Waarom ik zo graag met ondernemers werk

Toen ik in 2012 wegens boventalligheid mijn baan verloor, wist ik het direct: ik wilde schuldhulpverlener worden. Ik was jarenlang boekhouder geweest, had een paar jaar in mijn eentje een afdeling salarisadministratie gerund en was daarmee ook meteen administrateur van het pensioenfonds. Ik kan goed analyseren en dingen op een rijtje zetten en vooral ook de prioriteiten bepalen. Wat moet eerst en wat kan nog even wachten. Combineer dat met het feit dat ik heel gelukkig word als ik mensen echt kan helpen et voilà, de gouden combinatie is gevonden. Dacht ik…

Wat ging er mis?

Ik heb een uitgebreide cursus schuldhulpverlening gedaan, inclusief de module budgetcoaching. In theorie wist ik alles, maar de praktijk viel zo tegen.

Ik liep vast en vooral op de mensen waar ik voor ging werken. We werkten bijna altijd met mensen die heel weinig geld te besteden hadden. Als je in de bijstand zit of van minimumloon rond moet komen, dan is de rek in je budget er gewoon niet om voortvarend schulden af te lossen. Verder waren onze klanten vaak lamgeslagen. Lamgeslagen door het systeem, door alles wat hen overkwam en door het feit dat ze zich (in mijn ogen) als kleine kinderen behandeld voelden. Hoe zou jij het vinden als de een na de andere deurwaarder aan je deur komt en de ene na de andere verschrikkelijke mededeling doet? Of dat bepaalde rekeningen keer op keer over de kop gaan omdat er extra kosten, boetes en andere bedragen opgeplust worden. Deze mensen wilden óf een grote prijs winnen in een loterij óf onder de dekens kruipen en er pas weer vanonder komen als de problemen opgelost waren. En die enthousiaste hulpverlener, die zagen ze liever gaan dan komen.

Waarom ik zo graag met ondernemers werk

Dit is de reden waarom ik graag met ondernemers werk

Nee, dan ondernemers. Begin dit jaar werkte ik met een ondernemer die bijna failliet ging, feitelijk door externe omstandigheden. Deze ondernemer had een fantastisch product, maar werd daarin totaal verkeerd begrepen en dat liep helemaal uit de hand. En toen zag ik het verschil tussen ondernemers en de mensen waarmee ik gewerkt heb toen ik schuldhulpverlener was. Deze ondernemer had verdienkracht, hij had nog meer ijzers in het vuur.

Hij koos voor het ijzer met het grootste potentieel, veegde het stof van zijn kleren, bond zijn veters nog een keer goed vast en ging. Hij zette al zijn ondernemersvaardigheden weer op scherp en hij won. Geen instanties waar hij van afhankelijk was of die hem tegenwerkten, hij deed het gewoon zelf. En dat is wel zo fijn, ook voor je eigenwaarde. Wat het makkelijk? Hell no! Maar hij had iets om mee te vechten en hij kwam weer bovendrijven.

Verdienkracht

Ondernemers hebben verdienkracht, het is alleen de kunst om dit zo goed mogelijk in te zetten. Wat ga je wel doen en wat niet? Hoeveel vraag je ervoor? Wat heb je nodig om er weer bovenop te komen?

Pas op dat je niet in de valkuil stapt dat je (weer) alles gaat doen voor iedereen. Kies de doelgroep waar jij het liefst mee werkt en waar jij ook de meeste feeling mee hebt (en dus het meest voor kunt betekenen), Ga datgene doen wat jij supergoed in bent en word daar nog beter in. Word die specialist die voor jouw doelgroep dé beste van Nederland is. Die persoon waar iedereen van zegt ‘als dit je probleem is en je wilt dat bereiken, dan moet je die hebben.’ 

Ondertussen breng je je zaakjes op orde

In mijn ogen is de laatste stap dat je je bedrijf financieel gezond maakt en houdt. Een prachtige methode hiervoor is Profit First. Deze methode helpt je om te bepalen wat redelijke reserveringen zijn voor je kosten, je eigen salaris, wat je moet reserveren voor de belastingdienst en welk bedrag reëel is om als winst uit je bedrijf te halen. In eerste instantie ga je die winst gebruiken om je schulden af te lossen. En als je schulden afgelost zijn, dan is het vrij te besteden geld. Voor de ontwikkeling van je bedrijf, voor moeilijke tijden en gewoon voor fun. Want de helft van je winst is voor jou. Om jezelf van te trakteren en van te genieten. Omdat jij ondernemer bent en je verdienkracht hebt. You are a winner en dat moet regelmatig gevierd worden!

Hulp nodig?

Zit je in de problemen en kan je wel wat hulp gebruiken? Gewoon een frisse blik die met je meekijkt en je helpt om je bedrijf weer financieel gezond te maken? Of wil je Profit First in je bedrijf inzetten, maar weet je nog niet hoe? Ik help je graag.

Hartelijke groet,
Liesbeth

 

Plaats een reactie