En toen zei ze 'een man is geen financieel plan'

‘Een man is geen financieel plan. En voor de mannen onder ons, een vrouw ook niet.’ Dat zei Femke Hogema** tijdens onze eerste live-dag van de Profit First Professional opleiding. Ze heeft gelijk en ik denk dan meteen aan een aantal onderneemsters die ik in de afgelopen jaren heb gesproken. Zij zeiden dat de resultaten van hun bedrijf niet zo belangrijk waren, want hun partner verdiende meer dan genoeg om het gezin te onderhouden.

Deze ondernemers werken keihard, draaien ontzettend veel uren en investeren ook nog eens flink. En als je dan aan het eind van het jaar hun omzet ziet, dan schrik je. Want als je het omrekent naar een uurloon is het gewoon schokkend weinig. Dan heb je geen bedrijf maar een hobby en nog een hele dure hobby ook. En van een hobby kan je niet leven als je er helemaal alleen voor komt te staan.

Doe het niet, maak jezelf niet afhankelijk van iemand anders! Ik heb het even opgezocht, het scheidingspercentage ligt in Nederland rond de 40%. 40% van de huwelijken eindigt op dit moment in een breuk. Ik schrik daarvan, zeker als je bedenkt hoeveel leed er achter deze cijfers verborgen zit.

Als jouw man je financiële plan is en hij neemt om wat voor reden dan ook de benen, dan heb je een probleem. Je bent niet alleen emotioneel een wrak, maar je raakt ook direct in de stress. Hoe moet dat met de rekeningen? Kan je wel in je huis blijven wonen? Kan je je bedrijf nu snel opschalen, zodat je er wel van kunt leven? Met als gevolg paniekvoetbal, dat nergens toe leidt. Want je klanten voelen het meteen als het je om het geld gaat en niet per se om hen.

Armoede onder ondernemers uitbannen

Als Profit First Professional wil ik helpen om armoede onder ondernemers uit te bannen. Je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor je inkomen. Dat is nu misschien nog geen probleem, maar kan het wel worden. Je wilt voor jezelf en je gezin kunnen zorgen en je wilt ook op latere leeftijd niet in de problemen komen, dus regel een goede oudedagsvoorziening.

Hoe je het doet maakt me niet uit. Of je het Profit First noemt of een hele andere term, dat is niet belangrijk. Maar zorg dat je je bedrijf op de rit hebt. Dat je bedrijf gezond is. Dat jij jezelf kunt bedruipen op het moment dat dat onverhoopt nodig is. Als jouw ‘financiële plan’ ineens in de penopauze komt en jij niet meer in het plaatje past.

Zorg dat je altijd voldoende geld hebt om je belastingen te betalen. Want de belastingdienst wacht niet en het interesseert hen ook niet dat jij in een verschrikkelijke dip terecht bent gekomen. Zorg dat je weet wat jij redelijkerwijs aan jezelf als salaris uit kunt keren. En zorg er dus ook voor dat je genoeg omzet maakt om jouw benodigde salaris uit te kunnen keren. Dat betekent automatisch dat je moet letten op je kosten. Die mogen gewoon niet te hoog zijn. En die prachtige locatie van je winkel of kantoor zou je zomaar eens de nek om kunnen draaien als je eigenlijk de kosten niet kunt betalen, maar wel een huurcontract hebt van een paar jaar.

een man is geen financieel planEn als je wereld instort, hoe fijn is het dan als je een buffer hebt opgebouwd. Dat je zelfs even pas op de plaats kunt maken, omdat er door de stress en het verdriet niks meer uit je handen komt. In de Profit First-methode bouw je deze buffer op met je winstpotje. Nogmaals: het maakt me niet uit volgens welke methode je het doet, als je deze buffer maar hebt.

Wil je een echt financieel plan?

Wordt het tijd voor een echt financieel plan? Een plan waarbij jouw bedrijf voor jou gaat werken en er voor zorgt dat jij onafhankelijk bent en blijft? Profit First haalt de pijnpunten boven water en geeft je de tools in handen om de problemen op te lossen.

Wil je meer weten over Profit First dan heb ik nu een geweldige kans voor je. Op 21 maart (landelijke Profit First dag) geven Cristl Maas en ik een workshop over Profit First. Jij kunt daar bij zijn en omdat het voor ons de eerste keer is dat we deze workshop geven, kan dat tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Meer weten? Klik hier en meld je aan.

Tot ziens op 21 maart!

Liesbeth

** Femke zei eerlijk dat deze quote niet van haar was, zij heeft hem ook ergens gelezen.

PS: we hebben maar maximaal 20 plekken ter beschikking, dus meld je snel aan voor onze Profit First workshop

Plaats een reactie