Soms heb je succes en soms leer je

Het was juni 2021 en ik nam een drastische beslissing. Ik zei tegen mijn klanten dat ik ging stoppen als VA (Virtueel Assistent) en ik ging me helemaal richten op affiliate marketing***. Dat was mijn ding en daar zag ik kansen. 

We zijn nu inmiddels 3 jaar verder, tijd voor een evaluatie. Is het geworden wat ik hoopte? 

Nou nee. 

Waarom niet? Heel kort samengevat: omdat je met affiliate-marketing je huis bouwt op de grond van iemand anders. Het lange verhaal lees je hieronder.

Affiliate-marketing wordt steeds lastiger

In de afgelopen drie jaar is er van alles niet lekker gegaan. Zomaar wat voorbeelden van wat me overkomen is: afgelopen week kreeg ik een mailtje. Een heel gewoon mailtje met maar een paar regels tekst. Maar het was wel hele belangrijke en schokkende tekst. Namelijk dat een ondernemer van wie ik een affiliate-link had ermee gaat stoppen. De affiate-link werkte per direct niet meer.

Dit is de zoveelste keer in korte tijd dat me dit overkomt. Soms heb je nog geluk. Dan is de ondernemer alleen overgestapt naar een ander affiliate-platform. Dan kun je affiliate blijven, maar heb je een andere link nodig.

Dus ik waagde er een mailtje aan om te vragen of dit het geval was. Nope. Hij was echt gestopt. En by the way, hij was zelf ook helemaal gestopt met affiliate-marketing. Mijn mond viel open van verbazing. Want hij was een voorbeeld voor me. Hij was iemand die een goed maandsalaris verdiende met affiliate marketing en zo iemand stopt ermee?!? 

Why tell me why!

Daar wil ik meer over weten, want het is nog maar anderhalf jaar geleden dat hij mij een aanbod deed om mij te coachen op het gebied van affiliate-marketing. Zijn antwoorden op mijn vragen waren open en eerlijk. Ja, hij had veel geld verdiend met affiliate-marketing. Maar in het laatste jaar liep het drastisch terug. Tot gewoon bedroevende maandbedragen. Hoe dat komt? Nieuwe Google-ranking, te veel concurrentie en een totale overkill aan affiliate-websites. 

Affiliate-gever heeft doel bereikt en stopt er mee

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het nog gemener in elkaar kan zitten. Dat sommige ondernemers die affiliates inschakelen dat heel strategisch doen. Dat ze een periode zo veel mogelijk marketeers aanhaken die allemaal jubelverhalen schrijven. Is er eenmaal voldoende content over je product of dienst, dan stop je er weer mee. De artikelen die geschreven zijn, blijven voor een groot deel staan. Blijf jij als ondernemer de vruchten van plukken en de marketeer heeft er helemaal niks meer aan.

En de mensen die reviews zoeken om te bepalen of een bepaalde ondernemer betrouwbaar is, vinden al die affiliate-marketingartikelen en denken ‘dit moet wel goed zijn, anders zou ik er nooit zoveel positieve verhalen over kunnen vinden’. En hop, ze kopen.

Jammer zeg, net niet helemaal juist

Volgende probleem voor affiliate-marketeers is het feit dat je met een speciale link werkt waaraan een ondernemer kan zien of een verkoop via jouw affiliate-website komt. Ik heb het al verschillende keren meegemaakt dat ik iemand persoonlijk gesproken heb en dat die persoon mij vertelde dat ze via mijn link hadden gekocht. Omdat ze vonden dat ik dat verdiende, omdat ik zo’n uitgebreide uitleg had geschreven. En had ik een vergoeding ontvangen? Uh nee. 

Op het moment dat ik weet dat het niet goed is gegaan ga ik natuurlijk op onderzoek uit. En de redenen zijn uiteenlopend:

  • Een affiliate-link kan first click of last click zijn (dat zijn de meest voorkomende). En dat ik precies de verkeerde click had. 
  • Dat de koper dacht te kopen via mijn affiliate-link maar dat er toch onderweg iets is gebeurd waardoor mijn link alsnog niet werd gebruikt.
  • Soms denk je alles goed te doen, maar heb je bijvoorbeeld de cookies niet geaccepteerd. Kan het doorgeven van de informatie ook blokkeren.

Je bouwt je bedrijf op de grond van een ander

En dan heb je nog de laatste hobbel. Is me ook al best vaak overkomen: dat affiliate-percentages van de een op de andere dag gewijzigd werden. Ik heb zelden gehad dat de bedragen omhooggingen. Het was zo goed als altijd omlaag. En soms pittig omlaag. Boem, je hebt geen enkel recht als affiliate.

Als je al deze mogelijkheden leest dan snap ik helemaal dat de ondernemer die ik sprak, gestopt is met affiliate-marketing. Korte metten, hij heeft alle affiliate-artikelen van zijn website verwijderd en klaar ermee. Door naar het volgende avontuur. Hoeveel tijd, geld en moeite je er ook in gestoken hebt.

En nu?

Ik heb inmiddels 1 affiliate-website verkocht. Want jaren in een bepaalde situatie blijven zitten die niet meer werkt is erg. Maar jaren en nog 1 dag in diezelfde situatie blijven zitten is nog veel erger. Ik heb alleen mijn website www.liesbethdekorte.nl nog over. En ik heb besloten om daar alleen nog reviews op te schrijven over dingen die me echt aan het hart gaan. 

Zo heb ik bijna 2 maanden geleden de Kobo Libra Colour gekocht. Wat een cadeau aan mezelf! Met flink wat plussen, maar zeker ook stevige minnen. En ik vul mijn blog nog steeds aan als ik nieuwe ontdekkingen doe of vragen krijg van mensen die overwegen om deze e-reader te kopen.

Wil je weten wat ik van de Kobo Libra Colour vind? Lees hier verder: (dit is GEEN affiliate-link, dit is een ‘normale’ link naar mijn blog).

Ik zie je!

Liesbeth

*** wat is affiliate-marketing? Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven.  

Plaats een reactie