Waarom jezelf zijn veruit het beste werkt

Heb je al goed naar de afbeelding boven deze blog gekeken? Ik moet er zelf om lachen, want dit is zo niet wie ik ben. Al moet ik zeggen: ik vind wel dat ik het kan hebben ?. Toch zal je me nooit zo ontmoeten, gewoon omdat ik zo niet ben. Dat is geen waarde-oordeel trouwens. Als jij er zo uitziet dan is dat prima, geweldig zelfs. Als het maar is wie je werkelijk bent.

Wat ik vaak zie

Daar gaat het mis, op het internet kan je zijn wie je maar wilt en ik zie tegenwoordig behoorlijk wat voorbeelden van mensen die zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Afbeeldingen op websites waar mensen compleet gestyled zijn, terwijl als je ze live spreekt zijn ze helemaal naturel en dragen ze een slobberig huispak. Dan klopt het beeld niet, maar het kan ook op het gebied van teksten zijn. Ik ga geen namen noemen, maar er is bijvoorbeeld een ondernemer die heel eerlijk zegt dat hij introvert is. En niet zo’n beetje ook. Die stuurt mij nu dagelijks jolige mails met woorden die totaal niet bij hem passen. Opgeklopte vrolijkheid past niet bij een echte introvert (ben ik namelijk zelf ook).

In eerste instantie kon ik niet plaatsen wat ik zo moeilijk vond aan zijn mails, totdat ik op een netwerkbijeenkomst met een onderneemster sprak die zich kort daarvoor had afgemeld voor zijn mailinglijst. Ze zei ‘Hij doet zich anders voor dan hij is en dat maakt dat hem niet meer serieus neem. Op dit moment is dat voor mij een reden om hem niet meer te volgen en ik overweeg ook zeker niet om met hem te gaan werken.’

Het is denk ik ook dé reden waarom Nederland marketingmoe is. Feitelijk is het (weer) een trucje en we hebben er al zoveel gezien dat we er klaar mee zijn.

Wat het beste werkt

Toch zegt deze introverte ondernemer dat het hartstikke goed gaat en dat hij eigenlijk alleen maar ideale klanten aantrekt. En dan denk ik: zou dat echt zo zijn? Want wat ik meer en meer merk is dat jezelf zijn in je bedrijf het lekkerst werkt. Ik vind het echt een eer als mensen tegen me zeggen dat ik precies ben zoals zij mij in gedachten hadden. Dat ze mij ook direct herkennen als ik zomaar ergens in Nederland op een parkeerplaats loop (is echt gebeurd).

Mijn kleding, mijn haar, maar ook de manier waarop ik communiceer, het is allemaal ‘what you see is what you get’.

Voordelen van jezelf zijn

Jezelf zijn en mogen zijn heeft zoveel voordelen, maar de belangrijkste voordelen zijn voor mij:

  • De klanten die je aantrekt passen precies bij jou. Jij laat je ware zelf zien en zij vinden dat geweldig. Ze gaan daar op AAN en het zijn voor mij de leukste klanten om mee te werken.
  • Je hoeft niet na te denken over wat je zegt, draagt en doet. Als je je anders voordoet dan je bent, dan moet je constant nadenken, wat willen ze van me horen? Wat past bij de persoon die ik uit wil stralen (maar eigenlijk niet ben)? Hoe vermoeiend is dat!
  • Last but not least: je stoot mensen die niet bij je passen af. En ja, dat kost klanten, maar het levert je zoveel gemoedsrust op. Onbetaalbaar. Ik gun deze klanten aan andere dienstverleners die precies bij deze mensen passen. Iedereen blij.

Kan je authentiek zijn terwijl je anderen voor je laat werken?

Ik krijg steeds vaker de vraag van ondernemers of ik wil helpen bij het schrijven van hun teksten. Welke teksten ik ook voor ze schrijf, ze zijn per definitie persoonlijk. En dan vind ik het dus het allerbelangrijkste dat deze teksten zo geschreven zijn dat mijn klant zich er helemaal in herkent. Hoe ik dat doe? Door gesprekken op te nemen of heel snel mee te schrijven als mijn klant vertelt waar de tekst over moet gaan.

Of ik redigeer teksten en dan doe ik altijd mijn uiterste best om zoveel mogelijk van de originele woorden te laten staan. Als er een fout in staat dan moet die er uiteraard uit, maar als het goed genoeg is en het is hét geluid van de ondernemer zelf, dan laat ik het staan. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dan: Jeetje, het lijkt wel alsof ik deze tekst zelf geschreven heb.

Wat ook helpt is dat je duidelijke instructies maakt voor de mensen die voor jou werken.

  • Zo gaan we met klanten om, dit zeggen we wel, dit zeggen we never nooit niet.
  • Gebruik dit template als je een mail uit mijn naam verstuurt.
  • Dit zijn de stappen die je neemt als iemand iets vraagt of zegt.

Alles wat je zelf doet geef je door aan je team, zodat zij het op jouw manier op kunnen pakken. Dat is een keer veel werk, maar als het gedaan is, ligt jouw werkwijze vast.

Geniet van je dag!
Liesbeth

3 gedachten over “Waarom jezelf zijn veruit het beste werkt”

  1. dank je wel liesbeth voor deze fijne wake up call. Ik heb een blog geschreven over waarom dit een wake up call voor mij is, deze komt eerdaags online. Dank je wel!

    Beantwoorden

Plaats een reactie