Ondernemen is vrijheid. Maak dat de kat wijs!

Ondernemen is vrijheid

Ik hoorde pas nog iemand zeggen: ‘ondernemen is vrijheid, je mag zelf weten welke 80 uur van de week je wilt werken’. Om zo’n opmerking moet ik stiekem wel lachen. Ook al werk ik bij lange na geen 80 uur per week, ondernemen is wel degelijk keihard werken. Eigenlijk ben je er altijd mee bezig en dan heb ik het zeker niet alleen over de uren die je declarabel voor je klanten werkt. Het gaat juist ook om al die dingen eromheen.

Ondernemen is heftig

Aan de ene kant twijfel ik of het verstandig is om deze blog te schrijven. Aan de andere kant denk ik dat er al genoeg mooi weer gespeeld wordt op het internet en dat er ook best eens een ander geluid mag klinken. Zeker als je het zo niet voelt, ondernemen staat voor mij niet gelijk aan vrijheid. 

Ik vind ondernemen best wel eng en onzeker. Ik ben inmiddels helemaal overtuigd van het feit dat werken in loondienst heerlijk makkelijk en rustig is. Iedere maand wordt een bepaald bedrag op je rekening gestort. Als je je een dag niet goed voelt dan blijf je lekker thuis en krijg je je salaris gewoon doorbetaald. In ieder geval een heel groot deel. Wil je met vakantie dan heb je daar gewoon een aantal dagen voor staan. Ook dan wordt je salaris gewoon doorbetaald. En als het goed is spaar je voor je pensioen. Of dat later genoeg is is afwachten, maar er gebeurt in ieder geval wel iets.

Nee, dan ondernemen. Je doet natuurlijk je best om een vaste klantenkring op te bouwen en een stabiele omzet te realiseren, maar het is toch altijd onzeker. Voor ziekte moet je jezelf verzekeren. Vaak is het dan ook nog eens zo dat je pas een uitkering krijgt als je echt al een tijdje ziek bent. Vanaf de eerste dag een uitkering is bijna niet te betalen. Sparen voor je pensioen moet je zelf doen. Voor vakantie moet je eigenlijk de rest van het jaar extra uren maken om je ‘vakantie-dip’ in de inkomsten te overbruggen.

Hoe lekker zou het zijn als alle uren die je werkt ook gewoon declarabel zijn. Dat je afspreekt dat je een aantal uur per week werkt en dat je de rest van de week ook echt vrij bent.

Een voorbeeld voor andere ondernemers

Dat zei een opdrachtgever over mij: ‘je bent een voorbeeld voor andere ondernemers’. Ze doelde daarmee op het feit dat ik mezelf laat zien op social media, dat ik blogs schrijf en dat soort dingen. Ik was totaal verbaasd toen ze het zei, want ik vind mezelf helemaal geen goede ondernemer. Anderen helpen om een succesvolle ondernemer te zijn daar ben ik goed in, maar mezelf helpen? Ik heb een gratis e-book en een tweetal producten gemaakt, maar ik vind het moeilijk om mezelf daarmee in de kijker te zetten en mijn nek ermee uit te steken.

Waarom ik mezelf nog niet in de kijker heb gezet, daar heb ik een paar dijken van excuses voor. Wil je ze horen?

  • Mijn aanbod is nog niet goed genoeg
  • Ik moet eerst nog (vul maar in, alles is goed)
  • Ik twijfel of mensen op mijn aanbod zitten te wachten.

Precies hetzelfde als de ondernemers die ik ondersteun en die ik wel over de drempels heen help. Maar zelf? Nee, ik ben de hippe kapper die zelf met een plofkapsel loopt. De handige loodgieter wiens kraantje in de eigen wc al maanden druppelt. De creatieve schilder bij wie thuis de gaten in de kozijnen vallen. Ik doe mijn best en houd mijn hoofd zeker financieel al heel goed boven water. Ik heb mijn zaakjes voor elkaar en ik ben ondernemer. Maar vind ik het ook leuk en voel ik me er senang bij? Nee, nog niet. Na bijna twee jaar heb ik nog steeds geen goede balans gevonden voor mezelf.

Hoe nu verder

En ineens zag ik het licht, letterlijk en figuurlijk. Vandaag schijnt de zon en de temperatuur is heerlijk. Ik heb er een tuinstoel bij getrokken en zit heerlijk in de tuin te werken. Glaasje sap erbij, muziekje aan en werken maar. Kom daar maar eens om als je in een kantoorpand moet werken! En straks ga ik eerst een stuk wandelen, als het volgende week weer regent kan ik nog genoeg werken. Vandaag neem ik het er van.

Is ondernemen dan toch vrijheid? Ja hoor, als je het maar wilt zien! Ik ga nog even genieten en moed verzamelen om mijn gratis e-book en mijn producten in de etalage te zetten. Allez hop, dit is een begin: wil je weten hoe je onweerstaanbare aanbevelingen kunt maken (voor jezelf!): download dan mijn gratis e-book ‘Maak Spetterende Aanbevelingen‘.

Zonnige groet,

Liesbeth

Plaats een reactie