Deze blog is zo goed, die zou niet gratis moeten zijn :-)

Zes weken geleden heb ik het weer gedaan, ik heb mezelf ingeschreven voor een training. Voor de allereerste keer in mijn leven bij een Amerikaanse coach. En het is me wat hoor, that’s a whole other cookie. Zo anders dan wanneer ik met Nederlands coaches werk.

Het begon al vóórdat ik überhaupt startte. Zo kon ik nergens op de salespagina vinden hoeveel tijd het programma per week zou kosten. Op dit moment heb ik namelijk nogal wat op mijn bordje en kon ik dit er wel bij hebben? Ik stelde dus de vraag aan het support-team. Wat kreeg ik als antwoord? ‘Do you want to transform your life or not? If you do, sign up. If you don’t, well then you don’t.’

Dit antwoord vond ik zo’n verademing. Geen gedoe met ‘je mag ook later beginnen’ of ‘je mag er ook langer over doen’ of ‘ik pas me wel aan aan jou’ of andere concessies om mij maar binnen te kletsen. Nee, het kon ze werkelijk geen bal schelen of ik wel of niet meedeed. De trein zou in de laatste week van maart vertrekken en het was aan mij of ik aan boord zat of niet.

Ben je gehecht aan de uitkomst?

Wil je het graag genoeg dan stap je in en anders hebben we eigenlijk liever dat je op het perron blijft staan. Missen we dan omzet? Yes. Vinden we dat erg? Nope! Verfrissend, want ik merk het ook bij mezelf dat ik mezelf vaak juist wel in bochten ga wringen om iemand te houden of te krijgen. Maar hoe zou het zijn als je dat loslaat? Ik merkte dat heel de training voor mij daar alleen maar aantrekkelijker door werd en dat alleen is al stof tot nadenken.

Maar goed, geen woord dus over hoeveel tijd het gaat kosten en of ik het naast mijn huidige werk kan doen. En ineens voelde ik dat dit het juiste antwoord was. Want heel eerlijk, er is nooit een juist moment. Je hebt altijd ditjes en datjes en het is altijd druk. Dus er komt gewoon nooit een goede tijd, tenzij je tijd maakt.

TCP

Zo gezegd, zo gedaan en ik heb me ingeschreven voor TCP, the Transformational Coaching Program van Jim Fortin. Het is maar goed dat ik van tevoren niet wist hoeveel het zou zijn en hoeveel tijd het zou kosten. Want ik kan je zeggen dat het veel is en ik ben echt wel wat gewend!

Het is niet alleen iedere week videomateriaal. Je hebt ook wekelijks 2 coachcalls van ieder anderhalf uur en vergeet het huiswerk niet. Huiswerk van de ene week waar je nog mee bezig bent als je de content voor de volgende week alweer op je bordje krijgt. Als kers op de taart is er nog de besloten Facebookgroep waar je keer op keer de oproep voor krijgt om daar actief in te zijn.

Overweldigd

In het Engels noemen ze het overwhelm en dat was wat ik had. Ik was compleet overweldigd en ik kan je vertellen dat ik daar een behoorlijk kort lontje van kreeg. Wat ben ik kwaad geweest. Ik heb het zelfs uitgesproken richting Jim en hij legde de vinger meteen op de zere plek. Hij zegt namelijk regelmatig ‘zoals je 1 ding doet zo doe je alles’. Hij gaf mij terug dat niemand gezegd heeft dat ik echt alles moet doen. Hij zei ‘Dat heb je zelf besloten en JIJ hebt JEZELF die druk opgelegd. En als je dat doet in deze training, dan doe je dat vast ook in de rest van je leven…’ Uh, yep, schuldig! Dit is wat ik doe, ik gooi de lat voor mezelf zo ongelofelijk hoog op dat ik constant op mijn tenen loop. Niet te doen. Dat mag ik transformeren en dat ben ik aan het doen.

Voelen wat belangrijk is (en wat dus ook niet)

Ondertussen leer (en vooral voel) ik wat belangrijk is voor mij. Wat wil ik in het leven? Een vraag waar ik mijn hele leven al geen antwoord op weet, maar ook daar kreeg ik een prachtig antwoord op. Als je niet weet wat je wilt, dan hoef je niet op zoek naar concreet ‘ik ga dit en dit DOEN’. Dan kun je de vraag ook veranderen in ‘hoe wil ik me VOELEN?’ Als je weet hoe je je wilt voelen dan kun je makkelijker de stap maken naar ‘wat moet ik dan doen om dat gevoel te krijgen?’

Hoe herken je overvloed?

Magisch vind ik het en er vallen zoveel kwartjes op dit moment. Ik zie wat ik doe en waar ik onhandig bezig ben. Om nog een voorbeeld te geven: een deel van de transformatie gaat over leven in overvloed. En overvloed kan op een heleboel verschillende gebieden zijn. Geld, liefde, gezondheid, geluk, voldoening en nog veel meer. Wat daarin belangrijk is, is dat je niet kijkt naar wat je níét hebt maar dat je kijkt naar wat je wél hebt.

Op geldgebied dacht ik dat ik het automatisch al goed deed, want wij hebben het qua geldzaken goed voor elkaar. Totdat Jim 1 zinnetje uitsprak dat me aan het denken zette. Hij zei zoiets als ‘als je iedere dag naar je bankrekening kijkt en ziet dat het saldo niet hoog genoeg is naar je zin, dan focus je op tekort en niet op overvloed en dat zorgt ervoor dat er tekort blijft.’

Laat dat nu precies zijn wat ik doe: ik heb allemaal bank-apps op mijn telefoon en iedere dag check ik ‘even’ mijn rekeningen. Mijn zakelijke rekeningen, onze klusrekening en bijvoorbeeld ook de rekening waar ik een klein beetje crypto op heb gekocht. En iedere dag weer kijk ik en denk ik ‘oeps het is niet genoeg’. Als we heel eerlijk zijn is bijvoorbeeld de klusrekening allang blut. Als alle offertes uitgeleverd worden en omgezet worden in facturen dan is de rekening meer dan leeg. Dagelijks kijk ik en denk ik dus ‘het is niet genoeg’.

Het is zo makkelijk om iedere dag ‘even’ je apps te openen en snel te kijken. Maar energetisch ga je er dus helemaal de verkeerde kant mee op. Want nee, ik heb geen geldproblemen. Maar ik focus me wel iedere dag op ‘het tekort’. Ga ik per direct mee stoppen.

Deze blog is zo goed

Op dit moment zijn we pas in week 6, nog 8 weken te gaan. Ik heb er zin in, echt waar. Want ik voel en zie dat mijn leven zoveel makkelijker, leuker en moeitelozer kan. Ik zie het zelfs nog wel gebeuren dat ik in het najaar nog een keer meedoe, want ik merk wel dat dit een proces is waarin je steeds weer stappen kunt maken.

Ook wel grappig, want je kunt dus echt maar 2x per jaar meedoen met TCP en de rest van het jaar sta je op een wachtlijst. En het is zeker niet dat Jim je in die wachttijd laat bungelen. Hij heeft namelijk een gratis podcast die ik vanaf de allereerste aflevering heb geluisterd tijdens mijn wekelijkse sportavonden. In die podcasts zit al zoveel waardevolle informatie. Zoals bijvoorbeeld de be-do-have formule waar ik een paar weken geleden over geschreven heb.

Nou, het was mijn intentie om je inspiratie te geven op deze zondagmorgen en ik ben benieuwd of het gelukt is. Herkende je minder handige acties van jezelf die je nog niet gezien hebt als onhandig? Zat er een gouden tip voor jou tussen (zie de titel van dit verhaal)? Laat het me gerust weten in de reacties onder deze blog.

Geniet van je dag.

Groetjes,
Liesbeth

Plaats een reactie