Soms krijg je zo'n simpele oplossing dat je er tranen van in je ogen krijgt

Onze poes Flipper is echt het dropje van de week. Een lieverd die altijd in is voor een knuffel. Totdat je haar een pilletje probeert te geven. Blokjes kaas, een stukje worst een rolletje boterhamworst. Mevrouw heeft het meteen door, ze eet het lekkere op en het pilletje ligt er nog. Je moet de pil echt in haar keeltje krijgen en als je dat probeert, dan verandert ze in een krijsend, gillend monster. Godzilla is er niks bij.

Als ze dus iets mankeert, vraag ik steevast of de medicijnen ook gedruppeld kunnen worden. Afgelopen week bleek Flipper een irritatie aan haar maag te hebben en nee, helaas waren daar geen druppels voor. Ik liet de eer aan de dierenarts om de eerste pil erin te frommelen en hij mocht van dichtbij bekijken hoe ons schatje in een duivel veranderde. De dierenarts wenste me oprecht sterkte om de komende 14 dagen de andere pillen naar binnen te krijgen.

Loopt u maar even mee

simpel oplossingMijn redding was de assistente, zij sprak de magische woorden ‘loop maar even mee, want ik heb iets voor je’. En daar kwam ze met een soort leverworstje waar ik de pil in kon vouwen. Ze was ervan overtuigd dat Flipper de pil dan zo op zou eten, zonder vechten en gedoe.

De volgende dag brak het moment van de waarheid aan: de pil moest erin. Ik sneed een stukje EasyPill af, wikkelde het pilletje erin en legde het op de grond. Hap, slik, weg. Ze trapte er met 4 voetjes tegelijk in. Ik was verbijsterd. Hebben we daar al die jaren zo veel problemen mee gehad? Waarom heeft niemand ons dat ooit verteld? Dat dit wondermiddel bestaat en dat ons probleem zo eenvoudig opgelost kan worden? Pillen geven is nu een feestje, voor ons en voor Flipper.

Een simpele oplossing voor ondernemers

Ik kom steeds weer ondernemers tegen die mij vertellen dat ze teveel geld uitgeven. Dat ze af en toe met angst en beven uitgaven doen en ondertussen denken: kan dit eigenlijk wel, heb ik hier wel geld voor?

Ook hier is zo’n eenvoudige oplossing voor. Je weet dat je bepaalde bedragen nu of in de toekomst moet betalen. Bijvoorbeeld je btw-aangifte of je aangifte inkomstenbelasting. Zorg dat je daarvoor nooit te weinig geld hebt. Hoe doe je dat? Door het geld te reserveren en naar een aparte rekening over te maken.

Hou jezelf voor de gek

Ga vervolgens nog een stapje verder: verstop de rekening, vooral voor jezelf. Zorg dat de rekening niet zichtbaar is als je je saldo opent. Bij KNAB kan dat bijvoorbeeld heel eenvoudig door in de app op je telefoon te zeggen dat bepaalde rekeningen niet getoond mogen worden. En het bedrag op die rekeningen wordt meteen ook niet meer meegenomen in je totaalsaldo. Het geld is dus echt uit jouw ogen. En wat je niet ziet, dat heb je niet en kan je ook niet aan de ‘verkeerde’ dingen uitgeven.

Pas als de blauwe envelop op de deurmat valt, maak je jouw rekening weer zichtbaar en waarschijnlijk wacht je dan een positieve verrassing. Als je je reserveringspercentages juist hebt bepaald zou er genoeg geld op de rekening moeten staan om je schuld aan de belastingdienst te voldoen. Misschien is er zelfs geld over en misschien is er te weinig. Maar het verschil mag eigenlijk niet heel veel zijn.

Hoe fijn is dat? In plaats van slapeloze nachten wordt belasting betalen een feestje (nu overdrijf ik natuurlijk). Het leuke is dat ik er, net als Flipper, met al mijn voetjes intrap. Ik ben gewoon echt ‘vergeten’ dat ik de verborgen rekeningen heb. Dit is met stip de fijnste manier om mezelf voor de gek te houden.

Daarom mijn vraag: waarmee hou jij jezelf voor de gek? En is het fijn of vervelend?

Ik hoor het graag van je,

Zomerse groet,

Liesbeth

Plaats een reactie