Online geld verdienen, waar en wanneer je wilt: dat doe je als digital nomad!

digital nomad worden

Stel je voor: overal ter wereld met alleen je laptop geld verdienen. Zonder afhankelijk te zijn van een vast kantoorhok of de tijden die je baas bepaalt. Klinkt heerlijk, toch? Als digital nomad kan je gaan en staan waar je wilt en ondertussen online geld verdienen. Nooit meer van 9 tot 5 werken om in je beperkte vakantiedagen te moe te zijn om te genieten? Word digital nomad***! Hoe je dat doet lees je in dit artikel.


Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die vrij is om zijn of haar onlinewerkzaamheden te combineren met reizen. Of dit nu een rondtrekkend bestaan is of het langer verblijven op steeds een andere plek. Als digital nomad kan je locatie-onafhankelijk online geld verdienen. Je hebt de ultieme vrijheid om te wonen en werken waar je wilt, mits er een goede internetverbinding beschikbaar is. Je bepaalt zelf hoe je je leven invult: een half jaar op Bali afwisselen met een half jaar New York? Of toch liever doorlopend onderweg zijn met wekelijks een ander uitzicht vanaf je werkplek?

De definitie is dat als je online werken combineert met reizen, dan kan jij jezelf digital nomad noemen. Maar even voor de duidelijkheid: je hóéft niet op reis te gaan om een digital nomad te zijn. Om een voorbeeld te geven: ik voel mezelf een digital nomad, maar ik ben al meer dan 2 jaar niet meer op reis geweest. Het gaat om het gevoel dat je wéét dat je altijd en overal zou kunnen werken en niet dat je per se op het vliegtuig naar Bali moet stappen om daar in een hangmat te liggen. Als jij dat niet wilt dan doe je het lekker niet en blijf je (net als ik) gewoon thuis ?.

Er zijn verschillende manieren waarop je reizen (of niet-reizen) en werken kan combineren:

  • Online ondernemen
  • Freelancen
  • Remote werken

Online ondernemen als digital nomad

Een populaire optie onder reizende werkers is online ondernemen. Je bent eigen baas en verdient geld met een digitale onderneming. Denk hierbij aan een website, webshop of social media. Als je echt onafhankelijk wilt zijn en zelf de touwtjes in handen wilt houden, kan je niet om het online ondernemerschap heen. Het is de ideale manier om als digital nomad ultieme vrijheid te beleven. Zeker als je het voor elkaar krijgt om een stabiele basis te leggen voor een passief inkomen.

Freelancen als digital nomad

Werk je al voor jezelf? Dan is de stap naar een bestaan als digital nomad makkelijk gemaakt als je werkzaamheden zich vooral online afspelen. Denk aan opdrachten waarbij je als tekstschrijver, online marketeer of virtual assistant aan de slag kan. Het maakt eigenlijk niet uit waar je dit doet, zolang je Wifi maar goed geregeld is!

Remote werken als digital nomad

Voel je er niets voor om zelfstandig ondernemer te zijn/worden. Yep, je kunt ook digital nomad zijn in loondienst. Moet je wel een baan vinden die ook op afstand uitgevoerd kan worden én je werkgever moet voor deze optie openstaan.

Als je al een werkgever hebt of in onderhandeling bent voor een functie die je ook op afstand kunt uitvoeren: onderzoek dan de mogelijkheden voor remote werken. Dit geeft meer zekerheid qua inkomsten, terwijl je toch kan gaan en staan waar je wilt.

Als ik later groot ben wil ik digital nomad worden…

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er verschillende opties om online geld te verdienen en zeker niet elke digital nomad is een mega Insta influencer. Hoe je het ook doet: zorg ervoor dat je een financieel plan hebt. Hoe ga je de komende maanden doorkomen? Hoeveel geld komt er binnen met je online werk? Wat zijn je reisplannen op de korte termijn? Als je dit allemaal goed op orde hebt, kom je niet voor verrassingen te staan en kan je pas echt genieten van het bestaan als digital nomad!

online geld verdienen

Hoe kan je als digital nomad online geld verdienen?

Er zijn verschillende manieren waarop je online geld verdienen kan combineren met een reizend bestaan:

  1. Online geld verdienen met je website
  2. Combineer offline en online werken met een webshop
  3. Social media als verdienmodel

Geld verdienen met je website

Door je website op de juiste manier op te bouwen en te voorzien van de juiste informatie, affiliate links en/of advertenties, kan je geld verdienen met je website.

Eigen diensten promoten

Ben je freelancer of bied je online cursussen aan? Dan is dit de plek waar je jezelf kan promoten! Gebruik je site als portfolio en zorg ervoor dat je goed vindbaar bent op de juiste zoektermen. Dan kunnen potentiële klanten direct zien waarom ze jou moeten inhuren.

Geld verdienen met bloggen

Kan je een beetje lekker schrijven en weet je veel van een bepaald onderwerp? Dan zou het zomaar kunnen dat je van je hobby je werk kan maken! Je kan in je blogs (je eigen) producten promoten en advertenties plaatsen. Hoe meer bezoekers op je blog, hoe meer deze advertenties opleveren. Geld verdienen met bloggen is vooral lucratief wanneer je gericht schrijft en je verdiept in SEO.

Online en offline combineren met een webshop

Wanneer je het hebt over online geld verdienen, denken veel mensen direct aan een webshop. Dit is niet altijd handig wanneer je het combineert met reizen, tenzij je de opslag en verzending uitbesteedt. Dit kan bijvoorbeeld met dropshipping, waarbij je producten verkoopt die rechtstreeks vanuit de leverancier aan de klant geleverd worden. Je bent hierbij wel de contactpersoon voor de verkoop, dus met deze vorm van online verkoop moet je online beschikbaar zijn voor klantcontact.

Affiliate webshop

Een webshop is helemaal makkelijk wanneer je geen omkijken hebt naar de productie, inkoop of levering. Precies wat je voor elkaar krijgt met affiliate marketing. Je promoot de producten op je eigen website en als bezoekers via jouw link iets kopen, ontvang jij een deel van de opbrengsten als commissie.

Ja oplettende lezer, je hebt gelijk ?. Dit is dus eigenlijk geen webshop, want je verkoopt zelf niks. Je promoot de producten en diensten alleen maar en dat kan een bijzonder lucratieve business zijn.

Een volledig digitale webshop

Met een volledig digitale webshop ben je niet afhankelijk van opslag en verzending: je verkoopt simpelweg producten die digitaal zijn. Denk hierbij aan downloads die klanten zelf kunnen printen, zoals posters of planners. En vergeet de e-books niet! Want wie leest er nu nog echte boeken? Ik niet in ieder geval. En dat scheelt een hoop ruimte in je kasten (als je thuis blijft) en je hoeft niet bij te betalen voor overgewicht van je bagage (als je naar de meest exotische bestemmingen vliegt).

digital nomad

Social media als verdienmodel

Ben je actief op social media en heb je een redelijk aantal volgers? Dan kan je ook affiliate marketing inzetten zonder een aparte website te bouwen. Je verwerkt de affiliate links in een toepasselijk en wervend bericht en zo zet je je volgers in om geld te verdienen! Vooral Instagram en Facebook zijn geschikte platformen om online geld mee te verdienen.

Online werken: maar hoe dan?

Om van online werk je inkomstenbron te maken, zal je op voorhand tijd (en soms geld) moeten investeren. Het is zeker geen manier om met minimale inspanning morgen bakken met geld binnen te halen. Hoe het dan wel werkt? Maak een plan! Wat ben je bereid om nu te doen, zodat je daar later de vruchten van plukt? Hoeveel tijd heb je om aan je online inkomen te werken? Zodra je weet wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen en wat je ermee wilt bereiken, ben je al heel goed op weg.

Nog een tip: zorg dat je basiskennis hebt van online marketing. Online geld verdienen draait om online bezoekers. Die trek je naar jouw website door je site op de juiste manier op te bouwen.

De meeste digital nomads hebben als doel om een passief online inkomen te creëren. Vooraf steek je tijd en energie in je online verdienmodel en vervolgens hoef je er nog maar heel weinig aan te doen, terwijl er toch geld op je rekening binnenkomt.

Online werk zoeken

Wil je liever niet aan de slag met een eigen website en alles wat daarbij komt kijken aan online marketing? Dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om werk te vinden dat je eenvoudig op afstand kunt uitvoeren. Als designer of copywriter kan je als freelancer op afstand aan de slag. Opdrachten vind je op platformen als Jellow en Fiverr. Schrijf je in als freelancer, zoek een opdracht die bij je past en voor je het weet ben ook jij die digital nomad!

digital nomad vacature

Digital nomad vacature gezocht!

Ik pak deze zoekterm erbij omdat ik zie dat hier veel op wordt gezocht ‘digital nomad vacature’. Maar weet je wat zo leuk is? Een digital nomad vacature heb je niet nodig. Het is namelijk jouw feestje. Je kunt alles worden wat je maar wilt, zonder een werkgever of vacature. Mocht je toch online werk zoeken, naar wat voor digital nomad vacatures kan je dan het beste zoeken? Denk aan vertaalwerk, online bijles geven of tekstschrijven: allemaal werkzaamheden waar je echt geen vast kantoor voor nodig hebt!

Daarnaast zijn er tegenwoordig allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan voor thuiswerken. Wie weet is er wel een vacature waarbij te onderhandelen valt over werken op afstand. Het is wel belangrijk om goede afspraken te maken over bereikbaarheid en werkuren. Als je veel met klanten te maken hebt, is het niet handig als er een groot tijdverschil is. Aan de andere kant: werk je voor een internationaal bedrijf met een wereldwijde klantenkring? Profileer je dan juist als die ene contactpersoon die beschikbaar is op perfecte tijden!

Nog beter: aan de slag gaan zonder digital nomad vacature. Je kunt helemaal voor jezelf beginnen en je dienst(en) aanbieden, zonder ooit te hoeven solliciteren. Zo word je je eigen werkgever!

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over het leven als digital nomad? Hieronder vind je de meest gestelde vragen op een rij!

1. Wat is de beste manier om online geld te verdienen?

Leuk hoor, al die verschillende methodes om online een inkomen te genereren. Maar wat is nu de beste manier om als digital nomad online geld te verdienen? Het antwoord hangt toch echt af van jouw persoonlijkheid. Ik kan je hier wel vertellen waar het meeste geld zit op de lange termijn of hoe je het snelste die paar tientjes binnenharkt… Maar het belangrijkste is dat je een manier vindt die bij je past. Want hoe gelukkig ben je op dat strand op de Malediven wanneer je met tegenzin je onlinemarketingdata checkt om uit te zoeken waar verbetering mogelijk is? En wat is er leuk aan #vanlife als je je door een nieuwe opdracht heen worstelt, omdat die schrijfopdracht helemaal niet jouw ding is?

Dus: zoek een verdienmodel dat bij je past en maak gebruik van je talenten! Dan is het ook voor jou mogelijk om als digital nomad door het leven te gaan en online geld te verdienen met werk dat je ligt. Succes!

2. Wat verdien je als digital nomad?

Wat je verdient als digital nomad is helemaal afhankelijk van wat voor werk je doet. Als digital nomad bepaal je je eigen tarieven. Weet wat je waard bent! Doe je online werk in opdracht van een bedrijf, dan valt er ook meestal te onderhandelen over de vergoeding die je voor je werk krijgt. Je hebt hierin dus veel vrijheid én groeimogelijkheden.

3. Heb ik jouw vraag niet beantwoord, dan is dit je kans?

Twee veelgestelde vragen is natuurlijk niet veel, maar ik heb er gewoon niet meer op mijn lijstje staan. Heb jij nog wel een vraag? Laat dan in een reactie weten waar jij nog mee zit. Bedankt alvast dat je de moeite neemt om je vraag te stellen en ik ga mijn best doen om je zo snel mogelijk een antwoord te geven waar je mee verder kunt!

Meer manieren ontdekken van online geld verdienen? Lees dan mijn uitgebreid artikel over online geld verdienen.

Plaats een reactie