Bitvavo vs Binance: welk platform is beter? (Update 2024)

Yes, ik was superenthousiast over Bitvavo en dat ben ik nog steeds, want het platform werkt zo fijn. Maar er zijn nu toch donkere wolkjes aan de lucht verschenen en ik weet niet goed meer wat ik moet geloven. Voor de zekerheid heb ik mijn crypto dus maar op een hardware wallet gezet en ben ik voor het overgrote deel weg bij Bitvavo.

Wat is er aan de hand? Een aantal weken geleden viel FTX om en in eerste instantie hoorden we vanuit Bitvavo dat er niets aan de hand was. Nu blijkt er toch wel iets aan de hand te zijn, lees bijvoorbeeld dit verhaal: https://www.quotenet.nl/financien/cryptocurrency/a42263820/problemen-bitvavo-280-miljoen-kwijt-mark-nuvelstijn/

Er is dus wel het een en ander kwijt, om precies te zijn 280 miljoen. Als ik dan ook nog een het volgende lees op de website van De Nederlandse Bank, dan kies ik liever het zekere voor het onzekere. Er staat namelijk dat Bitvavo NIET onder prudentieel toezicht staat van de DNB of onder gedragstoezicht van de AFM.

Review Bitvavo vs Binance (mijn oorspronkelijke verhaal)

Wil je investeren in crypto, maar weet je niet goed waar te beginnen? Er zijn handige platforms beschikbaar die het handelen in cryptomunten een stuk eenvoudiger maken. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van Bitvavo en Binance? Beide platforms zijn ontzettend populair, voornamelijk vanwege de lage kosten die ze rekenen. Maar welke is nu het beste? Bitvavo of Binance? Ik heb daar een mening over, want ik werk inmiddels met beide platforms. Ik vertel je graag wat ik van vind, dus lees maar mee! 

Bitvavo vs Binance

Wanneer je op zoek bent naar een goede crypto exchange (lees: een plek waar je crypto kunt kopen en verkopen), dan stuit je al gauw op Bitvavo en Binance. Beide platforms hanteren lage kosten en zijn betrouwbaar. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor het handelen in crypto***. Maar welk platform kun je nu het beste kiezen? Over het algemeen kunnen beginners beter uit de voeten met Bitvavo en zullen meer ervaren traders meer halen uit het Binance platform. Hoog tijd voor een uitgebreide Bitvavo vs Binance test. 

Een samenvatting van Bitvavo

Laten we beginnen met Bitvavo. Dit platform werd in 2018 opgericht met als doel om handelen in crypto toegankelijk te maken voor iedereen; van beginners tot meer gevorderde traders. Het is een Nederlands bedrijf, dat gevestigd is in Amsterdam. Waar Bitvavo voornamelijk om bekend staat is het gebruiksgemak dat het haar klanten biedt, maar ook de transparantie in kosten. Bovendien liggen de kosten laag in vergelijking met concurrenten en krijg je bij aanmelding een welkomstbonus. In mijn uitgebreide Bitvavo review vertel ik hier meer over. 

binance vs bitvavo

Een samenvatting van Binance

Binance is een Chinese broker die in 2017 werd opgericht. Het is op dit moment de grootste crypto exchange ter wereld en wint het daarom in populariteit. Binance is gevestigd op de Kaaiman Eilanden en biedt haar klanten veel mogelijkheden. Een beetje te veel mogelijkheden zelfs, wanneer je een beginner bent. Toch liggen de kosten hier nog lager dan bij Bitvavo. De Nederlandse overheid heeft het onlangs alleen onmogelijk gemaakt om met iDEAL te betalen bij Binance. Dat is voor Nederlandse klanten wel een groot nadeel. 

binance vs bitvavo1

Bitvavo – Binance: wat zijn de grootste verschillen?

Naast dit verschil in kosten en dat het NIET langer mogelijk is om op Binance met iDEAL te betalen, is er meer. Zo biedt Binance meer opties voor investeerders, zoals hefboom traden, spot traden en futures traden***. Veel beginners die zich aanmelden op Binance raken al snel overweldigd door de keuzemogelijkheden. Voor hen is Bitvavo op het eerste gezicht een betere en meer eenvoudige keuze. Toch kun je als beginner ook prima gebruikmaken van het Binance platform. Je hoeft namelijk niet per se voor de meer ingewikkelde opties te kiezen die daar beschikbaar zijn. Je maakt het zo ingewikkeld (of interessant) als je zelf wilt. 

Kijk je puur naar reputatie en veiligheid, dan doen Bitvavo en Binance het allebei heel goed. Binance heeft wel een keer te maken gehad met een hack, maar heeft toen prima gehandeld. Alle gedupeerden werden hierover bericht en de gestolen valuta werden vergoed. Daardoor is het vertrouwen behouden gebleven. En de beveiliging werd natuurlijk extra versterkt! Toch is de veiligheid bij Bitvavo ook heel goed. Bovendien heeft Bitvavo de Stichting Bitvavo Payments opgericht om de valuta van klanten te allen tijde te waarborgen. Mocht het bedrijf ooit failliet verklaard worden, dan krijgen klanten hun geld gewoon***. 

Als het op het aanbod aankomt, kun je bij Bitvavo tussen de 50 en 100 cryptomunten vinden om in te handelen. Zo kun je de meeste grote coins hier terugvinden en je kunt er in Euro’s voor betalen. Er is geen minimumbedrag waarvoor je crypto moet kopen. Je zou dus al met slechts één euro kunnen starten. Voor Binance geldt dat er meer dan 300 verschillende cryptomunten te vinden zijn om in te handelen. Dat betekent dat je vrijwel elke cryptomunt terugvindt op dit platform. En doordat er veel volume is (veel klanten, veel activiteit), kun je crypto hier altijd snel weer verkopen. 

Bitvavo of Binance, wat is de beste keuze?

Om te bepalen wat de beste keuze is, Bitvavo of Binance, zet ik de voor- en nadelen even op een rij.  

Voor Bitvavo gelden de volgende voor- en nadelen

✅ Het is gebruiksvriendelijk; 

✅ Over de eerste €1.000 betaal je geen kosten (de welkomstbonus dus); 

✅ Het is een veilig platform; 

✅ Het heeft een Nederlandse helpdesk die snel reageert; 

✅ Het heeft een eigen, geautomatiseerd orderboek met order matching systeem; 

✅ Het maakt geautomatiseerd handelen d.m.v. een trading-bot mogelijk; 

✅ Je kunt er gemakkelijk met iDEAL en 7 andere betaalmethoden betalen; 

✅ Het is betrouwbaar en maakt traden in veel soorten crypto mogelijk; 

❌ Bitvavo is internationaal nog niet heel bekend; 

❌ Er zijn weinig lage altcoins beschikbaar. 
 

Voor Binance gelden deze volgende voor- en nadelen

✅ Het is een wereldtopper (internationaal bekend); 

✅ Je krijgt er altijd 20% korting op handelskosten; 

✅ Het is een makkelijk te gebruiken platform; 

✅ Het is veilig en goedkoop; 

✅ Hoe zij omgingen met de hack in 2019 heeft alleen maar tot meer positieve ervaringen geleid; 

✅ Je kunt hier traden in meer dan 150 cryptomunten; 

bitvavo vs binance

❌ Het platform is wat ingewikkelder dan Bitvavo; 

❌ Bitcoin kopen is goedkoper bij Bitvavo dan bij Binance; 

❌Er is geen Nederlandssprekende klantenservice beschikbaar; 

❌ De kosten om geld op te nemen liggen vrij hoog. 

Over de Bitvavo en Binance website en app

Een belangrijke voorwaarde is dat een exchange overzicht biedt. Zowel op haar website als in haar app. Dan kost het je namelijk zo min mogelijk moeite om er doorheen te navigeren en te doen waar je voor komt: traden! Zowel de website als app van Bitvavo zijn overzichtelijk en daardoor goed ingericht. Zowel voor beginners als gevorderden. Je kunt overigens zelf kiezen van welke interface je gebruikmaakt. Er is een eenvoudige interface voor beginners en een interface die meer mogelijkheden biedt, wanneer je al wat verder bent. 

De website en app van Binance zien er een stuk ingewikkelder uit. Je wordt overladen met informatie wanneer je deze opent en er zijn heel veel verschillende opties om uit te kiezen. Dat kan nogal overweldigend zijn. Toch kun je ook hier voor gemak kiezen door de Binance Lite App te activeren. Dit is een meer eenvoudige interface. 

bitvavo of binance

Bitvavo vs Binance kosten

Zoals je misschien hebt begrepen zijn de kosten bij Bitvavo al laag, maar bij Binance nóg lager. Bij Bitvavo betaal je maximaal 0,25% voor een taker order (waarbij je van iemand koopt) en 0,15% kosten wanneer je zelf crypto aanbiedt (een maker order). Bij Bitvavo geldt bovendien dat hoe meer je handelt, des te lager de kosten hiervoor worden. Verhandel je meer dan € 100.000 per maand***, dan kom je in een lagere schaal terecht en betaal je in verhouding minder kosten. 

Bij Binance betaal je 0,10% over een order, ongeacht of je een taker order of maker order plaatst. Dit bedrag kan zelfs nog lager worden wanneer je Binance Coin in je wallet houdt en dit inzet om voor kosten te betalen. Dan bedragen de kosten nog maar 0,075%. 

Zowel Bitvavo als Binance rekent dus hele lage kosten, zeker in vergelijking met andere exchanges. 

Van Bitvavo naar Binance overstappen? Nuttig advies!

Heb je reeds een Bitvavo account maar wil je van Bitvavo naar Binance overstappen? Je kunt bij beide exchanges een account aanmaken, dus overstappen hoeft helemaal niet. Op die manier kun je vrijblijvend van beide platforms gebruikmaken. Bij Bitvavo vind je alles wat je als beginner nodig hebt, bij Binance zijn meer mogelijkheden beschikbaar. Kom je net kijken in de bitcoin wereld, dan is het aan te raden om met Bitvavo te starten. Heb je meer ervaring, dan kun je een Binance account maken naast je Bitvavo account. Zo kun je blijven profiteren van het gebruiksgemak van Bitvavo, terwijl je tevens instapt bij de grootste exchange ter wereld: Binance. 

Bitvavo versus Binance, veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel over Bitvavo vs Binance nog vragen? Geen zorgen, want ik heb de meest gestelde vragen hieronder uitgelicht en beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter. Dan kom ik zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord! 

#1 Zit Bitvavo in de problemen?

Goede vraag, heeft Bitvavo problemen? Ze zeggen van niet. Maar waar hebben we dat eerder gehoord en FTX viel alsnog om. Ik vind het echt moeilijk en ik heb het zekere voor het onzekere genomen en een hardware wallet aangeschaft en daar mijn crypto op geparkeerd.

De tijd zal het leren. Vooralsnog zegt de voorman van Bitvavo dat alles onder controle is en ik wil hem graag geloven. Maar 'Not your wallet is not your coins' speelde al lang door mijn hoofd en ik heb de laatste nieuwsberichten aangegrepen om de stap te maken en ik ben nu over naar een Ledger Nano X.

#2 Is Bitvavo of Binance goedkoper?

Hoewel Bitvavo en Binance allebei extreem lage kosten hanteren, zijn de transactiekosten bij Binance uiteindelijk het laagst.

#3 Kan ik beter Bitvavo of Binance kiezen als beginner?

Als je een beginnend crypto trader bent, biedt Bitvavo meer gebruiksgemak. Het is daarom aan te raden om daarmee te starten. Bij Binance raak je eerder overweldigd en dat is zonde. De wereld van crypto is namelijk ontzettend interessant en biedt veel mogelijkheden***.

#4 Kan ik gratis een account aanmaken?

Ja, je kunt zowel bij Bitvavo als Binance gratis een account aanmaken. Daardoor kun je beide platforms eerst uitproberen en zelf een vergelijking doen.

Bedankt voor het lezen over Bitvavo vs Binance

Ben je er klaar voor om te starten met beleggen in crypto en is het voor jezelf duidelijk welke broker je hiervoor gaat kiezen (allebei mag natuurlijk ook, heb ik zelf namelijk ook). Ik hoop dat ik al je vragen heb beantwoord en als dat niet zo is, dan hoor ik graag van je. Rest me om je alvast heel veel succes gewenst met je beleggingen! *** 

Meer manieren ontdekken van online geld verdienen? Lees dan mijn uitgebreid artikel over online geld verdienen.

*** De tips die ik deel op liesbethdekorte.nl werken voor mij en ik heb natuurlijk ook gecheckt of er meer mensen enthousiast zijn over de methode waar ik over schrijf. Maar weet dat niks van wat je op onlinebusinessbouwer.nl leest financieel advies is, alles wat je doet met de kennis die je via mij krijgt is 100% je EIGEN verantwoordelijkheid. Je bent een volwassen man/vrouw, je kunt eigen keuzes maken en niemand is verantwoordelijk voor jouw keuzes en de resultaten. Ik kan je nergens garanties op geven. Doe dus altijd je eigen research, want je kunt met beleggen je geld verliezen!

Plaats een reactie