Hé ondernemer, weet jij wat jouw QBR is?

Een half jaar geleden vroeg Mike Michalowicz of er onder de Profit First Professionals geïnteresseerden waren om zijn nieuwste boek te proeflezen. Uh yeah, me me me! En zo werd ik proeflezer voor het boek Clockwork.

Je hebt boeken, dat is een constante stroom aan open deuren, maar dat is Clockwork zeker niet. Er staan heel veel inzichten in, bijvoorbeeld hoe je jezelf vrij kunt maken van je bedrijf, zodat jij op reis kunt gaan terwijl je bedrijf als een dolle doorwerkt. Dat was niet mijn belangrijkste inzicht, dat was het bestaan van de QBR.

QBR?

Je moet het even weten, maar QBR staat voor Queen Bee Role. De queen been (oftewel de bijenkoningin) heeft binnen de bijenkorf maar 1 taak: eieren leggen. Als de koningin een constante stroom eieren legt, stelt ze daarmee het voorbestaan van de bijenkorf veilig. Alle andere bijen hebben daarmee ook 1 belangrijkste taak: het beschermen van de koningin. Als zij veilig is, gaan de andere bijen verder met hun tweede belangrijkste taak. Dat kan van alles zijn, voedsel verzamelen, aan de korf bouwen of de korf beschermen tegen indringers.

Belangrijk in dit geval: het is de Queen Bee ROLE. Het gaat dus niet om de persoon (of in dit geval het beestje) zelf, maar om de rol die die persoon heeft. Als de koningin onverhoopt sterft is dat eigenlijk niet eens zo heel erg, dan wordt er binnen no-time een nieuwe koningin aangesteld en haar taak wordt (je raadt het al): eieren leggen.

Wat heeft ondernemen met de QBR te maken?

Als ondernemer heb je ook een belangrijkste taak: datgene wat jij alleen kunt doen en niemand anders. Datgene waarom jouw bedrijf is wat het is en waarom mensen voor jou kiezen.

Zo sprak ik pas een onderneemster die zich een slag in de rondte werkte, werkweken van 70 tot 80 uur waren heel normaal. Zij deed alles, de boekhouding, website onderhouden, online training maken. You name it, ze deed het zelf en ze vond het stiekem nog hartstikke leuk ook. En dat is doodzonde, want al die taken houden haar af van wat zij werkelijk zou moeten doen: kinderen helpen die vastlopen op school omdat zij niet in de standaard lesstof passen.

In Clockwork  beschrijft Mike een verhaal van een spijkerbroekenontwerper. Hij doet er zoveel naast dat hij meer dan fulltime werkt, terwijl hij maar 5 uur per week daadwerkelijk spijkerbroeken ontwerpt. En dat terwijl hij het allermeest aan zijn bedrijf bijdraagt als hij zich met zijn corebusiness bezig gaat houden: spijkerbroeken ontwerpen, waar nationaal en internationaal enorm veel vraag naar is. Voor de boekhouding, de verzending en de marketing kan je andere mensen inhuren. Mensen voor wie die taak hun QBR is. Die vaak veel goedkoper zijn dan jij, die het werk sneller en beter kunnen. Een win-win situatie dus.

Wat is jouw QBR?

Ik ben natuurlijk zelf ook ondernemer en Clockwork heeft me aan het denken gezet. Wat is mijn QBR? Ik vind het nog moeilijk, omdat ik juist het gevoel heb dat ik degene ben die de QBR van andere ondernemers veilig stelt.

Welke vragen moet je jezelf stellen:

  • Wat is jouw Queen Been Role? Met welke werkzaamheden voeg jij de meeste waarde toe aan je bedrijf?
  • Wees eerlijk, heb jij genoeg tijd om je aan die belangrijkste taak te wijden? Zijn er taken die je beter uit kunt besteden? Die je niet meer zelf zou  moeten doen? Omdat je er niet goed in bent, omdat je het niet leuk vindt of gewoon omdat jij het niet zou moeten doen.
  • Reken uit wat het je oplevert als je taken uit zou gaan besteden. Hoeveel uur per week/maand/jaar scheelt dat? Wat is jouw tarief voor die uren en tegen welk tarief kan je iemand inhuren die het beter, sneller en goedkoper kan? Het gaat hierbij overigens niet alleen om geld, het gaat ook om rust, vrijheid en geluk. Wat levert het je op die gebieden op?

Welke taken zou jij uit moeten besteden?

Ik daag je uit: schrijf 10 dingen op die je in je bedrijf beter uit zou kunnen besteden. En als je toch bezig bent: doe dat ook meteen voor je privé-leven. Zo heb ik sinds begin dit jaar een regeling met mijn vriend: hij is minder gaan werken in loondienst en hij heeft het huishouden van me overgenomen. Daarnaast kookt hij en doet hij de boodschappen en dat scheelt mij enorm veel tijd. En het geeft me zoveel rust dat ik die taken niet meer op mijn bordje heb liggen.

Laat het me onder de blog weten welke taken jij uit zou willen besteden en hoe jij denkt dat je dit het beste aan kunt pakken. Want weet je: it takes a village to raise a child, maar weet dat ook geldt: it takes a village to build a business (quote van Zarayda Groenhart).

Hartelijke groet,
Liesbeth

P.S. Toeval of toch niet? Vorige week kreeg ik een aanbod van Zarayda Groenhart voor een gratis online training ‘een booming business in 2 uur per dag’. Daarin legt ze uit hoe zij haar QBR heeft gepakt (ook al noemt ze het niet zo). Ik vond het een zeer waardevolle training, dus ik zou zeggen: downloaden maar. (En nee, ik heb geen zakelijke connectie met Zarayda)

Plaats een reactie