Tunnelvisie

In mijn woonplaats Tholen woont een man die ziet alsof hij door 2 wc-rolletjes kijkt. Voor ieder oog een kokertje. Die man ken ik al heel lang en als iemand het over (letterlijke) tunnelvisie heeft dan is dat de associatie die ik heb. Je hebt pas tunnelvisie als je ziet alsof je door 2 wc-rolletjes kijkt.

Ik tunnelvisie? Natuurlijk niet

Toen ik begon met mijn training om weer te gaan zien met mijn eigen ogen viel het woord tunnelvisie. En dat had ik niet. Natuurlijk niet. Ik zag alleen maar ‘langzaam’. Een ander woord had ik er niet voor. Ik zag langzaam en dat was vooral lastig in het verkeer en daar voelde ik me heel onzeker door.

Als het druk is of als er veel tegelijkertijd gebeurt in het verkeer dan zie ik het niet goed en reageer ik niet snel genoeg. Langzaam zien dus. Inmiddels weet ik dat er een synoniem is voor mijn langzaam zien en dat is toch het woord tunnelvisie :-).

Dat is namelijk wat het is. Mijn perifere blikveld is compleet vast komen te staan door het gebruik van een bril en vooral doordat ik de laatste jaren ook nog eens varifocaal ben gegaan. Dat maakte dat ik nog wel iets zag uit mijn ooghoeken, maar het beeld kwam niet snel genoeg door. En dat was wat ik ‘langzaam zicht’ noemde.

Mijn ogen-coach kon praten wat ze wilde, maar het woord tunnelvisie viel niet in vruchtbare grond bij me. Daardoor ontstond een stevige communicatiestoornis, die we nu gelukkig uit de wereld geholpen hebben.

Zakelijke tunnelvisie

Eenzelfde communicatiestoornis had ik vorige week. Ik voelde me heel erg ongemakkelijk omdat ik iemand heb gevraagd om te betalen voor iets wat ik normaal gratis weggeef. Hij was heel schappelijk en zei meteen ja. Waarop ik hem mailde dat zijn betaling dan was voor het nieuwe aanbod én dat daarmee direct mijn oude dienst (waar hij nooit voor heeft betaald) meegerekend was.

Daar kreeg ik me een mail op poten over terug. Dat het echt niet kon dat ik dreigde met dat hij moest betalen over die oude dienst. Terwijl dat zo niet was wat ik bedoelde. Ik zag het vooral als een cadeautje. Extra benadrukken wat hij allemaal kreeg en had gekregen voor het bedrag dat ik rekende.

Gelukkig kwamen we er samen al snel uit en begrepen we elkaar weer. Maar ik vond het schokkend hoe snel je met het geschreven woord de fout in kunt gaan en elkaar he-le-maal verkeerd kunt begrijpen. Met alle gevolgen van dien.

Maar gelukkig: eind goed, al goed. Net als met mijn ogen.

Terug naar het goede nieuws

Ondertussen ben ik bijna een half jaar bezig met de training voor mijn ogen en ik ben spectaculair vooruitgegaan. Ik zie nu ineens weer hoe mooi de wereld is. Gele bloemen lijken licht te geven en ik zie ze overal. Roze, blauw, alle kleuren spatten me tegemoet. En ik zie weer met mijn perifere blikveld. Nooit geweten dat de wereld beweegt als je loopt, fietst of autorijdt.

Als ik zelf naar voren beweeg, gaat de lucht, de vloer en links en rechts van me alles naar achteren. Ik zie veel sneller wat er gebeurt en mijn langzame zicht behoort tot het verleden. En ondertussen kan ik al een boek lezen zonder bril. Moet ik wel vol voor in de zon zitten en er flink mijn best voor doen. Wonderlijk is het wel. Op 1 januari begon ik met een bril met +4.5 en nu kan ik lezen zonder bril.

Dé lakmoestest

Over ruim een week komt dé test. Dan hebben we vakantie en ga ik 2 weken lang mijn bril 100% afzetten. Dat betekent wel iets. Want dan kan ik dus echt niet achter de computer, dat kan ik nog niet lezen. Mijn telefoon wordt ook onmogelijk. Dat is zo klein, dat kan ik echt niet lezen zonder bril.

Het is niet anders. Maar ik geloof oprecht dat als ik mijn bril 100% afzet dat ik dan nog harder vooruit zal gaan. Dan mogen mijn ogen na 40 jaar weer helemaal zichzelf zijn en ik geloof dat ik daarvoor beloond ga worden.

Het wordt dus even stil aan deze kant en je weet nu al waarom je over 2 weken even niks meer van me hoort.

Heb je interesse om ook (weer) te gaan zien zonder bril? Dan kan ik je een fantastisch boek aanraden. Natuurlijk Zien van Saskia Naber*. Daarin staat stap voor stap uitgelegd wat je kunt doen, compleet met oefeningen en de meest mooie afbeeldingen.

Ik zie je snel weer!

Liesbeth

*De link naar het boek van Saskia is een affiliate link. Als je via deze link het boek aanschaft, ontvang ik een kleine vergoeding over jouw aankoop. Het maakt voor jou helemaal niets uit en het kost je niets extra en je helpt mij hier mee. Zo kan ik namelijk dit soort content (gratis) voor je blijven maken.

Plaats een reactie