Wat is affiliate marketing

affiliate marketing links boven

Als online ondernemer kan je kiezen uit een woud van verdienmodellen. Welke kies je dan en wat past goed bij jou? In dit artikel vertel ik meer over affiliate-marketing. Want je zal toch eerst moeten weten wat het is. Wat de voordelen en nadelen zijn en nog veel belangrijker: of het bij je past. Daarna kan je een weloverwogen besluit nemen of je met dit verdienmodel aan de slag wilt.

Wil je direct starten met affiliate marketing, dat kan natuurlijk. Met de Affiliate Marketing Revolutie (dit is een online training van Jacko Meijaard) kun je al voor een paar tientjes starten. Wil je nog goedkoper, dan kun je ook starten met het boek ‘De Laptop Lifestyle’.

Wat is affiliate marketing?

Heel simpel: affiliate marketing is het promoten van de producten en diensten van iemand anders. En betaald krijgen voor de verkopen die via jou gerealiseerd worden. Heb jij een grote mailinglijst? Dan kan het interessant zijn om affiliate voor een andere ondernemer te worden. Jij stuurt een mail naar jouw lijst en vertelt over het fantastische product of dienst en je deelt jouw affiliate-link. Koopt iemand van jouw lijst via die speciale link, dan rinkelt jouw kassa. Ketsjing!

Wees niet bang als je geen grote mailinglijst hebt dan kan je ook gewoon profiteren van affiliate marketing. Ik heb bijvoorbeeld zelf geen grote lijst, maar ik schrijf wel deze artikelen. Jij bent hier nu bijvoorbeeld en als je via de linkjes op deze website koopt dan krijg ik daar een vergoeding voor (je bent dus gewaarschuwd ?).

Affiliate marketing hoe werkt het?

Supersimpel! Je kunt affiliate marketing op meerdere manieren aanvliegen. Je kunt je aansluiten bij affiliate netwerken zoals bijvoorbeeld:

1. Paypro. In dit netwerk vind je voornamelijk kennisproducten zoals bijvoorbeeld e-books en trainingen. Je kunt je gratis aanmelden en daarna kan je uit alle producten die beschikbaar zijn kiezen. Jouw affiliate link staat per product meteen klaar en je kunt direct starten. Goed om te weten: op het moment dat ik dit schrijf staan er meer dan 250 producten en diensten waar je uit kunt kiezen.

2. Daisycon. In dit netwerk vind je voornamelijk abonnementen.

3. Trade Tracker. In dit netwerk vind je vooral fysieke producten en abonnementen.

4. Bol.com. Yes, ons ‘eigen’ bol.com. Meld je aan voor het partnerprogramma en je kunt supersimpel je eigen affiliate linkjes maken voor alles wat je maar wilt.

Je kunt er ook voor kiezen om je niet aan te melden bij een netwerk. Je kunt ondernemers ook gewoon vragen om een affiliate link. Heb jij een training gedaan of een coaching gevolgd en ben je tevreden. Vraag dan eens aan de ondernemer of jij affiliate mag worden. Jij blij en de ondernemer blij, want jij hebt de training en/of coaching ook daadwerkelijk gevolgd. Dus je roept niet zomaar wat, jij weet precies waar je voor promoot.

Kopieer je affiliate link, plak de link op je website, in een mail of zelfs op social media. En als iemand via die link koopt dan heb jij weer een leuk bedrag verdiend.

Affiliate marketing of dropshipping?

Weet jij wat het verschil is tussen affiliate marketing en dropshipping? Het is niet moeilijk. Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten van een andere ondernemer. Bij dropshipping verkoop je producten die gemaakt zijn door een andere ondernemer.

Dat maakt dropshippen ook meteen een stuk ingewikkelder. Je hebt een webshop nodig en je hebt producten nodig. Voor die producten heb je ook leveranciers nodig en je moet er ook nog voor zorgen dat de producten verzonden worden. Uiteraard zijn daar weer passende oplossingen voor, zoals fulfilmentcenters.  Bij fulfilment worden goederen opgeslagen in een magazijn en wordt de voorraad bijgehouden, worden producten ingepakt en verzonden en worden ook retouren verwerkt. Je kunt hier zelfs je klantenservice aan uitbesteden. Uiteraard tegen betaling en ik vind dropshippen dus maar een hoop gedoe. Met daarbij dat je producten over de hele wereld gaat sturen en dat past niet bij mijn milieubewuste instelling.

Maar goed, dat ben ik en ik kan me heel goed voorstellen dat dropshippen juist wel bij jou past. Dus doe er je voordeel mee.

Is affiliate marketing moeilijk?

Affiliate marketing is niet moeilijk. Maar laten we elkaar ook geen mietje noemen, het is ook niet even snel rijk worden. Je doet het niet even. Die affiliate linkjes krijgen is het probleem niet, maar met wie ga jij die linkjes delen? Als je geen e-maillijst hebt, dan zal je die eerst moeten opbouwen. En dat kost gewoon tijd, moeite en waarschijnlijk ook geld (als je adverteert).

Maak je een website (zoals deze website waar je nu op bent) dan kost dat ook tijd. Tijd om de artikelen te schrijven. Om je SEO (Search Engine Optimalization) op orde te krijgen, dus dat Google jou niet alleen ziet maar ook een hoge positie in de zoekresultaten geeft. Ik kan je vertellen dat het heel veel werk is. En je wilt ook geen onzin verkopen op je website, dus er zit ook nog veel onderzoektijd in.

Wat je wilt bereiken is dat zoveel mogelijk mensen op jouw affiliate linkjes klikken. Maar die mensen moeten wel weten dat je er bent. Dat is jouw uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. En weet vervolgens ook dat lang niet iedereen die op je website komt ook daadwerkelijk op een link klikt. Laat staan dat die bezoeker ook echt iets koopt.

Maar… als je lang genoeg volhoudt en blijft bouwen dan gaan de cijfers voor je werken. Voorbeeld: stel dat het je lukt om iedere dag 1000 bezoekers op je website te trekken. En van die 1000 bezoekers klikt 10% op een linkje. Van die 10% koopt 10% daadwerkelijk een product. Dan hebben dus 10 mensen per dag iets via jouw website aangeschaft. Dat is 10x een affiliate vergoeding.

affiliate marketing midden

Wat verdien je met affiliate marketing?

Wat je met affiliate marketing verdient, daar kan ik geen vaste uitspraak over doen. Wat ik wel weet is dat ik regelmatig vergoedingen zie van 50% van de aankoopprijs. Say what? Ja, echt waar. Zeker als je een online training verkoopt dan kan dat heel goed. Vraag je je nu af hoe dan? Simpel: als een ondernemer eenmaal een online training heeft gemaakt dan hoeft hij of zij daar niks meer aan te doen. Zeker als de training 100% online is. Krijg je er nog coaching of andere persoonlijke aandacht bij, dan wordt het een ander verhaal. Maar als het echt alleen maar online is, dan maakt het de ondernemer niet uit hoeveel programma’s hij/zij verkoopt. Sterker nog, hoe meer hoe liever. En de gedachte is dan vervolgens heel simpel: deze ondernemer realiseert door jouw tussenkomst een verkoop die hij/zij anders nooit gehad zou hebben.

Ondernemers hebben dus liever WEL de helft van de opbrengst dan helemaal geen opbrengst. En daarmee gunnen ze jou gewoon 50% van de verkoopprijs.

Bij abonnementen zie ik ook verschillende vergoedingen, maar die zijn vaak nog interessanter. Soms krijg je namelijk een bepaald percentage van het maandelijkse abonnement dat iemand via jouw affiliate link koopt. Stel je dus voor: iemand koopt via jouw link software om een webshop in te maken. Hij of zij betaalt 50 euro per maand voor deze software en jij krijgt 25% van dit maandbedrag zo lang ‘jouw koper’ het abonnement houdt. So hee, dat is iedere maand € 12,50 en dat kan zo maar eens jaren doorgaan. Want als ‘jouw koper’ een succesvolle webshop heeft dan stopt hij of zij er niet zomaar mee.

Dit is maar een voorbeeld, maar ik weet dat er abonnementen zijn die voor nog veel hogere bedragen gaan. En dat blijft dus doorgaan totdat ‘jouw koper’ het abonnement opzegt.

Wat kost affiliate marketing?

Wat affiliate marketing kost? Bijna niks. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar je hebt echt niet veel nodig.

Wat heb je in mijn ogen echt nodig?

  • Een website. Dus een domeinnaam, hosting en software om je website in te bouwen (mijn voorkeur: WordPress en dat is gratis). De prijzen verschillen per provider, maar met een paar tientjes per jaar zou je een eind klaar moeten kunnen zijn.
  • Het is fijn om een e-maillijst te hebben of op te bouwen, maar dat kan later ook nodig. Wil je een e-maillijst op bouwen, dan heb je een Autoresponder nodig. Dat kost in veel gevallen ook geld.
  • Je zou kunnen adverteren om verkeer naar je website te krijgen, maar dat heeft niet mijn voorkeur. Je wilt organisch groeien en door Google gevonden worden. Ga je wel adverteren, dan is het aan jou hoeveel geld je daarin stopt.

Nog een belangrijke kostenpost:

  • Zoals eerder gezegd kan een affiliate netwerk een fee vragen om lid te worden.
  • Wat ik ook vaak zie is dat je bijvoorbeeld bepaalde software alleen mag promoten als je het zelf ook gekocht hebt. Of nog erger: als je zelf een abonnement hebt. En je affiliate vergoedingen lopen dan alleen door als jij zelf ook nog een betaald abonnement hebt. Hartstikke slim natuurlijk van de aanbieders, maar als jij flink wat van die betaalde abonnementen aanschaft om ze daarna als affiliate te kunnen promoten, dan kunnen die kosten in totaal behoorlijk hoog gaan worden. Het is aan jou of je dat waard vindt.

Affiliate marketing nadelen

Zitten er nadelen aan affiliate marketing. Ja zeker! Je bouwt namelijk je huis op de grond van iemand anders. Wat bedoel ik daar mee? Als de aanbieder van de producten of diensten die jij promoot ermee stopt dat ben je de sjaak. Dan houdt het op. Het zijn niet jouw producten of diensten en je hebt er dus niks over te zeggen.

Wat kan je daaraan doen?

  • Bied ook eigen producten aan op je website. Als je eigen producten of diensten hebt zou ik dat zeker doen.
  • Zorg dat er veel verkocht wordt via jouw affiliate link. Als de aanbieder van jouw producten of diensten ziet dat het oplevert, waarom zou hij of zij daar dan de stekker uittrekken? Dat is toch het domste van je kunt doen of niet?

Hou er rekening mee dat het kan gebeuren en dat je een product of dienst verliest. Ik zou dus zeggen ‘wed ook niet op maar 1 paard maar spreid je kansen’.

Hoe beginnen met affiliate marketing?

Daar kan ik kort over zijn. Ik zou niet zomaar ineens overal affiliate linkjes gaan delen en er maar het beste van hopen. Affiliate marketing is een verdienmodel en een verdienmodel heeft een strategie en een plan nodig. Geloof me, daar heb je informatie en hulp bij nodig.

Ik heb mijn hulp gevonden bij Jacko Meijaard. Een mede-Zeeuw, dus gegarandeerd een kerel die met zijn poten in de klei staat (en heeft gestaan). Hij doet al jaren aan affiliate marketing en verdient de sterren van de hemel. Tenminste, dat vind ik als je weet dat hij tienduizenden euro’s per maand verdient met affiliate marketing.

Hij heeft een online training gemaakt waarin hij exact uitlegt hoe hij dat doet. Het is niet moeilijk, maar je moet de stappen weten. En volgen! Jacko legt dat stap voor stap uit en zo kan jij het ook.

Je kunt de training voor € 47,- aanschaffen en mocht je dat meteen het gevoel geven dat het dan nooit wat kan zijn. Think again. Ik dacht dat ook eerst, maar ik ben zo blij dat ik zijn training wel gekocht heb. Met 7 modules die onderverdeeld zijn in meerdere video’s (in totaal meer dan 40) heb je alle tools in handen die je nodig hebt om te starten.

Affiliate marketing stappenplan

Stap 1: Ga op onderzoek uit en denk na

Welke producten en diensten zijn er allemaal en wat zou jij willen promoten? Dat laatste is belangrijk: wat zou jij willen. Want het praat een stuk makkelijker als jij iets promoot waar je ook daadwerkelijk enthousiast over wordt.

Denk ook na over je doelgroep: wie wordt blij van de producten of diensten die jij aanbiedt?

Stap 2: Regel je website: kies voor hosting en kies een domeinnaam

Ik ga er van uit dat je, net als ik, een website wilt starten om jouw informatie te delen. Zoals ik al zei, voor een paar tientjes per jaar kan je dit regelen. Installeer vervolgens WordPress (gratis) en ga aan de slag.

Denk goed na over je domeinnaam. Hij moet duidelijk zijn, maar vooral ook makkelijk te onthouden. Heel handig als je mensen over jouw website vertelt. Blijf dus weg van domeinnamen met streepjes, afkortingen en rare extensies. Mijn advies is om te kiezen voor .nl of .com en te kiezen voor een pakkende domeinnaam die meteen blijft hangen.

Stap 3. Zorg voor producten of diensten die je kunt promoten

Je weet wat je wilt promoten en aan wie, tijd om de producten en diensten te selecteren. Meld je dus aan bij een affiliate netwerk of neem contact op met ondernemers waar jij al eens iets bij gekocht hebt.

En/of meld je aan bij:

– Paypro

Daisycon

– Trade Tracker

Bol.com

Stap 4: Richt je website in

Je hebt niet veel nodig. Begin met een home-page waar je jezelf voorstelt en laat zien wat je allemaal te bieden hebt.

Daarnaast wil je een blog/berichten-pagina. Op deze pagina ga je je artikelen delen, zoals bijvoorbeeld dit artikel wat je nu aan het lezen bent. In dat artikel verwerk je je affiliate linkjes. Joehoe, je bent in business!

Stap 5: Zorg dat je SEO op orde is

Je kunt natuurlijk adverteren en ervoor zorgen dat je op die manier zo veel mogelijk bezoekers op je website krijgt. Het kan ook anders, gewoon gratis. En daar hou ik van, want daarmee maximaliseer je je winst.

Zorg dat je Search Engine Optimalisation op orde is. Dat Google je vindt op de zoekwoorden waar jij op gevonden wilt worden. Welke zoekwoorden dat zijn? De zoekwoorden waar jouw ideale klant op zoekt. Hoe je dat kunt weten? Dat legt Jacko allemaal uit in zijn training.

Stap 6: Zorg dat je het e-mailadres krijgt van de mensen die jouw website bezoeken

Het overgrote deel van de mensen die jouw website bezoekt komt er nooit meer terug. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze je niet meer kunnen vinden. En als ze jou niet kunnen vinden dan vinden ze heus het antwoord op hun zoekvraag. Op de site van iemand anders.

Hoe voorkom je dat? Door iets gratis (maar wel heel waardevol) aan te bieden. Daar wil je natuurlijk wel iets voor terug, namelijk dat jouw bezoeker zijn of haar naam en e-mailadres achter laat.

Verzin dus een superwaardevolle weggever waar jouw bezoekers graag hun e-mailadres voor achterlaten. Op dat moment weet je wie jouw website heeft bezocht en kan je nog meer waardevolle informatie met ze delen. In die waardevolle informatie verwerk je vervolgens natuurlijk jouw affiliate linkjes en nodig je uit om artikelen te lezen op je website. Et voila, jouw bezoekers zijn weer terug en jij hebt nieuwe kansen om ze warm te maken voor de producten en diensten die je promoot.

Stap 7: Hou vol en blijf bouwen

Blijf producten en diensten zoeken en promoten. Blijf bouwen aan je website en Google zal meer en meer gaan zien dat jij een waardevolle website hebt. Een website die het verdient om hoog in de zoekresultaten te komen. En als je daar eenmaal staat dan ga je los. Dan kan ook jij leven van het internet en het leven leiden dat jij wilt.

Affiliate Marketing Revolutie

Je snapt het natuurlijk al, hier komt mijn promotie van de Affiliate Marketing Revolutie. De training van Jacko Meijaard. Ik promoot deze training vol overtuiging omdat ik er zelf zo veel aan heb gehad. En dat gun ik jou ook. Deze training is een absolute aanrader en je kunt hier meteen beginnen.

*** Soms heeft Jacko van de Affiliate Marketing Revolutie een speciale deal. Kijk hiervoor bij de Partner Deals, dan zie je of er op dit moment een speciaal aanbod geldt.

Wil jij weten hoe affiliate marketing voor jou kan werken?

Klik dan op onderstaande knop en lees meer.

Plaats een reactie