Wat er gebeurde toen ik online ging werken vanuit het buitenland

Voor wie het niet weet, op dit moment wonen we in Italië. Een droom komt uit. We hebben ons koude kikkerlandje voor 8 weken vaarwel gezegd en brengen deze periode op 5 locaties door. Een week aan het Comomeer, 2 weken in Marcon (vlak bij Venetië), 2 weken aan het Gardameer, een week in Varazze (aan de kust, boven Toscane) en als afsluiter gaan we nog 2 weken naar Turijn.

Ja, wij zijn als zo velen, als we op vakantie zijn dan willen we het liefst blijven. Maar vakantie is even iets anders dan echt langere tijd ergens verblijven. Wil je echt weten hoe het voelt om ergens te wonen, dat moet je dat ook werkelijk doen: er gaan wonen. Alleen dan ontdek je hoe het dagelijks gaat en voelt. En natuurlijk tegen welke problemen je aan loopt.

Een van de redenen om Virtueel Assistent te worden, was voor mij de mogelijkheid om overal te kunnen werken. De praktijk blijkt weerbarstig. Want waar liep ik als digitale nomade zoal tegenaan?

Internet uit Nederland?

Op het gebied van internet zou het niet meer uit moeten maken waar je in de EU bent. Nou, dat is iets te kort door de bocht. Mijn eerste gedachte was om een flinke internetbundel in Nederland te kopen. Als het toch niet meer uitmaakt waar je bent?!? Het maakt wel uit, als je buiten Nederland bent wordt je bundel blijkbaar afgetopt (ook al heb je in Nederland onbeperkt internet). Waarschijnlijk op 10 GB en in sommige gevallen slechts 6 GB per maand.

Ik heb een prachtige prepaid bundel gevonden bij KPN en gelukkig heb ik de moeite genomen om de helpdesk te bellen. Hulde voor de eerlijkheid van de medewerker, want je kreeg een mooie bundel, maar met een bedroevende snelheid. E-mail verwerken zou prima gaan, maar als een klant een video in Dropbox zou zetten, dan zouden we (volgens deze helpdeskmedewerker) allang weer thuis zijn, voordat de video ook werkelijk gedownload was. Ik heb de beste man vriendelijk bedankt voor zijn eerlijkheid en deze bundel niet gekocht.

Internet in het buitenland?

Het was duidelijk, een van mijn eerste prioriteiten was internet kopen in Italië zelf. De provider Wind had een prachtig aanbod. 20 GB voor 10 euro (+ aansluitkosten van 15 euro). Ik heb voor 2 maanden in totaal 40 GB gekocht voor 35 euro. En als je in hun dekkingsgebied zit, heb je 4G. Heerlijk, het werkt als een tierelier.

We hebben een oude telefoon meegenomen, daar een sim-kaart in geplaatst en deze telefoon fungeert nu als hotspot. Wat ik ook niet wist, is dat dit killing is voor je batterij. Houd de oplader vooral bij de hand en dan gaat het prima, maar anders kan je voor onverwachte verrassingen komen te staan.

Wat voor mij ook een onverwachte verrassing is, is dat 20 GB heel veel lijkt, maar het niet is. Zeker niet als je gaat Skypen. Een uur Skypen en je bent meer dan 1 GB kwijt. Als je weet dat je een maand met je bundel moet doen, dan is dat toch even schrikken.

Maar wat nog erger is

Waar ik inmiddels ook achter ben, is dat werken in het buitenland af en toe niet vanzelf gaat. Je ip-adres gooit bij bepaalde programma’s roet in het eten. Om een paar programma’s te noemen:

  • Ik werk voor verschillende klanten met Hootsuite en daar kom ik niet zomaar meer in. Er wordt een beveiligingscode verstuurd naar de klant en als je die code niet snel genoeg invoert, dan moet je opnieuw beginnen. Heel vervelend, want volgende week heb ik weer een ander ip-adres en dan moet de hele exercitie opnieuw.
  • Voor LinkedIn geldt hetzelfde. Ik heb nu al een paar keer gehad dat er een beveiligingscode wordt verstuurd omdat je in een ander land bent.
  • Facebook werkt goed mee, daar heb ik nog geen problemen mee gehad.
  • Buffer werkt ook prima, heel fijn.
  • Het laatste programma heeft niks met werk te maken, maar ik ben er zo blij mee. Netflix zou niet moeten werken, maar het werkt wel. Op onze laptop heb ik nooit uitgelogd en ik krijg gewoon mijn eigen Netflix en ik kan alles kijken wat ik wil. We hebben ook een andere computer waarop ik niet ingelogd ben en daar kan ik nu niet op kijken. Wie het dus waagt om me op de laptop uit te loggen, kan klappen verwachten. Ik wil natuurlijk wel mijn dagelijkse shot Orange Is The New Black houden ?.

Voor een volgende keer

Wat ik niet wist toen ik vertrok, weet ik nu wel. Mocht er nog een volgende keer komen, dan ga ik een paar dingen anders doen. Allereerst wil ik onderzoeken hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn ip-adres niet verandert. Volgens mij kan dat met een VPN-verbinding. Die wil ik dus echt hebben, want ik baal er stevig van dat ik mijn klanten steeds lastig moet vallen.

Verder weet ik nu dat een bundel van 20 GB helemaal niet veel is. Ik ga dus zeker voor een grotere bundel, 30 GB of 40 GB minimaal. Als virtueel assistent Skype je nu eenmaal veel en dat moet wel mogelijk zijn.

De volgende tip kwam vandaag op Facebook voorbij. Een eigen kantoorbusje, ik vind het helemaal leuk. Afgelopen week waren we op een strand waar supergoede gratis WiFi was. Ik zie me al staan. Busje op het strand, voetjes in het zand en werken maar.

Tips voor online werken vanuit het buitenland zijn altijd welkom

Werk jij ook vanuit het buitenland of zou je het graag willen? Als je nog tips voor me hebt, dan hoor ik die natuurlijk graag. Ben je iemand die ook mobiel wil werken, dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. Zo helpen we elkaar. Ik lees je reactie graag onder mijn blog.

Een zonnig groet uit Italië,

Liesbeth

PS 1: Ik merk dat werken vanuit Italië me goed doet. Ik neem veel meer tijd voor rust en ontspanning en dat zorgt ervoor dat mijn ideeënmachine op gang komt. Ik moet er nog aan schaven en sleutelen, maar ik heb inspiratie voor een weggever en een nieuw product. Houd de volgende blogs dus in de gaten, vooral als je een ondernemer bent die het nog niet lukt om voldoende klanten en omzet te vinden.

PS 2: De eerste maand van mijn internetbundel is inmiddels op en ik heb nog een tip voor je. Vraag bij aanschaf van je internetbundel goed na wat er allemaal aan staat en laat dat meteen uit zetten of doe het zelf. Wat bleek? Ik had een aanbieding waar ook een filmpakket in zat. Daar werd 5 euro voor van mijn prepaid-tegoed afgeschreven en daardoor had ik niet voldoende saldo meer om de nieuwe internetbundel voor de tweede maand mee te kopen. En die startte dus ook niet automatisch. Ik heb nu extra moeten betalen. Het gaat me niet om die 5 euro, maar het is heel vervelend als je internetbundel niet start, terwijl je hem wel nodig hebt.

Plaats een reactie