Wat was er mogelijk geweest als Tesla een winstgevend plan had gehad?

Afgelopen week heb ik het boek ‘Nikola Tesla – een leven voor elektriciteit‘ gelezen. Een boek waarin ik van de ene verbijstering in de andere viel en snel verder las. De geniale zonderling Nikola Tesla was zijn tijd ver vooruit. Bizar wat hij al kon en voor zich zag, terwijl we nu (meer dan 100 jaar later!) de volle capaciteit van zijn uitvindingen nog niet benut hebben.

Ondanks het feit dat Tesla een fantastische uitvinder was en mogelijkheden zag waar we nu alleen nog maar van kunnen dromen, had Tesla ook een probleem. Hij ging niet gepland te werk en hij had zijn financiën niet op orde. Soms was hij best ver met een bepaalde uitvinding, maar dan kwam er een investeerder op zijn pad die iets heel anders van hem wilde. Tesla legde zijn werk neer en ging aan de slag met de nieuwe vraag. Geen structuur, geen plan en geen financieel overzicht. Het deed hem de das om en hij is blut en eenzaam gestorven.

Citaat uit het boek

‘Je hebt ook leiderschapsvaardigheden nodig. Je wilt niet als Tesla zijn. Hij was een van de beste uitvinders, maar zijn verhaal is heel triest. Hij wist niet te verkopen, hij kon zijn onderzoek amper financieren. Als je iets uitvindt, heeft nog niemand daar wat aan, je moet het in de wereld brengen. Je moet produceren en daarmee geld verdienen, zodat je het kunt financieren.’ (Larry Page zei dit in een interview in 2008)

Wat als Tesla Profit First had gekend?

Je kunt niet overal goed in zijn en dat is precies waar Tesla op vastliep. Dan denk ik meteen: waar hadden we met deze wereld kunnen staan als Tesla hulp had gehad? Iemand die met hem een winstgevend plan had opgesteld. Die hem had begeleid om de stappen binnen dit plan ook werkelijk te zetten.

En dan zijn financiën. Hij heeft ook uitvindingen terzijde gelegd omdat het geld op was. De grootste uitvinder ter wereld die de mooist plannen had! Hij heeft zelfs als dagloner gewerkt terwijl hij als uitvinder zoveel meer bij kon dragen. Maar zijn geld was op en hij moest toch eten…

Om een voorbeeld te geven: aan het einde van de 19e eeuw/begin 20e eeuw zei Tesla al dat fossiele brandstoffen geen duurzame oplossing waren en dat we in moesten zetten op bijvoorbeeld windenergie. Hij toonde ook aan dat er (gratis) energie in onze aardbol zat en in de kosmos. Wat als hij zich volledig in had gezet om dit te onderzoeken en te exploiteren. Hoe anders had de wereld er dan nu uit gezien? Daar kan ik echt van wakker liggen.

Trap niet in deze valkuil

Ben jij ook briljant in je werk, maar weet je dat je het op bepaalde punten laat liggen? Omdat je niet goed bent met geld of omdat je het niet voor elkaar krijgt om planmatig te werken. Word niet als Tesla, dat is niet alleen zonde voor jou. De wereld heeft jou en jouw oplossingen nodig.

Maak een winstgevend plan. Weet welke stappen je wilt zetten en wat die stappen je op gaan leveren. Want hoe je het ook wendt of keert, je moet eten. Je hebt geld nodig. En hoe meer geld je hebt, hoe meer impact je kunt maken in deze wereld. Op jouw voorwaarden, want het is jouw geld en jij kunt bepalen wat je er mee doet.

Meer weten over winstgevende plannen en hoe je je geld goed kunt managen? Je mag me altijd bellen (06-11052642) of mailen (liesbeth@vabenesupport.nl).

Groetjes,

Liesbeth

PS: wil je me eerst wat beter leren kennen en zien wat ik voor je kan betekenen? Ik heb ook een gratis e-book geschreven, dat gaat over hoe je je winst eenvoudig met 50% kunt verhogen, terwijl je minder hard hoeft te werken. Hoe dat kan? Lees mijn e-book.

 

Plaats een reactie