Geld verdienen zonder diploma

Geld verdienen zonder diploma boven

‘School is stom’ en ‘wat een bullshit moet ik leren op school, daar heeft toch geen hond wat aan?’ Dat zijn de opmerkingen die ik steeds weer lees en hoor op sociale media. Jongeren die school helemaal beu zijn en die er ook het nut niet van inzien. Jongeren die roepen dat zij het wel even gaan laten zien, ook zonder diploma. Daar wil ik, als oudere jongere van bijna 50, op reageren en uitleggen waarom geld verdienen zonder diploma géén goed idee is.

Laat ik één ding duidelijk maken: ik ben het helemaal met je eens dat weten in welk jaar Johan van Oldenbarnevelt is vermoord jou echt niet aan een goede baan gaat helpen. En er gaat ook helemaal niks fout in je leven als jij niet weet van wanneer tot wanneer de eerste wereldoorlog was. Als jij niet weet waar Lutjebroek ligt, dan zoek je dat gewoon op op je telefoon. Daar hoef je echt niet voor naar school.

Het huidige schoolsysteem is achterhaald

Ik ben het ook helemaal met je eens als je zegt dat het huidige schoolsysteem kinderen niet opleidt voor de banen van de toekomst. Die banen zijn nog niet eens bedacht, laat staan dat ze er al zijn. Dus je kunt als school ook niet inspelen op die banen, want je weet niet wat het wordt. Dat was zelfs voor mij al zo. Toen ik serieus ging kiezen kwam net de IT op en ik kon ervoor kiezen, maar ik had nog niks geleerd op dat gebied op de middelbare school. Gewoon omdat het allemaal zo nieuw was.

Toch pleit ik er wel degelijk voor dat je een diploma moet halen. Waarom? Omdat school niet alleen maar gaat om de vakken die je volgt. School is zoveel meer. Op school leer je zoveel meer dan alleen maar feiten. Het is ook een sociale leerschool. Je krijgt vriendjes en vriendinnetjes. Je leert sociale omgangsvormen, het verschil tussen goed en fout. Het verschil tussen iemand pijn doen en iemand blij maken. Het is een leerschool voor het leven zelf. En ja, dan moet je ook al die stomme naamvallen weten en al die idiote geschiedenisfeitjes onthouden.

Waarom je wilt leren om te leren

Wat je verder leert is om te leren. Heel belangrijk! De feiten die je in je hoofd moet stampen zijn op zich (vaak) niet eens zo belangrijk. Maar dát je leert om feiten te stampen, dat is belangrijk. Leren om te leren is een vaardigheid die zo nuttig is voor de rest van je leven. Als je eenmaal op een punt komt dat je een doel in je leven gevonden hebt, dan wil je daar zo snel mogelijk de beste in worden toch? Nou, dat doe je door je vaardigheid om te leren in te zetten.

Verder ben ik ook op school volwassen geworden. Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd en voor die opleiding heb ik op kamers gewoond. Dat was de belangrijkste school van mijn hele leven, ook al doe ik helemaal niks met mijn opleiding Technische Bedrijfskunde. En heel eerlijk, ik heb er nooit echt iets mee gedaan. Is dat een aanrader? Nee, zeker niet. Het is veel slimmer om een opleiding te volgen waar je wél iets mee gaat doen.

Maar is mijn opleiding Technische Bedrijfskunde dan compleet verloren? Nee, helemaal niet zelfs. Ik ben nog steeds blij dat ik deze opleiding gedaan heb. Niet om de specifieke kennis, maar wel om wat ik allemaal geleerd heb. En dat is veel meer dan alleen die specifieke kennis.

Zou ik adviseren om geld te verdienen zonder diploma?

Kijk, het is heel simpel. Als je nooit een diploma gehaald hebt en je moet jezelf onderhouden, dan moet je geld verdienen zonder diploma. En dat kan ook gewoon, geen enkel probleem. Het enige vervelende is dat je dan waarschijnlijk in laagbetaalde baantjes terechtkomt en dat je heel hard moet werken en veel uren moet maken om rond te komen. Als het niet anders is dan moet je het hier mee doen.

Maar als je wel anders kunt, als je goed kunt leren en je krijgt de kans om een diploma te halen, dan zou ik het zeker doen. En liefst zo hoog mogelijk. Want bedrijven willen gewoon een meetinstrument als zij op zoek gaan naar een nieuwe medewerker. En dat meetinstrument is welke diploma’s je hebt. Is dat eerlijk? Niet altijd. Er zijn mensen die veel slimmer zijn dan ik en die minder diploma’s hebben. Maar dat is wel een uitzondering en daarom houden bedrijven gewoon vast aan hun methode om te kijken naar diploma’s.

Geld verdienen zonder diploma midden

Waarom geld verdienen zonder diploma een slecht idee is

Een diploma toont namelijk een bepaald denk- en werkniveau aan en dáár zijn bedrijven naar op zoek. En nee, dan vragen ze niet wanneer Johan van Oldenbarnevelt is vermoord (of waar). Het is nog steeds bullshit dat je dat moet weten en dat je er zelfs een onvoldoende op kunt halen en dat je dan wellicht blijft zitten. Die informatie is niet relevant, maar wel belangrijk. Omdat je een bepaald niveau ermee laat zien.

En dat niveau wil je niet alleen om een baan te kunnen vinden, maar ook voor jezelf. Wat het allerbelangrijkste is dat ik geleerd heb tijdens mijn studie Technische Bedrijfskunde is dat ik geleerd heb om snel te leren. Ik kan razendsnel een boek lezen. Ik kan goed luisteren en heel snel begrijpen waar iets over gaat. Ik heb ook verschillende talen geleerd, dus het maakt mij niet uit of iemand in het Engels, Duits, Italiaans of Nederlands tegen me begint te lullen. Ik begrijp er heel veel van.

Dát helpt nu ik mijn nieuwe doelen heb. Als ik een website wil maken. Als ik me specialiseer in online marketing. Toen ik de beslissing nam om ondernemer te worden kon ik razendsnel schakelen. Was het altijd leuk een fijn? Nee zeker niet. Helemaal niet zelfs. Ik heb wat slapeloze nachten gehad omdat dingen niet gingen zoals ik wilde en hoopte. Dat vraagt doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Als het niet linksom gaat dan maar rechtsom. Kan ik het niet met mijn handen dan moet het maar met mijn tanden.

Dát is wat je op school leert. Als je de tafels moet leren. Als je alle naamvallen van de Duitse vervoegingen moet leren en als je honderden Engelse woordjes moet leren. Als je wiskundige formules moet leren. En ja, ook als je de sterfdatums van een heleboel oude knarren uit je hoofd moet leren omdat het blijkbaar belangrijk is dat diezelfde oude lullen ooit vermoord zijn. Het gaat er niet om dat je het per se moet weten, want zeker tegenwoordig kun je alles in Google opzoeken. In Excel vul je even een bepaalde vermenigvuldiging in en je weet het antwoord.

Het gaat er niet om dat je het antwoord weet, het gaat erom dat je helemaal vanuit jezelf dit soort dingen kunt leren en kunt weten. Dat je er het doorzettingsvermogen voor hebt om het te doen en te leren. Dát zijn de vaardigheden die je in de rest van je leven gaan helpen.

Zo kan ik bijvoorbeeld heel goed hoofdrekenen. Dat is superhandig als je met iemand aan het onderhandelen bent of iemand rekent je iets voor. Ik zie het meteen als iets niet klopt en dat heeft me ook al meerdere malen voor grote fouten behoed. Dát is belangrijk, dat je voor jezelf een basis-kennisniveau opbouwt. En dat pakt niemand je meer af. Die vaardigheid heb je en die kan je steeds weer inzetten. Voor jezelf, voor je baas en vooral ook voor je bedrijf. En dáár zijn bedrijven dan ook voor bereid om jou te betalen. Snappie.

Wat je veel slimmer kunt doen

Geld verdienen zonder diploma onder

Dus geld verdienen zonder diploma. Het kan. Natuurlijk kan het. Maar wíl je het ook? Ik kan je vertellen dat je je leven een stuk makkelijker maakt als je zorgt dat je wél een diploma haalt. En ja, het is maar een papiertje, maar het is een papiertje dat hele belangrijke deuren voor je opent. Met dat papiertje krijg je kansen die mensen zonder dat papiertje niet krijgen.

Waarom zou je het moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Zorg dat je je papiertjes haalt en zorg ook dat je tijdens het halen van die papiertjes zoveel mogelijk leert. Niet alleen die feitjes dus, maar zie het als de Universiteit van het Leven. Want dat is wat je schooltijd voor je is. En nog even belangrijk: toen mensen ‘vroeger’ tegen mij zeiden ‘geniet maar van je schooltijd, als je gaat werken wordt het helemaal anders’ toen geloofde ik die mensen niet. Nu denk ik vaak ‘had ik maar wat meer genoten tijdens mijn schooltijd’. Van de vakanties, van de vrijheid en van dat ik mocht leren.

 Ga ervoor, haal dat papiertje en ga dan zo snel mogelijk doen wat jij wilt. Iets nieuws, waar je niet voor geleerd hebt, maar wat je nu zoveel makkelijker gaat leren. Omdat je geleerd hebt om te leren.

Wat ik snel opgepakt heb doordat ik geleerd heb om te leren

Wat heb ik in de laatste jaren geleerd wat ik heel snel op kon pakken en mee aan de slag kon?

  • Affiliate marketing -> het maken van een website waarop je producten en diensten van iemand anders PROMOOT.
  • Dropshipping -> het maken van een webshop waarop je producten van iemand anders VERKOOPT.
  • Online marketing -> teksten schrijven en websites bouwen waarmee je geld kunt verdienen
  • Facebookadverteren -> de manier om producten en diensten in de schijnwerpers te zetten, maar daar wil je natuurlijk wel goede resultaten mee halen en liefst voor zo min mogelijk geld.
  • Profit First -> als ondernemer (en ik doe het ook privé trouwens) wil je wéten dat je je zaakjes financieel voor elkaar hebt. Dat je genoeg geld hebt om nu en in de toekomst aan je verplichtingen te voldoen. Dat doe ik met Profit First.

PS: Meer weten over manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

Plaats een reactie