Wat doe jij met onzekerheid?

wat doe jij met onzekerheidVandaag ga ik een eerlijk verhaal vertellen over mezelf. Ik ben onzeker en dat maakt het leven als ondernemer soms moeilijk. Want helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn en gebeuren er dingen waarvan je van tevoren niet weet of de afloop gunstig gaat zijn. Maar toch wil je verder, je bent niet voor niks ondernemer geworden. Je hebt dromen, doelen en een groot vertrouwen in je eigen kunnen en wat je aan deze wereld toe kan voegen. 

Ik las laatst een stukje op Facebook waarin gezegd werd dat de twijfels het hardst toeslaan op het moment dat het succes binnen handbereik komt. Dan kan je dus maar één ding doen en dat is doorgaan op het moment dat het moeilijk wordt. Dat zou pas echt erg zijn, dat je er bijna bent en dat je net voor de eindstreep stopt. Dat gaan we toch niet doen!

Wat dan wel? Onzekerheid is een gevoel en dat heb je of dat heb je niet. Je moet er mee om leren gaan en voor jezelf bepalen wat je kunt doen om de onzekerheid hanteerbaar te houden.

Voor mij is dat:

  • Je uitspreken. Ga het gevecht niet alleen aan, maar zoek steun bij andere mensen. Zij hebben andere inzichten en die kunnen je helpen om weer verder te gaan.
  • Actief blijven. Blijf aan het werk en ga door met de dingen die wel goed gaan. Dat geeft je een goed gevoel en houdt je af van piekergedrag.
  • Zorg voor een plan B.
  • Altijd blijven lachen.

Voor mij was de mooiste eye-opener een uitspraak van een collega-ondernemer. Zij zei dat alles wat je aandacht geeft groter wordt. Als je je zorgen maakt dan geef je dat probleem aandacht en maak je het dus groter. Als je iets niet wilt dan is het dat. Dus als ik ’s nachts ineens door mijn zorgen overvallen word dan denk ik “kappen nou, wat je aandacht geeft wordt groter en dat is nu juist niet de bedoeling”. Vervolgens draai ik me om en slaap verder.

Als ondernemer steek je je nek uit en we zijn niet allemaal gezegend met de natuurlijke flair en overtuiging dat alles goed zal komen. Wat doe jij als je je onzeker voelt? Laat het me weten en schrijf een reactie.

Plaats een reactie