Niet ontvangen is killing

Mijn lief weet inmiddels behoorlijk goed met welke (tv) programma’s hij me blij kan maken en vorige maand had hij een tip voor me: Sander en de kloof. Voor wie het niet gezien heeft; Sander Schimmelpenninck laat in 6 afleveringen zien hoe groot de kloof is tussen arm en rijk in Nederland. En nog belangrijker, hoeveel kansenongelijkheid dat brengt.

In de verschillende afleveringen gaat het onder andere over de zorg, het onderwijs, werk en de huizenmarkt. Opmerkelijk detail: in de aflevering over de huizenmarkt verkoopt Sander zelf een appartementje in Amsterdam. Als ik hem goed gehoord heb harkt hij daar zo even een winst van 4 ton binnen! Hij staat dus duidelijk aan de rijke kant van de kloof en daar is hij zich ook zeker van bewust.

Gezond kapitalisme

Nu vond ik alle afleveringen interessant, maar er was er 1 die met kop en schouders boven de rest uitstak en dat was aflevering 5 over Gezond Kapitalisme. Daarin gaat Sander op pad met Willy. Willy is een vrijwilligster die voedselpakketten en hulp biedt aan mensen die het zelf niet kunnen betalen. Een goed mens met een groot hart, dat zie je aan alles. En de stoom komt dan ook uit haar oren als ze vertelt over wat er allemaal misgaat als de overheid mensen aan de onderkant van de samenleving probeert te helpen.

Aan het eind van de aflevering zijn Sander en Willy bij Sandra. Een lieve vrouw die niet heel goed Nederlands spreekt. Sandra leeft van 30 euro per maand en daar moet ze heel veel van doen. Boodschappen, kleding en al het andere wat een ‘normaal’ mens zoal doet in een maand. Sandra leeft in een aftands appartement waar de schimmel je om je oren vliegt. En als het buiten regent, regent het binnen ook. De verhuurder doet er niks aan. Een beschamende vertoning (voor die verhuurder dus hè).

Domme pech

Sandra heeft pech gehad. In korte tijd is er 2x een tand gebroken en Sandra heeft dus ook 2 behandelingen gehad bij de tandarts. Kosten per behandeling: ruim 57 euro eigen bijdrage. De eerste rekening had ze al liggen en de tweede kwam eraan. Maar ja, 57 euro betekent voor Sandra dat ze 2 maanden helemaal géén geld te besteden heeft. En er komt nog een rekening aan, dus 4 maanden blut.

Nu zijn daar oplossingen voor, je kunt blijkbaar voor 1000 euro per jaar aan extra bijstand krijgen om die zorgkosten te betalen. Daar kijken dan wel een stuk of 6 instanties in mee, die er natuurlijk allemaal aan verdienen. Want zij hebben er allemaal een beetje overheen gepiest. En uiteindelijk wordt die 57 euro dan gewoon betaald. Belachelijk vindt Willy.

Sandra laat ondertussen duidelijk zien dat zij zich zorgen maakt. Voor haar zijn die 2 rekeningen van 57 euro een probleem van epische proporties. Wat ik allang dacht pakte Sander gelukkig op. Hij zegt ‘weet je wat, ik betaal die rekeningen wel’. Want vergeet niet, nog maar een paar afleveringen eerder zagen we hem 4 ton overwaarde cashen.

Niet ontvangen kunnen

Nu komt het, want tot mijn grote verbazing zegt Willy dat dat aanbod belachelijk is. Ze vindt het geen goed idee omdat je daarmee de kracht van Sandra afneemt (zegt Willy dus hè). ‘Want dan zou Sandra 100x dank je wel moeten zeggen.’ Sander vraagt nog aan Sandra of zij het er mee eens is dat het ongemakkelijk zou zijn als hij de rekeningen betaalt. En Sandra kan eigenlijk niet anders dan zeggen dat ze het liever zelf wil doen. Want ze wil Willy natuurlijk niet afvallen.

Maar hier zit dus dé grote denkfout. Dit is in mijn ogen waarom de kloof onnodig groot is en blijft (en natuurlijk ben ik me er van bewust dat er veel meer nodig is dan alleen dit, maar dit is wel een belangrijk punt). Want rijke mensen kunnen ontvangen. Daar zijn ze rijk door geworden, omdat ze in staat zijn om te ontvangen. Omdat ze kunnen zeggen ‘dank je wel universum (of God, of Allah, of Akasha of wat voor jou maar past) dat je dit op mijn pad hebt gebracht’. Dat is waarom rijke mensen geen enkel probleem hebben met crypto kopen en dat ze daarop winsten maken waar geen normaal mens tegenaan kan werken.

T. Harv Eker heeft een mooie les in zijn boek ‘Het Miljonairsbrein Ontrafeld’. Het gaat als volgt: Universum, als iemand iets geweldigs zou moeten krijgen en hij is niet bereid om het te ontvangen, stuur het dan maar mijn kant op! Ik sta open en ik ben meer dan bereid om al je zegeningen te ontvangen. Hartelijk dank.’

That’s it! Het is niet slecht om te kunnen ontvangen! Sterker nog: ik denk dat het universum zich zit te verbijten. Die Sandra heeft een groot probleem, Sander kan het super eenvoudig oplossen. Doe het. Laat Sander het oplossen! Maar nee, hulp ontvangen is blijkbaar slecht. Tenminste dat zegt die goudeerlijke hulpverleenster die het zo goed bedoelt. Die trouwens zelf voedselpakketten van minstens 30 euro rondbrengt. En dat mag dan wel, maar als Sander geld wil geven, dan is het belachelijk.

Zo los je het nooit op

Ik vind het echt tenenkrommend om naar te kijken omdat ik weet dat je voor een goede balans in het leven niet alleen moet kunnen geven maar dat je zeker ook moet kunnen ontvangen. Dat geeft niet alleen verbinding, maar je helpt elkaar. Het is een vorm van liefde en waar blijven we als we elkaar niet meer mogen helpen en niet meer mogen geven? Niet ontvangen, stopt de stroom!

Ik hoop ook echt dat Sander het er niet bij heeft laten zitten. Dat hij gezegd heeft ‘dan is dit een vergoeding voor het meewerken aan dit programma.’ Geef er maar een draai aan. Want dit was het mazzeltje dat deze Sandra mocht krijgen. Zij stelde haar huis en haar tijd beschikbaar en daarmee bepaalde het lot dat er iemand bij haar over de vloer kwam die haar rekeningen met twee vingers in zijn neus kon betalen.

Ik kan het seffe wel

Ontvangen! Ik heb het zelf ook moeten leren. Ik, die als motto ‘ik kan het seffe wel’ had toen ik nog een kleuter was. Leven heeft inademen nodig en kan niet zonder uitademen. Net als dat geven niet zonder ontvangen kan. Gun elkaar dat en zeg alsjeblieft niet dat het belachelijk is als iemand een ander wil helpen.

Ondertussen had ik ook een inzicht, want dit is wat ik wil doen. Mensen bewust maken van wat er gebeurt en waar dingen misgaan. Ik ontdek dat door boeken te lezen, trainingen te volgen en naar seminars te gaan. Maar ik besef heel goed dat lang niet iedereen dit kan betalen of op een andere manier een kans heeft om dit zelf te doen. Daarom deel ik zoveel mogelijk van wat ik weet en dat geef ik gratis weg.

Het zou een eer voor me zijn als jij mijn gift wilt ontvangen. En ik beloof je, als jij me daar iets voor terug wilt geven, dan ben ik bereid om het te ontvangen. Verbinding, wederkerigheid, het is allemaal een vorm van liefde. Doe er je voordeel mee.

Geniet van je zondag!
Liesbeth

1 gedachte over “Niet ontvangen is killing”

Plaats een reactie