Hét antwoord op de vraag wat is het dataverbruik van Zoom (en andere apps)

Dataverbruik Zoom

Als digital nomad moet je regelmatig roeien met de riemen die je hebt. Vaak heb je Wifi en is het ook veilige Wifi. Soms is er wel Wifi, maar voelt het niet goed (en bij twijfel niet doen!). En af en toe is er gewoon geen Wifi of hele slechte Wifi. Dan moet je wat en ik heb het al meerdere keren gehad dat ik toch echt de databundel op mijn mobiel aan moest spreken.

Kosten van je dataverbruik

Nu heb ik nog steeds geen onbeperkte data op mijn telefoon en dan vraag je je toch af wat dit gaat kosten.

Want ik weet niet hoe het nu is, maar vroeger zag je horrorverhalen van mensen die op vakantie waren geweest en die een megagrote factuur van hun provider ontvingen. Een paar duizend euro kon echt gebeuren. En dan schrik je dus echt de ballen uit je broek. Nu kan dat volgens mij niet meer zo makkelijk gebeuren, want ik krijg meteen een melding als ik mijn bundel een eind opgebruikt heb.

Mijn provider stelt gelukkig een limiet aan het verbruik van data binnen mijn mobiele abonnement en als ik te veel data gebruik dan ga ik automatisch naar veel lagere snelheid. En krijg ik natuurlijk een aanbod om data bij te kopen. Zo slim zijn ze wel ?. Dringende tip van mij: check dit bij je eigen provider. Better safe than sorry.

Waar je ook op wilt letten: dataverbruik gaat niet altijd per kalendermaand. Zo heb ik bijvoorbeeld een abonnement dat op de 7e van de maand ingaat. Ik krijg dus ook op de 7e van de maand nieuw data-tegoed. Daar let ik ook altijd op. Hoe lang moet ik nog met mijn bundel doen en kan ik nu zonder problemen mijn hele bundel erdoorheen blazen. Als het de 6e van de maand is, dan kan dat in mijn geval. Op de 8e van de maand vind ik dat toch doodzonde en zoek ik naar een andere oplossing.

Wat houdt dataverbruik in?

First things first, wat is eigenlijk dataverbruik? Dit is de totale hoeveelheid data die je downloadt en/of uploadt van en naar het internet. En dit gaat om alles wat je doet op het internet. Het is echt niet alleen Zoom of Spotify of die leuke podcast die je zo graag luistert. Het gaat om alle pagina’s die je bezoekt. Die moeten geladen worden, inclusief tekst, afbeeldingen en alles wat maar nodig is om de pagina aan jou te laten zien.

Denk je nu ‘nou, en uploaden doe ik dan even niet’. Daar kun je sneller mee fout gaan dan je denkt. Want als je bijvoorbeeld een bijlage toevoegt aan een mail of een foto ergens bij plaatst dan ben je in feite al aan het uploaden. En yep, dat kost ook weer data.

Extra dingetje waar je op moet letten. Het kan ook zijn dat je niet actief ergens mee bezig bent, maar dat een bepaalde app op de achtergrond wel degelijk actief is. Kost je ook weer data. Is er Wifi beschikbaar dan hoef je je hier waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Is dat niet zo en staat je mobiele data aan, dan gebruik je zeer waarschijnlijk data van je eigen bundel.

Dataverbruik Youtube per uur

Dataverbruik Zoom

Maar toch, je wilt gewoon weten wat een bepaalde actie met je databundel doet. En voor mijn werk ben ik regelmatig op Zoom om te videobellen. Als ik thuis ben (en dus gewoon op mijn Wifi kan) dan is het geen enkel probleem om meer dan een uur met mijn klanten te Zoomen. En dat mag ook geen probleem zijn als ik op een bepaald moment niet thuis ben. Maar ik wil wel de kosten in de gaten houden.

Zo had ik tijdens een lange vakantie in Italië voor de zekerheid 30 GB gekocht en ik was ervan overtuigd dat ik daar makkelijk de hele vakantie mee kon doen. Not! We waren in een appartement waar de Wifi niet betrouwbaar was en ik had op 1 dag meerdere gesprekken gepland. Ik heb 5 uur zitten Zoomen en jawel hoor, ik was 5 GB kwijt van mijn databundel.

Ik schrok me een ongeluk. Want dat had ik dus totaal niet verwacht! Op deze manier ging ik echt niet de hele vakantie met mijn bundel doen, dan was het gewoon in 6 dagen op. Kortom: als jij je afvraagt hoe veel data een uur Zoomen kost. Mijn ervaring is dat er 1 GB per uur doorheen geblazen wordt.

Dataverbruik Skype

‘Vroeger’ hoorde je nog vaak over videobellen via Skype, maar ik hoor daar eigenlijk niemand meer over. Maar goed ook, want Skype blijkt een echte data-slurper te zijn. Ik vind op internet sites die zeggen dat Skype 30 MB per minuut gebruikt (HD-gesprek). Dat is bijna 2 GB per uur. Ketsjing, dat wil je niet.

Dataverbruik videobellen (WhatsApp)

Als ik met mijn klanten bel dan kies ik eigenlijk altijd voor Zoom omdat ik dan scherm kan delen en omdat je ook met elkaar kunt chatten. Kan handig zijn als je een url door wilt sturen of even een wachtwoord wilt delen. Maar als dat niet nodig is/als je dat niet verwacht dan kun je ook videobellen, bijvoorbeeld via WhatsApp. Dat kost veel minder data dan Zoom. Slechts 300 MB per uur. Dat is maar 1/3 van wat Zoom verbruikt.

Dus wil je videobellen, maar is elkaar zien en spreken genoeg? Dan zou ik niet voor Zoom kiezen maar voor WhatsApp.

Dataverbruik Spotify per uur

O, zo lekker. Zit je met je cocktail op het strand te werken en dan wil je toch ook gewoon een lekker muziekje erbij. Nog wel een grappig verhaal. Tijdens de vakantie in Italië waar ik het een stukje terug over had, waren we op een strand in Jesolo (ligt vlak bij Venetië). Daar kon je 2 strandstoelen en een tafeltje met parasol huren en in die parasol zat je eigen Wifi. Compleet met eigen, veilige code. Dan kun je dus los!

Dataverbruik Spotify per uur

Maar goed, als je die service van dit strand in Jesolo niet hebt, wat dan? Dan hangt het dataverbruik af van wat je kiest. Kies je voor een ‘normale’ audiokwaliteit, dan verbruik je ongeveer 42 MB per uur. Wil je hoge kwaliteit, dan kost dat ook beduidend meer data: 72 MB per uur. Wil je echt het beste van het beste, dus extreem goede geluidskwaliteit. 144 MB schoon aan de haak. Maar dan heb je ook wat.

Ik zou zelf overigens altijd voor normale kwaliteit kiezen, zeker als het uit mijn eigen bundel gaat. Maar dat laat ik bij jou.

Dataverbruik Spotify terwijl je ook nog eens streamt naar je bluetooth speaker

Nou, dit verbaasde me dus echt. Afgelopen weekend waren we in het huis dat we helemaal aan het verbouwen zijn en daar hebben we nog geen Wifi. We wilden eindelijk eens zuivere muziek horen, want onze radio die stoort bij het leven. Dus Spotify aan en streamen naar onze bluetooth speaker. Ik dacht dat dit een flinke aanslag op mijn dataverbruik zou zijn, maar niets is minder waar. In een uur nog geen 100 MB! Dat viel me reuze mee en we weten nu dus ook dat we niet meer naar een krakende en piepende radio hoeven te luisteren. We kunnen gewoon Spotify en onze speaker aanzetten en klussen en meegalmen maar.

Dataverbruik YouTube per uur

Het dataverbruik van YouTube per uur ligt een stuk hoger dan dat van Spotify. Logisch natuurlijk, want YouTube laat ook nog eens beeld zien en geeft niet alleen maar geluid. En dat kost dan ook wat. Sterker nog: dan hebben ze het zelfs over verbruik per minuut. Maar dat reken ik natuurlijk graag voor je om naar per uur. Want een minuut is niks als je lekker op YouTube aan het surfen bent.

Ook hier hangt het verbruik weer af van welke kwaliteit je wenst.

  • Normaal, dan kost het je 2,5 MB per minuut. 150 MB per uur dus.
  • HD-kwaliteit, dat kost je 5,5 MB per minuut, 330 MB per uur dus.

Dataverbruik Netflix per uur

Komen we bij de echte klapper: Netflix. Mijn vingers hebben ook al zo vaak getinteld, want als je een serie aan het kijken bent dan wil je gewoon door. Wifi of niet. Maar ik kies er dan toch voor om niet door te gaan. Netflix kost bij HD-kwaliteit namelijk 2 GB per uur. Dat doe ik dus alleen als ik of een onbeperkte databundel heb of als ik een tijdelijk cadeautje krijg van mijn provider. Het gebeurt wel eens dat ik een dag onbeperkt internet krijg. Kijk, dan gaat Netflix gewoon aan.

Wat is dataroaming en hoe zet je het uit?

Dataroaming is dat je een ander netwerk gebruikt dan het netwerk van je eigen provider. Dus als jij in het buitenland bent, dan kan het bijna niet anders dan dat je niet op het netwerk van je eigen provider zit. En yep, dan ben je data aan het roamen. Let op, België is dus ook buitenland hè. Wij wonen zelf dicht bij België en ik ben er wel een paar keer de mist mee ingegaan.

Nu maakt het binnen de EU gelukkig niet zoveel uit. Er verandert niks qua kosten. Maar buiten de EU kun je goed de Sjaak zijn. Maak dus de keuze wat je wilt en zet dataroaming uit als je geen (negatieve) verrassingen wilt. En even voor de duidelijkheid: als je op Wifi gaat is er niks aan de hand. Dit gaat echt over je eigen databundel.

Ik heb even de verschillende systemen op een rijtje gezet en ik hoop voor je dat de instellingen niet binnenkort aangepast worden. Want mijn ervaring is dat als ik ergens een handleiding zoek, dat het dan toch weer even net iets anders is dan in die handleiding. Maar als je weet waar je het ongeveer moet zoeken dan kom ik er vrijwel altijd wel uit. Gaat ie:

Android:

Ga naar instellingen, kies ‘mobiele netwerken’, kies ‘gegevensroaming’, zet ‘dataroaming’ uit.

Windows:

Ga naar instellingen, kies ‘opties voor gegevensroaming’, kies ‘dataroaming uitzetten’.

iPhone:

Ga naar instellingen, kies ‘mobiel netwerk’, kies ‘opties mobiele data’, zet het schuifje van dataroaming naar uit.

SMMB masterclass vrijheid

Bedankt voor het lezen van mijn artikel over dataverbruik

Bedankt voor het lezen van mijn artikel over dataverbruik en ik hoop dat ik je er mee geholpen heb. Mocht je nog vragen hebben waar ik je mee kan helpen, reageer dan onder dit bericht en dan zal ik mijn informatie aanvullen (als ik het antwoord voor je heb natuurlijk ?)

Toch nog een kleine disclaimer: Check zelf of wat ik gezegd heb nog steeds klopt. Wat ik daarvoor doe is een uur iets proberen en dan naar de app van mijn provider gaan om te kijken wat het dataverbruik werkelijk is geweest. Het kan natuurlijk zijn dat er inmiddels dingen veranderd zijn of dat de beeldkwaliteit of geluidskwaliteit verhoogd is waardoor iets ineens ook veel meer MB’s of zelfs GB’s pakt. Check het dus altijd zelf nog en weet dat wat ik in dit artikel zeg op dit moment door mijzelf geconstateerd is of wat ik op internet heb gevonden.

Nou, deze vraag is afgetikt en je kunt als digital nomad zelf kiezen wat je wel en wat je niet doet op het internet. Bijvoorbeeld online geld verdienen, want dat is natuurlijk wel wat een digital nomad wilt. Wil je meer weten over online geld verdienen? Lees dan mijn uitgebreid artikel over online geld verdienen.

Plaats een reactie