Om je kapot te schamen (en toch ook niet)

Afgelopen week heb ik eens een lijstje gemaakt. Een lijstje van welke investeringen ik allemaal gedaan heb sinds ik ondernemer ben geworden. Het waren er nogal wat, allemaal investeringen in kennis, kunde en netwerken. Aan het eind kwam het moment suprême: de totaaltelling. Ik schrok me een ongeluk. Meteen daarna schaamde ik me. Een paar minuten later kwam de trots.

 

Om je kapot te schamen

Even schaamde ik me echt. Ik durf het bedrag ook nu nog bijna niet te noemen. Vooruit, ik laat jullie niet langer raden. Het was ruim € 18.000,- en dat bedrag is exclusief btw. Als je dan weet dat ik nog maar ruim 3 jaar ondernemer ben, dan is dat een respectabel bedrag. Sterker nog, ik vind het veel. Voor de oudere mensen onder ons, reken het vooral niet terug naar guldens, want dan sla je helemaal steil achterover.

Waar heb ik dat allemaal aan besteed?

  • Trainingen om teksten te schrijven (bijvoorbeeld Gloeiendhete copywriting van Laura Babeliowsky en Business Book Bestseller van Aart Jan van Erkel)
  • Training op het gebied van social media (bijvoorbeeld Facebook-adverteren bij Birgit Luijk en LinkedIn-adverteren bij Masja Slootweg)
  • Coachingstrajecten (bijvoorbeeld bij Petra Fehring en Francis Keek)
  • Profit First en andere financiële trainingen (bijvoorbeeld bij Femke Hogema)

 

Waag het niet om je te schamen

Ik vertelde dit verhaal heel schuchter tegen een klant en zij zei tegen me ‘zeg nooit, nooit, maar dan ook echt nooit meer dat je je schaamt voor het feit dat jij investeert in je persoonlijke ontwikkeling. Ik ben juist ontzettend blij met het feit dat jij steeds weer nieuwe dingen oppakt en dat ik daarvan mee profiteer!’

En dat is natuurlijk waar. Doordat ik steeds bijblijf met de nieuwste ontwikkelingen, ben ik ook heel waardevol voor mijn klanten. Als ondernemer is het gewoon nodig om vooraan te blijven lopen. Zeker in de razendsnel veranderende markt van online ondernemen.

 

Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan

Al snel liet ik het gevoel van schaamte los, want ja, het is veel geld. Maar ik heb het geld. Ik leef niet op te grote voet en ik kan deze kosten gewoon betalen vanuit mijn inkomsten. Ik heb mijn bedrijf daarmee niet veranderd in een cash eating monster, mijn bedrijf is een money making machine.

En dan moet ik ook lachen om verhalen die ik soms hoor van mensen die in loondienst werken. Die vertellen dat ze een bepaalde training of opleiding graag willen doen, maar dat de baas niet wil betalen. Tja, dan doen ze die opleiding dus niet. En als ik vervolgens vraag hoe duur de opleiding is dan hoor ik ‘VIJFHONDERD EURO’.

Dan snap ik ook weer hoe moeilijk ik het in het begin had met investeringen doen. En mijn omgeving verklaarde me ook voor gek, omdat ik als ondernemer gelijk al begon met een opleiding van € 5.000,-. Nou, die opleiding heeft me geen windeieren gelegd en als ik nu verhalen hoor van andere VA’s, ben ik blij dat ik een goede start heb gemaakt.

 

Durf jij te investeren in jezelf?

Durf jij te investeren in jezelf of vind jij trainingen en opleidingen al snel te duur? Dat mag natuurlijk, daar is niks mis mee. Maar weet wel dat niet investeren en niet instappen ook betekent dat je door blijft worstelen. Dat je het alleen uit moet zoeken en dat je daarmee vaak ook geen stap verder komt.

De vraag is niet wat het kost, maar de vraag is wat het je waard is om verder te komen in het leven. En natuurlijk moet je ook kijken naar of je iets wel kunt betalen. Maar ook daar zijn vaak oplossingen voor (deelbetaling bijvoorbeeld).

Je kunt de redenering ook omdraaien. James Agate zei het begin vorige eeuw al ’to force myself to earn more money, I determined to spend more’. Dwing jezelf om meer te verdienen, zodat je ook meer te besteden hebt. Zo kan je nog beter en sneller je bedrijf opbouwen en zorg je dat jij voor blijft lopen op jouw conculega’s.

je kapot schamen

Wil je weten of jij genoeg geld hebt om te kunnen investeren? Profit First is een methode die je helpt om dit inzichtelijk te krijgen. Meer weten? Ga naar Profitfirst.nl.

Hartelijke groet,

Liesbeth

PS: Ik heb een nieuwe website. De naam VA Bene Support bleef niet hangen en ik heb nu gekozen voor mijn eigen naam, het is www.liesbethdekorte.nl geworden. Kan je meteen mijn aanbod bekijken

Plaats een reactie