Stil in mij

Trouwe lezers hebben het vast gezien, ik heb een blog overgeslagen. Met een goed reden. Ik was namelijk op stilteretraite in het klooster De Huijberg in Huijbergen. Een week bij de broeders en de leefgroep. Samen genieten van de natuur, de rust en het heerlijk eten.

Van tevoren zag ik er best tegenop. De stilte, de afzondering en vooral dagen aan een stuk niets te doen hebben. Zou ik het fijn vinden? Zou ik het kunnen, want in mijn ‘normale’ leven prop ik best wel veel in mijn dagen en als ik dan even rustig zit denk ik meteen ‘o, ik kan dit nog wel even doen’. En nu een hele week niks. Is dat wel iets voor mij? Inmiddels weet ik het antwoord. Ja! Het was geweldig. En ik heb me geen moment verveeld.

Druk programma

Wat hebben we zoal gedaan? Het was een Franciscaanse retraite, dus het geloof kwam regelmatig aan bod. Met 3 korte themavieringen met onze eigen retraitegroep, de dagopening en dagsluiting met de woongroep en niet te vergeten de Vespers met de broeders. Verder hadden we iedere dag een begeleidingsgesprek van een half uur. Dit redelijk gevulde dagprogramma maakte dat ik geen moment moeite heb gehad met de stilte.

Toppers

Toppers tijdens deze week? De maaltijden en de tuin, dat was wat. De maaltijden waren vegetarisch en wat je tijdens het eten op je bord kreeg aan groente stond zeer waarschijnlijk ’s morgens nog in het zonnetje in de tuin. Die prachtige permatuin van De Huijberg was zo mooi. En lekker, want als ik zag dat ze een paar tomaatjes waren vergeten te plukken, dan at ik ze zo van de plant op.

(zie hieronder zomaar een salade. Er lag geen ‘gewoon’ blaadje sla op de schaal en de garnering was allemaal eetbare bloemen)

salade-in-De-Huijberg

Keuzes maken

Maar goed, ik heb dus een week van bezinning en vertragen gehad en ik had niet verwacht dat ik het zo fijn zou vinden. Sterker nog, ik heb echt moeite met mijn ‘normale’ ritme weer oppakken. Het opnieuw op snelheid komen valt me zwaar. En ik heb natuurlijk kunnen nadenken. Ik heb een nieuw plan dat nog verder uitgewerkt mag worden en vorm mag krijgen.

Ondertussen voel ik dat mijn leven en werk simpeler mag. Dat mag tot uitdrukking komen op mijn website. Mijn eigen website die eigenlijk al maanden en maanden niet meer laat zien wat ik werkelijk doe. Daarom ben ik er direct in gedoken en heb ik teen en tander versimpel of gewoon radicaal verwijderd. Lekker is dat.

Wil jij weten wat ik op dit moment écht doe (het is helaas niet in 1 term te vangen), neus dan even rond op mijn website en wie weet doe ik precies waar jij behoefte aan hebt.

Geniet van je zondag,

Liesbeth

Plaats een reactie