Profit First methode, waarom Excel je bankrekeningen niet kan vervangen

Toen ik een half jaar geleden met de Profit First methode begon, deed ik meteen een poging om het systeem aan te passen. Al die rekeningen openen, dat moest toch anders kunnen! Ik zag de berg met kruisposten al groeien, alleen maar omdat ik tussen mijn eigen rekeningen bedragen ging overmaken. En dan had je boekhoudkundig nog niks aan je bedrijf gedaan.

Ik startte meteen met poging 1 om de Profit First methode na te bootsten in Excel. Het ging gelijk al mis. Het gaat namelijk niet alleen over de verdeling van je omzet. Als je wilt dat je getallen kloppen in Excel, zal je alle boekingen mee moeten nemen naar de spreadsheet. Goed kijken dus van welke rekening je een bepaald bedrag hebt afgeboekt. Dan alles optellen en hopen dat het saldo klopt met het bedrag dat werkelijk op je bankrekening staat. Het klopte niet. Puzzelen, nog een keer kijken en ja hoor, fout gevonden. Eindelijk klaar. Maar twee weken later stond dezelfde puzzel alweer op het programma. Iedere overboeking die je maakt moet weer naar Excel, anders kloppen je cijfers niet. Zucht, om moedeloos van te worden.

Profit First MethodeZo zijn er ook mensen die Profit First na proberen te bootsen door geen rekeningen te openen, maar potjes te maken in hun boekhouding. Zij lopen tegen hetzelfde probleem aan als ik, je moet gaan puzzelen.

Profit First methode

Als je de Profit First methode wilt implementeren dan moet je meerdere bankrekeningen openen. En ja, daar voelde ik een enorme weerstand tegen. Mijn accountant keek ook naar me alsof hij dacht dat ik gek geworden was. Hoeveel rekeningen? Vijf? En eigenlijk nog beter: zeven. Zeven?!?

Toen ging ik het doen. Ik opende de rekeningen, maakte de bedragen over. En ik had overzicht. Meteen. Niks puzzelen. Niks checken of het totaal klopt. Direct overzicht. En dat is de kern van de Profit First methode. Juist door alleen te denken in echt geld en echte geldstromen, maak je het voor jezelf duidelijk. Je hoeft daarvoor niet eerst je boekhouding te openen of bij te werken. Nee, je kijkt alleen naar het geld op je bankrekeningen. En dat is sowieso een favoriete bezigheid van me. Hoe handig is het dan, dat iets wat je standaard toch al doet, je zoveel inzicht geeft.

Wat nog beter is

Ik bankier nu bij KNAB en ik maak gebruik van de app. In die app kan je ook rekeningen verbergen. Niet alleen zie je de rekeningen dan niet meer, het saldo wordt ook niet meegeteld in je totaaloverzicht. Dat geld is dus compleet van je netvlies verdwenen. Je komt daardoor ook niet meer in de verleiding om op te grote voet te gaan leven. Mijn Profit First collega Kim heeft er een mooie blog over geschreven: je kunt jezelf voor de gek houden (dat geld er niet is) en je trapt er met open ogen in.

Waarom zou je een rekening willen verbergen? Omdat je absoluut niet in de verleiding wilt komen om het geld van die rekening aan iets anders te besteden dan waar het voor bedoeld is. Daarom heb ik mijn belastingrekening verborgen. Daar staat het gereserveerde geld op om de Inkomsten Belasting over 2017 van te betalen.

Twijfel je nog

Ik zeg: gewoon doen. Doe het gewoon, open de rekeningen en probeer de methode uit. Ben je niet tevreden (gaat niet gebeuren) dan kan je altijd terug naar je oude methode. Dan stort je al het geld gewoon weer terug naar je oude rekening en hef je de rekeningen bij KNAB (of welke bank dan ook) gewoon weer op.

Je hebt niks te verliezen, alleen maar te winnen. Wat je bijvoorbeeld wint is dat je vanaf het moment dat je de rekeningen opent, winst gaat maken. Gegarandeerd (als je ook omzet maakt natuurlijk, anders wordt het lastig). Wil je weten hoe ik dat kan garanderen? Kom dan naar de Profit First Workshop op 21 maart. Dan leg ik je de principes van Profit First uit en gaan we meteen aan de slag om jouw bedrijf financieel gezond(er) te maken.

Tot ziens,

Liesbeth

PS: Had ik al verteld dat we nog maar 1 plek hebben voor de workshop, dus wees er snel bij.

 

 

Plaats een reactie