Terugblik op 2021, dé 3 vragen (en de antwoorden)

Daar is ie dan, een maagdelijk nieuw jaar. Alles is mogelijk, we zijn weer in de opmaat naar de zomer en we hebben 12 verse maanden om de mooiste resultaten te halen. Yeah, ik heb er zin in!

En dan ga je toch terugkijken naar het afgelopen jaar. Want de tijd is omgevlogen. Alweer! Wat heb ik allemaal gedaan met die tijd en vooral: wat waren de hoogtepunten? Ik heb daarvoor 3 vragen bedacht waar ik antwoord op ga geven en met die antwoorden hoop ik jou te inspireren om jouw 2022 mee op te leuken.

Vraag 1: Wat is het mooiste boek dat ik in 2021 gelezen heb?

Natuurlijk zou ik nu helemaal los kunnen gaan met mindset- en ondernemersboeken, maar dat ga ik niet doen. Ik heb mijn topper voor je, waar ik niet in kon stoppen met lezen.

Op het einde gaan ze allebei dood’ van Adam Silvera. Wauw, wauw, wauw. Dit was een van de weinige boeken die ik niet weg kon leggen en waar ik in bleef lezen. Het is een Young Adult boek/chicklit, maar vergis je niet. De schrijver heeft hier zo goed over nagedacht. Wat betekent het als je wéét dat je vandaag gaat sterven?

Heel kort het verhaal: in de tijd waarin dit boek speelt is er een organisatie die Death-Cast heet. Deze organisatie licht mensen in dat ze diezelfde dag nog gaan sterven. Sommigen al na 5 minuten en geluksvogels kunnen nog bijna 24 uur hebben. Maar dan ben je ook echt dood. Mateo en Rufus krijgen zo’n telefoontje en ze beleven samen hun laatste dag en jij beleeft als lezer die laatste dag met hen mee.

Wat ik zo mooi vind aan het boek is dat de schrijver heel goed heeft nagedacht over wat het zou betekenen als er een maatschappij is waarin doodgaan zo aangekondigd wordt. Er ontstaat namelijk een complete ‘doodloper-industrie’ en allerlei bedrijven springen op deze kans en hebben bepaalde regelingen (lees voordeeltjes) voor ‘doodlopers’. Daar moest ik ook wel om lachen, dat ik dacht ‘die ondernemers toch, ze springen op elke mogelijkheid die ze zien’.

Ondertussen glipt de tijd door de vingers van deze jongens. Iedere bladzijde die je leest brengt hen dichter naar het eind. En yep, aan het eind gaan ze allebei dood. Hoe dat gebeurt zit trouwens behoorlijk ingenieus in elkaar. Wat ik ook heel mooi vind aan het boek is dat er een heleboel mensen aan het woord komen die allemaal hun eigen gedachtes, beslommeringen en uitdagingen hebben. Want hoe voelt het bijvoorbeeld als jij bij Death-Cast werkt en iedere nacht weer mensen moet bellen om te vertellen dat ze vandaag gaan sterven? Wat mij betreft een meesterwerk van een boek.

Wat het boek vooral voor mij heeft gedaan is me na laten denken over mijn eigen sterfelijkheid. Dat wordt in het begin van het boek ook genoemd, dat het eigenlijk wel zielig is dat mensen ‘vroeger’ niet eens wisten dat ze die dag zouden gaan sterven. Want een telefoontje van Death-Cast krijgen is natuurlijk niet leuk, maar je krijgt wel de kans om iets moois te maken van je laatste dag. En dan komt bij mij de vraag naar boven wat ik zou doen als ik zou weten dat ik vandaag/binnenkort zou sterven?

Een mooie vraag om even op te kauwen en ik ben er nog niet uit. Uit het boek wel trouwens en dat vind ik best jammer. Snel zoeken dus of Adam Silvera nog meer geschreven heeft ?.

Vraag 2: Wat is de belangrijkste beslissing die ik in 2021 genomen heb?

Oei, dat is een lastige. Want dan strijden er 2 beslissingen om de eer. De eerste beslissing is om tegen mijn klanten te zeggen dat ik stop als VA. Dat was een grote beslissing, want die klanten boden me wel een hoop zekerheid, bijvoorbeeld financieel. Maar ook de zekerheid dat als ik bleef doen wat ik al die jaren gedaan heb, dat er dan ook niks zou veranderen.

Boy, wat vond ik het lastig. Het lef hebben om de sprong te nemen en dan ook daadwerkelijk de draden doorsnijden. Vertrouwen hebben en houden dat er iets beters op mijn pad gaat komen. Dat ik mag kiezen voor wat ik echt het allerleukste vind. Terwijl ik dat mijn hele leven al een moeilijke vraag vind. Wat vind ik nu echt zo leuk dat ik daar al het andere voor opzij zou zetten? En misschien is dat juist wel helemaal niet nodig (al het andere opzijzetten). Ik ben er nog niet uit.

Maar waar heeft die ene beslissing inmiddels al wel ruimte voor gegeven? Mijn tweede beslissing: om andere dingen op te pakken, bijvoorbeeld dat we een ander huis hebben gekocht. Nou ja, huis. In eerste instantie was het een geraamte, een blanco canvas. En we zijn nu inmiddels al een paar maanden aan het verbouwen.

Nooit gedacht trouwens dat ik verbouwen zo leuk zou vinden. Niet alles hoor, waar ik vooral moeite mee heb zijn zware dingen. Sjouwen en zware platen tegen een plafond schroeven en zo. Dat soort dingen vallen tegen. Maar wat niet tegenvalt is het klussen op zich. Een hele middag isolatie op maat maken en achter de muren schuiven. Gipsplaten snijden en heel goed nadenken hoe het precies moet. Zodat je niet ineens met een uitsnijding in spiegelbeeld staat, waardoor de hele plaat naar het grofvuil kan ?.

Het voelt bijna therapeutisch. Muziekje aan, bescherming op, gereedschap in je zakken en gaan. Verstand op 0 en snijden, knippen, schroeven, vullen, schuren en schilderen. Echt, ik kom er helemaal van tot rust. En ik ben eindelijk vanachter die computer. In de ochtend werk ik nog achter de computer en ’s middags ben ik ‘op de bouw’.

Dat verbouwen is natuurlijk op een bepaald moment klaar en dan komt er een zee van tijd vrij. Tijd die ik zelf in mag gaan vullen en waar ik tijdens het verbouwen over na kan denken wat die opvulling gaat zijn.

Vraag 3: Terugblik op 2021, waar ben ik het meest blij mee?

Voor waar ik het meest blij mee ben kies ik even niet voor het simpelste antwoord, want dat zou natuurlijk zijn dat ik en de mensen die me lief zijn allemaal gezond zijn. Corona heeft mij persoonlijk niet getroffen (gelukkig! En ik klop meteen even op hout).

Nee hoor, waar ik het meest blij mee ben is dat we ons nieuwe huis gekocht hebben. Dat ik steeds meer het gevoel krijg dat we echt ons droomhuis mogen creëren en dat ik daar hulp voor krijg van Tiene en Ellen van WOWwonen.

Want heel eerlijk: in eerste instantie dachten we heel standaard en keken we naar wat iedereen al doet. En zo zouden wij het ook doen. Tiene en Ellen hebben soms radicaal andere ideeën, maar ze helpen je altijd om een woning te bouwen waar je echt een WOW-gevoel van krijgt. En ik ervaar het nu zelf, dat is echt zo.

Wat wij al bedacht hebben en veranderd hebben aan het originele idee. Yep, kost een paar centen, maar het wordt zoveel beter dan we in eerste instantie in gedachten hadden. En weet je wat echt geweldig is? Wij mogen daar gaan wonen! Wij mogen in ons droomhuis gaan leven en iedere dag weer dankbaar zijn dat we bepaalde keuzes gemaakt hebben en bepaalde plekken gecreëerd hebben.

Dat gaat helpen om van 2022 (en verder) een prachtig jaar te maken en dat wens ik jou ook toe. Dat 2022 een prachtig jaar mag worden. Dat je je verbaast en geniet van al die wensen die uitkomen! En ik ben natuurlijk benieuwd naar de antwoorden die jij geeft op de vragen die ik hierboven gesteld heb. Dan ben ik met name benieuwd naar jouw topboek, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe inspiratie!

Warme groet,
Liesbeth

 

Plaats een reactie