Drie redenen waarom ik overschakel op de Profit First methode

Ik ga het helemaal anders doen

Een paar weken geleden stuurde een klant mij onderstaande foto toe. Of ik een koffiezaakje begonnen was in Las Vegas? Op zich best een goed idee, want hoe meer omzet, hoe liever een ondernemer het heeft toch? Nou nee, want ik lust helemaal geen koffie, ik zet het bijna nooit en ik heb helemaal geen ambitie om mensen te adviseren welke koffie ze het beste kunnen nemen. Nee, ik heb andere talenten en die ga ik vanaf nu beter benutten, mijn roer gaat om.

Profit First methode

Wat ik wel ga doen, de Profit First methode

Ik ben inmiddels 2 jaar ondernemer en als ondernemer loop je tegen bepaalde uitdagingen aan. Waar ik dan altijd warm voor loop, zijn de financiële uitdagingen. Een punt waar ik al vrij vroeg mijn vraagtekens bij zette was: er staat nu best wel veel geld op mijn zakelijke rekening. Maar welk bedrag kan ik er nu met een gerust hart van uitgeven, zonder dat ik bijvoorbeeld in de problemen kom om straks mijn aanslag van de Belastingdienst te betalen? Of: hoeveel salaris is redelijk om aan mezelf uit te keren? Waarna ik uiteindelijk besloot dat het veiliger was om de eerste maanden helemaal geen salaris naar mezelf over te maken.

En toen ontdekte ik de Profit First methodeProfit First is een methode waarbij je je ontvangsten volgens een vooraf bepaalde verdeelsleutel verdeelt over verschillende bankrekeningen. Het zijn de volgende rekeningen

  • Salaris
  • Belasting
  • Winst
  • Kosten

Ja, het is omslachtig om die rekeningen te openen en iedere maand je geld te verdelen, maar wat levert het je (onder andere) op?

1: Je steelt nooit van de Belastingdienst

Als je weet wat je (jaar)omzet is, dan weet je ook hoeveel belasting je moet betalen. Bij de Profit First methode zijn hiervoor percentages bepaald en als je die percentages hanteert dan weet je dat je genoeg geld hebt gereserveerd om niet in een kramp te schieten als de blauwe envelop op je deurmat valt. Hoe zou dat voor je zijn, als je weet dat er een rekening is waar altijd genoeg geld op staat om de belastingdienst te betalen?

2: Winst is geen restje wat hopelijk aan het eind van de rit overblijft

Binnen de Profit First methode is winst geen restje wat hopelijk aan het eind van het jaar overblijft. En winst is ook niet dat bedrag dat je boekhouder aan het eind van het jaar noemt als fiscale winst. Dat bedrag dat je boekhouder met een paar klikken ook weer in een ander bedrag kan veranderen als het nodig is. Hetzelfde bedrag dat wel je fiscale winst zou zijn, maar wat je niet van je rekening kunt halen omdat het er helemaal niet op staat. Nee, winst neem je bij iedere betaling die je ontvangt!

Profit First draait het om. Het is niet omzet -/- kosten = winst, maar het wordt omzet -/- winst = kosten. En dat is een totaal andere manier van denken. Binnen de verdeelsleutel zit een percentage voor je winst en die neem je, iedere maand weer. Wat er OVERBLIJFT is het bedrag dat je kunt gebruiken om je kosten te betalen. Is dat te weinig, dan moet je aan de slag met je KOSTEN en niet met je winst.

3: Ondernemen wordt een feestje

Ik maak nu zelf een paar maanden gebruik van de Profit First methode (practice what you preach) en ondernemen wordt ineens een stuk leuker. Financieel heb ik alles onder controle en ik weet nu ook wat redelijk is om mezelf aan salaris te betalen. Ik heb mezelf bijvoorbeeld al 2 jaar te weinig betaald, maar daar gaat vanaf nu verandering in komen.

Wat nog veel leuker is: ik keer mezelf winst uit. De helft van de winst reserveer je voor moeilijke tijden, die er gegarandeerd een keer gaan komen. De andere helft is voor jezelf, om jezelf te trakteren. Om een feestje te geven. Om van te genieten. En ik was verbaasd hoeveel dat met een mens doet. Het is zo fijn om jezelf te kietelen met geld waar je kei en keihard voor gewerkt hebt.

Profit First gaat om veel meer dan alleen maar geld

Ik zie nogal eens ondernemers die steeds nieuwe dingen verzinnen, die alleen maar focussen op omzet. Hoe meer omzet hoe liever en dan zou het openen van een koffiezaakje ineens een aanlokkelijk idee kunnen zijn. Ook daar heeft Profit First tips voor: schoenmaker blijf bij je leest en zorg dat je heel goed wordt (en blijft) in wat jouw specialiteit is.

Wil jij weten welke verdeelsleutel op jouw bedrijf van toepassing is en hoe je Profit First voor jou kunt laten werken? Neem dan contact met me op en ik help je graag.

Hartelijke groet,

Liesbeth

Plaats een reactie