Slapeloze nachten? Een remedie die echt helpt

Vandaag wil ik een persoonlijk verhaal met je delen. Ik slaap al een tijdje slecht en dat begon langzaamaan een probleem te worden. Ik val ’s avonds heel makkelijk in slaap, maar om een uur of 3 ’s nachts is het keer op keer raak. Dan word ik wakker en slaap ik bijna niet meer. Nu ga ik altijd vroeg naar bed en maak ik nog best wat slaapuren, maar voor mij is het niet genoeg. Ik heb de vicieuze cirkel inmiddels doorbroken en als ik met mijn verhaal maar 1 iemand kan helpen dan ben ik al blij.

Slapeloze nachten

Slapeloze nachten, wakker met mijn ogen dicht.
Ik hink op tien gedachten, aan de horizon al licht.

Een deel van de songtekst van een prachtig lied waar ik graag naar mag luisteren. Het is dat hinken op tien gedachten wat me de das omdoet. Ik word wakker en mijn gedachtes tuimelen dan over elkaar heen. Het kan van alles zijn. Over de aflevering van House of Cards die ik die avond heb gekeken. Het boek dat ik aan het lezen ben. Ik kan het ’s nachts zelfs heel druk hebben met Candy Crush. Het gaat nergens over, maar al die gedachtes houden me wel wakker. Dat is eigenlijk nog het ergste; als je je ergens zorgen over maakt dan snap ik nog dat je slecht slaapt, maar dit?

Afgelopen week was ik er klaar mee en heb ik een afspraak met de huisarts gemaakt. Hij stootte gelijk door naar het probleem: slecht slapen wordt vaak veroorzaakt door innerlijke onrust. Hij vroeg dus waar de onrust vandaan kwam en wat ik overdag zoal deed. Ik vertelde hem dat ik Virtueel Assistent ben en dat ik vanuit thuis werk. “Aha en daar wringt de schoen” zei de huisarts.

Hou je jouw werk en privé gescheiden?

Wat blijkt? Het is een bekend fenomeen dat mensen die vanuit thuis werken, vaak onrust ervaren. Het is namelijk moeilijk om een onderscheid te maken tussen werk en thuis. Als je buitenshuis werkt is het duidelijk. Je bent op je werk óf je bent thuis en als je thuis bent dan is dat een plek van rust. Dat hoeft niet letterlijk zo te zijn, maar je bent in ieder geval niet meer op je werk. Als je thuis werkt, loopt werk en thuis door elkaar heen. Je komt dus eigenlijk nooit echt tot rust.

Zo, dat is even wat! Hier moest ik wel wat mee, want die slapeloze nachten daar wilde ik toch echt vanaf. Er zijn twee mogelijkheden. Of ik ga buitenshuis werken óf ik blijf thuis werken, maar dan moet ik wel mijn instelling veranderen. Ik moet dan leren om de deur van mijn bedrijf iedere dag dicht te gooien en letterlijk mijn werk af te sluiten. Niet meer ’s avonds nog even de mail bekijken en de berichtjes op mijn telefoon ook laten voor wat het is. (Dat gaat nog niet meevallen, want er kunnen ook privé berichten binnen komen en dat weet je pas als je er naar kijkt.)

Als ik de onrust op kan lossen, tuimelen mijn gedachtes ’s nachts niet meer over elkaar heen. En als mijn gedachtes niet meer over elkaar heen vallen, dan slaap ik weer als vanouds. Ik snap wat er moet gebeuren, maar hoe pak ik het aan?

Eye-opener

Ik heb een paar slaaptabletjes van de dokter gekregen, maar dat is de oplossing niet. Als ik de bijsluiter mag geloven zijn die dingen hartstikke verslavend en dan beland ik helemaal van de regen in de drup. Maar! Ik heb twee nachten een slaappilletje genomen en ik heb de gewoonte doorbroken om om 3 uur ’s nachts wakker te worden. Zo simpel kan het eerste begin zijn.

Daarnaast ben ik mijn huisarts heel erg dankbaar dat hij zo met mij meegedacht heeft. Ik wist natuurlijk wel dat het belangrijk is om rust te nemen, maar op de een of andere manier heb ik het nooit helemaal begrepen. Niet altijd klaar staan voor mijn klanten is ook goed voor mijn klanten. Als ik mijn grenzen aangeef en afbaken, dan zorg ik beter voor mezelf en zorg ik uiteindelijk ook beter voor mijn klanten. Want als je echt lange tijd slecht slaapt dan gaat een klant daar geheid wat van merken. Je gaat fouten maken, je bent minder helder en je bent gewoon moe. Ik doe ’s middags nu letterlijk de deur van mijn kantoor dicht en vanaf dat moment is VA Bene Support gesloten. En het werkt, ik slaap de laatste nachten als een roosje!

Ik ben benieuwd of jij dit probleem herkent en wat je er aan hebt gedaan. En heeft het geholpen? Ik lees je tips, vragen of opmerkingen graag. Laat een reactie achter onder deze blog en wie weet kunnen we elkaar verder helpen.

Welterusten!

Liesbeth

Plaats een reactie