Teckelshop

Afgelopen weken heb ik ‘Met Bromet naar hondencursus’ gekeken. Uiteraard, want hier kwamen 2 van mijn grote liefdes samen. De liefde voor onze hond Pip en jaren geleden keek ik heel graag naar de documentaires van Frans Bromet.

Helaas moet ik zeggen dat de charme er wel een beetje af is, omdat ik vind dat Frans zijn touch een beetje kwijt is. Zat ik jaren geleden nog gierend van het lachen op de bank, nu zijn er maar een paar glimlachjes geweest.

Hoe dan ook, ‘de hondencursus’ kijken was leuk tijdverdrijf want het is interessant om te zien hoe andere hondeneigenaren met hun honden omgaan. Welke problemen ze tegenkomen. Herkenning en een zucht van opluchting als je ziet dat wij niet de enigen zijn bij wie bepaalde dingen maar niet willen lukken 🙈.

De laatste aflevering van de serie was op 8 november en daar ging Frans naar de Teckelshop in Deventer. Mijn eerste gedachte was ‘hoe verzin je het om een teckelshop te beginnen? Die markt is toch veel te klein. Gaat nie lukken nie.’

Maar niets is minder waar. Die winkel is een hit. Van heinden en ver komen teckeleigenaren naar Deventer. Ze boeken zelfs speciaal hun vakantie in de buurt zodat ze er langs kunnen.

Als je wat beter kijkt is het ook best logisch. Een teckel heeft echt een andere bouw dan andere honden. Dus… de jasjes zijn niet lang genoeg. Ook de ‘normale’ tuigjes zitten niet altijd goed. Een speciaal teckeltuigje zit stukken beter. Heel geinig, want ze hebben overal aan gedacht. Er zijn ook langwerpige hondenkussens. Tja, dat heb je natuurlijk. Als je zo’n bijna vierkant ding koopt, dan ligt een echte teckel met de voor- en achterkant nog steeds over de rand.

Helemaal de max was een fietsmand die je voorop je fiets kunt zetten. Het smalle teckelbipsje past er perfect in en dan zit ie als een koning (of koningin) voorop. Fan-tas-tisch.

Echt een gat in de markt: speciale teckelspullen bestonden namelijk nog niet. De eigenaresse van de shop vertelde dat zij de jasjes zelf ontworpen heeft. In rustige tinten, want een hond moet wel hond blijven. Het is puur functioneel. En dat teckels dan toch een jasje nodig hebben klopt. Teckels hebben korte pootjes en hun buik wordt drijfnat als ze door nat gras lopen. Als het dan ook nog eens koud is buiten, dan bibberen ze alles aan elkaar. Jasje aan dus.

Ik vind deze teckelshop zo’n prachtig voorbeeld van hoe een goede niche kiezen je redding kan zijn. Als je dat echt goed doet, rijden mensen uren en uren om naar je toe te komen. Terwijl ze de plaatselijke voor-ieder-wat-wils-dierenwinkel links laten liggen. One size fits all is niet altijd waar.

Wat natuurlijk wel belangrijk blijft is dat je niche groot genoeg is én dat mensen bereid zijn om geld uit te geven. Ik zou best een Pip-shop willen, maar ik geloof niet dat dit een succes gaat worden. De doelgroep is niet groot genoeg. Nog belangrijker, grote kans dat mensen geen geld willen betalen voor Pip-spullen. Hoeveel bloed zweet en tranen ik hier ook in stop, dat gaat geen succes worden.

Dit waren mijn wijze woorden over een niche vinden en er vooral ook voor kiezen.

Nu krijg ik regelmatig complimenten omdat ik mijn verhalen altijd weer naar een Call To Action weet te draaien. Maar vandaag weet ik echt niet waar de Call To Action naar toe zou moeten. Dus ga ik er ook geen inwringen. Ik laat het zo, een mooi verhaal op een mooie zondag.

Liefdevolle groet van,
Liesbeth

Plaats een reactie