Als je niet weet wat je niet weet

Ken je dat, dat je iets altijd doet zoals je het doet en dat je er helemaal niet meer over nadenkt of dit wel de beste manier is? Als je weet wat je niet weet, dan ga je nadenken, rondkijken en inspiratie zoeken. Maar als je iets als volkomen logisch beschouwt, dan word je blind.

Wat was er aan de hand

Drie weken geleden was ik op het seminar van Eelco de Boer en tijdens dat seminar gebeurden magische dingen. Een van de magische dingen was dat ik achteraf ingestapt ben in zijn trainingsprogramma Mastermoves ?. Mastermoves is een briljant idee van Eelco. In dit programma biedt hij alle nog relevante trainingen aan die hij ooit heeft gemaakt en je koopt voor een bepaalde periode toegang tot alles. Op dit moment zijn dat 20 trainingen en al die trainingen bestaan uit een flink aantal modules. Kortom: a hell of a job om alles door te werken.

Als ik zo’n programma open, zie ik meteen mogelijkheden. Voor die klant is die training interessant, voor die klant die enzovoorts. Maar ik heb natuurlijk de training gekocht, dus ik zou dan al die modules moeten bekijken om vervolgens mijn klanten te adviseren en de tips te implementeren. De eerste dagen dat ik het programma in huis had, vloog ik dus volledig uit de bocht. Binnen 4 dagen had ik de eerste training al klaar. Winst met Woorden, omdat ik een klant heb waarvoor ik heel graag een salespagina aan wil passen.

Ik luisterde de modules op mijn telefoon. Stofzuigen, wandelen, sporten, in bed, op de fiets, you name it. Ik was aan het luisteren, de eerste dagen wel 3  á 4 uur per dag. Ik sliep er ’s nachts zelfs onrustig van. Kortom: dit mocht anders, maar hoe dan?

De tip van Ingrid

Gelukkig had ik aan het eind van die eerste week een gesprek met mijn coach Ingrid. Zij is een kei in plannen en ze brengt heel goed een scheiding aan tussen werk en privé. Ik vroeg haar hoe zij dit aan zou pakken. Ze zei ‘ik plan alles in en ik heb ook iedere week een dagdeel dat ik werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling’. Zij plant dus echt een hele ochtend of middag in en doet dan dit soort dingen. Een training, nadenken over haar bedrijf of zelfs een boek lezen over persoonlijke ontwikkeling. Zo weet ze dat ze iedere week aandacht aan haar ontwikkeling besteedt en dat hoort gewoon binnen haar werkweek.

Dat was zo’n eye-opener voor mij. Ik werk een groot deel van de dag en dan lig ik ’s avonds op de bank met een marketingboek, een zelfhulpboek of iets anders interessants wat ik voor mijn bedrijf kan gebruiken. In het weekend kijk ik vaak trainingen en lees ik ook vaak nog businessboeken. En ja, dat gaat ten koste van mijn rust. Hoe leuk ik het ook vind om al die kennis tot me te nemen. Want ik ben ook voor mijn plezier een kennisjunk.

Verandering

En ineens zag ik wat er aan de hand was. Ja, ik voel me altijd druk, maar dat is niet zo gek. Ik werk hard en als ik vrij ben dan ga ik nog eens aan de slag met zelfontwikkeling. Dat mag best een stukje minder. En heel eerlijk: als ik 4 uur per week aan mezelf en mijn bedrijf werk dan is dat al heel goed. Hele volksstammen die dat niet halen. Waarom zou ik mezelf over de kling jagen en maar meer en meer van mezelf vragen. Ik ga er mee stoppen, dankzij Ingrid.

Heb jij ook dingen waarvan je niet weet dat je het niet weet? Waarschijnlijk wel, maar hoe kom je er achter? Daar heb ik inmiddels wel een antwoord op: zorg voor een goede coach of iemand waar je mee kunt sparren. Deel de meest onnozele details en je hebt dikke kans dat je ineens een opmerking krijgt. ‘Hé, jij vindt dit heel normaal, maar is het wel normaal?’ En that’s where the magic happens en waar je echt kunt groeien en stappen kunt zetten.

Ik zeg doen!

Groetjes,
Liesbeth

PS: Plannen schept ook meteen duidelijkheid en helpt je om beslissingen te nemen. Past iets in mijn planning? Oké, dan denk ik er over na of ik dat wil doen. Past het niet, dan kan je ook meteen beslissen om deze kans naast je neer te leggen. Scheelt een hoop tijd, geld en denkwerk. Knopen doorhakken en weer doorrrrrr.

Plaats een reactie