Eerlijk is heerlijk?

Eerlijkheid is een van mijn belangrijkste kernwaardes. En dat is echt niet altijd leuk. Want steeds weer leg ik mijn beslissingen langs deze meetlat en als ik voel dat het makkelijker zou zijn om even niet eerlijk te zijn, dan knaagt dat meteen. Dan denk ik ‘Lies, eerlijk zijn is voor jou zo’n beetje het belangrijkste wat er is. Dus kies niet de makkelijke weg, maar kies de eerlijke weg’. Met alle gevolgen van dien.

Zoals nu. Het is weer zo’n strijd. Want ik ben degene die altijd jubelt over tools en systemen die ik gebruik en over trainingen en coachings die ik heb gedaan. Maar zijn er ook momenten dat ik helemaal niet zo blij ben met mijn aankopen? Yep, die momenten zijn er zeker ook.

Ik heb mijn rekenmachine er even bij gepakt en ik kan zo 3 coachings opnoemen waar ik achteraf spijt van heb. Die me wel in totaal 10.000 euro hebben gekost (ik merk dan ik hier liever 10K zou willen schrijven, klinkt ineens een stuk minder erg). En dan vind ik dus ook dat ik eerlijk moet zijn over welke coachings/trainingen dat waren.

10K-club

De eerste is de 10K-club van Jacko Meijaard. Daar heb ik me zo laten leiden door FOMO, Fear Of Missing Out. Een paar weken eerder had ik namelijk AMR (de Affiliate Marketing Revolutie) gekocht voor 47 euro. En dat was een fantastische training, zeker voor dit bedrag. Heel veel waardevolle content en feitelijk een compleet stappenplan van ‘als je dit wilt moet je op dat knopje drukken’.

Alleen op de juiste knopjes drukken is echter niet genoeg. Je hebt een goede strategie nodig en die vind je in de 10K-club (zei de verkoper). Ik heb nog tegengesputterd en gezegd dat ik het eerst zelf wilde proberen. De verkoper wist precies op de juiste knopjes te drukken en zei ‘ja, maar als je nu heel veel tijd en moeite erin gaat stoppen en je doet niet de juiste dingen, dan ben je straks een jaar bezig en heb je nog niks verdiend’. Bam, precies mijn grootste angst. En toen ben ik ingestapt.

Nu weet ik dat ik met de toenmalige begeleiding van de 10K-club na een jaar alsnog zo goed als niks verdiend heb en dat mijn affiliate-inkomsten nog steeds bedroevend zijn. Echt, ik had beter een krantenwijk kunnen nemen. Of vakkenvullen bij Albert Heijn.

Inmiddels heeft Jacko Meijaard trouwens ook wel door dat het niet goed gaat en er wordt meer en meer opgepakt. De 10K-club is in de laatste maanden flink uitgebreid. Maar ik heb de moed allang verloren en ik heb mij heil bij andere coaches gezocht.

MBA op slippers

De volgende is MBA op Slippers. Tijdens het doorbraakgesprek (of eigenlijk verkoopgesprek) heb ik al gezegd dat ik geen zin had in nog een online training en dat ik vooral persoonlijke coachingsgesprekken zocht.. Dat was op dat moment zeer beperkt, bij het traject hoorden maar 3 coachgesprekken. En omdat ik zo twijfelde kreeg ik er nog eentje bij, dus ik had er 4.

Maar alsnog veel te weinig. Want het eerste gesprek is toch een soort van kennismaking en het laatste gesprek is alweer afscheid nemen. Blijven er nog 2 gesprekken over en dat is te weinig om echt grote stappen te maken. Toen ik dat achteraf zei had ik ongelijk (volgens de coach dus hè).

De online training was trouwens helemaal top, maar dat was nu juist iets waar ik me niet meer mee in wilde laten. Ook bij MBA op Slippers hebben ze inmiddels het licht gezien en het programma wordt nu met veel meer coaching aangeboden. Maar daar heb ik niks meer aan, mijn traject is allang voorbij.

Volzicht

En dan tenslotte mij huidige frustratie: de training om weer te gaan zien met mijn eigen ogen. Dat gaat goed! Ik kan zelfs zonder bril een boek lezen. Dat gaat moeilijk, maar het gaat. En met +1 kan ik best goed lezen, als ik maar in de zon zit. Kortom: ik ga echt vooruit en ik ben blij. Maar niet zozeer met de coaching die ik gekocht heb. Die valt tegen en ik vind het de investering die ik gedaan heb het niet waard.

Het JAARPROGRAMMA is in mijn ogen niet goed genoeg ten opzichte van wat je ervoor betaalt. De METHODE is daarentegen zeker wel goed genoeg.. En ik heb een fantastisch boek gevonden waar ik alle benodigde informatie uit haal die ik maar nodig kan hebben. Dat is het boek Natuurlijk Zien van Saskia Naber. Voor nog geen 30 euro heb je dan alles wat je nodig hebt. Daarmee voelt het dure jaartraject als overbodig.

Eerlijk is heerlijk: is het weggegooid geld?

Gevalletje jammer maar helaas. En aan de andere kant “is dat echt zo? Is het jammer?’ Ja natuurlijk is het jammer. Ik had heel veel geld in mijn zak kunnen houden. Zoals in het laatste geval, het verschil tussen 30 euro (alleen het boek) en een paar duizend euro (een jaarprogramma). Maar heb ik echt spijt? Nee, dat dan weer niet. Waarom niet?

  • Het waren allemaal leerervaringen waar ik van gegroeid ben.
  • De investering maakt dat je er echt voor gaat. Het is een stok achter de deur. If you don’t pay you don’t pay attention en dat merk ik echt. Doordat ik zoveel betaald heb ga je ook echt voor het maximale resultaat en dat is zo belangrijk.
  • Ik heb door deze trajecten fijne mensen leren kennen en we helpen en steunen elkaar. Als ik niet mee had gedaan had ik deze mensen ook niet ontmoet en ik zou ze niet willen missen.
  • Het was wonderlijk hoe het geld dat ik uitgaf op de meest bijzondere manieren weer keihard naar me terugstroomde. En uiteindelijk had ik al heel snel weer meer dan waar ik mee begon.

Maar eerlijk is heerlijk, ik heb zeker teleurstellingen gehad. En ik vind dat als ik jubelverhalen kan schrijven dan moet ik ook eerlijk zijn over de trajecten die me tegenvielen.

Zo dat lucht op!

Liesbeth

Plaats een reactie