De eerste AVG boete, ben jij ook zo geschrokken?

Had jij dat ook dat je vorig jaar de kriebels kreeg omdat de AVG van kracht werd? Op zich was het wel grappig, eigenlijk bestond de wet al veel langer, maar vanaf 25 mei 2018 konden we er niet meer onderuit. Met de beloofde torenhoge boetes tot maximaal € 20.000.000,- (of 4% van de wereldwijde omzet) wilde je de wet ook wel serieus nemen. Je zou toch bijna bang worden om ondernemer te zijn. En dat waren verschillende mensen ook.

Ik heb regelmatig de neiging om het braafste meisje van de klas te zijn, dus ik had mijn AVG al snel op orde en mijn klanten vroegen of ik hen ook kon helpen. Zij vertelden het verder en zo kwamen er weer nieuwe klanten op mijn pad die ook graag AVG-proof wilden worden.

Ik ben natuurlijk geen jurist maar voor mij is altijd het belangrijkste geweest dat ik de AVG serieus nam en dat ik dat ook aan kon tonen. En ik neem het ook serieus, want als de AVG iets gedaan heeft dan is het wel ervoor zorgen dat ik beter nadacht over de gegevensverwerking. Eerst stuurde ik bijvoorbeeld zonder na te denken Excel-bestanden met persoonsgegevens over de mail en nu denk ik wel 2x na. En afgelopen mei heb ik mijn hele AVG nog een keer onder de loep genomen, want vergeet niet: het is een doorlopend proces. Met een keer alles opstellen ben je niet klaar.

En toen werd het stil

Op het moment dat de wet echt van kracht werd, was het spannend. Zouden er controles komen en wie zou controle krijgen? En de boetes? Het bleef heel lang stil, maar nu is het zover, de eerste AVG boete is uitgeschreven aan de gemeente Deventer. Heel eerlijk vind ik het ook wel terecht. Iemand heeft een aanvraag ingediend en die gegevens zijn met 50 andere gemeentes gedeeld. Dat is niet niks en ik snap dan ook wel dat dit een schending van de privacy is. Waar ik dan wel vrolijk van word is dat de boete € 500,- is. Even wat anders dan 20 miljoen.

Natuurlijk ben ik ook blij, want het geeft hoop. Ik heb mijn best gedaan om de AVG zo goed mogelijk in te voeren, maar mochten er toch onregelmatigheden bij me geconstateerd worden dan ga ik er van uit dat de boete ook reëel is. € 500,- is niet leuk, maar ik overleef het wel met mijn bedrijf.

Heeft het geholpen?

En dan de hamvraag: ik ben benieuwd: vind jij dat er nu echt dingen anders zijn? Krijg je minder mails van bedrijven waar je je helemaal nooit je gegevens hebt achtergelaten? Ik krijg wel minder spam binnen, maar om nu te zeggen dat het echt zoveel scheelt. Nee, ik krijg nog steeds heel veel ongevraagde mails binnen. Die komen allemaal automatisch in mijn spam-folder en eens per dag kijk ik er eens naar. Ik voel geen enkele behoefte om deze bedrijven te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens, laat maar daar ga ik geen moeite in stoppen.

Schiet de wet zijn doel niet voorbij?

Ondertussen hoor ik ook andere geluiden. Zo heeft de moeder van een vriendin van me een aanvraag lopen bij het CBR. Ze moet medisch gekeurd worden en heeft daarvoor de gegevens doorgestuurd en toch kan het CBR niet verder. Omdat zij volgens de AVG geen toestemming hebben om de gegevens te bekijken. Diezelfde gegevens die gemaakt zijn JUIST om het CBR een oordeel te kunnen laten vellen. Hoe kan dat nou? Er is toch ook nog zoiets als gezond verstand lijkt me?

Of al dat gedoe over de Facebookpixel en dat je mensen op social media hun privacy moet gunnen. Dan denk ik: advertenties zie je toch wel, daar leven sociale media van. Dan kan je maar beter zorgen dat je advertenties te zien krijgt waar je ook daadwerkelijk interesse in hebt. Ik vind het dan ook geen enkel probleem als ik pixels zie terwijl ik daar eigenlijk helemaal geen toestemming voor heb gegeven om die bij mij te plaatsen. En ik denk dan ook: als je echt privacy wilt dan moet je van sociale media af blijven. Google ziet alles, Facebook ziet alles, dat is nu eenmaal onze realiteit.

Alhoewel, ik hoorde pas wel iets dat heel creapy is. Een stel had in huis alleen maar gepraat over een nieuwe keuken en ze hadden niets gezocht op Google of wat dan ook. En toch kregen ze ineens overal reclame over keukens. Dat is eng, want ‘luistert’ er dan iemand mee met je gesprekken terwijl je gewoon aan de keukentafel zit?

Wat denk jij?

Hoe denk jij over de AVG? Heeft het jou iets gebracht of vind je het alleen maar lastig? Ik lees graag je reactie onder mijn blog.

Hartelijke groet,

Liesbeth

 

Plaats een reactie