Waarom 2018 mij weinig gaat brengen

In het afgelopen jaar heb ik een switch gemaakt. Ik laat me tegenwoordig leiden door wat het universum op mijn pad legt.

Wie mijn blogs leest, weet dat ik heel veel lees en ook daar heb ik dit jaar een omslag gemaakt. Las ik vaak boeken van dezelfde, oude, vertrouwde schrijvers, nu niet meer. Nu lees ik regelmatig boeken die getipt worden door andere mensen. En dat bevalt prima.

In de laatste paar weken heb ik 2 bijzondere boeken gelezen en 1 interessante documentaire gezien. En alles past perfect in elkaar. Over welke boeken en welke documentaire heb ik het?

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Marie Kondo is dé opruimgoeroe. Laat ik daar net zelf mee bezig zijn, ik voel dat het tijd wordt om te consuminderen. Ons huis puilt uit van de spullen en hebben we dat echt allemaal nodig? Marie geeft antwoord: nee, dat hebben we niet.

Marie zegt ‘houd alleen die dingen die je echt blij maken of die nuttig voor je zijn’. De rest van je spullen mag weg. Gun de spullen die in jouw kast liggen te verstoffen een nieuw leven bij andere mensen die wel blij zijn met deze spullen. Of gooi ze weg als er niks meer mee te beginnen is. Vergeet niet om te bedanken voor de bewezen diensten en laat ze dan los.

De dingen die je houdt, hou je vol overtuiging. Geef ze een ereplaats, waar je de spullen makkelijk en goed kunt zien. Stop bijvoorbeeld die mooie kettingen niet in een doosje achterin de kast, maar hang ze aan de kastdeur. Zo geniet je er meer van en is de kans groter dat je ze ook nog eens draagt. Gewoon omdat je ze regelmatig ziet.

Ik ben helemaal om en ben begonnen met opruimen. De cd’s en dvd’s zijn uitgezocht, ik heb al een deel van mijn kleding op de Konmarie-manier opgevouwen. De keuken is klaar en helemaal opgeruimd en mijn boeken zijn ook gesorteerd. Ik ga mijn spullen een nieuw leven gunnen bij andere mensen die ze nog wel waarderen.

Wat is echt belangrijk in het leven

De theorie van Marie Kondo loopt voor mij naadloos over in het boek ‘Wat kan ik van u leren’. Dit boek werd getipt door Edward Molkenboer, die vertelde over een Koffieschenk-project. Een bijzonder project waarbij mensen wordt gevraagd om 4 uur van hun leven te doneren. Van die 4 uur ga je de eerste 2 uur in je eentje koffie schenken voor eenzame ouderen. De tweede keer neem je een vriend of vriendin mee en doe je het samen. Die vriend of vriendin neemt zijn of haar tweede keer ook weer iemand mee en zo wordt het een estafette van koffie schenken.

Dan krijg je dus bijzondere ontmoetingen en uit die ontmoetingen is het idee geboren om een boek te schrijven. Een boek met 50 verhalen van ouderen die over hun leven vertellen en vooral ook wat wij van hen kunnen leren. En wat zijn het bijzondere verhalen. Mijn favoriet is ‘De Graaf’ van mevrouw Sara.

Wat opvalt: niemand vertelt dat hij of zij het zo goed heeft gehad en ‘dat ze zoveel spullen hadden’. Nee, iedereen vertelt over de mensen die in hun leven zijn geweest. Wat ze hebben gedaan, wat het heeft betekent.

2018 gaat brengen

Minimalisme

Dan zit je je een beetje te vervelen en denk je ‘ach, laat ik eens kijken wat Netflix te bieden heeft’. En warempel, daar is de documentaire Minimalism. In die documentaire worden een aantal mensen gevolgd die maar heel weinig meer bezitten. Die in tiny houses wonen, of helemaal geen huis hebben. Die 10 maanden door Amerika trekken met een klein tasje of die al hun bezittingen in 2 tassen hebben. Meer hebben ze gewoon niet. En wat ze allemaal zeggen ‘het lucht zo op om (bijna) geen spullen meer te hebben’.

En zeg nu zelf, 2 broeken is eigenlijk ook genoeg. Een broek om te dragen als de andere in de was zit, meer heb je toch niet nodig? ?

De documentaire sluit prachtig af met de quote: ‘Love people and use stuff. The opposite never works’.

Wat 2018 mij wel gaat brengen

Heel eerlijk: minimalism gaat mij nog een stap te ver. Mijn hele leven in een tas, dat voelt niet goed. Een tiny house ook niet, die zijn toch wel erg klein. Maar voor de rest spreekt de filosofie mij erg aan. Combineer dat met Marie Kondo en ik zie wat wel bij mij past.

2018 wordt voor mij het jaar van opruimen. Ondanks het feit dat minimalisme nog een stap te ver voor me is, is soberder leven wel een heel mooi idee. Niet meer gedachteloos van alles kopen. Consuminderen; voor het milieu ook veel beter.

Ik hoop dat het loslaten van mijn spullen ook mij die rust en ruimte gaat geven voor alle andere ontwikkelingen in mijn leven. Ruimte om mij verder te ontwikkelen als online winstmanager. Zodat ik ondernemers kan helpen om serieus meer winst te maken en deze winst dan ook op de juiste manier financieel te beheren.

Wat worden jouw nieuwe ontwikkelingen in 2018? Ik lees ze graag.

Groetjes,

Liesbeth

PS: Heb je nog interesse in bepaalde boeken of cd’s. Laat het me weten. Wie weet heb ik ze in mijn kast staan en kan ik ze bij jou een nieuw leven geven. Zou mooi zijn toch?

 

Plaats een reactie