Leve de vooruitgang!

Heb je het al gemerkt? De wereld verandert en snel ook, veel sneller dan vroeger. Vroeger veranderde de wereld lineair, inmiddels verandert de wereld exponentieel. Lineair denken heeft bijvoorbeeld het bedrijf Kodak bijna de kop gekost. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is binnen dat bedrijf de eerste digitale camera ontwikkeld, maar Kodak bleef in de gedachte hangen dat de consument betere afdrukken op beter papier verwachtte. Niets bleek minder waar. Je denkt lineair als je blijft hangen in de gedachte van beter papier en betere afdrukken en dan mis je dus de exponentiële ontwikkeling: de digitale camera en een heel andere houding van de consument ten opzichte van foto’s.

Kijk om je heen en verbaas je. Denk alleen al aan de Wet van Moore. Moore voorspelde dat de capaciteit van computerchips ieder jaar zou verdubbelen. In 1965 verklaarden ze de arme man voor gek, maar tot op heden klopt zijn voorspelling nog steeds. Dat heeft zijn weerslag op ons dagelijks leven. Vandaag wordt verteld wat in de toekomst allemaal mogelijk gaat zijn en tot je grote verbazing zie je een paar maanden later al de eerste prototypes voorbij komen. De zelfrijdende auto was een utopie, maar ondertussen rijdt er op het terrein van Google al een paar jaar één rond. Hij heeft nog geen ongeluk veroorzaakt, op de ene keer na toen een mens het stuur overgenomen had ;-).

Ook in ons werk gaan we het merken, de automatisering gaat meer en meer taken overnemen. Dat is eng, maar ook een kans. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen je een enorme voorsprong geven ten opzichte van je conculega’s. Je houdt de vooruitgang niet tegen en als jij niet meedoet dan doet een ander dat wel. De moeilijkheid is echter dat er zoveel nieuwe dingen geïntroduceerd worden, dat je niet meer weet wat voor jou werkelijk belangrijk is en hoe je het aan moet pakken. Al die vernieuwingen moeten wel uitgezocht en bekeken worden en als het wat is dan moet het nog toegepast worden in jouw bedrijf.

Zie jij het zitten om zelf alle nieuwst snufjes te zoeken, te bekijken en in te voeren, of zou je dit graag aan iemand anders uit besteden? Laat het me weten en schrijf een reactie.

 

Plaats een reactie