste gevolgen en vooral ook omdat iedereen denkt dat het duur is. Wat zijn echter de feiten/de resultaten uit het experiment in Canada?

Pluspunten

 • Met een basisinkomen weet je dat je voldoende geld hebt om van te leven, je hoeft dus in principe niets meer. Gratis geld geeft een enorme rust en de vrijheid om te kiezen wat je nu echt wilt doen. Wat gingen mensen zoal doen?
  • Studeren, maar nu iets wat ze echt leuk vonden en niet iets waar ze van hoopten dat ze er later veel geld mee zouden kunnen verdienen
  • Mantelzorg. Als je eigenlijk veel meer tijd aan je ouders zou moeten besteden, zodat zij langer op een goede manier thuis kunnen blijven wonen, dan wil je dat als kind natuurlijk graag. Maar het moet wel kunnen, een basisinkomen biedt die mogelijkheid
  • Mensen kregen tijd om vrijwilligerswerk te gaan doen en dan kom ik op mijn andere stokpaardje. We zijn met zoveel mensen op deze aardbol, hoe bestaat het dan dat er zoveel mensen eenzaam zijn? Door een basisinkomen te verstrekken werden ook op dit gebied positieve ontwikkelingen geconstateerd
  • Werknemers die allang niet meer op hun plek waren, stopten met werken of gingen op zoek naar een baan die beter bij hen paste. Daarmee ontstond ruimte voor de mensen die een bepaalde baan wel echt wilden. In eerste instantie zijn al die wisselingen natuurlijk vervelend voor bedrijven, maar je krijgt er wel gemoveerde medewerkers voor terug
 • Er ontstond veel meer saamhorigheid in de samenleving. Mensen kregen tijd en ruimte om meer naar elkaar om te zien
 • De kosten van de gezondheidszorg daalden enorm. Veel minder mensen hadden psychische problemen, hartinfarcten en andere stress gerelateerde ziektes
 • Mensen voelden dat ze de regie over hun leven weer terug kregen. Er is niemand meer die met een vermanend vingertje staat te wijzen van je moet dit en je moet dat en anders krijg je geen geld meer. Nee, iedereen krijgt een basisinkomen en het is helemaal aan jou wat je er mee doet. En natuurlijk zijn er dan mensen die ervoor kiezen om de rest van hun leven vakantie te gaan houden. Die blijven op de bank zitten en doen de hele dag niets. Maar weet je, die mensen zijn er nu ook en ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van de mensen wel aan de slag gaat. Waarschijnlijk gaat een hele grote groep wel een paar weken genieten van de nieuwe vrijheid, maar daarna gaat het toch weer kriebelen. Kijk naar jezelf, zou jij de rest van je leven niets meer willen doen? Ik zou helemaal gek worden van verveling!

Minpunten

 • Ja het is duur, maar ik denk dat het de investering meer dan waard is. En als je alles meerekent dan denk ik dat het meevalt. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Kostenbesparing in de Zorg
  • Kostenbesparing voor ouderen, met mantelzorg kunnen ze langer thuis blijven
  • Veel minder regels die ook niet langer gehandhaafd hoeven te worden
 • Natuurlijk verliezen ook veel mensen hun baan door de invoering van het basisinkomen. Helaas gaat dat sowieso gebeuren. Futurologen voorspellen dat in de komende decennia meer dan de helft van de banen die we nu kennen, komen te vervallen. Computers en robots gaan deze werkzaamheden over nemen. En de banen die verdwijnen komen niet meer terug. Met een basisinkomen worden mensen die geen kans meer hebben op de arbeidsmarkt niet meer naar sollicitatietrainingen gestuurd. Tandenborstels tellen hoeft niet meer en al die regels en procedures van gemeentes en het UWV kunnen we ook gelijk afschaffen. Je baan verliezen is natuurlijk niet leuk, maar de pijn wordt flink verzacht als je weet dat er ook voor jou een basisinkomen is

Ik denk echt dat de wereld een betere plaats gaat worden als we heel anders om gaan met het begrip geld. De eerste stappen zijn gezet. In Zwitserland heeft het Ja-kamp het niet gehaald in het referendum, maar dat heeft natuurlijk ook tijd nodig. Bijna 30% heeft voor gestemd en dat is hoopgevend. Het zaadje is geplant en nu kan de gedachte gaan groeien.

En dat komt meteen de vraag naar boven, wat zou ik doen als ik een basisinkomen zou krijgen? Ik weet het eerlijk gezegd niet, daarom mijn vraag aan jou: wat zou jij doen als je een basisinkomen zou krijgen waar je echt van zou kunnen leven? Laat een reactie achter onder mijn blog, ik ben heel benieuwd!

Een groet uit een vrij hart van,

Liesbeth

Plaats een reactie