Gebruik jij deze jeukwoorden?

Wij vrouwen, wij kunnen er wat van. Helaas moet ik zeggen ‘wij vrouwen’ want de jeukwoorden die ik straks ga noemen worden voornamelijk door vrouwen gebruikt. Mannen hebben niet zo veel last van de meest voorkomende manieren waarin wij vrouwen onszelf op taalgebied onderuit halen. Lees mee en huiver.

Jeukwoorden

Al eens gehoord van tussenwerpsels? Dan maak je gebruik van woorden als alleen, eigenlijk of min of meer. ‘Ik wil alleen maar iets vragen’ of ‘Eigenlijk denk ik dat we beter iets anders kunnen doen’. En mijn persoonlijke favoriet: ‘Ik wil alleen maar iets vragen omdat ik eigenlijk denk dat ons plan min of meer niet klopt’. Bam, op die manier haal je zelf je hele verhaal onderuit. Lees de zinnen nog eens en haal alleen, eigenlijk en min of meer eruit en je maakt je verhaal meteen een stuk sterker.

Nummer 2: Onnodige verontschuldigingen. Dat je bijvoorbeeld zegt ‘Jullie hebben hier al langer over nagedacht dan ik‘ of ‘ik ben geen expert op dit gebied‘. De klapper van de week is wel dat je iemand vraagt om even een paar minuten van zijn of haar tijd. Als jij echt iets te zeggen hebt, dan mag je heus meer dan ‘even’ van iemands tijd.

Met stip op nummer 3: ‘sorry’. Natuurlijk zijn er momenten dat sorry op zijn plaats is, zeker als je echt iets mispeuterd hebt. Maar om nu in iedere zin het woord sorry te gebruiken is echt te veel van het goede. Stop ermee en vervang je sorry eens door een bedankje. Zeg in plaats van ‘sorry dat ik te laat ben’ (met een hele uitleg erachteraan) eens ‘bedankt dat je op me gewacht hebt’ en kijk eens wat er gebeurt.

Ook een mooie: slaat dit ergens op als ik dit zeg? Helaas, nu niet meer, je hebt net je goede stelling helemaal onderuit gehaald. Het suggereert dat je zelf vindt dat je onsamenhangend bent en dat je er maar een beetje op los kletst. Niet meer doen. Wij vrouwen zijn er sterren in om alles goed voor te bereiden. Vertrouw daar dus op.

Jeukeigenschappen

Jezelf onderuit halen zit niet alleen het gebruik van bepaalde woorden, je kunt nog een niveautje dieper.

Ken je het verschijnsel uptalk? Je hebt last van uptalk als je stem aan het eind van een zin omhoog gaat. Daardoor klinkt je zin meteen als een vraag, ook al heb je het helemaal niet zo bedoeld. Uit onderzoek blijkt dat luisteraars bij het horen van uptalk meteen denken dat wat diegene juist gezegd heeft niet relevant en waardevol is voor de discussie.

Als uitsmijter hebben we nog het verschijnsel stapelen. Stapelen is snel praten en een heleboel woorden en zinnen op elkaar stapelen. Liefst zonder adem te halen, want als je dat doet zou het zomaar kunnen dat je gesprekspartner van die kans gebruik maakt om je te onderbreken. Dus vooral doorpraten en snel. De oplossing is simpel, zet een heleboel punten in je verhaal. En gebruik die leestekens ook echt als rustpunt. Je verhaal wordt er meteen een stuk krachtiger door.

Ben ik roomser dan de paus?

Helaas blijf ik niet verschoond van het gebruik van jeukwoorden en jeukeigenschappen. Ik betrap mezelf af en toe op zangerig praten en dat riekt naar uptalk. En ik weet dat ik ook best vaak ‘zeg maar’ in mijn zinnen gebruik. Gelukkig heb ik het boek ‘Playing Big’ van Tara Mohr gelezen en daarin schrijft ze uitvoerig over wat vrouwen doen om hun eigen verhaal onderuit te halen. Als je echt een goed boek wilt lezen over hoe moeilijk vrouwen het zichzelf kunnen maken (en wat je er aan kunt doen) dan is dit boek voor jou. Het was voor mij in ieder geval een eye-opener en ik let vanaf nu beter op op wat ik doe en wat ik zeg.

Ik ben natuurlijk benieuwd, maak jij gebruik van jeukwoorden of heb je misschien nog andere woorden/eigenschappen die ik niet heb genoemd? Ik hoor ze graag van je.

Groetjes (misschien is dit ook wel helemaal fout, mannen zeggen volgens mij maar zelden ‘groetjes’),

Liesbeth

 

Plaats een reactie