Onverwacht inzicht tijdens stilteretraite

Afgelopen week was ik op schrijf- en stilteretraite in een prachtig chateau in Frandeux. Tijd voor rust en bezinning en voor… lezen. Naast onze retraiteruimte stond een grote boekenkast en tot mijn grote verbazing vond ik er een boek dat ik al een tijdje zocht.

Stilteretraite en een bijzonder boek

Het boek heet ‘Wat God wil’ en is geschreven door Neale Donald Walsch. Ik heb het boek in een ruk uitgelezen en echt waar, ik kan het iedereen aanraden. Wat er voor mij het meest uitsprong? In het boek staat een paragraaf over geld. Walsch vertelt over een vaak gehoorde stelling dat geld de wortel is van het kwaad.

Een gevolg van deze gedachte is dat hoe hoger iemands doel en hoe groter iemands waarde is voor de samenleving, hoe lager het inkomen. Kijk maar naar verpleegkundigen, onderwijzers en bijvoorbeeld geestelijken als dominees, rabbijnen of priesters. Om maar niet te spreken over huisvrouwen, die doen al hun werk vaak gratis.

Hoe beter de daad, hoe slechter de betaling. Mensen mogen niet te veel geld ontvangen voor het verrichten van goede daden. En als ze echt iets goeds doen, dan zouden ze het eigenlijk helemaal gratis moeten doen.

Geld is energie

Hoge prijzen vragen, dat is voor mij nog wel een dingetje en ik vind het regelmatig nog moeilijk. Ik merk dat ook collega-ondernemers hier op aangesproken worden. Dat zij met een potentiële klant in gesprek zijn en ze de prijs voor hun dienst vertellen, waarna de klant dan meteen afhaakt. ‘Hoe durf je dit soort prijzen te vragen?’ is dan het antwoord.

Dat stadium ben ik allang voorbij, als ik een stap verder wil in mijn leven dan kan ik niet alles alleen. Dan ga ik op zoek naar iemand die mij daarbij kan helpen en die begeleiding mag geld kosten. Hoe groter het probleem, hoe meer het mag kosten.

Zo hoorde ik ooit een mooie uitspraak dat geld energie is en dat je de geldstroom als een rivier kunt zien. Het water (geld) stroomt in de rivier voorbij en jij kunt onbeperkt uit die rivier putten. Zolang je er ook maar steeds weer water (geld) bijgooit.

Ik ben er inmiddels heel goed in geworden. Ik haal heel veel ‘water’ uit de rivier maar gooi ook heel veel ‘water’ terug de rivier in. Zo verdient iedereen een goede boterham en ontwikkelen we ons allemaal verder. Want het geld dat ik aan anderen geef kunnen zij weer gebruiken om zichzelf te ontwikkelen en hun problemen op te lossen.

Wat zegt Neale Donald Walsch?

Geld is energie en geld heeft van zichzelf een neutrale waarde. Geld ontleent zijn waarde aan de dingen die je ermee doet. Geld en spiritualiteit gaan heel goed samen en je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen als je geld vraagt voor je diensten of producten.

Als we deze gedachte leren omarmen, wordt het voor de mensen die goed werk doen mogelijk om veel geld te verdienen zonder dat dit in een kwaad daglicht gesteld wordt. En voor een optimaal functionerende samenleving is het belangrijk dat de hoogste beloningen gegeven worden aan de mensen die zich voor de samenleving het waardevolst inzetten.

Ik zeg ‘Amen!’

Retraite

Nog even terug naar de retraite. Ik kan het iedereen aanraden. En nu weer vol goede moed aan de slag, er mag weer geld verdiend worden ?.

Namaste,
Liesbeth

Plaats een reactie