Totale chaos

Onze hond heeft waarschijnlijk de ziekte van Lyme. Met de nadruk op het woord waarschijnlijk. Onze dierenarts heeft namelijk wat symptomen bij elkaar geteld daar wat dingen van af getrokken, alles in zijn hoge hoed gegooid en toen werd de diagnose Lyme.

Weg vertrouwen

Maar wat zo jammer is, we hebben het gevoel dat we onze dierenarts niet kunnen vertrouwen. Hij praat namelijk veel en hij zegt regelmatig ineens iets compleet tegenovergestelds. Om een voorbeeld te geven: dat Pip (onze hond dus) de ene keer te dik is en de volgende keer krijgen we te horen dat ze toch zo mooi van formaat is. Terwijl er niks is veranderd, want ze weegt al heel lang ongeveer hetzelfde.

Zo heeft iemand anders bij dezelfde dierenarts een dramaverhaal gekregen toen hun hond ging zitten. Hij zei ‘als je hond op deze manier gaat zitten is het echt niet goed’. Toen diezelfde hond een paar weken later op eenzelfde manier ging zitten was het ineens een lust voor het oog (volgens diezelfde dierenarts dus hè). En dit zijn twee van de vele voorbeelden.

Totale chaos! Want hier worden we heel erg onzeker van. Wat is waar en wat is niet waar? En zijn we met de juiste dingen bezig of zijn de pillen die Pip nu krijgt helemaal niet nodig of zelfs ronduit schadelijk voor haar?

Totale chaos

Op zakelijk gebied heb ik eenzelfde situatie aan de hand gehad. Tijdens een coaching maakte mijn coach er een punt van om altijd zo volledig mogelijk te zijn. Hij gaf regelmatig niet echt advies, maar vertelde wat ik allemaal zou kunnen doen. Een rij met opties waar ik zelf uit mocht kiezen. En als ik vervolgens zelf koos dan was dat ineens toch de verkeerde keuze. Terwijl hij het zelf als optie had genoemd.

Hij zei bijvoorbeeld ook dat er iets echt niet goed was aan mijn (affiliate)website en als ik er vervolgens indook en op zoek ging naar oplossingen dan zei hij ineens dat ik hier geen tijd aan moest besteden. Dat het niet belangrijk is. Totale chaos, alweer. En dat voelt echt niet prettig.

Aan de ene kant snap ik beide mannen. Ze willen je zoveel mogelijk informatie geven en ervoor zorgen dat je weloverwogen een beslissing kunt maken. Denken ze. Maar dat is nu juist het hele punt. Ik ben geen expert. Op beide gebieden niet. Ik ben geen dierenarts en ik ben geen coach in affiliate marketing. ZIJ zijn de experts. En ik betaal hen om zo makkelijk en soepel mogelijk bepaalde situaties te verbeteren.

KISS (Keep it Simple Stupid)

Ik wil een simpel stappenplan. Zo gaan we het doen. Dit doen we wel en dit doen we niet. En ja, er zijn nog 100 wegen die naar Rome leiden. Maar die nemen we niet. We nemen deze weg. En dan komen we er. Net als met een TomTom. Je kunt nog zo verkeerd rijden, maar als je je navigatie goed hebt ingesteld dan kom je er.

Krijg ik dat simpele stappenplan niet dan raak je me kwijt. Zo gaan we dus naar een andere dierenarts. En die coach, die is heel goed. Hij weet zo veel. Maar als hij niet verandert in zijn werkwijze, dan was dit de laatste keer dat ik met hem gewerkt heb. Het is niet anders.

Dus opties geven is goed. Volledig zijn is goed. Maar draaf niet door. Totale chaos is killing. Met deze wijze woorden sluit ik af en wens ik je een fijne dag.

Liesbeth

Plaats een reactie