Als je niet weet wat je niet weet

Ik heb het nooit begrepen. Wat is er leuk aan een kijkdoos?!?

Op de kleuterschool maakten we die dingen en ik vond er echt he-le-maal niks aan. Niet mooi, niet leuk en vooral niet speciaal. Want als je niet weet wat je niet weet, dan weet je het niet. Volg je me nog? Ik leg het uit.

Een maand geleden heb ik iets ontdekt: 3D zien. Ik zag het al in een boek met 3D-platen, maar nu zie ik het overal. Geen idee of ik het ooit gekund heb, maar ik kan me in ieder geval niet herinneren dat ik het kon. En nu kan ik het wel. Er gaat een wereld voor me open. Er is RUIMTE achter bomen, stengels en lantaarnpalen. Toen ik het voor het eerst zag, viel mijn mond open van verbazing.

Als ik nu kijk naar de voorjaars-bloemenpracht, ik weet niet wat ik meemaak. Als je van boven in een graspol kijkt dan is ie rond. Er zit ruimte in. Uiteraard heb ik altijd wel gezien dat gras uit sliertjes bestaat en dat het verschillende kleuren groen is. Maar de vorm heb ik altijd plat gezien.

Toen ik het uitlegde aan mijn lief zei hij keihard ‘Duhhhuh’. Voor hem was het doodnormaal. Ik ga er van uit dat het voor alle mensen die ‘normaal’ zien heel gewoon is. Maar voor mij is het een wonder.

En ineens snapte ik waarom ik kijkdozen nooit begrepen heb. Ik zag niet wat de bedoeling was en wat mijn vriendjes en vriendinnetjes wel zagen. Dat er figuurtjes dichterbij staan en figuurtjes verder weg. Dat daar RUIMTE tussen zit.

Ik ben natuurlijk meteen op jacht gegaan naar spulletjes om een kijkdoos te maken. Nu wil ik het weten ook. Ik kan het en mijn kijkdoos staat in de kast naast me. Als ik even mijn ogen wil ontspannen dan loop ik naar mijn kijkdoos en laat ik mijn ogen rusten.

Ondertussen gaat de 3D-magie voor me door. Mijn Bates-leraar heeft me zelfs al zo ver gekregen dat ik ook met slechts 1 oog open nog steeds 3D zie. Ik zou eraan kunnen wennen.

Ik weet nu dus wat ik nooit geweten heb en misschien heb jij ook wel een dergelijke ervaring met je ogen. Dat je weet dat het beter, mooier en scherper kan. Zonder bril of lenzen en bovenal zonder operatie. Mocht je daar stappen in willen zetten, kijk hier dan eens naar.

Ik zie je!

Liesbeth

Plaats een reactie