Ze snapte maar niet waarom het niet werkte

Een maand geleden deelde ik een blog over het feit dat ik meedoe met het coachingsprogramma TCP. In dat programma hebben we 2x per week een coachcall en daarin kun je als deelnemer een hotseat krijgen. Je brengt dan een probleem/uitdaging in en je wordt op dat moment 1 op 1 gecoacht.

Hét probleem

Vorige week was er een vrouw die bloedserieus het volgende probleem voorlegde: Jim Fortin (de man achter TCP) zegt dat je 1 ding moet kiezen en dat je je daar volledig op moet focussen. En dus niet 10 dingen tegelijk. Deze vrouw zei dat dat voor haar niet mogelijk was. Ze had zo veel te doen en haar vraag was feitelijk hoe ze al die bordjes tegelijkertijd in de lucht kon houden.

Jim vroeg welke bordjes ze zoal in de lucht hield en deze dame zei ‘wacht, ik zal een voorbeeld geven’. Ik plaste bijna in mijn broek van het lachen toen ze haar voorbeeld gaf en ik voelde mezelf meteen ook beter. Want zo erg ben ik dus niet. Nóg niet in ieder geval.

Deze dame vertelde dat ze regelmatig 2 podcasts tegelijk luistert! En dat is nog niet alles. Dat doet ze in de auto naar huis als ze haar kinderen van school ophaalt. Dus. Ik heb meteen beeld. De kinderen zijn de hele dag op school geweest en zitten vol met verhalen en vooral vol energie. Die zitten stuiterend op de achterbank ‘mam, de juffrouw zei dit’ en ‘mam, mag ik bij Sam gaan spelen?’ en ‘mam, weet je wat ik vandaag gedaan heb?’

Ondertussen probeert mam op de juiste weghelft te blijven, bij de bochten te draaien en vooral nergens tegenaan te rijden. En ze heeft ook nog eens 2 podcasts tegelijk aan staan waar ze de belangrijke informatie uit wil halen. Niet te doen! Zelfs Jim ging lachen.

Multitasking

Nu ben ik ook een kei in multitasking, maar ik kies wat ik combineer heel zorgvuldig. Zo:

  • Heb ik jaren werk en bewegen gecombineerd door op de fiets naar mijn werk te gaan.
  • Sport ik 2x per week en luister ik tijdens het sporten altijd naar podcasts. Voor mij een gouden combinatie. Want de muziek in de sportschool vind ik ronduit bagger. Ik leer dus liever, de tijd vliegt voorbij en ik hoef thuis niet nog eens extra te gaan zitten om de geluidsbestanden af te luisteren. Win-win dus.
  • Luister ik ook tijdens het schoonmaken en klussen naar podcasts of naar lessen van trainingen waar ik mee bezig ben. Enige onhandigheid: als ik denk dat ik iets op zou moeten schrijven dan is dat op dat moment lastig. Maar als ik even tijd heb pak ik pen en papier erbij en schrijf ik alsnog de golden nuggets op.

Maar goed, 2 podcasts tegelijk luisteren, dat gaat zelfs mij te ver. En de tip van Jim was dan ook (hoe simpel kan het zijn): kies. Je moet! En doe wat je kiest goed. Als je klaar bent met waar je op dat moment voor kiest, dan kun je op een volgend moment weer wat anders kiezen. En zijn belangrijkste tip was: ik stel voor dat je er voor je kinderen bent op het moment dat je ze uit school haalt.

Toestemming vragen en krijgen

Je hoorde de vrouw een zucht van verlichten slaken. Ze kreeg ‘toestemming’ van Jim om het rustiger aan te doen en dat had ze blijkbaar nodig. Vond Jim ook nog wat van en dat heeft hij deze dame breed uitgemeten ?. Met tranen in haar ogen gaf ze de hotseat over aan een volgende deelnemer.

Toch heb ik ook wel begrip voor deze vrouw. Want ga er maar aan staan: een stel kinderen, een eigen bedrijf, je huishouden en dan wil ze zich daarnaast ook nog ontwikkelen. Geen idee waar ik de tijd vandaan zou moeten halen als ik in haar schoenen stond. De andere kant is natuurlijk dat als je er zo mee om gaat, dan gaat niks goed.

Wat je nog beter kunt doen?

De kunst is dus ook om te kiezen wat jij echt zelf moet doen en welke zaken je uit kunt besteden aan iemand anders. En daar vrede mee hebben/krijgen. Geld ruilen voor tijd dus, maar op zo’n manier dat jij MEER tijd krijgt om die dingen te doen die je moet en ook wilt doen.

Herken jij je stiekem wel een beetje in het verhaal van deze dame? (een tikkie minder erg doet ook gewoon mee hoor)

Weet dat ik je kan helpen. Liefst met teksten schrijven of met het uitdenken/schrijven van webinars. Kan ik je heel veel tijd en moeite mee besparen en ik doe het graag voor je. Check hier de mogelijkheden.

Geniet van je zondag.
Liesbeth

 

Plaats een reactie